Toerisme- en Recreatiemanagement
Professionele Bachelor

Toerisme- & Recreatiemanagement

Ik heb mijn keuze gemaakt!

Wij zijn op zoek naar pittige vakantiemakers

  • Ben je geboeid door vrije tijd en reizen?
  • Ben je creatief, taalvaardig en heb je een open blik op de wereld?
  • Heb je interesse in landen, mensen en culturen?
  • Wil je werk maken van een meer duurzaam toerisme?

Dan ben jij zonder twijfel geknipt voor de job van eigentijds en kritisch vakantiemaker! Word je geprikkeld door de uitdagingen en kansen van een wereldstad en wil je de meest boeiende reis van je leven maken, dan is onze hogeschool jouw toekomstige habitat. Welkom in onze multiculturele omgeving waar we je uitdagen en kritisch laten reflecteren.

Toerisme- & Recreatiemanagement studeer je in Brussel

Toerisme- en Recreatiemanagement studeer je in het centrum van Brussel, aan het gezellige Bloemenhofplein. Je komt dankzij onze unieke locatie dagelijks in contact met binnen- en buitenlandse toeristen en wereldburgers. De hippe shops, tophotels en trendy bars, musea en pop-up activiteiten vind je om de hoek. Het bruisende kosmopolitische Brussel met de luchthaven en het internationaal treinstation Brussel-Zuid is onze thuishaven. Ook de Ancienne Belgique, het Sint-Goriks- en Sint-Katelijneplein liggen vlakbij zodat je zonder probleem het studentenleven kunt ontdekken.

Geen fijnere manier om jezelf te ontplooien dan in onze uitdagende toeristische omgeving.

Wat je mag verwachten van je studie

Een aanpak met jouw sterktes als uitgangspunt

Waar jouw focus en interesse ook ligt, je krijgt de kans om je eigen sterkten te ontwikkelen en je te verdiepen in een specifiek domein van ons vakgebied. Dat doe je onder andere via de stages in binnen- of buitenland. Je kiest je bestemming (zelfs naar het andere eind van de wereld als je wil), de deelsector en de vaardigheden die je wilt ontplooien. Docenten coachen je doorheen de deeltrajecten en begeleiden bij het managen van projecten. We zijn kritisch, creatief en zorgvuldig tijdens het praktijkgericht onderzoek en de productontwikkeling. We focussen op een duurzame en innovatieve manier om met de uitdagingen van de toekomst om te gaan.

Toerisme- & Recreatiemanagement

A journey of a thousand miles begins with a single step

Coachende aanpak

Onze aanpak is gericht op een mooi evenwicht tussen de ontwikkeling van deskundigheid, bekwaamheid en identiteit.  Concreet betekent het dat we je kennis aanreiken, professionele vaardigheden laten ontwikkelen en je stimuleren om je eigen weg te vinden. Je krijgt dus colleges, workshops en individuele coaching. Het gaat er om dat we je alle kansen bieden en je coachen om meer te weten, je weg te vinden in het professionele leven en je talenten maximaal in te zetten. Je kan op ons rekenen om je te ondersteunen op je eigen professioneel pad.

 

Praktisch

Wat in het toeristisch-recreatief werkveld actueel is, sijpelt ook binnen in onze opleiding. Het contact met de dagelijkse praktijk is reëel. We nodigen gastsprekers uit die praktijkgerichte ervaringen delen, we bezoeken werkplekken in verschillende deelsectoren (toerisme, vrije tijd, meetings industrie), je gaat op stage en we voeren projecten uit in opdracht van de sector. Je merkt dat praktijk en theorie dichtbij elkaar liggen in ons vakgebied. De luchthaven, musea, recreatiedomeinen, hotels,… je bent er echt geweest en hebt er gewerkt voor je afstudeert.

 

Talentgericht

Je bent een rasechte verkoper of eerder een creatieveling, misschien voer je liever onderzoek uit of werk je graag in alle stilte aan een nieuw product. Begeleid je liefst van al groepen of coördineer je graag een organisatie? Waar ook jouw talenten en vaardigheden liggen, in het toeristisch-recreatief werkveld – dat heel breed is - zijn alle profielen en persoonlijkheden welkom, zolang je maar met enthousiasme en motivatie je werk aanpakt. Onze opleiding richt zich tot iedereen die in onze sector aan de slag wil. We helpen je bij het maken van keuzes en bij het specialiseren. Je mag worden wie je graag wil zijn.

