Bachelor Hotelmanagement
Professionele Bachelor

Hotelmanagement

Schrijf je in of kom langs met je laatste vragen.

Hotelmanagement studeren

 • Wil je ontdekken wat echte gastvrijheid inhoudt?

 • Hou je van organiseren en leiding geven?

 • Ben je communicatief en ambitieus?

 • Wil je weten wat het geheim van Hilton is?

Dan word jij misschien wel de hospitalitymanager van de toekomst. De hotelsector staat te popelen om nieuw, enthousiast talent aan te werven.In de boeiende hospitalitywereld is er plaats voor mensen die weten wat ze willen en die leven volgens het motto:

‘work hard and
love what you do’

Welkom in Brussel

Hotelmanagement studeren in Brussel is een slimme keuze want:

 • met onze locatie in het bruisende toeristische centrum van Brussel sta je meteen met je voeten in de praktijk.
 • Met ruim 180 hotels heeft Brussel de sterkste hotelconcentratie in België
 • 90% van de luxehotelkamers in België bevindt zich in Brussel.
 • Met Brussel Stad, Brussel luchthavenzone en de EU-Leopoldwijk is Brussel een heel belangrijke speler in de (inter)nationale hotel(keten)industrie.
 • Brussel heeft het hoogste gemiddeld aantal kamers per hotel en de hoogste kamerbezetting.

In search of hospitality excellence: it’s not only about skills but also about attitude.

Waarom Hotelmanagement studeren aan Erasmushogeschool Brussel

Thematisch en up-to-date

Aan de hand van thematische modules bieden we een totaalbeeld van de hospitalitycompetenties, gaande van operationele kennis en vaardigheden in het 1ste deeltraject, over departementaal management in het 2de deeltraject tot het ontwikkelen van strategische managementcompetenties in het 3de deeltraject.

Ons gedreven lectorenteam speelt in op relevante trends, inspireert studenten tot levenslang leren en zet ze via didactische werkvormen aan tot verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, initiatief en teamgeest.

Hotelmanagement thematisch

Focus op doen

Tijdens groepswerken – cases in het 1ste en 2de jaar en een hotel business game in het 3de deeltraject – word je aangezet tot probleemoplossend denken a.d.h.v. praktijkvoorbeelden.

Daarnaast is ons motto: weg van de schoolbanken maar met je voeten in de praktijk! Minstens 70 keer zal je in contact komen met de Belgische en internationale hospitalitysector door bedrijfsbezoeken, gastsprekers, beurzen, events, of omdat je een hospitalitybedrijf als opdrachtgever hebt.

Verder ga je tijdens je opleiding niet eenmaal maar tweemaal op stage. De eerste stage in het 2de  deeltraject is een operationele stage. Je tweede stage in het 3de  deeltraject is een managementstage.

Let’s go international

De Brusselse multiculturele omgeving en het internationale karakter van de hospitalitysector dragen bij tot de ontwikkeling van een internationale en interculturele attitude.

Naast de taalvakken, krijg je een aantal vakken volledig in het Engels, zo zal je uiteindelijk vlot en professioneel 4 talen spreken: Nederlands, Frans, Engels en Spaans of Duits.

Daarnaast zet de opleiding ook in op studentenmobiliteit. In het 2de deeltraject kan je een semester les volgen aan één van onze partnerinstellingen. Bovendien biedt een ruim aanbod aan internationale stages je de kans om een buitenlandse werkervaring op te doen.

Studentgericht

Studentgericht onderwijs staat centraal. Via individuele begeleiding en coaching willen we elke student aanmoedigen tot kritisch reflecteren, grenzen verleggen en het beste uit zichzelf halen.

Lectoren staan dicht bij de studenten en zijn vlot aanspreekbaar. Je kan ook een beroep doen op persoonlijke studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

Hotelmanagement studiebegeleiding

Wat de richting een meerwaarde geeft, zijn de vele praktijklessen. Dit gaat van gastcolleges en seminaries, deelnemen aan gastronomische events, hotelbezoeken tot buitenlandse stages. Ik vind het leuk dat we voor onze hotelbezoeken een pak moeten dragen. We moeten er ‘stijlvol’ uitzien en onze richting uitstralen.

Boris
student Hotelmanagement

Ben je een student uit Nederland?

