graduaat accounting
Graduaat (HBO5)

Accounting Administration

Overtuigd van deze opleiding?

Elke dag goochelen met cijfers?

Maak je droom werkelijkheid

Heb je een neus voor zakendoen en inzicht in de bedrijfswereld? En ga je graag nauwkeurig te werk? Dan voel je je helemaal thuis in de graduaatsopleiding Accounting Administration.

Na de tweejarige opleiding ga je aan de slag als boekhoudkundig dossierbeheerder in kleine of grote ondernemingen, zoals een accountants-, boekhoud- of verzekeringskantoor, een financiële instelling of een sociale organisatie. Ook de openbare sector verwelkomt je met open armen. Veel keuze dus!

Tijdens de interactieve opleiding bouw je aan een stevige boekhoudkundige basis die je daarna uitbreidt. Je duikt in wetgeving en fiscaliteit en scherpt je bedrijfseconomische inzichten aan. Als kers op de taart schaaf jij je IT- en communicatievaardigheid bij.

De graduaatsopleiding in Accounting Administration is de ideale start van je carrière.

Waag je nu al op de arbeidsmarkt

Tijdens je opleiding proef je op verschillende manieren van het arbeidsleven:
 

  • Binnen het onderdeel ‘leerwerk’ verwerf je vaardigheden en competenties in realistische werksituaties. Je neemt deel aan het werkproces of observeert het. Bovendien ga je op bedrijfsbezoek en woon je (gast)lezingen van experts bij.
  • Tijdens je stages krijg je de kans om je kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Eerst zal je vooral basistaken vervullen. De volgende stages dagen je uit om zelfstandig te werken.

Inkanteling HBO5

Ondertussen weet je waarschijnlijk al dat de vroegere HBO5-opleidingen sinds september 2019 nu graduaatsopleidingen zijn. Dat betekent dat je deze opleiding nu als graduaatsstudent aan de hogeschool volgt (en dus niet meer bij een CVO). Wat veranderde er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Deze opleiding komt in aanmerking voor

Onze studenten aan het woord

Leontine
Stephanie

Accounting Administration is een goede richting voor mensen die graag met cijfers werken. Ik wil geen urenlange lessen over theorie die ik moet studeren. Gelukkig heb je hier veel praktijk!

Ramazan
Ramazan Avci
Student

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)

“De opleiding Accounting Administration van EhB beschikt over een duidelijk profiel en een lokale verankering. De leerlijnen geven het programma een stevige structuur en de professionele docenten begeleiden en omkaderen de studenten goed.”

Vlot aan de slag

Boekhouder is een knelpuntberoep. Je weet dus nu al dat je met je graduaatsdiploma Accounting Administration vrijwel meteen een job vindt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: in een kleine of grote onderneming, bij een accountant, boekhouder of revisor, in een financiële instelling, verzekeringskantoor of sociale organisatie. Waar ga jij graag aan de slag?

Dankzij je diploma mag je ook deelnemen aan de stage die hoort bij het praktische bekwaamheidsexamen van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). Slaag je voor de stage, de mondelinge toelichting voor een jury en het BIBF-examen, dan mag je je eigen kantoor opstarten.

Verder studeren?

Wil je na je opleiding je kennis nog uitbreiden bij Erasmushogeschool Brussel? Schrijf je dan in voor een professionele bachelor binnen Handelswetenschappen en Bedrijfskunde – zoals Hotelmanagement, Toerisme- en Recreatiemanagement, Office Management, Communicatiemanagement of Idea & Innovation Management. Vraag zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken.

Krijg je niet genoeg van boekhouding en fiscaliteit? Volg dan het aanvullingstraject van de professionele bachelor Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit bij bijvoorbeeld HOGent in Aalst.

Je vakken

Je bouwt een stevige basis in het boekhouden op. Stapsgewijs breid je die uit, tot ook de dubbele boekhouding geen geheimen voor je kent. Daarnaast ontdek je de wetgeving en fiscaliteit die je als accounting administrator moet kennen.

Je verbetert ook je bedrijfseconomische inzichten zodat je probleemloos:
 

  • klanten- en leveranciersdossiers beheert;
  • kostprijzen berekent;
  • budgetten opstelt.

Je scherpt je communicatieve vaardigheden aan zodat elk contact – met collega’s én klanten – vlot verloopt. En je zorgt ervoor dat je helemaal mee bent met de nodige ICT-technieken. Naast toepassingen in courante kantoorsoftware maak je ook kennis met professionele boekhoudpakketten.

Als kersverse dossiermedewerker moet jij je competenties blijven ontwikkelen. Daarom volg je tijdens je opleiding de actualiteit op de voet en ondervind je dat levenslang leren onontbeerlijk is. Tijdens je stage zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Zo proef je écht van de praktijk.

