Organisatie & Management
Professionele Bachelor

Organisatie & Management

INSCHRIJVEN

Geboeid door het bedrijfsleven; van facility tot HR? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Bachelor Organisatie & Management (de nieuwe naam voor Office Management)

Word de spil van het bedrijf, leg je toe op Facility, Events, HR en Office Management

 • Ben je communicatief en empathisch?

 • Hou je van talen?

 • Zit organiseren je in het bloed, wil je events en projecten lanceren en opvolgen?

 • Wil je de werkomgeving voor anderen faciliteren en aangenaam maken?

Misschien ben jij een officemanager in spe. Want naast elke manager staat een sterke co-manager, iemand die niet alleen ondersteunt en begeleidt, maar ook meedenkt en betrokken is bij het beleid.

 

Geen afstudeerrichtingen

Bij ons zijn er geen afstudeerrichtingen: Je wordt een kei in Facility, Events, HR en Office Management. Dat maakt ons programma eenvoudig én innovatief. Als office- en co-manager van de toekomst ben je een multi-inzetbare en meertalige professional met een sterke persoonlijkheid, klaar voor de steeds veranderende arbeidsmarkt.

Focus van de opleiding Organisatie & Management*

Het bedrijfsleven

We stomen je klaar voor het veelzijdige profiel van een officemanager. Vanuit een aantal kaders leer je de essentiële skills en in te schatten (co-management). Je verwerft de nodige juridische, economische en financiële inzichten om het beleid te kunnen bijstaan (business support).

Talen

Als meertalige office-expert ben je vlot drietalig en is je vierde taal een troef. Niet alleen bieden wij sommige vakken aan in het Frans of Engels, ook groepswerk helpt je om je taalvaardigheden uit te bouwen en je spreekangst te overwinnen.

Learning by doing

Wij bieden stimulerende werkvormen aan om het beste uit jezelf te halen. Je leert in groep werken en jezelf en anderen te evalueren. Bedrijfsbezoeken en workshops brengen je in contact met trends en tools om jezelf te ontplooien. Je werkt in team aan projecten, organiseert incentivereizen en events.

Organisatie & Management algemeen

Alles is mogelijk!

Organisatie & Management trok mij direct aan omdat ik het leuk vind om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. We ontmoeten veel mensen en leren elke dag bij.

Kiezen voor EhB is kiezen voor een hogeschool in het hartje van Brussel en terechtkomen in een multiculturele omgeving. Wist je dat een student al in zijn eerste jaar op buitenlandse stage mag en dit de enige richting is zonder uitgesproken afstudeerrichting? Hierdoor blijf je veelzijdig inzetbaar en dit opent vele deuren: consultant, projectmedewerker, manager, alles is mogelijk!

Denk geen twee keer na en kies voor onze opleiding!

Foto Hanyfaï
Hanyfaï Amelia Yamovoto
Eerstejaarsstudente Office Management

Benieuwd naar meer verhalen van studenten? Klik dan op deze link:
Getuigenissen studenten Organisatie & Management

*onder voorbehoud van goedkeuring

Na je studie Organisatie & Management

Als officemanager ben je een gedreven co-manager. Je hebt organisatorische talenten en bent een echte peoplemanager. Je helpt graag mensen, je kan vooruit denken en lost met plezier problemen op, nog voor ze opduiken. Dankzij jou verloopt alles zoals het hoort. Je houdt van zelfstandig werken, maar voelt je ook goed in een team. Verantwoordelijk zijn over een heel departement schrikt je niet af. En misschien word je wel de rechterhand van het (top)management?

Eén ding is zeker: met Office Management kies je voor een veelzijdige en praktische opleiding waarmee je overal terecht kan: in alle sectoren, bedrijven en organisaties. Je kan stage lopen en jezelf ontplooien naargelang je passie: in grote bedrijven, in sportorganisaties en concertzalen, in ziekenhuizen, immokantoren of advocatenkantoren. Ook in elk departement is er nood aan een officemanager: bij Human Resources, Marketing, Communicatie, Events... De arbeidsmarkt wacht op jou.

