Elektromechanische Systemen
Graduaat (HBO5)

Elektromechanische Systemen

Inschrijven

Passie voor techniek? Kies voor onze boeiende, praktijkgerichte opleiding.

Welkom in de boeiende wereld van de techniek

 • Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.
 • Je bent gepassioneerd door techniek.
 • Je wil weten hoe de dingen werken en hoe je ze kan repareren.
 • Je steekt graag de handen uit de mouwen, eerder dan je te verliezen in theoretische concepten.
 • Je denkt oplossingsgericht en je durft je in een probleem vastbijten tot je het ontward hebt.

 

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We leiden je op tot een praktijkgerichte professional met ruime technische basiskennis. Je leert oplossingsgericht werken in onderhouds- en serviceopdrachten. Als toekomstig professional werk je aan je communicatievaardigheden (samenwerken, rapporteren, technisch Nederlands, Frans en Engels) en leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid. In het tweedeopleidingsjaar kies je tussen de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken. Op het einde van je opleiding kies je een bijkomende bedrijfsgerichte specialisatie.

Op maat van de praktijk

We werken samen met grote bedrijven uit de Brusselse regio: Audi, Colruyt, Engie en MIVB. Zij hebben ons advies gegeven bij de vakinhouden en engageren zich actief om je mee te begeleiden bij je projecten, het werkplekleren, de stage en je finale specialisatie. Met onze eigen labo’s en in samenwerking met onze partners zorgen we er voor dat theoretische inzichten meteen praktisch toegepast worden in een veilige leeromgeving.

Een derde van de opleiding is werkplekleren. Dit vind je terug in de leerlijn ‘onderhoud’ waar je in de bedrijven praktische onderhoudstechnieken aanleert. Daarnaast werk je twee projecten uit bij, of in opdracht van, bedrijven en loop je op het einde van je opleiding stage.

De bedrijfswereld wacht op je

In de industrie is er een echt tekort aan goed opgeleide techniekers. Je kans op een interessante job met toekomst is dus heel erg groot op het einde van je opleiding.

Je zal instaan voor het onderhoud en de herstelling van complexe machines en installaties en werken aan mechanische, elektrische en automatiseringssystemen. Je zal gebruikers, collega’s en leidinggevenden informeren en adviseren bij het gebruik van machines en installaties.

Je kan aan de slag als onderhoudstechnicus, servicetechnicus,meet- en regeltechnicus of bij het opbouwen en in bedrijf nemen van installaties.

Je kan natuurlijk ook altijd verder studeren. Je krijgt dan vrijstellingen op basis van EVK. Dit kan je nagaan bij een trajectbegeleider.

Jouw opleiding in leerlijnen

Vier technische leerlijnen

Hier verwerf je een stevige, brede basis in elektriciteit, mechanica, hydropneumatica en automatisatie. Bij elke onderdeel hoort steeds een belangrijk aandeel labo’s zodat theoretische inzichten steeds gekoppeld worden aan praktische toepassingen. In het derde semester worden deze leerlijnen nog verder uitgediept volgens de gekozen afstudeerrichting.

Professionele vaardigheden

Je leert doelgericht professioneel communiceren met klanten, bij teamwerk, in je rapportering en bij het documenteren. In de Brusselse diverse context besteden we ook aandachtig aan het gebruik van technisch Nederlands, Frans en Engels. Tevens leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid.

Onderhoud

In het eerste semester ligt de nadruk op handvaardigheid en ga je aan de slag in het makerslab. In het 2de semester leer je over onderhoudsorganisatie en krijg je inzicht in plannen, schema’s en tekeningen. Vanaf het 3de semester trek je naar het werkveld om praktische onderhoudstechnieken in de praktijk aan te leren. Dit laatste natuurlijk in functie van je gekozen afstudeerrichting.

