Systeem- & Netwerkbeheer
Graduaat (HBO5)

Systeem- & Netwerkbeheer

Inschrijven

De vraag naar systeem- en netwerkbeheerders is groot. Kies voor onze opleiding.

Is systeem- & netwerkbeheer iets voor jou?

Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.

Je denkt analytisch. Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen.

Je denkt creatief. Denkkracht is je belangrijkste gereedschap en je kan op een creatieve manier ingewikkelde zaken terugbrengen tot een overzichtelijk geheel.

Je bent ondernemend. Je bent goed in organiseren en je kunt zelfstandig en resultaatgericht werken. Je hebt aandacht voor de mensen om je heen. Je wil snel aan de slag. Je wil kennis opdoen combineren met actief bezig zijn. Je bent eerder praktijkgericht en niet echt een theoreticus.

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We bieden je een voltijdse tweejarige dagopleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Indien je ’s avonds de lessen wil volgen, dan doe je er standaard drie jaar over. Vooral in het avondtraject maken wij gebruik van blended learning.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag. Digitaal leren (blended learning) maakt actief deel uit van onze onderwijsstijl. Minder boeken, wel meer online en interactief materiaal.

Het diploma graduaat Systeem- & Netwerkbeheer opent vele deuren

De vraag naar systeem- en netwerkbeheerders is groot. Onze economie heeft nood aan ICT-medewerkers allerhande. Als systeem- en netwerkbeheerder ben je creatief en dynamisch. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden

Met een diploma graduaat Systeem- en Netwerkbeheer heb je ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Je kan aan de slag als netwerkbeheerder, systeembeheerder, helpdeskmedewerker, databankbeheerder … of je kunt als zelfstandige IT-diensten aan bedrijven leveren.

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de professionele bachelor Toegepaste informatica, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen op basis van EVK. Je moet 99 studiepunten volgen.

Jouw opleiding in 5 leerlijnen

De eerste stappen in het hoger onderwijs zijn vaak niet zo eenvoudig. Daarom hebben we de opleiding zo uitgewerkt dat de hoeveelheid leerstof die je in één keer moet verwerken relatief beperkt blijft. Het academiejaar is opgebouwd uit vier lesblokken in plaats van twee semesters. Elke lesblok bestaat uit zes lesweken en wordt afgesloten met een evaluatieperiode. Per lesblok komen maximaal drie à vier vakken aan bod. Op het einde van elk lesblok worden deze vakken geëvalueerd. Daarna starten we met een nieuw lesblok en nieuwe vakken.

Je opleiding bestaat uit vijf leerlijnen. Naast drie inhoudelijke leerlijnen die de kern vormen, namelijk Systems, Networks en Software, bestaat het curriculum uit een ondersteunende leerlijn IT-sector en een leerlijn Integration, waar alle leerlijnen in samenkomen.

IT-sector

In de leerlijn IT-sector leren we jou een aantal IT-basics aan. Je verwerft inzicht in de algemene werking van hard- en software, in verschillende talstelsels, in verschillende communicatiestrategieën en technieken die relevant zijn in bedrijven. Bovendien ontwikkel je IT-Engels en IT-specifieke projectmanagement methodieken.

Systems

Vertrekkend van de basiswerking van computersystemen en besturingssystemen laten we je kennis maken met de moderne bouwstenen van een ICT-infrastructuur. We bestuderen tevens het beheer van databanken.

Networks

Hier leer je de infrastructuurkant van informaticatoepassingen kennen. Je krijgt inzicht in de algemene netwerkarchitecturen.

Software

Je leert scripts ontwikkelen om toepassingen beter te beheren en te automatiseren.

Integration

In de leerlijn Integration ligt de focus op levenslang leren, projectwerk en geïntegreerd verwerven en inoefenen van competenties. Deze leerlijn bestaat bijna integraal uit werkplekleren

Jouw programma

De eerste stappen in het hoger onderwijs zijn vaak niet zo eenvoudig. Daarom hebben we de opleiding zo uitgewerkt dat de hoeveelheid leerstof die je in één keer moet verwerken relatief beperkt blijft. Het academiejaar is opgebouwd uit vier lesblokken in plaats van twee semesters.

