Elektromechanische Systemen
Graduaat (HBO5)

Elektromechanische Systemen

Kom naar de infodag op 26 juni

Welkom in de boeiende wereld van de techniek

  • Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.
  • Je bent gepassioneerd door techniek.
  • Je wil weten hoe de dingen werken en hoe je ze kan repareren.
  • Je steekt graag de handen uit de mouwen, eerder dan je te verliezen in theoretische concepten.
  • Je denkt oplossingsgericht en je durft je in een probleem vastbijten tot je het ontward hebt.

 

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We leiden je op tot een praktijkgerichte professional met ruime technische basiskennis. Je leert oplossingsgericht werken in onderhouds- en serviceopdrachten. Als toekomstig professional werk je aan je communicatievaardigheden (samenwerken, rapporteren, technisch Nederlands, Frans en Engels) en leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid. In het tweedeopleidingsjaar kies je tussen de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken. Op het einde van je opleiding kies je een bijkomende bedrijfsgerichte specialisatie.

Op maat van de praktijk

We werken samen met grote bedrijven uit de Brusselse regio: Audi, Colruyt, Engie en MIVB. Zij hebben ons advies gegeven bij de vakinhouden en engageren zich actief om je mee te begeleiden bij je projecten, het werkplekleren, de stage en je finale specialisatie. Met onze eigen labo’s en in samenwerking met onze partners zorgen we er voor dat theoretische inzichten meteen praktisch toegepast worden in een veilige leeromgeving.

Een derde van de opleiding is werkplekleren. Dit vind je terug in de leerlijn ‘onderhoud’ waar je in de bedrijven praktische onderhoudstechnieken aanleert. Daarnaast werk je twee projecten uit bij, of in opdracht van, bedrijven en loop je op het einde van je opleiding stage.

De bedrijfswereld wacht op je

In de industrie is er een echt tekort aan goed opgeleide techniekers. Je kans op een interessante job met toekomst is dus heel erg groot op het einde van je opleiding.

Je zal instaan voor het onderhoud en de herstelling van complexe machines en installaties en werken aan mechanische, elektrische en automatiseringssystemen. Je zal gebruikers, collega’s en leidinggevenden informeren en adviseren bij het gebruik van machines en installaties.

Je kan aan de slag als onderhoudstechnicus, servicetechnicus,meet- en regeltechnicus of bij het opbouwen en in bedrijf nemen van installaties.

Je kan natuurlijk ook altijd verder studeren. Je krijgt dan vrijstellingen op basis van EVK. Dit kan je nagaan bij een trajectbegeleider.

Jouw opleiding in leerlijnen

Vier technische leerlijnen

Hier verwerf je een stevige, brede basis in elektriciteit, mechanica, hydropneumatica en automatisatie. Bij elke onderdeel hoort steeds een belangrijk aandeel labo’s zodat theoretische inzichten steeds gekoppeld worden aan praktische toepassingen. In het derde semester worden deze leerlijnen nog verder uitgediept volgens de gekozen afstudeerrichting.

Professionele vaardigheden

Je leert doelgericht professioneel communiceren met klanten, bij teamwerk, in je rapportering en bij het documenteren. In de Brusselse diverse context besteden we ook aandachtig aan het gebruik van technisch Nederlands, Frans en Engels. Tevens leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid.

Onderhoud

In het eerste semester ligt de nadruk op handvaardigheid en ga je aan de slag in het makerslab. In het 2de semester leer je over onderhoudsorganisatie en krijg je inzicht in plannen, schema’s en tekeningen. Vanaf het 3de semester trek je naar het werkveld om praktische onderhoudstechnieken in de praktijk aan te leren. Dit laatste natuurlijk in functie van je gekozen afstudeerrichting.

Integratie

Hier leer je de opgedane kennis, vaardigheden en competenties toepassen op de werkplek. Dit doe aan de hand van twee projecten die door bedrijven aangereikt en mee beoordeeld worden. Op het einde van je opleiding heb je dan nog een stage.

