Tijdens je opleiding aan EhB kom je in contact met de wereld: je studeert toch in Brussel, de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. Een gastlezing door een internationale professional of door een docent van een buitenlandse partnerschool, internationale projecten, deelname aan een internationaal event of een congres… we leiden je op tot een professional die klaar is voor de wereld van morgen die steeds internationaler wordt.
Maar misschien wil je meer en wil je zelf een tijdje naar het buitenland. Dat kan! Een semester (of academiejaar) studeren aan een partnerhogeschool of -universiteit of stage lopen in het buitenland. Mais oui, of course! Verruim je blik, versterk je talenkennis, leer nieuwe mensen kennen en maak vrienden voor het leven. Ontdek dat de wereld veel meer te bieden heeft dan je denkt en geef ook een boost aan je cv. Werkgevers weten meteen dat je over extra vaardigheden beschikt: niet alleen je talenkennis gaat erop vooruit in het buitenland, je ontwikkelt een andere blik op je vakgebied en je versterkt je zelfstandigheid, zelfredzaamheid, je doorzettingsvermogen en een rist soft skills (analytische vaardigheden, interculturele competenties, flexibiliteit en omgaan met onzekerheid …). Waarom zou je nog twijfelen!
Erasmus isn’t a year in your life, it’s a life in a year

Naar het buitenland. Hoe begin ik eraan?
In het najaar worden Go Abroad infosessies georganiseerd: je verneemt er meer over de specifieke mogelijkheden binnen jouw opleiding
- Partnerinstellingen voor studiemobiliteit en mogelijkheden voor buitenlandse stage worden voorgesteld,
- De voorwaarden waaraan je moet voldoen om naar het buitenland te kunnen worden toegelicht;
- Je krijg toelichting bij de verschillende beurzenprogramma’s waarop je een beroep kan doen om van financiële ondersteuning te genieten. Info daarover en de deadlines voor het indienen van een aanvraag vind je ook op de Canvascursus Go Abroad.
Ik wil een wereldburger zijn, of liever een niet-burger

Desiderius Erasmus
Hoeveel moet dat kosten?
Een internationale ervaring heeft natuurlijk ook een kost. Hoe hoog die precies is hangt af van verschillende factoren:
- Ga je op studiemobiliteit, dan kan je een kamer huren in een studentenhome van je gastinstelling, voor een buitenlandse stage ben je meestal op de privémarkt aangewezen,
- De levenskost in Zweden ligt een pak hoger dan bijvoorbeeld in Malta, Tsjechië of Marokko bijvoorbeeld,
- De kostprijs voor een reis binnen Europa ligt lager dan reizen naar Suriname, Ecuador of de Filipijnen.
Beursprogramma's:
Omdat overheden studenten willen stimuleren om een buitenlandervaring op te doen tijdens hun studies kan je een beroep doen op een van de beurzenprogramma’s:
- Erasmus +, het Europese programma voor internationale mobiliteit is het grootste en bekendste. Er zijn Eramus+ beurzen voor ‘study abroad’ en ook voor ‘traineeships abroad’. Wist je dat je zelfs na je studies nog stage kan lopen met een Erasmusbeurs?
- Brains on the Move is het actieplan mobiliteit van de Vlaamse overheid dat ook verschillende beurzen financiert
- ASEM Workplacement Programme voorziet beurzen voor stages in een aantal Aziatische landen;
- Generieke beurzen is een programma voor studie, stage of thesisonderzoek in landen die niet onder het klassieke Erasmus+programma vallen;
- Priority Country Programme is een programma voor studie, stage of thesisonderzoek in een aantal landen waarmee de Vlaamse overheid prioritair samenwerkt.
- The Washington Center biedt een semesterprogramma aan dat bestaat uit stage gecombineerd met een aantal academische seminaries
- VLIR UOS reisbeurs is een beurzenprogramma dat stages en thesisonderzoek in een land in het Zuiden financiert;
- Erasmus Belgica voorziet beurzen voor studiemobiliteit en stages in Franstalig België;
- SEMP is de Zwitserse tegenhanger van het Erasmus+programma: er zijn beurzen voor studenten die een semester aan een Zwitserse unief of hogeschool studeren.
Het was echt de mooiste ervaring die ik in mijn leven gekregen heb en ik voel me echt helemaal gegroeid als persoon. Het is nu wel heel raar om terug te komen, ik had er graag nog paar maanden extra gebleven.

Yannick Stroobants
Internationalization @ home
Toch niet naar het buitenland? Ook dan scherpen we je internationale en interculturele vaardigheden aan. Hoe doen we dat?
- In december organiseren we ieder jaar de International Days. Dan nodigen we collega’s uit het buitenland uit om gastlezingen en workshops te geven;
- We ontvangen ieder jaar ook inkomende Erasmusstudenten die samen met jou lessen volgen;
- Je kan buddy worden van een Erasmusstudent: terwijl je hem/haar wegwijs maakt aan EhB en in de stad werk je ook aan je eigen talenkennis en je interculturele vaardigheden. Studentenvereniging Erasmus Student Network VUB EhB Brussels (ESN) organiseert voor Erasmusstudenten en hun buddy’s verschillende activiteiten waar je ook ander buddy’s en Erasmusstudenten ontmoet. Ook in Brussel kan je een internationaal netwerk van vrienden opbouwen!
- Wordt vrijwilliger bij ESN VUB EhB Brussels en zet zelf activiteiten op voor internationale studenten.