Integratie

Hier leer je de opgedane kennis, vaardigheden en competenties toepassen op de werkplek. Dit doe aan de hand van twee projecten die door bedrijven aangereikt en mee beoordeeld worden. Op het einde van je opleiding heb je dan nog een stage.

Specialisatie

Naast de keuze voor een afstudeerrichting (Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken) kan je nog kiezen voor een bijkomende specialisatie. Deze word je aangereikt door onze partnerbedrijven. Je kan, in samenspraak met hen, zelf bepalen welke richting je met deze bedrijfsspecifieke specialisatie wil uitgaan en zo je professionele carrière sturen.

Veld
Credits
Elektriciteit
Basis Elektriciteit
Elektrische installaties
Elektrische machines
Mechanica
Basis Mechanica
Machineonderdelen
Materialenleer
Hydropneumatica
Pneumatica
Hydraulica
Automatisering
Basis Automatisering
Professionele vaardigheden
Operationele veiligheid
Communicatie 1
Onderhoud
Makerslab
Onderhoudorganisatie
Technische plannen & schema's
Integratie
Verkenning werkveld
Project 1

Onderhoudstechnieken of meet- en regeltechnieken

Vanaf het 3de semester (tweede jaar) kan je kiezen voor de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken.

Kies je voor Onderhoudstechnieken, dan ga je in de technische leerlijnen dieper in op mechanische verbindingstechnieken, pompen, ventilatoren, compressoren en onderhoudstools. Kies je voor Meet- en Regeltechnieken dan ga je dieper in op meet- en regeltechniek, PLC’s en robotics.

Voor beide richtingen zijn de leerlijnen onderhoudstechnieken, integratie en specialisatie natuurlijk vanaf het tweede jaar aangepast aan de gekozen optie. Ook je bedrijfsspecifieke specialisatie kies je in functie van je afstudeerrichting.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag.

Welkom op Campus Kaai

studenten

Studeren op campus Kaai is natuurlijk meer dan alleen maar lessen volgen en opdrachten uitvoeren.  

Op het studentensecretariaat kan je met al je bekommernissen terecht. We helpen je graag verder met je vragen omtrent je collegerooster, je inschrijving, examens, ... Je vindt er ook studiebegeleider, trajectbegeleider of ombudspersoon. 

Onze labs

Maak kennis met onze labs en experimenteer naar hartenlust in het: 

ICT-infrastructuur

Het computernetwerk van het departement omvat een domein van meer dan 300 pc’s die gebruik kunnen maken van een variëteit aan diensten, geleverd door een modern en performant serverpark. Samen met de printers, plotters en scanners vormen ze een ruime waaier van faciliteiten die permanent ten dienste staan van de studenten voor werkcolleges, practica, projecten en bachelorproeven. De ICT-dienst is de kern van dit netwerk en zorgt voor de installatie, de configuratie en het onderhoud van de volledige ICT-infrastructuur van het departement.

Honger?

In het hippe studentenrestaurant kan je terecht voor je ontbijt en lunch of je kan er tijdens pauzes je medestudenten ontmoeten. In onze cafetaria vind je een ruim aanbod aan koude en warme dranken en (vegetarische) schotels, broodjes, snacks, pasta's, desserts, ... 

studentenrestaurant
student op cafe

Brussel bruist

In en rond Brussel bevinden zich alle grote spelers waar de opleiding mee samenwerkt en die onze afgestudeerden met open armen ontvangen voor een stage of een job. 

Brussel is natuurlijk ook een bruisende wereldstad, waar je getrakteerd wordt op unieke evenementen en hippe buurten. 