Heb je zin in een buitenlands avontuur, maar wil je je vertrouwde omgeving toch niet helemaal verlaten? Kies dan voor een opleiding Hotelmanagement in jouw buurland, België. En waar kan dit beter dan in het bruisende centrum van Europa, Brussel? De Erasmushogeschool biedt een professionele bacheloropleiding Hotelmanagement aan en stoomt je zo klaar voor een leidinggevende of managementfunctie in de hospitalitysector.

Kijk hier de info na om te starten aan je bacheloropleiding Hotelmanagement als student uit Nederland. Trajectbegeleider Tine Saenen geeft je ook graag verdere informatie.

Na je studie Hotelmanagement

Je kan meteen aan de slag met je diploma

Als pas afgestudeerde kan je onmiddellijk aan de slag in een (inter)nationaal hotel of cateringbedrijf. Ben je ambitieus, dan kan je snel doorgroeien naar een managementfunctie in één van volgende departementen en/of bedrijven:

 • receptie en reserveringen
 • food and beverage
 • voorraadbeheer
 • banket- en congresorganisatie
 • marketing en sales
 • housekeeping
 • administratie
 • financieel beheer
 • personeelsbeleid
 • boekhouding
 • catering
 • hoteldienst in verzorgingsinstellingen
 • toeleveringsbedrijven van de horeca
 • Of misschien denk je eraan je eigen (horeca)zaak op te starten?
Yannick Bouts Hotelmanagement

Je hebt werkzekerheid

Eén ding is zeker, in geen enkele sector kan je op zo een korte tijd een blitscarrière uitbouwen als in de hotelwereld. Veel studenten hebben halfweg het derde deeltraject al een contract op zak. De vraag naar afgestudeerden in Hotelmanagement is immers groter dan het aanbod.

Stages zijn de kans op een goede carrièrestart

Dat ik vandaag deze functie heb, dank ik aan de opleiding Hotelmanagement van EhB. Heel wat vakken, zoals HOTS, zijn heel praktijkgericht en maken je een stuk sterker op de werkvloer. Als ik de studenten één goede raad mag geven: maak gretig gebruik van je stages. Ze zijn dé kans om je te bewijzen en om een goede carrièrestart te maken.

Yannick Bouts
General Manager, The Fourth Hotel Leuven & Oud-student Hotelmanagement

Je kan ook nog verder studeren

Na de bachelor Hotelmanagement kan je onmiddellijk aan de slag, maar ook verder studeren is een optie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een master in Toerisme? Of wil je graag een extra bachelordiploma op zak hebben?

Een tweede bachelordiploma behalen

Op onze campus kan je via een verkort traject van één of twee jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Je kan ook elders in de Erasmushogeschool Brussel terecht voor een postgraduaat, een tweede Bachelor of een Banaba (Bachelor na Bachelor).

Een master studeren

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een  schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstelling, een Master in Toerisme behalen.

Hotelmanagement programma

Je eerste jaar

Als nieuwe student word je ingeleid in de basisbeginselen van het  operationeel management. Je leert hoe een bar werkt, hoe je een gast in- en uitcheckt, wat een correcte bediening is en alle andere dagdagelijkse operationele activiteiten die in een hotel plaatsvinden. De taalvakken bieden een opstap in de specifieke vakterminologie en besteden veel aandacht aan het mondelinge taalgebruik.

Field
Credits
Talen
Frans 1
4
Engels 1
4
Professionele communicatie & POP
3
Management
ICT & Datamanagement
5
Boekhouden
3
Economie
3
Marketing & Social Media
3
Recht
3
Sector
Hotel
3
Rooms Division
5
Open ruimte
3
Food & Beverage Department
5
Projecten
Case 1: Hospitality
3
Case 2: Distribution Channels
3
Case 3: Food
3
Case 4: Events
3
Keuzetraject
Duits of
4
Spaans
4

Je tweede jaar

Tijdens het tweede academiejaar worden de leidinggevende functies van elk departement belicht. De receptie en het onthaal, het food-en-beverageproces, de housekeepingregels, ... Alle details worden grondig bestudeerd, zodat er niets ontglipt aan de toekomstige ‘departmental manager’. De vakken Accounting-USAH en Decision Management Tools komen in alle modules aan bod alsook in de taalvakken, zodat je je vlot en correct in verschillende situaties leert uitdrukken.

