graduaat accounting
Graduaat (HBO5)

Accounting Administration

Inschrijven

Overtuigd van je studiekeuze?

Elke dag goochelen met cijfers?

Word boekhouder via dagonderwijs, avondonderwijs of e-learning

Heb je een neus voor zakendoen en inzicht in de bedrijfswereld? En ga je graag nauwkeurig te werk? Dan voel je je helemaal thuis in de graduaatsopleiding Accounting Administration in Brussel, Leuven of volledig online. Volg Accounting Administration in dagonderwijs in Brussel of Leuven of met onze werktrajecten via avondonderwijs in Leuven of e-learning (zie tab: werktraject!). 

Tijdens de interactieve opleiding die uit 1/3 werkplekleren bestaat, bouw je aan een stevige boekhoudkundige basis die je daarna uitbreidt. Je duikt in wetgeving en fiscaliteit en scherpt je bedrijfseconomische inzichten aan. Als kers op de taart schaaf jij je IT- en communicatievaardigheden bij.

Na de tweejarige opleiding ga je aan de slag als boekhoudkundig dossierbeheerder in kleine of grote ondernemingen, zoals een accountants-, boekhoud- of verzekeringskantoor, een financiële instelling of een sociale organisatie. Ook de openbare sector verwelkomt je met open armen. Veel keuze dus!

Bovendien zijn goed gevormde boekhouders erg nodig. Dat blijkt al jaren uit statistieken die de VDAB publiceert. Vandaag is dit beroep een knelpunt. En dat zal zo de komende jaren blijven.

Ben jij op zoek naar een kwalitatieve opleiding? Word jij geprikkeld door cijfers én vind jij het fantastisch om een bijdrage te kunnen leveren aan het financiële succes van je werkgever? Dan is de graduaatsopleiding in Accounting Administration de ideale start van je carrière.

Onze troeven

 • Accounting Administration is een zeer praktijkgerichte opleiding gegeven door ervaren docenten. 
 • Na de opleiding direct aan de slag: 75% van onze studenten kreeg tijdens hun laatste stage een vast contract aangeboden. 
 • Persoonlijk contact tussen docent en student. Bij ons heb je een voornaam. 
 • Individuele coaching en allerlei studentenvoorzieningen. Problemen lossen we samen op. 
 • Een traject beschikbaar voor elke student: kies jij voor dagonderwijs, avondonderwijs of e-learning?

Studenten aan het woord

 

Leontine
Stephanie

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)

“De opleiding Accounting Administration van EhB beschikt over een duidelijk profiel en een lokale verankering. De leerlijnen geven het programma een stevige structuur en de professionele docenten begeleiden en omkaderen de studenten goed.”

Je vakken

Je bouwt een stevige basis in het boekhouden op. Stapsgewijs breid je die uit, tot ook de dubbele boekhouding geen geheimen voor je kent. Daarnaast ontdek je de wetgeving en fiscaliteit die je als accounting administrator moet kennen.

Je verbetert ook je bedrijfseconomische inzichten zodat je probleemloos:
 

 • klanten- en leveranciersdossiers beheert;
 • kostprijzen berekent;
 • budgetten opstelt.

Je scherpt je communicatieve vaardigheden aan zodat elk contact – met collega’s én klanten – vlot verloopt. En je zorgt ervoor dat je helemaal mee bent met de nodige ICT-technieken. Naast toepassingen in courante kantoorsoftware maak je ook kennis met professionele boekhoudpakketten.

Als kersverse dossiermedewerker moet jij je competenties blijven ontwikkelen. Daarom volg je tijdens je opleiding de actualiteit op de voet en ondervind je dat levenslang leren onontbeerlijk is. Tijdens je stage zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Zo proef je écht van de praktijk.

