Starten in februari

Waarom starten in februari?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je erover nadenkt om in februari van start te gaan. Je huidige opleiding loopt misschien niet zoals gepland. Of je hebt nu een beslissing genomen en je wil toch starten met studeren. Starten in februari heeft twee grote voordelen: je verliest geen volledig academiejaar en je krijgt (als je nu al een opleiding volgt) de studiepunten van het tweedesemester van je huidige opleiding volledig terug. We bekijken samen met jou het beste traject. 

Hoe pak ik dit juist aan?

Kijk eerst naar de opleidingen die in aanmerking komen voor een februaritraject. Het gaat over een groot aantal bachelor- en graduaatsopleidingen. Daarna neem je contact op met de trajectbegeleider van de door jouw gekozen opleiding. Die trajectbegeleider stelt dan een programma op maat voor je samen. Je kan immers niet altijd alle tweede semestervakken volgen – soms is voorkennis uit het eerste semester nodig. Het definitieve inschrijvingsprogramma wordt steeds in overleg met de trajectbegeleider bepaald in functie van de voorkennis.

Heb ik recht op vrijstellingen?

Als je al een credit behaald hebt in het eerste semester, bij een andere hogeschool of universiteit, kan dat eventueel wel gebruikt worden om een vrijstelling toe te kennen. Je hoeft in veel gevallen niet van nul te herbeginnen. Zeker als je vorige opleiding aansluit bij het vakgebied van je nieuwe.

Het volgende academiejaar volg je dan die vakken van het eerste jaar die je nog niet hebt kunnen volgen. En als je studieprogramma het toelaat, kan je daar ook vakken van het tweede jaar aan toevoegen. Zo kan jij je opleiding zo goed mogelijk spreiden.

Wanneer kan ik juist starten?

Het tweede semester start begin februari 2022, maar de exacte datum verschilt per departement. Check dus zeker met de trajectbegeleider wanneer de lessen echt van start gaan, aangezien het soms gaat over een lesvrije week of een stageweek. 

Design & Technologie

Toegepaste Informatica

De driejarige professionele bachelor Toegepaste Informatica van het departement Gezondheid, Design & Technologie is een veelzijdige en creatieve opleiding die je optimaal voorbereidt op een loopbaan in de IT.

Open het programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten

Mul­ti­me­dia & Cre­atieve Technologie

In deze praktijkgerichte opleiding leer je multimediatoepassingen maken zoals apps, websites, virtual reality-games, motion graphics en interactieve projecties. Met behulp van de nieuwste technologieën ga je op zoek naar de perfecte balans tussen design en development.

Open het programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten

Gezondheidszorg

Biomedische Laboratoriumtechnologie

Je wordt als toekomstig biomedisch laboratoriumtechnoloog opgeleid in 4 grote vakgebieden: farmacie, klinische biologie, life sciences en microbiologie.

Open het traject programma 1.
Open het traject programma 2.
Open het traject programma 3.
Contact: Jan Sents

Verpleegkunde

De vierjarige bachelor Verpleegkunde leidt je op tot een veelzijdige professional die overal aan de slag kan. Acute of chronische zorg, van eerstelijnsgezondheidszorg tot hooggespecialiseerde intramurale zorg: Verpleegkunde biedt je uitdagende perspectieven!

Open het programma.
Contact: Jan Sents

Voedings- & Dieetkunde

Deze opleiding vormt je tot een een veelzijdige professional die adviseert omtrent eetgewoonten en voeding of onderzoek doet naar de ontwikkeling van voedingsproducten.

Open het dagtraject programma 1.
Open het dagtraject programma 2.
Open het dagtraject programma 3.

Open het werktraject programma 1.
Open het werktraject programma 2.
Open het werktraject programma 3.
Open het werktraject programma 4.

Contact: Katrien Raspoet

Vroedkunde

De driejarige bachelor Vroedkunde leidt je op tot een een veelzijdige professional die vrouwen en hun gezin gedurende de zwangerschap en tijdens en na de bevalling begeleidt en informeert.

Open het programma.
Contact: Jan Sents

Landschaps- & Tuinarchitectuur

Landschaps- & Tuinarchitectuur

Ben je op zoek naar een veelzijdig, creatief en boeiend beroep? Ben je gebeten door ‘groen’? Wil je graag plannen en ontwerpen leren maken voor zowel stedelijke als rurale landschappen? Wil je meewerken aan de verbetering van onze woon- en werkomgeving?

