Foto
Postgraduaat

Fis­caliteit

Online kennismakingsgesprek

Nog vragen over het postgraduaat in de Fiscaliteit? Plan een online gesprek in!

Voor wie

Je hebt bijvoorbeeld al één van de volgende diploma’s hoger onderwijs behaald:
 

 • graduaat Accounting Administration / HBO5 Boekhouden
 • graduaat Juridisch-administratieve Ondersteuning / HBO5 Rechtspraktijk
 • bachelor Bedrijfsmanagement
 • bachelor Rechtspraktijk
 • master in Rechten, TEW of Handelsingenieur

Voor wie

Je hebt bijvoorbeeld al één van de volgende diploma’s hoger onderwijs behaald:
 

 • graduaat Accounting Administration / HBO5 Boekhouden
 • graduaat Juridisch-administratieve Ondersteuning / HBO5 Rechtspraktijk
 • bachelor Bedrijfsmanagement
 • bachelor Rechtspraktijk
 • master in Rechten, TEW of Handelsingenieur

Hoe ziet de opleiding eruit?

Wil jij je professionaliseren om aan de slag te gaan in de fiscale sector? Of ben je al aan de slag in deze sector en je wil je expertise verder uitbouwen? Dit zeer praktijkgerichte, deels verdiepende opleidingsprogramma van 35 studiepunten (één academiejaar) bereidt je optimaal voor op een carrière in de fiscale sector. Dit postgraduaat biedt je een praktische opleiding in e-learning, waarbij je les krijgt van docenten uit het werkveld. Je volgt deze opleiding volledig online.

 

 • Deze volledig uitgewerkte digitale fiscale opleiding, gecombineerd met synchrone begeleidingssessies, is uniek in Vlaanderen.
 • Door de specifieke opleidingsstructuur kun je ook nog tijdens latere kwartielen instappen.
 • Je ontvangt een officieel getuigschrift na het afronden van deze eenjarige opleiding.
 • Erasmushogeschool Brussel organiseert regelmatig seminaries door externe fiscale experten. Onze studenten en alumni kunnen gratis deelnemen. Levenslang Leren verzekerd!

Fiscaliteit to the point onder begeleiding van ervaringsdeskundigen.

Sarra
Alumna Postgraduaat Fiscaliteit

Het postgraduaat fiscaliteit is een praktijkgerichte opleiding waarbij je up-to-date blijft met de steeds veranderende materie. De opleiding verliep helemaal online en was daarom perfect te combineren met mijn job. De lectoren hebben een diepe kennis en staan altijd open voor vragen.

Mats
Alumnus Postgraduaat Fiscaliteit

Lesprogramma

Deze opleiding wordt sinds september 2021 aangeboden via een volwaardig e-learningtraject. Daarenboven kun je ook optionele synchrone begeleidingssessies via MS Teams volgen. Deze vinden ´s avonds plaats. Kortom, ideaal om deze opleiding te combineren met een job en/of gezin.

Het postgraduaat werkt met een kwartielensysteem, met na elk kwartiel van zeven weken één of twee weken examen. Daarna starten nieuwe opleidingsonderdelen. Je kunt ook nog tijdens het jaar, na kwartiel 1 of 2, instappen.

Kwartiel 1 Fiscale procedure + Vennootschapsbelasting
Kwartiel 2 Lokale en regionale belastingen + BTW (keuze tussen K2 of K3) + Registratie- en erfbelasting
Kwartiel 3 Personenbelasting + BTW (keuze tussen K2 of K3)
Kwartiel 4 Specifieke topics fiscaliteit + Integrale fiscale praktijkoefeningen
Jaarvak Trends wetgeving en fiscaliteit

Je kan het jaarrooster ook terugvinden in dit document.

Je vakken

Jaarvak

Trends wetgeving en fiscaliteit (3 SP)

In dit opleidingsonderdeel leer je actief op zoek gaan naar wetswijzigingen en trends binnen de fiscaliteit en juridische sector. Je leert op een proactieve wijze jouw kennis up-to-date te houden.

Aan de hand van bedrijfsbezoeken en/of gastsprekers, het bijwonen van nascholingen en/of beurzen, en het verwerken van actuele vakliteratuur willen we de student inwijden in diverse thema’s. Mogelijke thema’s: fiscaliteit, sociaal recht, burgerlijk recht en ondernemingsrecht, vennootschapsrecht.