Accounting Administration jaar 1 & 2

Veld
Credits
Boekhouden
Algemeen boekhouden 1
5
Algemeen boekhouden 2
5
Wetgeving en fiscaliteit
Personenbelasting
5
Burgerlijk, economisch en vennootschapsrecht
5
Sociaal recht
3
Btw
5
Bedrijfseconomische inzichten
Debiteuren- en crediteurenbeheer
3
Bedrijfscommunicatie
3
Bank- en verzekeringswezen
3
Bedrijfsorganisatie, controle & deontologie
3
ICT
ICT 1
3
Computerboekhouden 1
3
Levenslang leren
Trends: bedrijfseconomie
3
Stage, project en POP
Verkenning werkveld
3
Stage 1
5
Project eenmanszaak
3
Veld
Credits
Boekhouden
Vennootschapsboekhouden
5
Rapporteren
3
Wetgeving en fiscaliteit
Vennootschapsbelasting
5
Bedrijfseconomische inzichten
Kostprijsberekening en budgettering
4
Financiële analyse
4
ICT
ICT 2
3
Computerboekhouden 2
3
Levenslang leren
Trends: digitalisering en ICT
3
Trends: wetgeving en fiscaliteit
3
Stage, project en POP
Stage 2
7
Stage 3
14
Project vennootschap
6

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (leerdoelen, beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Waarom deze studie?

Accounting Administration is een goede richting voor mensen die graag met cijfers werken. Ik wil geen urenlange lessen over theorie die ik moet studeren. Gelukkig heb je hier veel praktijk!

Foto Ramazan
Ramazan Avci
student

Stages

Waag je nu al op de arbeidsmarkt

Tijdens je opleiding proef je op verschillende manieren van het arbeidsleven. Dit met het doel je klaar te stomen om vanaf dag één op de werkvloer aan de slag te gaan.
 

 • Binnen het onderdeel ‘leerwerk’ verwerf je vaardigheden en competenties in realistische werksituaties. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je neemt deel aan het werkproces of observeert het. Bovendien ga je op bedrijfsbezoek en woon je (gast)lezingen van experts uit het werkveld bij.
 • Tijdens je stages krijg je de kans om je kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Bedrijfscommunicatie. Eerst zal je vooral basistaken vervullen. De volgende stages dagen je uit om zelfstandig te werken.
 • Op het einde van je opleiding werk je individueel aan een geïntegreerd realistisch project. Hierin wordt alle boekhoudkundige en fiscale materie uit de opleiding verweven en je ontvangt feedback van werkveldvertegenwoordigers.

Alumnus: Saskia Matthys

Als onderdeel van mijn studie Graduaat Accounting Administration liep ik stage bij Feremans & Partners te Leuven. Ik mocht daar onmiddellijk facturen en banken boeken. Tijdens mijn stageperiode was het ook de periode van btw-aangifte en aangifte in de personenbelasting, dus ik heb me daar nooit verveeld. Ik kreeg vanaf het begin al veel verantwoordelijkheid en ik vond het eigenlijk geweldig.

Al voor ik afstudeerde kreeg ik de job aangeboden als hulpboekhouder. Voor 3 maanden combineerde ik mijn studies met de job, zwaar maar zeker de moeite waard! Toen ik afstudeerde werd ik benoemd tot dossierbeheerder en kreeg ik zelfs direct opslag.

Inmiddels is Feremans & partners gefusioneerd met BVM accountants en werk ik voor Affincura. Recent kreeg ik de vraag of ik wilde doorgroeien naar de functie van kantoormanager. Ik zie mij hier gerust de rest van mijn carrière werken en doorgroeien, wie weet word ik ooit zelfs vennoot?

Saskia Matthys
Kantoor Feremans & Partners
Affincura BV

Vlot aan de slag

Boekhouder is een knelpuntberoep. En dat zal zo de komende jaren blijven. Je weet dus nu al dat je met je graduaatsdiploma Accounting Administration vrijwel meteen een job vindt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: in een kleine of grote onderneming, bij een accountant, boekhouder of revisor, in een financiële instelling, verzekeringskantoor of sociale organisatie. Waar ga jij graag aan de slag?

Dankzij je diploma mag je ook deelnemen aan het toelatingsexamen om toegang te krijgen tot de stage die hoort bij het praktische bekwaamheidsexamen van het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA). Slaag je voor de stage en leg je nadien met succes de schriftelijke en mondelinge eindproeven voor een jury af, dan mag je na de eedaflegging en de inschrijving in het openbaar register, je eigen kantoor opstarten.

Verder studeren?

Wil je na je opleiding je kennis nog uitbreiden bij Erasmushogeschool Brussel? Schrijf je dan in voor een professionele bachelor binnen Handelswetenschappen en Bedrijfskunde – zoals Hotelmanagement, Toerisme- en Recreatiemanagement, Office Management, Communicatiemanagement of Idea & Innovation Management. Vraag zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken.

Krijg je niet genoeg van boekhouding en fiscaliteit? Volg dan het aanvullingstraject van de professionele bachelor Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit.