Internationaal

Als er een ding zeker is, dan is het dat onze werk- en studeeromgeving internationaal zijn. Bovenal studeer je in een grootstad en maak je dagelijks contact met mensen uit de hele wereld of uit diverse culturen. Onze onderwijstaal is het Nederlands, maar daarnaast reiken we ook een zeer hoog niveau van Frans en Engels aan en leren we je communiceren in andere talen (Spaans, Duits). We werken nauw samen met andere Europese instellingen en hebben uitwisselingen met buitenlandse studenten. Jijzelf kan er voor kiezen om je stage in het buitenland uit te voeren of zelfs om een studiejaar in een Europese hogeschool of universiteit te volgen. Kans genoeg dus om je internationale skills te trainen.

Na je opleiding Toerisme- & Recreatiemanagement

Je gaat ontdekken, creëren en doen

Met je professionele bachelordiploma Toerisme- & Recreatiemanagement kan je een eigentijds reis- en vrijetijdsaanbod creëren en verkopen, je kan inspelen op de nieuwste trends en kritisch reflecteren over reizen en vrije tijd vandaag én in de toekomst. Denken over de vakantie van morgen zit in onze genen.

Waar kom je terecht?

We laten je excelleren in talen, projectmanagement en wereldburgerschap. Als je afstudeert, kan je zo aan de slag als reisagent of reisleider, productontwikkelaar of projectleider. Je bent deskundige in luchtvaart en andere toerisme materies, je kent de wereld uit je hoofd en je maakt kennis met kunst-, architectuur- en andere cultuuruitingen. Je staat ook kritisch stil bij een wereld in verandering en je kan meepraten over de
economische aspecten van ons vakgebied. Kortom, je vindt je weg in om het even welk toerisme-, meeting- of leisurebedrijf zoals reisbureaus, toeristische diensten, recreatiebedrijven,
touroperators, luchtvaartmaatschappijen, bungalowparken, MICE-bedrijven.

Toerisme-& Recreatiemanagement Toekomstmogelijkheden

Je jobkansen

90 %

van de afgestudeerden heeft 3 maanden na het afstuderen al een job. Meestal in de toeristisch-recreatieve sector, maar ook daarbuiten. Dit kan omdat je verschillende talen spreekt, kennis hebt van economie en marketing, maar ook creatief en kritisch bent. Je hebt een aantrekkelijk beroepsprofiel.

Je wil nog verder studeren

Een tweede bachelordiploma behalen

Als je dat wil, kun je na je professionele bachelor Toerisme- & Recreatiemanagement nog verder studeren. Op onze campus kan je via een verkort traject van één jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Je kan ook elders in de Erasmushogeschool Brussel terecht voor een postgraduaat, een tweede Bachelor of een Banaba (Bachelor na Bachelor)

Een master studeren

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een  schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstelling een Master in Toerisme behalen

 

Onze inhoudelijke focus

Inhoudelijke focus Toerisme & Recreatiemanagement

Talen

Een vlotte communicatie is een belangrijk aspect van de professionele vaardigheden van een vakantiemaker. Daarom zetten we ook hoog in op talen en professionele communicatie. Je bouwt Frans en Engels op vanuit een behoorlijk instroomniveau tot een zeer hoog eindniveau waarbij spreken en schrijven foutloos verloopt. Duits en Spaans zijn talen die we graag opbouwen van nul tot omgangstaal. Onze onderwijstaal is Nederlands en dus verwachten we ook dat iedereen foutloos Nederlands kent bij de instroom. Heb je hier wat moeite mee, dan kan je mits extra cursussen je Nederlands naar het gewenste niveau tillen. In het opleidingsonderdeel Professionele Communicatie besteden we aandacht aan spreek- en presentatietechnieken, gidsen, sociale media, promotie, interculturele communicatie en andere aspecten van communiceren.

Projecten en stages

Projecten

In de projecten (cases) bieden we actieve werkvormen aan waarin je creativiteit, kritische ingesteldheid, zelfredzaamheid, economisch inzicht en zin voor initiatief aanscherpt. Je werkt hiervoor in groepjes van 3 tot 15 studenten. Het grootste project is je bachelorproef. Je krijgt een opdracht en gaat zelfstandig op zoek naar innovatieve voorstellen. Het team dat je zelf samenstelt, is complementair zodat elk teamlid een echte meerwaarde biedt aan het project.

