Als ouder speel je een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Om je te helpen een ondersteunende en coachende rol aan te nemen, vertellen we je op deze pagina alles wat jij moet weten over het hoger onderwijs. Soorten opleidingen, het leerkrediet, persoonlijke begeleiding,...
Word wegwijs in het hoger onderwijs
In onderstaande video's vertellen onze docenten en studiebegeleiders de belangrijkste dingen die je moet weten over het hoger onderwijs en studeren aan EhB. Onze studenten en hun ouders delen daarbij hun ervaringen.
Hoe help ik bij het maken van een studiekeuze?
Allereerst: maak tijd om samen met je kind na te denken over welke opleiding bij hem/haar/hun past. Niet alleen levert het fijne gesprekken op en het geeft ook houvast om keuzes te maken bij de 'preselecties', zoals we het maar zullen noemen. Want dat is immers essentieel.
Stap 1: Het is zover! Het moment van een (nieuwe) studiekeuze is aangebroken. Meestal in het laatste jaar van het middelbaar onderwijs, maar soms gaat het ook over heroriënteren. Speel daar als ouder op in, vraag af en toe waar de interesses naartoe gaan. Misschien heb je vrienden die die job uitoefenen en er eens willen over komen praten.
Stap 2: Twijfel is normaal. Zo'n belangrijke keuze, logisch dat jongeren onzeker zijn, de knoop nog niet willen ontwarren, laat staan doorhakken. Als ouder kun je met vragen het denkproces stimuleren met gerichte vragen: hoe zie je volgend jaar, wat doe je graag, wat niet... Vertel over de vragen die jij vroeger zelf had. Geef ook plek om te dromen. En uiteraard zijn wij er ook om te helpen indien nodig.
Stap 3: Er komen voorkeuren bovendrijven. Dat is het moment dat je naar infodagen, openlesweken of open deurdagen gaat. Zo kan de toekomstige student opleidingen vergelijken, de sfeer van een instelling proeven, de aanpak van een studie. Vergelijken is de opdracht! Met andere woorden: als ouder kun je dat aanmoedigen. Kom niet met vooroordelen of 'hoe het vroeger was', want het studentenleven van vandaag is niet dat van 20, 30 jaar geleden. Maar duw je kind de deur uit naar contactmomenten allerhande om zelf een en ander te ontdekken en na te gaan waar het zich goed voelt.
Stap 4: Tja, tijd om te beslissen. Het startmoment of de toelatingsproef komt eraan, dus zul de keuze moet gemaakt. Steun je kind in die keuze, praat erover om voldoende zelfvertrouwen te geven.
Wat kun je nog samen met je kind bespreken?
- de hoeveelheid contacturen, hoe vaak moet het in de les zijn, hoeveel wordt digitaal gegeven
- wat is de manier van lesgeven (individueel, klassikaal, groepswerk,...)
- de verhouding tussen theorie en praktijk
- gaat je kind op kot of wordt het pendelen
- wat zijn de jobkansen
- en tot slot: wat is het kostenplaatje
Vertel ook gerust dat deze keuze niet levensbepalend is. Het klopt dat er strenger wordt opgetreden als er echt tijd verspild wordt, maar wijs erop dat onze studiebegeleiders er net zijn om hierbij te helpen en de student te begeleiden.