Open het dagtraject programma.
Open het werktraject programma.
Contact: Katrien Raspoet 

Mens & Maatschappij

Hotelmanagement

De professionele bachelor Hotelmanagement op campus Bloemenhof is een veelzijdige en creatieve opleiding die je optimaal voorbereidt op een loopbaan in de hospitalitysector (hotels, restaurants, catering, event management, clubs enzovoorts).

Open het programma.
Contact: Martine Saenen

Idea & Innovation Management

Idea & Innovation Management is een unieke opleiding: de allereerste in Vlaanderen die zich richt op vernieuwend ondernemen. De vorm van onderwijzen is zeer participatief. Idea & Innovation Management draait om coachend, doe-gericht onderwijs.

Open het programma.
Contact: Hilde Hendrickx

Journalistiek

In een steeds complexere samenleving spelen de media meer dan ooit een cruciale rol. Radio, televisie, dagbladen en magazines, maar ook nieuwe, multimediale informatiekanalen beperken zich al lang niet meer tot berichtgeving. Het worden actieve factoren die mee het wereldgebeuren bepalen. In die crossmediale omgeving vervult de journalist een sleutelfunctie.

Open het programma.
Contact: Hilde Hendrickx

Organisatie & Management

De driejarige bachelor Organisatie & Management, de nieuwe naam voor Office Management, maakt van jou een kei in het communiceren, plannen en organiseren. Je talen- en informaticakennis vormen hierbij een onontbeerlijke troef.

Open het programma.
Contact: Hilde Hendrickx

Sociaal Werk

In de huidige complexe samenleving vervult de maatschappelijk assistent een belangrijke rol als brug tussen mens en maatschappij. Ontdek Brussel in al zijn facetten, de stad is ons labo.

Open het programma.
Contact: Linda Max

Toerisme- & Recreatiemanagement

De opleiding Toerisme- & Recreatiemanagement voorziet dit academiejaar geen start in februari.

Open het programma.
Contact: Martine Saenen

Communicatie

Klaar om dé communicatiemanager van de toekomst te worden? Een professional met de juiste kennis en de juiste vaardigheden. Tijdens je opleiding bestudeer je niet alleen communicatie, drie jaar lang doe je werkervaring op voor je een diploma krijgt.

Open het programma.
Contact: Hilde Hendrickx

Onderwijs & Pedagogie

Kleuteronderwijs

Je begeleidt kinderen tijdens hun eerste stappen in het onderwijs en helpt ze de wereld te ontdekken.

Open het programma.
Contact: Celine De Bondt

Lager onderwijs

Leraar is een mooi beroep omdat je kinderen leert lezen, schrijven, nadenken en ontdekken. Zonder leraren is er geen toekomst.

Open het programma.
Contact: Celine De Bondt

Secundair onderwijs

De bachelor Secundair Onderwijs is een echte specialist in zijn vakgebied en werkt met jongeren van 12 tot 18 jaar.

Open het programma (LO/BR).
Open het programma (Algemene vakken).
Contact: Chris Ruers

Pedagogie van het jonge kind

De driejarige bachelor Pedagogie van het Jonge Kind stoomt jonge mensen klaar om aan de slag te gaan in het werkveld van de voor-, na- en buitenschoolse kinderopvang. Welkom in de wereld van de stadspedagogisch coach.

Open het dagtraject programma.
Open het werktraject programma.
Contact: Celine De Bondt 

Verkorte educatieve bachelor voor het secundair onderwijs

Jongeren en volwassenen helpen hun eigen weg te vinden in jouw expertisegebied, dat leer je in de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. Leraar zijn is dan ook een prachtig beroep waar je veel voldoening uit haalt. Heb je al een professionele of academische bachelor? Dan kan je jouw kennis van je vak overdragen aan een nieuwe generatie.

Voor meer info kan je terecht op de opleidingspagina.

Graduaatsopleidingen

Accounting Administration

Heb je een neus voor zakendoen en inzicht in de bedrijfswereld? En ga je graag nauwkeurig te werk? Dan voel je je helemaal thuis in de graduaatsopleiding Accounting Administration.