Stages

Je loopt stage in het 2de en 3de jaar. De stage in deeltraject 2 is eerder operationeel, je voert taken uit die je inzicht geven in een bepaalde sector. Hier kan je al richting geven aan je toekomst door specifiek op zoek te gaan naar een stageplek in een werkveld waar je later wil in terechtkomen. De stage in deeltraject 3 duurt 3 maanden. Ook hier kan je een job kiezen die bij je past in het binnen- of het buitenland. Wij hebben een overzicht van bedrijven en organisaties waar we vaak mee samenwerken en die ons garanties bieden dat zij je goed begeleiden. Wil je zelf op zoek naar een stageplaats, dan kan dat ook.

Management in toerisme en recreatie

Economie en ecologie

Toerisme en recreatie ontwikkelen zich in een brede maatschappelijke context. Als toeristisch-recreatieve manager ken je hier de motoren van. Je maakt kennis met verschillende contexten zoals economische, ecologische, politieke en sociaal-culturele. In bedrijfsmanagement komen vooral economische factoren aan bod, waaronder marketing, financieel management en HRM.

Onderzoek, analyse en technieken

Om de sector te leren kennen en nieuwe producten te ontwikkelen, moet je de markt onderzoeken, analyses uitvoeren en gegevens verwerken. Geïnspireerd door praktijkvoorbeelden en met behulp van technische onderzoeksvaardigheden leer je informatie te verwerken en om te vormen tot bruikbare adviezen voor het werkveld.

Sector

Sectorspecifieke vakken

Uiteraard krijg je in je opleiding domeinspecifieke vakken aangereikt. Het zijn de toffe vakken waar je het ook echt om doet: luchtvaart, touroperating, recreatie, .. Alles wat je wil en moet weten over de toeristische en recreatieve sector op regionaal, nationaal en internationaal vlak komt aan bod.

Hot topics en nieuwe trends in toerisme

We vinden het belangrijk dat je van actuele topics en nieuwe trends in toerisme en recreatie op de hoogte bent. Daarom nodigen we regelmatig gastsprekers uit die de dagelijkse praktijk en sectorevolutie in de opleiding brengen. We introduceren nieuwe trends en ontwikkelingen. Je maakt regelmatig uitstappen en bezoekt zowel attracties, bestemmingen als toeristische bedrijven.

Je programma Toerisme- & Recreatiemanagement

Waar jouw focus en interesse ook ligt, je krijgt de kans om je eigen sterkten te ontwikkelen en je te verdiepen in een specifiek domein van ons vakgebied. Dat doe je vooral via de stages. Je kiest je bestemming, de deelsector en de vaardigheden die je wil ontplooien.

Docenten coachen en begeleiden je doorheen de deeltrajecten en bij het managen van projecten. We zijn kritisch, creatief en zorgvuldig tijdens het praktijkgericht onderzoek en de productontwikkeling.

Je eerste jaar

Focus op eigentijds toerisme

Field
Credits
Talen
Frans
4
Engels
4
Duits
4
Spaans
4
Management
Professionele Communicatie 1
3
Bedrijfsmanagement 1
4
Toeristische Software
4
Sector
Luchtvaart
5
Touroperating
5
Reisbemiddeling
5
Toerisme gisteren, vandaag en morgen
4
Nature made visitor attractions
4
Projecten
Inleidende Case
3
Case Touroperating
4
Case Reisbemiddeling
3

Je tweede jaar

Focus op toerisme en recreatie in eigen land.

Field
Credits
Talen
Frans
3
Engels
3
Duits
3
Spaans
3
Management
Professionele Communicatie 2
3
Bedrijfsmanagement 2
4
Tourism Research
5
Sector
Toerisme in België
5
Recreatie- & Leisuremanagement
5
Man made visitor attractions
5
Projecten
Case Cultureel erfgoed
3
Case Toerisme in België
3
Case Recreatie & Leisure
3
Stage
(Inter)nationale stage 1 (8weken)
12

Je derde jaar

Focus op destinations en meetings.