Elk lesblok bestaat uit zes lesweken en wordt afgesloten met een evaluatieperiode. Per lesblok komen maximaal drie à vier vakken aan bod. Op het einde van elk lesblok worden deze vakken geëvalueerd. Daarna starten we met een nieuw lesblok en nieuwe vakken.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag. Digitaal leren (blended learning) maakt actief deel uit van onze onderwijsstijl. Minder boeken, wel meer online en interactief materiaal.

Veld
Credits
IT-sector
IT essentials
3
IT Lab
5
Communication I
4
Systems
Operating systems 1
6
Operating systems 2
7
Database fundamentals
4
Database Management
4
System & Cloud Services
6
Networks
Networks I
4
Networks II
7
Software
Scripting I
6
Integration
Trends
4
Veld
Credits
IT-sector
Communication II
3
Process & Project Flow
3
Networks
Networks III
6
Networks IV
6
Software
Scripting II
6
Integration
Project on Campus
6
Internship: Project I
15
Internship: Project II
15

Campus Kaai wordt je nieuwe biotoop. Hier studeer je samen met de studenten uit de de bacheloropleidingen Multimedia & Communicatietechnologie en Toegepaste Informatica en de studenten uit de graduaatsopleidingen Programmeren, Electromechanische Systemen en Internet of Things. 

Hier vind je alle nodige leslokalen, labo’s, computerlokalen, lokalen voor zelfstudie en open labs. In het Business Lab, Fab Lab, Media Lab en Design Lab kan je begeleid zelfstandig leren en experimenteren, maar ook samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden in de IT. We zijn tevens erkend en gecertifieerd als Cisco Academy en beschikken over een state of the art Systeem -en Netwerklab.

Natuurlijk ondersteunen we je bij alle aspecten van je studieloopbaan en zorgen we voor studie- en studentenbegeleiding.

Op de campus vind je naast het onthaal, het studentensecretariaat, de ICT-dienst, het docentenlandschap en vergaderzalen ook nog een restaurant en een grote groene zone met zitbanken waar je kan pauzeren of in team samenwerken.

Campus Kaai is vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. De metro, bussen van De Lijn en de bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus. Als je liever met de wagen komt, kan je gebruik maken van onze grote parkeerterreinen.

Modeltraject

We bieden twee modeltrajecten aan: een dagtraject van twee jaar, en een avondtraject van drie jaar.

Ben je ingeschreven in het dagtraject, dan volg je gewoon voltijds alle lessen overdag.

Ben je ingeschreven in het avondtraject, dan volg je dezelfde lessen ’s avonds, maar ze zijn wel verspreid over drie jaar.

Aangepast traject

Afhankelijk van je persoonlijke en professionele situatie kan voor jou een individueel aangepast traject uitgewerkt worden. Je plant dus met een maximum aan flexibiliteit om zo op je eigen tempo te studeren. Bovendien voorzien we de mogelijkheid om jouw stages te spreiden over een langere periode, om opdrachten op de werkplek fl exibel te plannen en om deadlines voor opdrachten of projecten te verschuiven. Je kunt ook eerder verworven competenties (EVC) of kwalificaties (EVK) valideren. Zo kan je het modeltraject eventueel afronden op anderhalf jaar.

Werkplekleren

De graduaatsopleiding Systeem- & Netwerkbeheer behoort tot het hoger beroepsonderwijs. Dat betekent dat we praktische doeners opleiden. In de lessen gaan we dan ook actief aan de slag met de theorie, aan de hand van praktische oefeningen, cases, labo’s en projectwerk. Maar om onze afgestudeerden ook echt direct inzetbaar te maken, gaan we nog veel verder dan dat. Iedere graduaatsopleiding bestaat voor minstens een derde uit werkplekleren: leren op en met de werkplek. En daar hebben we natuurlijk werkplekken voor nodig. Wil je samen met ons de beroepsgerichte opleiding van onze studenten vormgeven en jong talent warm maken voor jouw organisatie? Neem dan zeker contact met ons op. De mogelijkheden tot samenwerking zijn talrijk. We sommen hier de voornaamste op, maar uiteraard is ook maatwerk mogelijk.

Bedrijfsbezoek of gastles

De wereld van IT staat niet stil, en daar moeten onze studenten mee om kunnen. Daarom organiseren we in het eerste jaar het vak “Trends”. We laten studenten kennismaken met het beroep van systeem- en netwerkbeheerder, dompelen hen onder in het diverse IT-werkveld en brengen hen in contact met boeiende trends en technologische evoluties. Onze studenten bezoeken bedrijven, volgen workshops en webinars, nemen deel aan interessante beurzen en blijven bij aan de hand van boeiende gastcolleges. Heeft jouw organisatie een boeiende gastles of een workshop in de aanbieding? Of staan jullie open voor een bedrijfsbezoek? Laat het ons weten!

