Bachelor hotelmanagement
Professionele Bachelor

Hotelmanagement

INSCHRIJVEN

Geboeid door hospitality? Bij ons sta je met beide voeten in de praktijk in het hart van Europa!

Studeren in het hart van Europa

 • dankzij onze locatie in het bruisende toeristische centrum van Brussel sta je meteen met je voeten in de praktijk;
 • met ruim 180 hotels heeft Brussel de sterkste hotelconcentratie in België;
 • 90% van de Belgische luxehotelkamers bevindt zich in Brussel;
 • met Brussel Stad, Brussel luchthavenzone en de EU-Leopoldwijk is Brussel een heel belangrijke speler in de (inter)nationale hotel(keten)industrie;
 • Brussel heeft het hoogste gemiddeld aantal kamers per hotel en de hoogste kamerbezetting. 

Hotel takeover

Daarbovenop gaan we van start met een ambitieus en innovatief project: een heuse hotel takeover. Begin december namen onze studenten gedurende één week het Crowne Plaza Brussels Airport Hotel over. Onze studenten namen verschillende taken op zich. Van het inchecken van de gasten tot het uitoefenen van managementfuncties. Zo krijgen eerste-, tweede- én derdejaarsstudenten een realistische kijk op de werkomgeving in het hotel.

 

Word de hospitality manager van de toekomst

 • Wil jij ontdekken wat echte gastvrijheid inhoudt?
 • Hou je van organiseren en leiding geven?
 • Ben je communicatief en ambitieus?

Dan word jij misschien wel de hospitality manager van de toekomst. De hotelsector staat te popelen om nieuw, enthousiast talent aan te werven. In de boeiende hospitality wereld is er plaats voor mensen die weten wat ze willen en die leven volgens het motto:

In search of hospitality excellence: it’s not only about skills but also about attitude.

Waarom Hotelmanagement studeren aan Erasmushogeschool Brussel?

Thematisch en up-to-date

Aan de hand van thematische modules bieden we een totaalbeeld van de hospitalitycompetenties, gaande van operationele kennis en vaardigheden in het eerste deeltraject, over departementaal management in het tweede deeltraject tot het ontwikkelen van strategische managementcompetenties in het derde deeltraject.

Ons gedreven lectorenteam speelt in op relevante trends, inspireert studenten tot levenslang leren en zet ze via didactische werkvormen aan tot verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, initiatief en teamgeest.

Hotelmanagement thematisch

Focus op denken en doen

Tijdens groepswerken – cases in het eerste en tweede jaar en een hotel business game in het derde deeltraject – word je aangezet tot probleemoplossend denken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Daarnaast is ons motto: weg van de schoolbanken, maar met je voeten in de praktijk! Minstens 70 keer zal je in contact komen met de Belgische en internationale hospitalitysector door bedrijfsbezoeken, gastsprekers, beurzen, events of omdat je een hospitalitybedrijf als opdrachtgever hebt.

Verder ga je tijdens je opleiding niet eenmaal maar tweemaal op stage. De eerste stage in het tweede deeltraject is een operationele stage. Je tweede stage in het derde deeltraject is een managementstage.

Let’s go international

De Brusselse multiculturele omgeving en het internationale karakter van de hospitalitysector dragen bij tot de ontwikkeling van een internationale en interculturele attitude.

Naast de taalvakken, krijg je een aantal vakken volledig in het Engels. Zo zal je uiteindelijk vlot en professioneel 4 talen spreken: Nederlands, Frans, Engels en Spaans of Duits.

Daarnaast zet de opleiding ook in op studentenmobiliteit. In het tweede deeltraject kan je een semester les volgen aan één van onze partnerinstellingen. Bovendien biedt een ruim aanbod aan internationale stages je de kans om een buitenlandse werkervaring op te doen.

Studentgericht

Studentgericht onderwijs staat centraal. Via individuele begeleiding en coaching willen we elke student aanmoedigen tot kritisch reflecteren, grenzen verleggen en het beste uit zichzelf halen.

Lectoren staan dicht bij de studenten en zijn vlot aanspreekbaar. Je kan ook een beroep doen op persoonlijke studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

Hotelmanagement studiebegeleiding

Onze studenten aan het woord

Giel Schorpion
Lauri

Brussel heeft een uitgebreide hotelmarkt

Dankzij mijn studentenjobs in de horeca, op festivals en op events heb ik ervaren dat ik veel voldoening haal uit mensen helpen of hun dag beter maken. Daarom leek de opleiding Hotelmanagement mij ideaal. Je leert de wereld van de hospitality tot in de puntjes kennen en krijgt met je diploma de kans om zowel in België als in het buitenland aan de slag te gaan.

