Starten in februari

Gaat je huidige opleiding niet zo goed? Wil je liever een andere opleiding starten? Of heb je nu pas beslist om te starten met studeren? Er zijn twee grote voordelen aan starten in februari: je verliest geen volledig academiejaar én je krijgt (als je nu al een opleiding volgt) de studiepunten van je 2e semester volledig terug. 

Waar moet ik op letten?

Heb ik recht op vrijstellingen?

Als je al een credit behaald hebt in het eerste semester, bij een andere hogeschool of universiteit, kan dat eventueel wel gebruikt worden om een vrijstelling toe te kennen. Je hoeft in veel gevallen niet van nul te herbeginnen. Zeker als je vorige opleiding aansluit bij het vakgebied van je nieuwe. Met andere woorden: het is altijd verstandiger om wél aan die januari-examens deel te nemen, want zo kun je 1) vrijstellingen bekomen en 2) verlies je geen leerkrediet. 

Welke vakken volg ik?

De opleiding bepaalt de vakken die in aanmerking komen voor het februari-traject, dus in semester 2. In een aantal opleidingen kan je ook jaarvakken of vakken uit semester 1 opnemen: bij deze vakken moet je (een deel) van de leerstof in zelfstudie verwerken. Vanaf september 2023 volg je dan die vakken van het eerste jaar die je nog niet hebt kunnen volgen. En als je studieprogramma het toelaat, kan je daar ook vakken van het tweede jaar aan toevoegen. Zo kan jij je opleiding zo goed mogelijk spreiden.

Zijn er financiële gevolgen?

Check dit samen met de trajectbegeleider. Om een studietoelage te ontvangen, moet je bv. minstens 27 studiepunten ontvangen. Ook het leerkrediet is belangrijk. 

Wanneer kan ik juist starten?

Het tweede semester start midden februari 2023, maar de exacte datum verschilt per departement. Check dus zeker met de trajectbegeleider wanneer jouw lessen echt van start gaan.

Wat moet ik doen om te starten in februari?

  • Bekijk het opleidingsaanbod, niet elke opleiding heeft een februari-traject. 
  • Neem contact op met de trajectbegeleider van de door jouw gekozen opleiding.
  • Samen met de trajectbegeleider bepaal je jouw studieprogramma, mede afhankelijk van je voorkennis.