Wat kost het?

Wat kost het om te studeren aan EhB?

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

• het type contract,
  • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
  • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid. Een gedetailleerd overzicht voor het academiejaar 2020-2021 vind je hieronder terug.

1. Het studiegeld bij diploma- en creditcontracten

Onderstaande studiegelden zijn van toepassing op volgende inschrijvingen:

• graduaatsopleidingen
  • initiële bachelor- en masteropleidingen
  • educatieve bachelor- en masteropleidingen
  • specifieke lerarenopleidingen, schakelprogramma’s
  • voorbereidingsprogramma’s
  • afzonderlijke opleidingsonderdelen

Het bedrag betaal je per overschrijving. Na definitieve inschrijving wordt het formulier met overschrijvingsgegevens in je e-postbus gedeponeerd.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven:

Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '20-'21 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 245,2 € 11,7 € 947,20
Bijna-beurstariefstudent € 245,2 € 4,3 € 503,20
Beurstariefstudent € 111,9 € 0,0 € 111,90

Inschrijvingen voor  bachelor-na-bacheloropleidingen

Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt
banaba Zorgmanagement € 235 € 12
banaba Pediatrische en Neonatale gezondheidszorg € 230 € 11

2. Het studiegeld bij examencontracten

Vast Variabel gedeelte per studiepunt
Examencontract € 111,9 € 4,3

3. Het studiegeld bij combinatie van een inschrijving onder een diploma- en of creditcontract met een inschrijving onder een examencontract

Een student die gelijktijdig een inschrijving neemt onder enerzijds een diploma- en/of creditcontract en anderzijds onder een examencontract betaalt:

• Voor de studiepunten onder diploma en/of creditcontract: het studiegeld zoals bepaald in punt 1 van deze bijlage, afhankelijk van het beursstatuut van de student
  • Voor de studiepunten onder examencontract: het studiegeld zoals bepaald in punt 2

Zowel voor de inschrijving onder diploma- en/of creditcontract als voor de inschrijving onder examencontract kan het vast gedeelte van het studiegeld aangerekend worden.

4. Verhoogde studiegelden voor buitenlandse studenten

Opleidingstype Eenheidsprijs/SP 2015-2016 Geïndexeerd 2020-21 60SP
PBA € 95,0 € 101,30 €6.078
ART-BA/ -MA/ SCH/ VB € 115,0 € 122,6 €7.356

* Toegepaste indexatiecoëfficiënt : 1,05567

5. Studiegelden voor laatstejaarsstudenten uit het secundair onderwijs

Inschrijving onder creditcontract Studiegeld
Maximaal 10 studiepunten € 55,4
Meer dan 10 studiepunten pro rata het aantal opgenomen studiepunten volgens de bepalingen voor de berekening van studiegelden bij diploma- en creditcontracten en afhankelijk van het beursstatuut

6. Studiegeld voor het uitreiken van een diploma op basis van EVC/EVK

Studiegeld
Inschrijving o.b.v. EVC/EVK voor het behalen van een diploma € 50,0

7. Het inschrijvingsgeld voor postgraduaten en navormingen:

Voor meer info over het inschrijvingsgeld voor onze postgraduaten en bij- en nascholingen, klik hier.

Studenten werken aan een project

Overige kosten

• Boeken en cursussen: als je studeert, heb je uiteraard boeken en cursussen nodig. Bij je inschrijving krijg je een overzicht met waar je alle info kan terugvinden.
  • Bijkomende kosten: hiermee worden de kosten voor kopieën, uitstappen ... vergoed. Het ateliergeld betaal je bij de start van het academiejaar. Het bedrag varieert naargelang de opleiding die je volgt.
  • Specifieke kleding of apparatuur: als je kiest voor een labo- of verpleegkundeopleiding, heb je een labojas nodig, dat spreekt voor zich. Als je informatica studeert, zal je een laptop best kunnen gebruiken … Afhankelijk van de opleiding die je kiest, heb je dus nog specifiek materiaal nodig.

Ook hier geldt dat je per overschrijving betaalt. Na definitieve inschrijving wordt het formulier met overschrijvingsgegevens in je e-postbus gedeponeerd

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening ...

Hoe je betaalt

Je betaalt je studiegeld met bankkaart of via overschrijving binnen de zeven kalenderdagen na je inschrijving. Zodra je studiegeld is betaald, ontvang je de nodige attesten en een studentenkaart. Je recht op kinderbijslag geldt enkel bij een inschrijving vanaf 27 studiepunten.

Specifieke voordelen voor werknemers en werkgevers

Al aan het werk? We hebben interessante formules (betaald educatief verlof, KMO-portefeuille …) om werk en studie te combineren.

Je studiecontract wijzigen

Beslis je tijdens het academiejaar dat je bijvoorbeeld een vak extra wil volgen of ga je van opleiding veranderen? Dan wijzigen we je studiecontract.