Ik koos voor EhB omdat de school in Brussel ligt en Brussel een uitgebreide hotelmarkt heeft. Wat me ook meteen opviel, was hoe persoonlijk het er aan toe gaat in deze school: de docenten kennen je bij naam; je bent geen nummer. Die persoonlijke aanpak vond (en vind ik nog steeds) een heel groot pluspunt!

Foto Senne Devos
Senne Devos
Student Hotelmanagement

De vele praktijklessen geven de richting echt een meerwaarde. Dit gaat van gastcolleges en seminaries, deelname aan gastronomische events, hotelbezoeken tot buitenlandse stages. Ik vind het leuk dat we voor onze hotelbezoeken een pak moeten dragen. We moeten er ‘stijlvol’ uitzien en onze richting uitstralen.

Boris
student Hotelmanagement

Ben je een student uit Nederland?

Heb je zin in een buitenlands avontuur, maar wil je je vertrouwde omgeving toch niet helemaal verlaten? Kies dan voor een opleiding Hotelmanagement in jouw buurland, België. En waar kan dit beter dan in het bruisende centrum van Europa, Brussel? De Erasmushogeschool biedt een professionele bacheloropleiding Hotelmanagement aan en stoomt je zo klaar voor een leidinggevende of managementfunctie in de hospitalitysector.

Kijk hier alle info na om te starten aan je bacheloropleiding Hotelmanagement als student uit Nederland. Trajectbegeleider Tine Saenen geeft je ook graag verdere informatie.

Na je studie Hotelmanagement

Je kan meteen aan de slag met je diploma

Als pas afgestudeerde kan je onmiddellijk aan de slag in een (inter)nationaal hotel of cateringbedrijf. Ben je ambitieus, dan kan je snel doorgroeien naar een managementfunctie in één van volgende departementen en/of bedrijven:

 • receptie en reserveringen
 • food and beverage
 • voorraadbeheer
 • banket- en congresorganisatie
 • marketing en sales
 • housekeeping
 • administratie
 • financieel beheer
 • personeelsbeleid
 • boekhouding
 • catering
 • hoteldienst in verzorgingsinstellingen
 • toeleveringsbedrijven van de horeca
 • of misschien denk je eraan je eigen (horeca)zaak op te starten?
Yannick Bouts Hotelmanagement

Je hebt werkzekerheid

Eén ding is zeker: in geen enkele sector kan je op zo een korte tijd een blitzcarrière uitbouwen als in de hotelwereld. Veel studenten hebben halfweg het derde deeltraject al een contract op zak. De vraag naar afgestudeerden in Hotelmanagement is immers groter dan het aanbod.

Stages zijn de kans op een goede carrièrestart

Dat ik vandaag deze functie heb, dank ik aan de opleiding Hotelmanagement van EhB. Heel wat vakken, zoals HOTS, zijn heel praktijkgericht en maken je een stuk sterker op de werkvloer. Als ik de studenten één goede raad mag geven: maak gretig gebruik van je stages. Ze zijn dé kans om je te bewijzen en om een goede carrièrestart te maken.

Yannick Bouts
General Manager, The Fourth Hotel Leuven & Oud-student Hotelmanagement

Je kan ook nog verder studeren

Na de bachelor Hotelmanagement kan je onmiddellijk aan de slag, maar ook verder studeren is een optie. Wat denk je bijvoorbeeld van een master in Toerisme? Of wil je graag een extra bachelordiploma op zak hebben?

Een tweede bachelordiploma behalen

Op onze campus kan je via een verkort traject van één of twee jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Je kan ook elders in de Erasmushogeschool Brussel terecht voor een postgraduaat, een tweede Bachelor of een Banaba (Bachelor na Bachelor).

Een master studeren

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de KU Leuven een Master in Toerisme behalen.

Hotelmanagement programma

Je eerste jaar

Als nieuwe student word je ingeleid in de basisbeginselen van het operationeel management. Je leert hoe een hotel werkt, hoe je een gast in- en uitcheckt, wat een correcte bediening is en alle andere dagdagelijkse operationele activiteiten die in een hotel plaatsvinden. De taalvakken bieden een opstap in de specifieke vakterminologie en besteden veel aandacht aan het mondelinge taalgebruik.