Specialisatie

Naast de keuze voor een afstudeerrichting (Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken) kan je nog kiezen voor een bijkomende specialisatie. Deze word je aangereikt door onze partnerbedrijven. Je kan, in samenspraak met hen, zelf bepalen welke richting je met deze bedrijfsspecifieke specialisatie wil uitgaan en zo je professionele carrière sturen.

Veld
Credits
Elektriciteit
Basis Elektriciteit
Elektrische installaties
Elektrische machines
Mechanica
Basis Mechanica
Machineonderdelen
Materialenleer
Hydropneumatica
Pneumatica
Hydraulica
Automatisering
Basis Automatisering
Professionele vaardigheden
Operationele veiligheid
Communicatie 1
Onderhoud
Makerslab
Onderhoudorganisatie
Technische plannen & schema's
Integratie
Verkenning werkveld
Project 1

Onderhoudstechnieken of meet- en regeltechnieken

Vanaf het 3de semester (tweede jaar) kan je kiezen voor de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken.

Kies je voor Onderhoudstechnieken, dan ga je in de technische leerlijnen dieper in op mechanische verbindingstechnieken, pompen, ventilatoren, compressoren en onderhoudstools. Kies je voor Meet- en Regeltechnieken dan ga je dieper in op meet- en regeltechniek, PLC’s en robotics.

Voor beide richtingen zijn de leerlijnen onderhoudstechnieken, integratie en specialisatie natuurlijk vanaf het tweede jaar aangepast aan de gekozen optie. Ook je bedrijfsspecifieke specialisatie kies je in functie van je afstudeerrichting.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag.

Welkom op Campus Kaai

studenten

Studeren op campus Kaai is natuurlijk meer dan alleen maar lessen volgen en opdrachten uitvoeren.  

Op het studentensecretariaat kan je met al je bekommernissen terecht. We helpen je graag verder met je vragen omtrent je collegerooster, je inschrijving, examens, ... Je vindt er ook studiebegeleider, trajectbegeleider of ombudspersoon. 

Onze labs

Maak kennis met onze labs en experimenteer naar hartenlust in het: 

ICT-infrastructuur

Het computernetwerk van het departement omvat een domein van meer dan 300 pc’s die gebruik kunnen maken van een variëteit aan diensten, geleverd door een modern en performant serverpark. Samen met de printers, plotters en scanners vormen ze een ruime waaier van faciliteiten die permanent ten dienste staan van de studenten voor werkcolleges, practica, projecten en bachelorproeven. De ICT-dienst is de kern van dit netwerk en zorgt voor de installatie, de configuratie en het onderhoud van de volledige ICT-infrastructuur van het departement.

Honger?

In het hippe studentenrestaurant kan je terecht voor je ontbijt en lunch of je kan er tijdens pauzes je medestudenten ontmoeten. In onze cafetaria vind je een ruim aanbod aan koude en warme dranken en (vegetarische) schotels, broodjes, snacks, pasta's, desserts, ... 

studentenrestaurant
student op cafe

Brussel bruist

In en rond Brussel bevinden zich alle grote spelers waar de opleiding mee samenwerkt en die onze afgestudeerden met open armen ontvangen voor een stage of een job. 

Brussel is natuurlijk ook een bruisende wereldstad, waar je getrakteerd wordt op unieke evenementen en hippe buurten. 

Werkplekleren

De graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen behoort tot het hoger beroepsonderwijs. Dat betekent dat we praktische doeners opleiden. In de lessen gaan we dan ook actief aan de slag met de theorie, aan de hand van praktische oefeningen, cases, labo’s en projectwerk. Maar om onze afgestudeerden ook echt direct inzetbaar te maken, gaan we nog veel verder dan dat. Iedere graduaatsopleiding bestaat voor minstens een derde uit werkplekleren: leren op en met de werkplek. En daar hebben we natuurlijk werkplekken voor nodig. Wil je samen met ons de beroepsgerichte opleiding van onze studenten vormgeven en jong talent warm maken voor jouw organisatie? Neem dan zeker contact met ons op. De mogelijkheden tot samenwerking zijn talrijk. We sommen hier de voornaamste op, maar uiteraard is ook maatwerk mogelijk.