Project on campus

In het eerste jaar verwierven de studenten alle basic skills van een systeem- & netwerkbeheerder. Daar kunnen ze in het tweede jaar mee aan de slag in een veilige omgeving tijdens een project on campus. Onze werkveldpartners treden op als opdrachtgever en briefen de studenten, volgen de tussentijdse stand van zaken op en beoordelen (samen met ons) het opgeleverde eindproduct. De studenten werken het project uit op school en onder begeleiding van onze docenten. Dit jaar werken de studenten bijvoorbeeld een doorsnee infrastructuur uit voor een KMO. Dit omvat onder andere een behoefteanalyse, de opstelling van hardware voor client infrastructuur, randapparatuur en servers, opzetten van een firewall en van verschillende servers, diverse configuraties (server, VOIP, Exchange en Office)… Laat ons zeker iets weten als ook jouw organisatie een boeiend project in de schuif heeft!

Stage

En dan is het tijd voor het echte werk: in twee stages van elk 7 weken bewijst de student dat hij de titel van systeem- en netwerkbeheerder waard is. In beide stageperiodes is er zowel aandacht voor hard als soft skills. Zo voert de student voor de eerste stageperiode taken uit die te maken hebben met second line support (bijv. user management (user accounts, wachtwoorden…), installatie van hardware en software, netwerk- en systeemondersteuning van client computers…). Daarnaast bewijst hij dat hij de nodige communicatieve vaardigheden en een professionele en klantgerichte attitude beheerst.

Tijdens de tweede stageperiode draait de student echt mee als een starter in de organisatie. Bovendien krijgt hij een project dat hij zelfstandig (maar onder begeleiding uiteraard) tot een goed einde brengt en oplevert aan de stageplaats. De student kan ervoor kiezen om beide stages in dezelfde organisatie te lopen, op voorwaarde dat er voldoende groei mogelijk is. Heb je een interessante stageplaats in de aanbieding voor één van onze hands-on Systeem- & Netwerkbeheerders? Neem contact op met onze stagecoördinator.

Career Launch

Jaarlijks organiseren we voor onze tweedejaars- en derdejaarsstudenten een jobbeurs. Enerzijds richten we ons hierbij op de studenten die op zoek zijn naar een stageplaats en/of een samenwerking in het kader van hun final work. Anderzijds bieden we de laatstejaarsstudenten hulp bij het zoeken naar een job. Het doel is eenvoudig: werkgevers in contact brengen met jong talent. Heb je interesse om deel te nemen aan onze career launch? Stuur dan een e-mail naar dt.partner@ehb.be. 

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Wat er naast je inschrijvingsgeld nog bijkomt, hangt af van de opleiding die je volgt. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal. Denk daarbij aan een labojas of een koksuniform.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

WIl je de opleiding komen beleven?

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter

 

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Systeem- & Netwerkbeheer? Top!  

Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat

 • Van maandag tot donderdag van 9u tot 16u, op vrijdag van 9u tot 15u.
 • Tijdens de infodagen op zaterdag 26 juni, 4 en 11 september.
 • Op afspraak: via e-mail (gdt.kaai.student@ehb.be)
 • Het secretariaat is gesloten vanaf 10 juli tot en met zondag 15 augustus 2021

 

 • Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan een bekwaamheidsproef om toch toegelaten te worden. Check alle voorwaarden om deel te nemen.

 • Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

 • Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - gelijksvloers (voorbij het onthaal)

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 520 18 10) of via e-mail (gdt.kaai.student@ehb.be). 

Kosten

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Nog vragen?

Bestel de gedrukte folder hier

Heb je een vraag? Wij staan altijd voor je klaar:  
•    Bel ons: 02 520 18 10
•    Mail ons: bram.drabbe@ehb.be
•    Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool
•    Maak een afspraak met een traject- en/of studiebegeleider
•    Stel je vraag via dit formulier 

Check zeker onze infomomenten. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en events? Laat dan je gegevens achter. 
 

 
 

Infomomenten

Infodagen

 • Zaterdag 19 maart 2022 (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei 2022 (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni 2022 (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september 2022 (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september 2022 (10u tot 15u)
Deel dit