Veld
Credits
Talen
Frans 1
4
Engels 1
4
Professionele communicatie & POP
3
Management
ICT & Datamanagement
5
Boekhouden
3
Economie
3
Marketing & Social Media
3
Recht
3
Sector
Hotel
3
Rooms Division
5
Food & Beverage Department
5
Projecten
Case 1: Hospitality
3
Case 2: Project
3
Case 3: Food
3
Case 4: Events
3
Open ruimte
Duits
4
Spaans
4
Language support
Toerisme: gisteren, vandaag en morgen
Entrepreneurship

Je tweede jaar

Tijdens het tweede academiejaar worden de leidinggevende functies van elk departement belicht. De receptie en het onthaal, het food-en-beverageproces, de housekeepingregels, etc. Alle details worden grondig bestudeerd, zodat er niets ontglipt aan de toekomstige departmentmanager. 

Veld
Credits
Talen
Frans 2
4
Engels 2
4
Management
Decision Management Tools
4
Catering & Event Management
4
Food & Beverage Departmental Management
4
Rooms Division Management
4
Accounting - USAH
3
Facility Management
3
Sector
Meetings Industry
3
Projecten
Case 5: Restaurant Management
5
Case 6: Project Management
4
Stage 1 (mogelijke uitbreiding met 8 weken) & Carrièreplanning
15
Open ruimte
Open ruimte

Studenten hebben de keuze tussen:

 • Language support (Taalsas Nederlands)
 • Spaans (5de taal)
 • Duits (5de taal)
 • Toerisme: gisteren, vandaag en morgen
 • Entrepreneurship (dit vak gaat wel door op een andere campus)

Je derde jaar

In het derde jaar leer je een hotel leiden via een innovatief computerprogramma. Ook op je taalontwikkeling blijven we inzetten: aan de hand van Franse en Engelse vakliteratuur verdiep je je in bepaalde thema’s; je vierde taal wordt verder verfijnd en ook interculturele communicatie komt aan bod.

Veld
Credits
Management
Human Resources Management
3
Networking & intercultural skills
3
Financial Management
5
Sector
Strategische Marketing & Praktijkgericht Onderzoek
3
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Projecten
Stage 2 (mogelijke uitbreiding met 10 weken)
20
Management Research Project
7
Hotel Research Project
6
Open ruimte
Open ruimte

Studenten hebben de keuze tussen:

 • Language support (Taalsas Nederlands)
 • Spaans (5de taal)
 • Duits (5de taal)
 • Toerisme: gisteren, vandaag en morgen
 • Entrepreneurship (dit vak gaat wel door op een andere campus)
3

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage in Brussel, Amsterdam, Lissabon of Bangkok?

Je stage in het tweede jaar

Je proeft voor de eerste keer van het werkveld via een operationele stage waarbij je actief meedraait in een hotel of stageplaats naar keuze. Dit kan een stageplaats zijn binnen België of Europa en is voor een periode van 8 weken, maar verlengen met 8 weken is mogelijk.

Je stage in het derde jaar

Op het einde van het derde jaar volg je een managementstage van 16 weken waarbij je mee een leidinggevende functie uitvoert binnen een afdeling van je stageplaats. Indien je wenst, kan je deze stage verlengen tot 6 maanden. Je kan stage lopen in België en Europa, maar ook ver daarbuiten!

Op stage wereldwijd

Zorgen voor kwaliteit

De Erasmushogeschool  Brussel en haar opleidingen dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat elke student een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

EhB hanteert hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verzekert EhB dat de kwaliteit van haar opleidingen continu verbetert. Hiermee voldoet EhB meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

HM: een kwaliteitsvolle opleiding! 

Op 15, 16 en 17 november 2010 vond de onderwijsvisitatie van de opleiding Hotelmanagement (HM) plaats. Tijdens deze visitatie werd de kwaliteit van de opleiding geëvalueerd door een commissie van experten. De onderwijsvisitatie kadert in de opdracht van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) betreffende de externe kwaliteitszorg in het Vlaamse hoger onderwijs. Goed nieuws want de commissie besloot dat de opleiding HM kwaliteitsvol onderwijs levert. Benieuwd naar de sterke punten en actiepunten die naar voren kwamen uit de onderwijsvisitatie? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseert elke opleiding van EhB een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding HM en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

Kengetallen

Wie volgt de opleiding HM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten HM over het behalen van hun diploma?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

 

Welkom op Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof

Je volgt les op campus Bloemenhof of op campus Kanal, beide in hartje Brussel. Campus Bloemenhof vind je aan het charmante Bloemenhofplein, vlakbij de Dansaertwijk. De grootste troef van deze campus: het grote dakterras waar je 's middags kan lunchen en kan genieten van het panoramisch zicht. Campus Kanal ligt pal in de hippe Dansaertwijk. Met de laatste technologische snufjes, future classrooms en learning spaces is deze campus klaar voor de toekomst. De campussen zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf hier stap je 15 min tot aan de campus. Of neem metro 1 of 5 tot aan halte Sint Katelijne. Vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid neem je tram 3 of 4 en stap af aan Beurs of Anneessens.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