Bedrijfsbezoek of gastles

In het eerste jaar organiseren we praktische bedrijfsbezoeken waarbij studenten zo dicht mogelijk bij “de vloer” komen om hem een helder inzicht te geven in hun toekomstige job. Aan de hand van gastlessen en workshops van onze partners krijgen ze bovendien een inkijk in de breedte van de sector. Daarnaast gaan de studenten meteen ook praktisch aan de slag: op de campus en met hulp van de docenten ontmantelen ze een afgeschreven toestel van een van onze partners. Zo krijgen ze inzicht in heel wat technische aspecten én oefenen ze hun handvaardigheid. Zin om een gastles of workshop te komen geven of om een groep studenten te ontvangen in je bedrijf? Of misschien staat er wel een afgedankte machine in de weg die onze studenten helemaal kunnen uitkleden? Laat het ons weten!

Praktische case aanleveren

Aan het einde van hun eerste jaar gaan studenten dan echt aan de slag met een opdracht van één van onze partners. Als partner treedt je daarbij echt op als opdrachtgever: je geeft de briefing, volgt de tussentijdse vorderingen op en beoordeelt (samen met ons) het opgeleverde product. Maatwerk is hier uiteraard noodzakelijk: samen met jullie bepalen we de omvang, de inhoud en de praktische omkadering van het project.

Ook in het tweede jaar voeren de studenten een praktisch project. Dit keer gaan ze niet alleen aan de slag met de opdracht van het bedrijf, maar werken ze die opdracht ook uit in company en onder het (coachende) oog van een mentor. Het spreekt voor zich dat de mentor een essentiële rol speelt in de beoordeling van het uiteindelijk eindresultaat. De inhoud van het project is toegespitst op de gekozen afstudeerrichting. De studenten onderhoudstechnieken zetten de stap van gestandaardiseerd onderhoud naar de praktische component van geavanceerde onderhoudstechnieken zoals meettechnieken voor predictief onderhoud, optimalisatie van onderhoud, fouten- en storingsanalyse… Voor de afstudeerrichting meet- en regeltechnieken streven we naar een projectopdracht waarmee studenten inzicht verwerven in de interactie binnen automatiseringsprocessen (bijv. rond logische opbouw van de sequenties, de rol en invloed van de verschillende elementen, fouten- en storingsanalyse…). Heeft jouw bedrijf een interessante projectopdracht voor onze studenten? We horen het graag!

50% op de werkvloer - 50% op school

In het tweede jaar van de opleiding neemt het werkplekleren snel toe. Studenten zijn dan de helft van de week aanwezig op de werkplek en de andere helft op school. Daarnaast kiezen studenten vanaf het tweede jaar ook voor een afstudeerrichting: onderhoudstechnieken en meet- en regeltechnieken. Sommige stukjes werkplekleren zijn gemeenschappelijk, maar andere zijn specifiek gericht op de afstudeerrichting. Een overzicht:

Gemeenschappelijk Afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken Afstudeerrichting Onderhoudstechnieken
Onderhoudstechnieken Elektrisch Onderhoudstechnieken Automatisering II Onderhoudstechnieken Mechanisch
Onderhoudstechnieken Automatisering I Onderhoudstechnieken Robotics Onderhoudstechnieken Hydraulisch
Onderhoudstechnieken Pneumatisch Project II Meet- en regeltechnieken Project II Onderhoudstechnieken
  Stage Meet- en regeltechnieken Stage Onderhoudstechnieken
  Specialisatie: Maakindustrie of Procesindustrie Specialisatie: Tractie of Allround