Office management werk

Zal ik snel werk vinden?

Zoek je een boeiende job vol afwisseling en met verzekerde toekomstmogelijkheden? De bacheloropleiding Organisatie & Management biedt je alle kansen: de vraag naar gediplomeerden uit deze richting is immers groter dan het aanbod.

De pijlers van je opleiding

Co-management

We stomen je klaar voor het veelzijdige profiel van een officemanager binnen het luik co-management. Je leert vanuit een aantal kaders de opdracht van de officemanager te begrijpen en in te schatten. Het vak IT leert je werken met online tools en toepassingen die niet meer weg te denken zijn uit het werkveld.

Business support

Business support is een reeks van ondersteunende vakken die je het nodige inzicht geven in het bedrijfsleven zoals bedrijfsmanagement, marketing, financieel management en juridische topics.

Talen

Geïntegreerde professionele communicatie focust op de meest belangrijke bedrijfstalen die we in België gebruiken: Nederlands, Frans en Engels. We dompelen je onmiddellijk onder in de opdrachten van de officemanager: professionele presentaties ontwerpen en geven, teksten schrijven en vertalen voor websites, notuleren, gidsen, informeren.

Dankzij Language Support kan je de talen die je minder goed beheerst verbeteren op het vlak van grammatica en woordenschat. Als vierde taal kies je tussen Duits of Spaans. Maar ken je al een andere taal (Chinees, Portugees, Russisch, Deens…), dan kun je die eventueel gebruiken om credits te verwerven, die je vrijstellingen opleveren.

De praktijk

Wij bieden stimulerende werkvormen aan om het beste uit jezelf te halen, ‘learning by doing’. Je leert in groep werken en jezelf en anderen evalueren. Door bedrijfsbezoeken, workshops en drie stages word je gaandeweg behendig in de skills van de office-expert. Je werkt aan projecten, je organiseert events en incentivereizen. De bachelorproef vormt het sluitstuk van je opleiding.
Gedurende je drie studiejaren werk je aan je Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Het geeft je inzichten in je ontwikkeling en de professionele competenties waaraan je werkt.

Open ruimte

In de Open ruimte kan je kiezen, over de drie deeltrajecten heen, uit de volgende vakken voor een totaal van minstens tien studiepunten: 

 • vierde taal (Duits/Spaans/andere taal)
 • ondernemingszin
office management programma

Je programma Organisatie & Management

Veld
Credits
Co-Management
Facility management fundamentals
3
Management Support
3
IT skills (soft- en hardware) & social media
7
Business Support
Bedrijfsmanagement
3
Marketing
3
Inleiding recht en internationale instellingen, handelsrecht
4
Talen
Geïntegreerde professionele communicatie: Engels, Frans en Nederlands
7
Language support Engels
4
Language support Frans
4
Language support Nederlands
4
Language support Spaans/ Duits/ Taal naar keuze
4
Praktijk
Stage en POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)
5
Team Lab
4
Research & bachelorproef
3
Veld
Credits
Co-Management
Facility management & general services
3
Project management: travel & event management
3
IT skills (soft- en hardware) & social media
5
Business Support
Financieel management
4
Juridische topics: Sociale wetgeving
3
Talen
Geïntegreerde professionele communicatie Engels, Frans en Nederlands
9
Language support Engels
3
Language support Frans
3
Language support Nederlands
3
Language support Spaans/ Duits/ Taal naar keuze
3
Praktijk
Stage en POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)
10
Projects: Travel & Events
8
Research & bachelorproef
3
Veld
Credits
Co-Management
Integrated Facility Management
3
Cross cultural management
3
Human Resources Management
3
IT skills (soft- en hardware) & social media
3
Management Support
3
Business Support
Financieel management
3
Talen
Geïntegreerde professionele communicatie Engels, Frans en Nederlands
12
Spaans / Duits / Taal naar keuze
3
Praktijk
Stage en POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)
17
Research & bachelorproef
10

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Je stage in het eerste, tweede en derde jaar

Via de stages raak je vertrouwd met de werkvloer. In het eerste jaar loop je drie weken stage. In het tweede jaar loop je zes weken stage en in het derde jaar twaalf weken. Drie keer in een bedrijf naar keuze. De stages stomen je klaar voor de arbeidsmarkt waarin je terechtkomt na de bachelorproef, het sluitstuk van de opleiding.