Field
Credits
Talen
Internationale vakliteratuur (Fr+Eng)
4
Duits + Spaans
4
Management
Professionele Communicatie 3
3
Bedrijfsmanagement 3
5
Sector
Destination Management
5
Meetings Industry
5
Bachelorproef
Creatieve productontwikkeling
10
Stage
(Inter)nationale stage 2 (16weken)
24

Na deze studie kan je nog veel verschillende richtingen uit.

Ik koos voor deze opleiding omdat ze zeer interessant en uiteenlopend is. Na deze studie kan je nog veel verschillende richtingen uit. Ik vind dat er in onze school een zeer aangename sfeer hangt. De drempel tussen de docenten en studenten is zeer laag, wat ervoor zorgt dat je altijd bij hen terecht kan. Brussel is ook gewoon een hele bruisende stad, dit maakt het tof om hier student te zijn.

Paulien Poncelet
Studente Toerisme- & Recreatiemanagement
Programma Toerisme- & Recreatiemanagement

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage in Brussel, Berlijn of zelfs Beijing?

We zetten de stages in om je eigen talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen. In je opleiding loop je maar liefst twee keer stage omdat ze een eerste belangrijke werkervaring vormen binnen je professionele carrière. In het tweede jaar is er een stageperiode van 8 weken voorzien. In het derde jaar geniet je van 16 weken stage (het volledige tweede semester).

Je kiest waar je naartoe gaat (binnen- of buitenland), voor welk bedrijf of welke organisatie je wil werken en welke ervaring je wil opbouwen. Je kan stage lopen bij reisbureaus, touroperators, incoming agents, toeristische diensten, cruisemaatschappijen, ... Graag intercontinentaal? Dat kan als je het zelf écht wil. Achter de hoek of ver weg, jij bepaalt zelf hoe je stage eruit ziet.

Stage Toerisme- & Recreatiemanagement

Eens ik in de helft van mijn stage zat, kon ik al zelfstandig klanten verder helpen bij het samenstellen van hun droomreis.

Ik mijn derde jaar liep ik stage bij Joker in Brussel. In het begin liep alles nog wat onwennig, maar eens ik in de helft van mijn stage zat, kon ik al zelfstandig klanten verder helpen bij het samenstellen van hun droomreis. Daar heeft de grote hoeveelheid kennis, die ik heb meegekregen tijdens de opleiding, zeker toe geholpen. Het is een heel fijn gevoel om de geziene theorie te kunnen omzetten in de praktijk.

Ines Maelfait
Oud-studente Toerisme- & Recreatiemanagement

Zorgen voor kwaliteit

De Erasmushogeschool  Brussel en haar opleidingen dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat elke student een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

EhB hanteert hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verzekert EhB dat de kwaliteit van haar opleidingen continu verbetert. Hiermee voldoet EhB meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

TRM: een kwaliteitsvolle opleiding! 

Op 9 & 10 december 2014 vond de onderwijsvisitatie van de opleiding Toerisme- en Recreatiemanagement (TRM) plaats. Tijdens deze visitatie werd de kwaliteit van de opleiding geëvalueerd door een commissie van experten. De onderwijsvisitatie kadert in de opdracht van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) betreffende de externe kwaliteitszorg in het Vlaamse hoger onderwijs. Goed nieuws want de commissie besloot dat de opleiding TRM kwaliteitsvol onderwijs levert. Benieuwd naar de sterke punten en actiepunten die naar voren kwamen uit de onderwijsvisitatie? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseert elke opleiding van EhB een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding TRM en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

Kengetallen

Wie volgt de opleiding TRM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten TRM over het behalen van hun diploma?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Welkom op Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof

Je studeert op campus Bloemenhof, op 13 minuten wandelafstand van het station Brussel-Centraal. De metrohaltes Beurs en Anneessens liggen op 500m afstand. De halte Sint Katelijne op 950m afstand. Bussen van De Lijn en bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor een prikje door de stad (in 2017 voor €50)! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost slechts 35 euro, en er zijn vaak nog kortingen te scoren.

Op onze bruisende campus in hartje Brussel studeer je samen met studenten uit 7 bacheloropleidingen:

Adres

Zespenningenstraat 70
1000 Brussel

tel.: 02 213 61 10
e-mail: mmm@ehb.be

Verkort Traject Toerisme- & Recreatiemanagement

De start van een boeiende reis.

Heb je al een bachelordiploma op zak, maar zou je je graag nog wat meer verdiepen in de toeristische sector? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Jouw profiel?