​​​​​​De precieze taken die de student op de werkplek uitvoert, zijn uiteraard erg afhankelijk van de plaats waar hij/zij terechtkomt en worden in overleg bepaald met de partner. Kan een student bij jullie een of meerdere van bovenstaande skills leren? Laat het ons weten

Specialisatie of stage

De student Elektromechanische Systemen sluit de opleiding af met een stage en een specialisatie van samen 14 weken. Tijdens de stage draait de student mee in het bedrijf als beginnende onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus en bewijst hij dat hij de titel van onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus waar is. De specialisatie wordt gekoppeld aan de stage: dezelfde student komt de specialisatie volgen en stage lopen in hetzelfde bedrijf. Maar ze staat er ook duidelijk los van. Terwijl de student voor de stage de kans moet krijgen om vaardigheden en inzichten die hij/zij in de opleiding aangeleerd heeft toe te passen en in te oefenen in een authentieke werkcontext (integratie en toepassing staat dus centraal), is “verdieping” essentieel voor de specialisatie: studenten leren nieuwe, specifieke vaardigheden en kenniselementen en die passen ze meteen ook toe in een authentieke werkcontext.

De specialisatie omvat dan ook meer dan het louter “meedraaien” in het bedrijf. Studenten kunnen bijvoorbeeld de kans krijgen om interne opleidingen te volgen, om collega’s te observeren, om mee te werken aan interne projecten… Het specialisatieprogramma van iedere individuele docent wordt vastgelegd in overleg tussen de student, de werkplek en de opleiding. Heb je een interessante stageplaats en specialisatiemogelijkheid in de aanbieding voor één van onze hands-on Onderhouds- of Meet- en regeltechnici? Neem contact op met onze stagecoördinator.

Career Launch

Jaarlijks organiseren we voor onze tweedejaars- en derdejaarsstudenten een jobbeurs. Enerzijds richten we ons hierbij op de studenten die op zoek zijn naar een stageplaats en/of een samenwerking in het kader van hun final work. Anderzijds bieden we de laatstejaarsstudenten hulp bij het zoeken naar een job. Het doel is eenvoudig: werkgevers in contact brengen met jong talent. Heb je interesse om deel te nemen aan onze career launch? Stuur dan een e-mail naar dt.partner@ehb.be. 

WIl je de opleiding komen beleven?

Op een infodag gooien we met de opleiding Elektromechanische Systemen de deuren open. Je kan er onze campus ontdekken. Sla eens een praatje met onze studenten of stel je vragen aan één van onze docenten. Duik eens met je neus in een aantal cursussen. En kom de labo's ontdekken.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen 2021

Workshopweek

In de krokusvakantie van 2021 plannen we opnieuw een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze
Workshopweek is van 15 tot 19 februari 2021

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 26 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven aan onze hogeschool.
Tot binnenkort?

Wil je meer weten?

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Schrijf je in

Je schrijft je vlot online in op voorinschrijving.ehb.be. Ben je online ingeschreven? Neem je dossier dan mee naar het studentensecretariaat van de campus waar je binnenkort les gaat volgen.

Wat kost het?

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan vanaf 26 juni 2021:

Zomersluiting vanaf 10 juli tot en met zondag 15 augustus 2021.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - gelijksvloers (voorbij het onthaal)

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 520 18 10) of via e-mail (gdt.kaai.student@ehb.be). 

Nog vragen?

Contacteer ons via graduaat.ems@ehb.be
Bestel de gedrukte folder hier

Infomomenten

  • zaterdag 24 april 2021 (10u tot 13u)
  • zaterdag 26 juni 2021 (10u tot 15u)
  • zaterdag 4 september 2021 (10u tot 15u)
  • zaterdag 11 september 2021 (10u tot 15u)

 

Deel dit