Field
Credits
Talen
Frans 2
4
Engels 2
4
Management
Decision Management Tools
4
Catering & Event Management
4
Food & Beverage Departmental Management
4
Rooms Division Management
4
Accounting - USAH
3
Facility Management
3
Sector
Meetings Industry
3
Projecten
Case 5: Restaurant Management
5
Case 6: Project Management
4
Stage 1 (mogelijke uitbreiding met 7 weken) & Carrièreplanning
15
Keuzetraject
Duits 2 of
3
Spaans 2
3

Je derde jaar

In het derde jaar leer je een hotel leiden via een innovatief computerprogramma. Ook op je taalontwikkeling blijven we inzetten: aan de hand van Franse en Engelse vakliteratuur verdiep je je in bepaalde thema’s; je vierde taal wordt verder verfijnd en ook interculturele communicatie komt aan bod.

Field
Credits
Talen
Internationale vakliteratuur
3
Management
Human Resources Management
3
Networking & intercultural skills
3
Financial Management
5
Sector
Strategische Marketing & Praktijkgericht Onderzoek
3
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Projecten
Stage 2 (mogelijke uitbreiding met 10 weken)
20
Management Research Project
10
Keuzetraject
Duits 3 of
3
Spaans 3
3
Hotelmanagement programma

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage in Brussel, Amsterdam, Lissabon of BangKok?

Je stage in het tweede jaar

Je proeft voor de eerste keer van het werkveld via een operationele stage waarbij je actief meedraait in een hotel of stageplaats naar keuze. Dit kan een stageplaats zijn binnen België of Europa en is voor een periode van 8 weken, maar verlengen met 7 weken is mogelijk.

Je stage in het derde jaar

Op het einde van het derde jaar volg je een managementstage van 16 weken waarbij je mee een leidinggevende functie uitvoert binnen een afdeling van je stageplaats. Indien je wenst, kan je deze stage verlengen tot 6 maanden. Je kan stage lopen in België en Europa, maar ook ver daarbuiten!

Hotelmanagement stage

Welkom op Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof

Je studeert op campus Bloemenhof, op 13 minuten wandelafstand van het station Brussel-Centraal. De metrohaltes Beurs en Anneessens liggen op 500m afstand. De halte Sint Katelijne op 950m afstand. Bussen van De Lijn en bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor een prikje door de stad (in 2017 voor €50)! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost slechts 35 euro, en er zijn vaak nog kortingen te scoren.

Op onze bruisende campus in hartje Brussel studeer je samen met studenten uit 7 bacheloropleidingen:

Adres

Zespenningenstraat 70
1000 Brussel

tel.: 02 213 61 10
e-mail: mmm@ehb.be

Een semester studeren in het buitenland

Hotelmanagement buitenland

Dankzij het Erasmusprogramma kun je het eerste semester van je tweede studietraject afleggen aan een hogeschool of een universiteit in het buitenland. Droom je van een internationale carrière, dan moet je zeker je kans grijpen! Je kunt op uitwisseling naar Spanje, Portugal, Malta, Nederland, Litouwen en Finland. Een ideale manier om een vreemde taal in de praktijk te oefenen, een land waarvan je houdt beter te leren kennen en op eigen benen te staan.

Voor geen geld van de wereld had ik deze ervaring willen missen!

Wat ik graag wil meegeven aan komende Erasmusstudenten, is dat het véél meer is dan alleen een studie-avontuur! Het was een geweldig belevenis, waarbij je vrienden maakt voor je leven over de hele wereld! Je wisselt ervaringen, gedachten uit en dat maakt je rijker in het hart. Voor geen geld van de wereld had ik deze ervaring willen missen!

Jane Bracké
Student Hotelmanagement

Een diploma Hotelmanagement in verkort traject

Hotelmanagement Verkort traject

Word hotelmanager in één of twee jaar.

Heb je al een economisch diploma op zak, maar ben je geïntrigeerd door het hotelwezen? En ben je ook wel een talenknobbel? Waarom dan niet een bijkomend diploma Hotelmanagement behalen waarbij je management, toerisme en talen combineert. Het zal zeker je toekomstige loopbaan ten goede komen.
Dankzij de bacheloropleiding Hotelmanagement met studieduurverkorting krijg je een unieke kans om je in één bijkomend studiejaar te specialiseren in de ‘Hospitality of Leisure’ industrie.