Je kiest autonoom je stage, zowel in binnen- als in buitenland. Je kan ook maximaal je stageperiodes benutten om je talen te optimaliseren.

Wil je weten waar onze studenten stages lopen? 

Check Organisatie & Management Blogt!

stage office management

Zorgen voor kwaliteit

De Erasmushogeschool  Brussel en haar opleidingen dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat elke student een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

EhB hanteert hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verzekert EhB dat de kwaliteit van haar opleidingen continu verbetert. Hiermee voldoet EhB meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

O & M: een kwaliteitsvolle opleiding! 

In 2015 vond de onderwijsvisitatie van de opleiding Officemanagement (OM) plaats. Tijdens deze visitatie werd de kwaliteit van de opleiding geëvalueerd door een commissie van experten. De onderwijsvisitatie kadert in de opdracht van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) betreffende de externe kwaliteitszorg in het Vlaamse hoger onderwijs. Goed nieuws want de commissie besloot dat de opleiding OM kwaliteitsvol onderwijs levert. Benieuwd naar de sterke punten en actiepunten die naar voren kwamen uit de onderwijsvisitatie? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseert elke opleiding van EhB een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding OM en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

Kengetallen

Wie volgt de opleiding OM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten OM over het behalen van hun diploma?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Je volgt les op campus Bloemenhof of op campus Kanal, beide in hartje Brussel. Campus Bloemenhof vind je aan het charmante Bloemenhofplein, vlakbij de Dansaertwijk. De grootste troef van deze campus: het grote dakterras waar je 's middags kan lunchen en kan genieten van het panoramisch zicht. Campus Kanal ligt pal in de hippe Dansaertwijk. Met de laatste technologische snufjes, future classrooms en learning spaces is deze campus klaar voor de toekomst. De campussen zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf hier stap je 15 min tot aan de campus. Of neem metro 1 of 5 tot aan halte Sint Katelijne. Vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid neem je tram 3 of 4 en stap af aan Beurs of Anneessens.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

 

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Een internationale ervaring

De arbeidsmarkt van de officemanager beschouwt een internationale ervaring als een troef en een manier om je te onderscheiden. Je vergroot je meertaligheid en leert flexibel in het leven te staan.

Op stage in het buitenland.

Stage lopen in het buitenland kan bij ons al vanaf het eerste jaar. Wil je in het tweede jaar naar het buitenland en genieten van een beurs, dan doe je beter acht weken stage in plaats van zes. In het derde jaar geniet je sowieso van deze beurs. Je kan naar Wallonië, Europa en de rest van de wereld.

Studeren in het buitenland.

In het derde jaar kun je ook voor één semester in het buitenland studeren in het kader van Erasmus. Daar werk je een studieprogramma af aan een van onze partnerinstellingen. Maar ook deelname aan internationale projecten zorgt ervoor dat je je crosscultural-skills in de praktijk kan brengen.

Onze partnerinstellingen.

Haaga Helia (Helsinki, Finland), HELMO (Verviers, Luik), Francisco Ferrer (Brussel)

Studeren in het buitenland

Een opleiding Office Management via afstandsonderwijs

Je hebt een deeltijdse of voltijdse job, maar je wil je loopbaan een nieuwe wending geven? De Erasmushogeschool Brussel biedt je die mogelijkheid. Met een mix van contact- en afstandsonderwijs (blended learning) kun je een Bachelor Organisatie & Management behalen.