Werkplekleren

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen behoort tot het hoger beroepsonderwijs. Dat betekent dat we praktische doeners opleiden. In de lessen gaan we dan ook actief aan de slag met de theorie, aan de hand van praktische oefeningen, cases, labo’s en projectwerk. Maar om onze afgestudeerden ook echt direct inzetbaar te maken, gaan we nog veel verder dan dat. Iedere graduaatsopleiding bestaat voor minstens een derde uit werkplekleren: leren op en met de werkplek. En daar hebben we natuurlijk werkplekken voor nodig. Wil je samen met ons de beroepsgerichte opleiding van onze studenten vormgeven en jong talent warm maken voor jouw organisatie? Neem dan zeker contact met ons op. De mogelijkheden tot samenwerking zijn talrijk. We sommen hier de voornaamste op, maar uiteraard is ook maatwerk mogelijk.

Bedrijfsbezoek of gastles

In het eerste jaar organiseren we praktische bedrijfsbezoeken waarbij studenten zo dicht mogelijk bij “de vloer” komen om hem een helder inzicht te geven in hun toekomstige job. Aan de hand van gastlessen en workshops van onze partners krijgen ze bovendien een inkijk in de breedte van de sector. Daarnaast gaan de studenten meteen ook praktisch aan de slag: op de campus en met hulp van de docenten ontmantelen ze een afgeschreven toestel van een van onze partners. Zo krijgen ze inzicht in heel wat technische aspecten én oefenen ze hun handvaardigheid. Zin om een gastles of workshop te komen geven of om een groep studenten te ontvangen in je bedrijf? Of misschien staat er wel een afgedankte machine in de weg die onze studenten helemaal kunnen uitkleden? Laat het ons weten!

Praktische case aanleveren

Aan het einde van hun eerste jaar gaan studenten dan echt aan de slag met een opdracht van één van onze partners. Als partner treedt je daarbij echt op als opdrachtgever: je geeft de briefing, volgt de tussentijdse vorderingen op en beoordeelt (samen met ons) het opgeleverde product. Maatwerk is hier uiteraard noodzakelijk: samen met jullie bepalen we de omvang, de inhoud en de praktische omkadering van het project.

Ook in het tweede jaar voeren de studenten een praktisch project. Dit keer gaan ze niet alleen aan de slag met de opdracht van het bedrijf, maar werken ze die opdracht ook uit in company en onder het (coachende) oog van een mentor. Het spreekt voor zich dat de mentor een essentiële rol speelt in de beoordeling van het uiteindelijk eindresultaat. De inhoud van het project is toegespitst op de gekozen afstudeerrichting. De studenten onderhoudstechnieken zetten de stap van gestandaardiseerd onderhoud naar de praktische component van geavanceerde onderhoudstechnieken zoals meettechnieken voor predictief onderhoud, optimalisatie van onderhoud, fouten- en storingsanalyse… Voor de afstudeerrichting meet- en regeltechnieken streven we naar een projectopdracht waarmee studenten inzicht verwerven in de interactie binnen automatiseringsprocessen (bijv. rond logische opbouw van de sequenties, de rol en invloed van de verschillende elementen, fouten- en storingsanalyse…). Heeft jouw bedrijf een interessante projectopdracht voor onze studenten? We horen het graag!

50% op de werkvloer - 50% op school

In het tweede jaar van de opleiding neemt het werkplekleren snel toe. Studenten zijn dan de helft van de week aanwezig op de werkplek en de andere helft op school. Daarnaast kiezen studenten vanaf het tweede jaar ook voor een afstudeerrichting: onderhoudstechnieken en meet- en regeltechnieken. Sommige stukjes werkplekleren zijn gemeenschappelijk, maar andere zijn specifiek gericht op de afstudeerrichting. Een overzicht:

Gemeenschappelijk Afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken Afstudeerrichting Onderhoudstechnieken
Onderhoudstechnieken Elektrisch Onderhoudstechnieken Automatisering II Onderhoudstechnieken Mechanisch
Onderhoudstechnieken Automatisering I Onderhoudstechnieken Robotics Onderhoudstechnieken Hydraulisch
Onderhoudstechnieken Pneumatisch Project II Meet- en regeltechnieken Project II Onderhoudstechnieken
  Stage Meet- en regeltechnieken Stage Onderhoudstechnieken
  Specialisatie: Maakindustrie of Procesindustrie Specialisatie: Tractie of Allround

