Elektromechanische Systemen
Graduaat (HBO5)

Elektromechanische Systemen

OVERTUIGD VAN DEZE STUDIE?

Welkom in de boeiende wereld van de techniek

  • Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.
  • Je bent gepassioneerd door techniek.
  • Je wil weten hoe de dingen werken en hoe je ze kan repareren.
  • Je steekt graag de handen uit de mouwen, eerder dan je te verliezen in theoretische concepten.
  • Je denkt oplossingsgericht en je durft je in een probleem vastbijten tot je het ontward hebt.

 

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We leiden je op tot een praktijkgerichte professional met ruime technische basiskennis. Je leert oplossingsgericht werken in onderhouds- en serviceopdrachten. Als toekomstig professional werk je aan je communicatievaardigheden (samenwerken, rapporteren, technisch Nederlands, Frans en Engels) en leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid. In het tweedeopleidingsjaar kies je tussen de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken. Op het einde van je opleiding kies je een bijkomende bedrijfsgerichte specialisatie.

Op maat van de praktijk

We werken samen met grote bedrijven uit de Brusselse regio: Audi, Colruyt, Engie en MIVB. Zij hebben ons advies gegeven bij de vakinhouden en engageren zich actief om je mee te begeleiden bij je projecten, het werkplekleren, de stage en je finale specialisatie. Met onze eigen labo’s en in samenwerking met onze partners zorgen we er voor dat theoretische inzichten meteen praktisch toegepast worden in een veilige leeromgeving.

Een derde van de opleiding is werkplekleren. Dit vind je terug in de leerlijn ‘onderhoud’ waar je in de bedrijven praktische onderhoudstechnieken aanleert. Daarnaast werk je twee projecten uit bij, of in opdracht van, bedrijven en loop je op het einde van je opleiding stage.

De bedrijfswereld wacht op je

In de industrie is er een echt tekort aan goed opgeleide techniekers. Je kans op een interessante job met toekomst is dus heel erg groot op het einde van je opleiding.

Je zal instaan voor het onderhoud en de herstelling van complexe machines en installaties en werken aan mechanische, elektrische en automatiseringssystemen. Je zal gebruikers, collega’s en leidinggevenden informeren en adviseren bij het gebruik van machines en installaties.

Je kan aan de slag als onderhoudstechnicus, servicetechnicus,meet- en regeltechnicus of bij het opbouwen en in bedrijf nemen van installaties.

Je kan natuurlijk ook altijd verder studeren. Je krijgt dan vrijstellingen op basis van EVK. Dit kan je nagaan bij een trajectbegeleider.

Jouw opleiding in leerlijnen

Vier technische leerlijnen

Hier verwerf je een stevige, brede basis in elektriciteit, mechanica, hydropneumatica en automatisatie. Bij elke onderdeel hoort steeds een belangrijk aandeel labo’s zodat theoretische inzichten steeds gekoppeld worden aan praktische toepassingen. In het derde semester worden deze leerlijnen nog verder uitgediept volgens de gekozen afstudeerrichting.

Professionele vaardigheden

Je leert doelgericht professioneel communiceren met klanten, bij teamwerk, in je rapportering en bij het documenteren. In de Brusselse diverse context besteden we ook aandachtig aan het gebruik van technisch Nederlands, Frans en Engels. Tevens leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid.

Onderhoud

In het eerste semester ligt de nadruk op handvaardigheid en ga je aan de slag in het makerslab. In het 2de semester leer je over onderhoudsorganisatie en krijg je inzicht in plannen, schema’s en tekeningen. Vanaf het 3de semester trek je naar het werkveld om praktische onderhoudstechnieken in de praktijk aan te leren. Dit laatste natuurlijk in functie van je gekozen afstudeerrichting.

Integratie

Hier leer je de opgedane kennis, vaardigheden en competenties toepassen op de werkplek. Dit doe aan de hand van twee projecten die door bedrijven aangereikt en mee beoordeeld worden. Op het einde van je opleiding heb je dan nog een stage.

Specialisatie

Naast de keuze voor een afstudeerrichting (Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken) kan je nog kiezen voor een bijkomende specialisatie. Deze word je aangereikt door onze partnerbedrijven. Je kan, in samenspraak met hen, zelf bepalen welke richting je met deze bedrijfsspecifieke specialisatie wil uitgaan en zo je professionele carrière sturen.