Wat staat je te wachten?

Werken en studeren is vaak moeilijk te combineren en vergt een strak timemanagement. In het werktraject dat we aanbieden, bepaal jij waar en wanneer je studeert. Behalve een minimum aantal contactmomenten (10 vrijdagen per jaar), bieden we de cursussen aan op een digitaal leerplatform. De examens leg je af op de campus. Wil dat zeggen dat je er alleen voor staat? Neen! Uiteraard bieden we, ook online, de nodige pedagogische begeleiding. Bovendien is het digitaal leerplatform een online communicatiemiddel tussen de studenten en de docenten en tussen de studenten onderling.

Verloop van de opleiding

Voor je de opleiding start, toetsen we in een gesprek de wederzijdse verwachtingen. Door de hoge studielast en de combinatie van werken en studeren, willen we je motivatie nagaan en bespreken we de mogelijkheden om deze opleiding met succes te volbrengen. De lessen worden gebundeld in 10 contactmomenten per academiejaar, die telkens plaatsvinden op vrijdag. Naast deze contactmomenten doe je aan zelfstudie, waarbij je kunt rekenen op begeleiding via een digitaal leerplatform.

Wie komt in aanmerking?

De professionele bacheloropleiding Organisatie & Management in afstandsonderwijs richt zich tot twee profielen: tot administratief medewerkers met minstens 3 jaar ervaring én tot hen die al een CVO-getuigschrift op zak hebben.

Je bent een administratief medewerker met minstens 3 jaar ervaring

Je studietraject bevat evenveel studiepunten (180) en duurt even lang (3 jaar) als het reguliere traject in dagonderwijs. Maar aangezien je al minstens drie jaar ervaring hebt als administratief medewerker, kun je vrijstellingen aanvragen op basis van je Eerder Verworven Competenties (EVC). Hierdoor zou je een vrijstelling kunnen krijgen voor het groepswerk, de stages, de bedrijfsbezoeken en de workshops. Volgde je al bijkomende opleidingen, dan kun je ook hiervoor extra vrijstellingen aanvragen op basis van je Elders Verworven Kwalificaties (EVK).

Je hebt een getuigschrift Meertalig Secretariaat van een CVO

We hebben voor jou een aangepast aanvullingstraject dat rekening houdt met je Elders Verworven Kwalificaties (EVK). Al naargelang je traject in het CVO, krijg je een vrijstelling voor 62 of 63 studiepunten, zodat je de bachelor kunt behalen in twee jaar. Heb je bovendien werkervaring in de administratieve sector, dan kun je ook vrijgesteld worden van stages via Eerder Verworven Competenties (EVC).

Je hebt een getuigschrift Rechtspraktijk of Openbare besturen van een CVO

Ook hier houden wij rekening met je Elders Verworven Kwalificaties (EVK). Uiteraard biedt uw ervaring in de administratieve sector u ook vrijstelling van stages via EVC.

Werktraject Organisatie & Management

De lessen van de bachelor Ofrganisatie & Management vinden plaats aan het departement Mens & Maatschappij van de Erasmushogeschool Brussel, Zespenningenstraat 70 in 1000 Brussel.

Bijkomende informatie over de EVC- en EVK procedure en inschrijvingsgeld bij een deeltijds traject.

Kom naar de infodag en schrijf je meteen in

Op onze infodag staan de docenten van Organisatie & Management voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdek je waar je de boeiendste jaren van je leven zal doorbrengen.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen

 • 13 maart 2021
 • 24 april 2021
 • 26 juni 2021
 • 4 september 2021
 • 11 september 2021

Er wordt altijd gecommuniceerd of deze online, op campus of als combinatie van beide doorgaan. Indien op campus: zorg dat je op de juiste campus langs komt.

Workshopweek 2021

In de krokusvakantie van 2021 plannen we opnieuw een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de (virtuele) deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze

Workshopweek: van 15 tot 19 februari 2021

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  

 

Deel dit