Open het programma Diest.
Contact: Sophie Coomans

Open het dagtraject Leuven.
Open het werktraject Leuven.
Contact: Sophie Coomans

Open het programma Brussel.
Contact: Isis Bulté

Logies-, Restaurant- & Cateringmanagement

De logies-, restaurant- en cateringsector is een bont allegaartje: hotels, bed & breakfasts, recreatieparken, evenementenhallen, cateringbedrijven, sportcentra, traiteurdiensten, … noem maar op. Allemaal zijn ze op zoek naar mensen die de expertise hebben om het onthaal, de service en de eetgelegenheden te managen. We leiden je daarom op tot een middenkader met managementvaardigheden, organisatietalent, commercieel gevoel, productkennis, een duidelijke klantgerichtheid en een hands on mentaliteit.

Open het programma.
Contact: Isis Bulté

Marketing- & Communicatiesupport

Ben jij commercieel ingesteld en wil je leren hoe je een product kunt lanceren? Ben je creatief en ga je graag aan de slag met sociale media? Ben jij praktisch aangelegd en zie je ’t zitten om leuke marketing- of communicatieprojecten uit te voeren? Dan ben jij geknipt voor de graduaatsopleiding Marketing- & Communicatiesupport. Praktische doeners die marketing- of communicatieprojecten en -acties op de rails kunnen zetten, dat is waar de sector om schreeuwt.

Open het programma.
Contact: Isis Bulté

Educatieve graduaatsopleiding

Jongeren en volwassenen helpen hun eigen weg te vinden in jouw expertisegebied, dat leer je in de Educatieve Graduaatsopleiding Secundair Onderwijs. Leraar zijn is dan ook een prachtig beroep waar je veel voldoening uit haalt. Heb je al minstens 3 jaar beroepservaring in het vak? Dan kan je jouw kennis overdragen aan een nieuwe generatie.

Voor meer info kan je terecht op de opleidingspagina.

Informatiebeheer: Bibliotheek & Archief

Vertoef je het liefst de hele dag in een bibliotheek of archief? Wil je alles weten over informatie en documentatie? En schrikt een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af? Dan is de graduaatsopleiding Informatiebeheer iets voor jou.

Open het programma.
Contact: Emma Reynders

Winkelmanagement

Droom je van een job in de retailsector? Heb je al ervaring en heb je de ambitie om door te groeien? Kortom, ben je ondernemend, een teamspeler en kriebelt je commercieel talent? … Maar zie je die lange dagen op de schoolbanken niet zitten? Dan is Winkelmanagement jouw studie!

Open het programma in PDF.
Contact: Isis Bulté

Programmeren

De vraag naar programmeurs is groot. Onze economie heeft nood aan ICT-medewerkers allerhande. Als programmeur ben je creatief en dynamisch. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden. Met een diploma Programmeren heb je ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Je kan aan de slag als programmeur, developer, webontwikkelaar, … of je kunt als zelfstandige IT-diensten aan bedrijven leveren.

Open het dagtraject programma.
Open het werktraject programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten

Juridisch-administratieve Ondersteuning

Vind je het recht razend interessant en wil je er praktisch mee bezig zijn? Ben je bovendien sterk in communiceren en logisch denken? En blijf je altijd discreet en nauwkeurig? Dan is de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning je op het lijf geschreven.

Open het dagtraject programma 1.
Open het dagtraject programma 2.

Open het werktraject programma 1.
Open het werktraject programma 2.
Open het werktraject programma 1.

Contact: Sarah Ronse

Internet of Things

In 2020 zullen naar schatting 20 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn via internet. Je vindt IoT terug in alle sectoren van domotica over Smart city, transport en logistiek tot de industrie 4.0. Het graduaatsprofiel IoT technieker pikt perfect in op de behoefte in de arbeidsmarkt: elektronica en netwerken integreren met intelligente systemen.

Open het programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten

Elektromechanische Systemen

We leiden je op tot een praktijkgerichte professional met ruime technische basiskennis. Je leert oplossingsgericht werken in onderhouds- en serviceopdrachten. We werken samen met grote bedrijven uit de Brusselse regio: Audi, Colruyt, Engie en MIVB. Zij hebben ons advies gegeven bij de vakinhouden en engageren zich actief om je mee te begeleiden bij je projecten, het werkplekleren, de stage en je finale specialisatie. 

Open het programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten

Systeem- & netwerkbeheer

De vraag naar systeem- en netwerkbeheerders is groot. Onze economie heeft nood aan ICT-medewerkers allerhande. We bieden je een voltijdse tweejarige dagopleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd.

Open het programma.
Contact: Gwendolyn Vander Putten