​​​​​​De precieze taken die de student op de werkplek uitvoert, zijn uiteraard erg afhankelijk van de plaats waar hij/zij terechtkomt en worden in overleg bepaald met de partner. Kan een student bij jullie een of meerdere van bovenstaande skills leren? Laat het ons weten

Specialisatie of stage

De student Elektromechanische Systemen sluit de opleiding af met een stage en een specialisatie van samen 14 weken. Tijdens de stage draait de student mee in het bedrijf als beginnende onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus en bewijst hij dat hij de titel van onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus waar is. De specialisatie wordt gekoppeld aan de stage: dezelfde student komt de specialisatie volgen en stage lopen in hetzelfde bedrijf. Maar ze staat er ook duidelijk los van. Terwijl de student voor de stage de kans moet krijgen om vaardigheden en inzichten die hij/zij in de opleiding aangeleerd heeft toe te passen en in te oefenen in een authentieke werkcontext (integratie en toepassing staat dus centraal), is “verdieping” essentieel voor de specialisatie: studenten leren nieuwe, specifieke vaardigheden en kenniselementen en die passen ze meteen ook toe in een authentieke werkcontext.

De specialisatie omvat dan ook meer dan het louter “meedraaien” in het bedrijf. Studenten kunnen bijvoorbeeld de kans krijgen om interne opleidingen te volgen, om collega’s te observeren, om mee te werken aan interne projecten… Het specialisatieprogramma van iedere individuele docent wordt vastgelegd in overleg tussen de student, de werkplek en de opleiding. Heb je een interessante stageplaats en specialisatiemogelijkheid in de aanbieding voor één van onze hands-on Onderhouds- of Meet- en regeltechnici? Neem contact op met onze stagecoördinator.

Career Launch

Jaarlijks organiseren we voor onze tweedejaars- en derdejaarsstudenten een jobbeurs. Enerzijds richten we ons hierbij op de studenten die op zoek zijn naar een stageplaats en/of een samenwerking in het kader van hun final work. Anderzijds bieden we de laatstejaarsstudenten hulp bij het zoeken naar een job. Het doel is eenvoudig: werkgevers in contact brengen met jong talent. Heb je interesse om deel te nemen aan onze career launch? Stuur dan een e-mail naar dt.partner@ehb.be. 

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Wat er naast je inschrijvingsgeld nog bijkomt, hangt af van de opleiding die je volgt. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal. Denk daarbij aan een labojas of een koksuniform.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

Infomomenten

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter

 

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Elektromechanische Systemen? Top!  

Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat

 • Van maandag tot donderdag van 9u tot 16u, op vrijdag van 9u tot 15u.
 • Tijdens de infodagen op zaterdag 26 juni, 4 en 11 september.
 • Op afspraak: via e-mail (gdt.kaai.student@ehb.be)
 • Het secretariaat is gesloten vanaf 10 juli tot en met zondag 15 augustus 2021

 

 • Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan een bekwaamheidsproef om toch toegelaten te worden. Check alle voorwaarden om deel te nemen.

 • Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

 • Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - gelijksvloers (voorbij het onthaal)

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 520 18 10) of via e-mail (gdt.kaai.student@ehb.be). 

Kosten

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Nog vragen?

Bestel de gedrukte folder hier

Heb je een vraag? Wij staan altijd voor je klaar:  
•    Bel ons: 02 520 18 10
•    Mail ons: klaas.de.proost@ehb.be
•    Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool
•    Maak een afspraak met een traject- en/of studiebegeleider
•    Stel je vraag via dit formulier 

Check zeker onze infomomenten. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en events? Laat dan je gegevens achter. 
 

 
 

Infomomenten

Infodagen

 • Zaterdag 19 maart 2022 (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei 2022 (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni 2022 (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september 2022 (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september 2022 (10u tot 15u)
Deel dit