 

Kwartiel 1

Fiscale procedure (3 SP) Inleidend opleidingsonderdeel waarin fiscale basisbegrippen en procedurele regels worden aangeleerd. Deze regels worden verduidelijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Vennootschapsbelasting (6 SP)

In de cursus vennootschapsbelasting leer je de aangifte invullen en begrijpen. Je verwerft inzicht in de gevolgen van de fiscale spelregels voor een vennootschap.

Een aangifteformulier vormt de leidraad van de cursus. We leggen de link met de boekhouding en werken met concrete voorbeelden vanuit de dagelijkse praktijk.

 

Kwartiel 2

Lokale en regionale belastingen (3 SP)

In dit opleidingsonderdeel leer je meer over de fiscale bevoegdheden van de gemeentelijke en gewestelijke overheden. Aan de hand van een uitgebreid assortiment aan casussen leer je de belangrijkste aandachtspunten in verband met lokale (bedrijfs)belastingen.

BTW (5 SP)
Je kunt dit vak volgen in
kwartiel 2 of 3

In dit opleidingsonderdeel worden de verschillende aspecten van de BTW-heffing op een praktijkgerichte wijze besproken.

Registratie- en erfbelasting (3 SP)

In dit opleidingsonderdeel wordt stilgestaan bij de belangrijkste principes uit de registratie- en erfbelasting. Je leert de registratie- en erfbelasting te berekenen en adviezen te formuleren.

Kwartiel 3

Personenbelasting (6 SP)

Naast de theoretische toelichting van de wettelijke basis van de personenbelasting, wordt de nodige aandacht besteed aan de verwerking in de aangifte.

BTW (5 SP)
Je kunt dit vak volgen in
kwartiel 2 of 3

In dit opleidingsonderdeel worden de verschillende aspecten van de BTW-heffing op een praktijkgerichte wijze besproken.

Kwartiel 4

Specifieke topics fiscaliteit (3 SP)

In dit opleidingsonderdeel zullen jaarlijks andere fiscale onderwerpen die buiten het bestek van de basiscursussen vallen worden besproken. Deze topics zullen worden aangesneden vanuit een praktisch benadering.

Integrale fiscale praktijkoefeningen (3 SP)

Dit vak bevat een geïntegreerde en praktijkgerichte benadering van alle fiscale vakken die in deze opleiding werden gevolgd.

Nog vragen?

Stuur een e-mail naar Thomas De Jonckheere met vragen over de inhoud van het programma. Heb je vragen over de inschrijving of je traject? Stuur dan een e-mail naar Sophie Coomans. Zij is de trajectbegeleider van deze opleiding. Het lessenrooster kan je hier ook hier terugvinden.

Deze opleiding vindt volledig online plaats.

Studiekosten

Het inschrijvingsgeld van deze 1-jarige opleiding bedraagt €1575. Het volledige programma bestaat uit 35 studiepunten. Bij inschrijving voor een beperkt programma bedraagt het inschrijvingsgeld €50 per studiepunt. Er is de mogelijkheid om met opleidingscheques of KMO-portefeuille te betalen. Je kan ook gebruik maken van Vlaams Opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (Brussel).

Een creditbewijs voor onze vakken levert vrijstellingen op voor de toelatingsexamens van de ITAA.

Infodagen

Net zoals de opleiding zelf, gaan ook de infodagen hiervoor volledig online door! Schrijf je dus zeker in voor een online kennismaking met je docenten. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven van de opleiding.

Online infomomenten 

Onze volgende infodagen:

 • Zaterdag 24 juni 2023, van 10u tot 15u
 • Zaterdag 2 september 2023, van 10u tot 15u
 • Zaterdag 9 september 2023, van 10u tot 15u

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen.

Workshopweek
Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan hier je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor deze bijscholing? Top!  Vanaf 24 juni 2023 kan je op deze pagina van start gaan met je inschrijving. Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  Je ontvangt een factuur na het voltooien van je inschrijving.

Heb je interesse om deze opleiding te volgen, maar beschik je niet over een diploma hoger onderwijs? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider Sophie Coomans. Zij bekijkt samen met jou de mogelijkheden. Je mag haar ook altijd mailen met andere vragen over toelatingsvoorwaarden!

Contact

Deze opleiding wordt helemaal online gegeven.

 

Stuur een e-mail naar Thomas De Jonckheere met vragen over de inhoud van het programma.
Heb je vragen over de inschrijving of je traject? Contacteer dan Sophie Coomans. Zij is de trajectbegeleider van deze opleiding.