  • Ben je geboeid door vrije tijd en reizen?
  • Ben je creatief, taalvaardig en heb je een open blik op de wereld?
  • Heb je interesse in landen, mensen en culturen?
  • Ben je bereid om werk te maken van de dromen van anderen?

Op de meeste vragen ‘ja’ geantwoord? Dan ben jij een ideale vakantiemaker. Er wacht jou een boeiende carrière in de reissector of de meetings industry, op de luchthaven, in een toeristisch infokantoor of recreatiedomein, bij een reisbureau of touroperator.

Je verkort programma

Het programma kan afgelegd worden in 1 jaar studie + 1 semester (5 maanden) stage. Er zijn twee trajecten die je kunt volgen, afhankelijk van je vooropleiding.

Verkort Traject A

Instroom vanuit een bachelor of master uit het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde of een master uit het studiegebied Economische en Toegepaste Economische Wetenschappen. Dit traject telt 51 studiepunten + 40 studiepunten voor stage en bachelorproef.

Field
Credits
Toerisme gisteren, vandaag en morgen
Semester
2
4
Reisbemiddeling
Semester
1
5
Touroperating
Semester
2
4
Luchtvaart
Semester
2
5
IT tools
Semester
2
4
Nature Made Visitor Attractions
Semester
1
4
Man Made Visitor Attractions
Semester
1
5
Toerisme in België
Semester
2
5
Recreatiemanagement
Semester
1+2
5
Destination Management
Semester
1
5
Meetings Industry
Semester
1
5
Bachelorproef I

Creatieve productontwikkeling

Semester
2
5
Case Touroperationg
Semester
2
4
Case Recreatie
Semester
1+2
3

Verkort Traject B

Instroom vanuit een master uit het studiegebied Taal- en Letterkunde of Toegepaste Taalkunde. Dit traject telt 60 studiepunten + 40 studiepunten voor stage en bachelorproef.

Field
Credits
Bachelorproef II
Semester
1
5
Stage (16 weken: nationaal/internationaal)
Semester
1
24

Een diploma behaald in een ander studiegebied?

Heb je een diploma hoger onderwijs behaald in een ander studiegebied dan aangegeven in traject A of traject B? Dan is toelating tot deze opleiding eventueel toch mogelijk, afhankelijk van de inhoud van je al gevolgde opleiding. Contacteer hiervoor Chris De Smedt, chris.de.smedt@ehb.be, opleidingshoofd van de bachelor Toerisme- & Recreatiemanagement.

Je stage in een Verkort Traject

Stage Verkort Traject Toerisme- & Recreatiemanagement

Stages vormen een belangrijke eerste werkervaring binnen je professionele carrière. Daarom loop je na je éénjarige studie nog een stage van 5 maanden in een organisatie naar keuze. Afhankelijk van je persoonlijke interesse, kun je kiezen voor een stageplek in binnen- of buitenland. Reisbureaus, touroperators, incoming agents, toeristische diensten, cruisemaatschappijen ... EhB biedt je een waaier aan mogelijkheden!

Kom naar de openlesdag

Kom naar de infodag

Op onze infodag staan de docenten van Toerisme- & Recreatiemanagement voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdekt waar je de boeiendste jaren van je leven door zal brengen.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Tot binnenkort?

Data van onze infodagen 2019:

•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 
 

Data van onze openlesdagen 2019:

•    woensdag 06 maart (vanaf 14u00) 
•    woensdag 24 april  (vanaf 14u00) 

Locatie:

De infodag vindt plaats op Campus Bloemenhof, de campus waar je ook Toerisme & Recreatiemanagement zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf augustus, en dus ook zaterdag 1 september kan je je ook meteen inschrijven.

Openingsuren studentensecretariaat

Je bent elke werkdag welkom van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00 en 

tijdens de infodag van zaterdag 7 september doorlopend van 10:00 tot 15:00.

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

Locatie

EhB, Departement Management, Media & Maatschappij

Campus Bloemenhof
Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel
Studentensecretariaat - gelijkvloers

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan  via e-mail (mmm.secretariaat@ehb.be). 

Any question?

Stuur opleidingshoofd Chris De Smedt een mailtje.

Open days

Onze infodagen


•    zaterdag 22 juni 2019
•    zaterdag 7 september 2019 

Telkens van 10 – 15 u. 

Deel dit