Wat staat je te wachten?

In één academiejaar krijg je alle nodige kennis aangereikt om het volwaardig diploma van een bachelor in Hotelmanagement te behalen. Je wordt ingeleid in de basisbeginselen van het operationeel management, we belichten de leidinggevende functies van elk departement en je kan uiteindelijk een hotel leiden via een innovatief computerprogramma.

Omdat je dankzij jouw vorig diploma al een sterke achtergrond hebt in talen en bedrijfskunde is er in het eenjarig programma voldoende ruimte voor de praktijk- en managementvakken. Vakken zoals Financial Management en Strategic Hotel Management zullen je goed van pas komen om als Hotelmanager aan de slag te kunnen. Je opgedane kennis pas je als eindproef toe in een case, waar je een ondernemingsplan zal uitwerken voor een restaurant naar keuze.

Field
Credits
Hotel
3
Rooms Division
4
Rooms Division Management
4
Case
10
Food & Beverage Department
5
Food & Beverage Departemental Management
4
Catering & Event Management
4
Financial Management
7
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Accounting - USAH
3
Stagepraktijk (mogelijke uitbreiding met 14 weken)
15
Hotelmanagement verkort traject

Je stage

Je loopt een stage, die je zelfs kunt uitbreiden met 7 weken, zodat je in contact komt met de bedrijfswereld en relevante ervaring op kunt doen. Waar je deze stage loopt, kies je zelf. Dat kan uiteraard in Brussel, maar waarom zou je niet kiezen voor een ervaring in bijvoorbeeld Barcelona, Beijing, Yucatán, Australië of Hawaï?

 

Wie komt in aanmerking?

Je kan inschrijven voor de bacheloropleiding  Hotelmanagement met studieduurverkorting als je al een professioneel (geen academisch) bachelorsdiploma hebt of een masterdiploma in het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde. Daarbovenop ben je in je vorig studietraject ook geslaagd of getolereerd voor minstens 3 vreemde talen. Deze verkorte bachelor staat ook open voor de studenten met een diploma HBO5 (graduaat) van de opleiding Hotel- en cateringmanagement bij CVO COOVI. Je volgt dan een aanvullingstraject.

 

Praktisch bij je inschrijving

Deze bijkomende opleiding is een ‘modeltraject’ op basis van studieduurverkorting als gevolg van vrijstellingen. Het studiepakket omvat 69 studiepunten Als je deze opleiding wenst te volgen, dien je eerst een aanvraag in bij het opleidingshoofd, om een dossier voor EVK op te stellen. EVK staat voor de erkenning van een ‘Eerder Verworven Kwalificatie’ en is een studiebewijs dat aangeeft dat je in een evaluatie, extern aan onze opleiding, hebt aangetoond dat je (een) bepaalde competentie(s) hebt verworven.

Kom naar de infodag van Hotelmanagement en schrijf je meteen in

Op onze infodag staan de docenten van Hotelmanagement voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdekt waar je de boeiendste jaren van je leven door zal brengen.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Tot binnenkort?

Data van onze infodagen 2019:

•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Locatie:

De infodag van Hotelmanagement vindt plaats op Campus Bloemenhof, de campus waar je ook Hotelmanagement zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 23 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven voor de opleiding Hotelmanagement.

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan nog tot 30 september 2018. Je bent welkom in het studentensecretariaat :

 • elke werkdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u
 • tijdens de infodag op 1 september van 10u tot 15u

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

Locatie

EhB, Departement Management, Media & Maatschappij

Campus Bloemenhof
Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel
Studentensecretariaat - gelijkvloers

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan  via e-mail (mmm.secretariaat@ehb.be). 

Nog vragen?

Stuur opleidingshoofd Sarah De Ridder een mailtje.

Volg de student take-over op Instagram en onze facebookpagina

Infomomenten

Onze infodagen

•    zaterdag 16 maart 2019
•    zaterdag 27 april 2019
•    zaterdag 22 juni 2019
•    zaterdag 7 september 2019 

Telkens van 10 – 15 u. 

Onze openlesdagen

•    woensdag 06 maart 2019 (de hele dag) 
•    woensdag 24 april  2019 (vanaf 14 u)