Veld
Credits
Boekhouden
Algemeen boekhouden 1
5
Algemeen boekhouden 2
5
Wetgeving en fiscaliteit
Personenbelasting
5
Burgerlijk, economisch en vennootschapsrecht
5
Sociaal recht
3
Btw
5
Bedrijfseconomische inzichten
Debiteuren- en crediteurenbeheer
3
Bedrijfscommunicatie
3
Bank- en verzekeringswezen
3
Bedrijfsorganisatie, controle & deontologie
3
ICT
ICT 1
3
Computerboekhouden 1
3
Levenslang leren
Trends: bedrijfseconomie
3
Stage, project en POP
Verkenning werkveld
3
Stage 1
5
Project eenmanszaak
3
Veld
Credits
Boekhouden
Vennootschapsboekhouden
5
Rapporteren
3
Wetgeving en fiscaliteit
Vennootschapsbelasting
5
Bedrijfseconomische inzichten
Kostprijsberekening en budgettering
4
Financiële analyse
4
ICT
ICT 2
3
Computerboekhouden 2
3
Levenslang leren
Trends: digitalisering en ICT
3
Trends: wetgeving en fiscaliteit
3
Stage, project en POP
Stage 2
7
Stage 3
14
Project vennootschap
6

Stages

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het Leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van bedrijfsbezoeken en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Bedrijfscommunicatie.

Op het einde van je opleiding werk je individueel aan een geïntegreerd realistisch project. Hierin wordt alle boekhoudkundige en fiscale materie uit de opleiding verweven en je ontvangt feedback van werkveldvertegenwoordigers.

Student stories: Saskia Matthys

Als onderdeel van mijn studie Graduaat Accounting Administration liep ik stage bij Feremans & Partners te Leuven. Ik mocht daar onmiddellijk facturen en banken boeken. Tijdens mijn stageperiode was het ook de periode van btw-aangifte en aangifte in de personenbelasting, dus ik heb me daar nooit verveeld. Ik kreeg vanaf het begin al veel verantwoordelijkheid en ik vond het eigenlijk geweldig.

Al voor ik afstudeerde kreeg ik de job aangeboden als hulpboekhouder. Voor 3 maanden combineerde ik mijn studies met de job, zwaar maar zeker de moeite waard! Toen ik afstudeerde werd ik benoemd tot dossierbeheerder en kreeg ik zelfs direct opslag.

Inmiddels is Feremans & partners gefusioneerd met BVM accountants en werk ik voor Affincura bvba. Recent kreeg ik de vraag of ik wilde doorgroeien naar de functie van kantoormanager. Ik zie mij hier gerust de rest van mijn carrière werken en doorgroeien, wie weet word ik ooit zelfs vennoot?

Saskia Matthys
Kantoor Feremans & Partners
Affincura BV BVBA

Studeren in Brussel, Diest of Leuven?

Je volgt je opleiding in Brussel, Diest of Leuven. Daar vind je de uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En je hebt altijd toegang tot de onlinecatalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

In Campus Bloemenhof in Brussel vul je je maag in het studentenrestaurant en werk je samen of ontspan je je in de studentenruimtes. Op Campus Leuven geniet je van een heerlijke lunch in de broodjeszaak of laad je je batterijen op in het atrium of in de studentenlounge. In Campus Diest trek je je terug in het knusse openleercentrum of in de ruime cafetaria. Daar schotelen de cursisten van het tweedekansonderwijs je soms zelfs heerlijke hapjes.

Werktraject in Diest en Leuven

Heb je altijd al gegoocheld met cijfers? En wil je je carrière over een andere boeg gooien? Of werk je al in de boekhoudwereld en wil je je kennis uitbreiden? Volg dan deze graduaatsopleiding als werkstudent. Het werktraject is beschikbaar op de campussen in Diest en Leuven.

Werktraject in Diest

Wil je het werktraject volledig in e-learning volgen? Je hebt de keuze uit een standaardwerktraject op 2,5 jaar en 3,5 jaar.

Werktraject in Leuven

Vind hier het rooster voor het werktraject in Leuven (2020-2021)

Individueel traject

Past een standaardtraject niet perfect in jouw planning? Wil je de dagopleiding graag combineren met het werktraject? Vraag dan een individueel traject aan bij jouw trajectbegeleider in Diest of Leuven.

Wil je meer weten?

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen. Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Wat kost het?

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Inschrijvingsprocedure

Je kan je vanaf nu volledig online inschrijven op www.erasmushogeschool.be/nl/inschrijven.

Liever inschrijven op de campus? Dat kan! 

Campus Brussel

Elke werkdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u, zonder afspraak!

Campus Kanal
Slotstraat 28
1000 Brussel
studentensecretariaat.mmm@ehb.be

Campus Diest

OPGELET: Momenteel ben je alleen welkom op afspraak. Stuur ons een e-mail en we vinden samen een geschikt moment!

Campus Diest
Boudewijnvest 3
3290 Diest
campusdiest@ehb.be

Campus Leuven

Wil je graag langskomen? We zijn aanwezig op maandag, woensdag en donderdag van 13:00 - 19:00 uur.

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

Deel dit