Ervaringsverhalen

De verhalen die we wekelijks van onze alumni ontvangen spreken boekdelen. De kwalificatie die zij bij ons behaalden, heeft voor hen deuren doen opengaan.

Gift

Kies uit twee campussen van EhB

Je volgt je opleiding in Brussel of Leuven of volledig online. Daar vind je de uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En je hebt altijd toegang tot het leerplatform en de onlinecatalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

In campus Bloemenhof en campus Kanal in Brussel vul je je maag in het studentenrestaurant en werk je samen of ontspan je je in de studentenruimtes. Op campus Leuven en op verschillende plaatsen in de nabije omgeving kan je terecht voor een broodje of een lunch.

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke software of ander materiaal.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

Werktraject via avondonderwijs in Leuven of 100% e-learning?

Heb je altijd al gegoocheld met cijfers? En wil je je carrière over een andere boeg gooien? Of werk je al in de boekhoudwereld en wil je je kennis uitbreiden? Volg dan deze graduaatsopleiding als werkstudent.

Je krijgt les op campus Leuven in de avonden of op zaterdag. Je kunt ook op afstand studeren wanneer je kiest voor het e-learningtraject. Wil je vakken uit verschillende trajecten combineren? Vraag dan een aangepast programma aan.

Wie ben jij?

Onze werktrajecten zijn ideaal voor iedereen die (deeltijds/voltijds) werken en studeren wil combineren. Het werktraject is zo opgebouwd dat de combinatie van werken, studeren en/of gezin beter haalbaar wordt.
Ook wie werkzoekende is kan via het werktraject een (extra) graduaatsdiploma behalen.

Hoe verloopt de opleiding?

We bieden je twee mogelijkheden aan. Je kunt fysiek lessen volgen op campus Leuven van ervaren docenten uit het werkveld. Deze gaan door ´s avonds of op zaterdag. Door blended learning wordt het contactonderwijs sterk beperkt.

Je kunt er ook voor kiezen om de opleiding volledig digitaal te volgen via afstandsonderwijs. Dit betekent dat we geen verplichte klassikale lessen organiseren. Je studeert van thuis uit of van waar je wil. Nieuwsgierig hoe de opleiding dan verloopt? Lees deze blog.
 

 • Avondtraject : Volg het 3-jarig traject in avondonderwijs op campus Leuven. Raadpleeg hier het voorlopige rooster.
 • E-learningtraject : Volg het traject volledig op afstand. Je studeert van thuis uit of van waar je wil. Spreid je de opleiding over 2,5 jaar of 3,5 jaar?
 • Individueel traject : Past een standaardtraject niet perfect in jouw planning? Vraag dan een individueel traject aan bij jouw trajectbegeleider.
Bekijk het dagtraject rooster in Brussel of Leuven.

Onze troeven

 1.  Accounting Administration is een zeer praktijkgerichte opleiding gegeven door ervaren docenten. 
 2. Na de opleiding direct aan de slag: 75% van onze studenten kreeg tijdens hun laatste stage een vast contract aangeboden. 
 3. Persoonlijk contact tussen docent en student. Bij ons heb je een voornaam. 
 4. Individuele coaching en allerlei studentenvoorzieningen. Problemen lossen we samen op. 
 5. Een traject beschikbaar voor elke student: kies jij voor dagonderwijs, avondonderwijs of e-learning?

Steunmaatregelen

De combinatie van werken en studeren is niet altijd evident. Daarom heeft de overheid enkele maatregelen om de combinatie te vergemakkelijken. Zo kun je deze opleiding betalen met opleidingscheques en KMO-portefeuille en kun je beroep doen op opleidingsverlof. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Kortere opleidingen: Microdegrees

 • Wil je je kennis uitbreiden maar zie je een volledige opleiding niet zitten?
 • Wil je je heroriënteren op de arbeidsmarkt?
 • Wil je nieuwe, aanvullende competenties verwerven of ben je juist op zoek naar een actualisatie?
 • Heb je nood aan bijkomende vorming?

Ons aanbod in microdegrees is er voor degene die op zoek is naar een korte, praktijkgerichte opleiding. Na een specifiek traject kan je de opgedane kennis direct toepassen binnen het werkveld.