Veld
Credits
Elektriciteit
Basis Elektriciteit
Elektrische installaties
Elektrische machines
Mechanica
Basis Mechanica
Machineonderdelen
Materialenleer
Hydropneumatica
Pneumatica
Hydraulica
Automatisering
Basis Automatisering
Professionele vaardigheden
Operationele veiligheid
Communicatie 1
Onderhoud
Makerslab
Onderhoudorganisatie
Technische plannen & schema's
Integratie
Verkenning werkveld
Project 1

Onderhoudstechnieken of meet- en regeltechnieken

Vanaf het 3de semester (tweede jaar) kan je kiezen voor de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken.

Kies je voor Onderhoudstechnieken, dan ga je in de technische leerlijnen dieper in op mechanische verbindingstechnieken, pompen, ventilatoren, compressoren en onderhoudstools. Kies je voor Meet- en Regeltechnieken dan ga je dieper in op meet- en regeltechniek, PLC’s en robotics.

Voor beide richtingen zijn de leerlijnen onderhoudstechnieken, integratie en specialisatie natuurlijk vanaf het tweede jaar aangepast aan de gekozen optie. Ook je bedrijfsspecifieke specialisatie kies je in functie van je afstudeerrichting.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag.

Welkom op Campus Kaai

Campus Kaai wordt je nieuwe biotoop. Hier studeer je samen met de studenten uit de de bacheloropleidingen Multimedia & Communicatietechnologie en Toegepaste Informatica en de studenten uit de graduaatsopleidingen Internet of Things, Programmeren en Systeem- & Netwerkbeheer. 

Hier vind je alle nodige leslokalen, labo’s, computerlokalen, lokalen voor zelfstudie en open labs. In het Business Lab, Fab Lab, Media Lab en Design Lab kan je begeleid zelfstandig leren en experimenteren, maar ook samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden in de IT.

Natuurlijk ondersteunen we je bij alle aspecten van je studieloopbaan en zorgen we voor studie- en studentenbegeleiding.

Op de campus vind je naast het onthaal, het studentensecretariaat, de ICT-dienst, het docentenlandschap en vergaderzalen ook nog een restaurant en een grote groene zone met zitbanken waar je kan pauzeren of in team samenwerken.

Campus Kaai is vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. De metro, bussen van De Lijn en de bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus. Als je liever met de wagen komt, kan je gebruik maken van onze grote parkeerterreinen.

 

Op een infodag gooien we met de opleiding Elektromechanische Systemen de deuren open. Je kan er onze campus ontdekken. Sla eens een praatje met onze studenten of stel je vragen aan één van onze docenten. Duik eens met je neus in een aantal cursussen. En kom de labo's ontdekken.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen 2020
 

Infodag op afspraak

We kunnen momenteel helaas geen honderden bezoekers ontvangen op de campus. Toch willen we je zo goed mogelijk helpen bij het maken van een studiekeuze. Daarom voorzien we voor jou onze 'infodag op afspraak'. Kom onze campus en je opleiding ter plaatse ontdekken.
Je toekomstig opleidingshoofd of één van je docenten, maakt hier met veel plezier wat tijd voor vrij.

Maak een afspraak

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 27 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven aan onze hogeschool. Tot binnenkort?

 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten?

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Schrijf je in

Je schrijft je vlot online in op voorinschrijving.ehb.be. Ben je online ingeschreven? Neem je dossier dan mee naar het studentensecretariaat van de campus waar je binnenkort les gaat volgen.

Wat kost het?

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan vanaf 27 juni 2020:

Zomersluiting vanaf 11 juli tot en met zondag 16 augustus 2020.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - eerste verdieping, lokaal 101

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 520 18 10) of via e-mail (dt.secretariaat@ehb.be). 

Infomomenten

Onze infodagen 2020

  • zaterdag 14 maart 2020 (10u tot 13u)
  • zaterdag 25 april 2020 (10u tot 13u)
  • zaterdag 27 juni 2020 (10u tot 13u)
  • zaterdag 5 september 2020 (10u tot 13u)
  • zaterdag 12 september 2020 (10u tot 15u)

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 27 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven aan onze hogeschool.
Tot binnenkort?

Deel dit