Hulpboekhouder Boekhouden Advanced
Boekhouden voor werknemers Boekhouden voor zelfstandigen
Bedrijfsbeheer Bedrijfsbeleid
ICT voor boekhouders  

Postgraduaat in de Fiscaliteit

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs op zak? Wil je je fiscale expertise uitbouwen? 

Volg het postgraduaat via 100% e-learning!

Het zeer praktijkgerichte, deels verdiepende opleidingsprogramma van dertig studiepunten (één academiejaar) bereidt je optimaal voor om een carrière uit te bouwen binnen de fiscale sector. Dit postgraduaat biedt je een praktische opleiding gegeven door docenten uit het werkveld.

Alumnus aan het woord

Alumnus

Hoe je je inschrijft

Klaar om je in te schrijven? Top!

Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag

Nog meer info nodig?

Op deze pagina vind je alle info op een rijtje: hoe schrijf ik me in, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. 

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor het toelatingsonderzoek. En wist je dat de combinatie graduaatsdiploma + certificaat Aanvullende Algemene Vorming (AAV) leidt tot het diploma secundair onderwijs uitgereikt door het CVO. Vraag naar de mogelijkheden!

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

VDAB-traject

Je kan deze opleiding gratis volgen op campus Leuven als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk. Meer info vind je op de VDAB pagina.

Voorlopige planning 21-22

Liever inschrijven op de campus? Dat kan! 

Campus Kanal

Elke werkdag van 9u tot 16u30, zonder afspraak!

Slotstraat 28
1000 Brussel
studentensecretariaat.mm@ehb.be

Campus Leuven

Wil je graag langskomen? Maak een afspraak!

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

E-learningtraject

Wil je toch graag eens langskomen? Het opleidingsteam van het e-learningtraject bevindt zich op campus Diest. Maak van tevoren een afspraak met de trajectbegeleider Sophie Coomans!

Boudewijnvest 3
3290 Diest
campusdiest@ehb.be

Samenwerken met onze studenten?

Dit kan onder de verschillende vormen van werkplekleren.

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc.

In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

Werkplekleren is geen sluitstuk van een opleiding, maar komt terug doorheen de hele opleiding.

Beluister hier onze podcast over werkplekleren in de praktijk en ontdek welke meerwaarde onze studenten kunnen hebben voor jouw organisatie

Welke vormen van werkplekleren onderscheiden we?

Eerste jaar

Verkenning werkveld (observatie-stage) van een ruime week. Afhankelijk van de individuele capaciteiten van de student kan deze stage al snel een doe-stage worden.

Stage 1 (niveau beginner) van 10 dagen. Onze student plant deze stage in samenwerking met de stageplaats en i.f.v. zijn/haar lesdagen

Tweede jaar

Stage 2 (niveau in ontwikkeling) van 3 weken
Stage 3 (niveau gevorderd) van 6 weken

Vanuit andere opleidingsonderdelen wordt er ook een vorm van werkplekleren aangeboden waaronder computerboekhouden 2 en trends-vakken. Zo kan de stage nog worden uitgebreid met in totaal 2 weken.

Studenten kiezen en zoeken zelf een stageplaats. Dat is tegelijk ook een oefening in het jezelf verkopen. Ze krijgen daarvoor ook een sollicitatietraining.

What's in it for you?

INVESTERING OPBRENGST​
Jong talent opleiden in jouw werkomgeving aftoetsen of hij/zij in jouw bedrijf past​
al deels intern vormen (efficiëntiewinst)​
Project aanleveren voor studenten ander perspectief binnenbrengen​
Student begeleiden op de werkplek mentoren leerkansen bieden en inspireren
Kennismaken met opleiding via werkplekleren invloed op het onderwijs van morgen
beter zicht op competenties van starters en integratie in bedrijf daarop afstemmen
Bijdragen aan opleiding van jong talent maatschappelijk essentieel werk verrichten​

Contact

Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen partneren. Als stageplek, als gastspreker op een seminarie,... Zowel bedrijven met een eigen boekhouding als boekhoudkantoren komen in aanmerking.
Interesse?

Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

Brussel vanessa.moreau@ehb.be
E-learningtraject sophie.coomans@ehb.be
Leuven ludwig.jegers@ehb.be

 

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  

Infomomenten

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open.
 • Zaterdag 19 maart
 • Zaterdag 14 mei       
 • Zaterdag 25 juni             
 • Zaterdag 03 september            
 • Zaterdag 10 september

Check zeker deze pagina voor last-minute wijzigingen.

Workshopweek 

Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

Deel dit