 

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Een semester studeren in het buitenland

Hotelmanagement buitenland

Dankzij het Erasmusprogramma kun je het eerste semester van je tweede studietraject afleggen aan een hogeschool of een universiteit in het buitenland. Droom je van een internationale carrière, dan moet je zeker je kans grijpen! Je kunt op uitwisseling naar Spanje, Portugal, Malta, Nederland, Litouwen en Finland. Een ideale manier om een vreemde taal in de praktijk te oefenen, een land waarvan je houdt beter te leren kennen en op eigen benen te staan.

Voor geen geld van de wereld had ik deze ervaring willen missen!

Wat ik graag wil meegeven aan komende Erasmusstudenten, is dat het véél meer is dan alleen een studie-avontuur! Het was een geweldig belevenis, waarbij je vrienden maakt voor je leven over de hele wereld! Je wisselt ervaringen, gedachten uit en dat maakt je rijker in het hart. Voor geen geld van de wereld had ik deze ervaring willen missen!

Jane Bracké
Student Hotelmanagement

Een diploma Hotelmanagement in verkort traject

Hotelmanagement Verkort traject

Word hotelmanager in één of twee jaar.

Heb je al een economisch diploma op zak, maar ben je geïntrigeerd door het hotelwezen? En ben je ook wel een talenknobbel? Waarom dan niet een bijkomend diploma Hotelmanagement behalen waarbij je management, toerisme en talen combineert. Het zal zeker je toekomstige loopbaan ten goede komen.
Dankzij de bacheloropleiding Hotelmanagement met studieduurverkorting krijg je een unieke kans om je in één bijkomend studiejaar te specialiseren in de ‘Hospitality of Leisure’ industrie.

Wat staat je te wachten?

In één academiejaar krijg je alle nodige kennis aangereikt om het volwaardig diploma van een bachelor in Hotelmanagement te behalen. Je wordt ingeleid in de basisbeginselen van het operationeel management, we belichten de leidinggevende functies van elk departement en je kan uiteindelijk een hotel leiden via een innovatief computerprogramma.

Omdat je dankzij jouw vorig diploma al een sterke achtergrond hebt in talen en bedrijfskunde is er in het eenjarig programma voldoende ruimte voor de praktijk- en managementvakken. Vakken zoals Financial Management en Strategic Hotel Management zullen je goed van pas komen om als Hotelmanager aan de slag te kunnen. Je opgedane kennis pas je als eindproef toe in een case, waar je een ondernemingsplan zal uitwerken voor een restaurant naar keuze.

Veld
Credits
Hotel
3
Rooms Division
5
Rooms Division Management
4
Case
5
Food & Beverage Department
5
Food & Beverage Department Management
4
Catering & Event Management
4
Financial Management
5
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Accounting - USAH
3
Stagepraktijk (mogelijke uitbreiding met 14 weken)
15
Facility Management
3
Veld
Credits
Aanvullingstraject 1
Decision management tools
4
Accounting - USAH
3
Meetings Industry
3
Facility Management
3
Frans 2
4
Engels 2
4
Vierde taal Duits
3
Of Vierde taal: Spaans 2
3
Case 5: restaurant management
5
Case 6: project management
4
Catering & event management
4
F & B departmental management
4
Rooms division management
4
Networking & intercultural skills
3
HRM
3
Strategische marketing & praktijkgericht onderzoek
3
Veld
Credits
Aanvullingstraject 2
Hotel Research Project
6
Financial management
5
Vierde taal: Duits
3
Of Vierde taal: Spaans
3
Strategic hotel management
3
Hotel management simulatie
7
Stage 2
20
Management research project
7
Hotelmanagement verkort traject

Je stage

Je loopt een stage, die je zelfs kunt uitbreiden met 7 weken, zodat je in contact komt met de bedrijfswereld en relevante ervaring op kunt doen. Waar je deze stage loopt, kies je zelf. Dat kan uiteraard in Brussel, maar waarom zou je niet kiezen voor een ervaring in bijvoorbeeld Barcelona, Beijing, Yucatán, Sydney of Hawaï?

 

Wie komt in aanmerking?

Je kan inschrijven voor de bacheloropleiding Hotelmanagement met studieduurverkorting als je al een professioneel (geen academisch) bachelordiploma hebt of een masterdiploma in het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde. Daarbovenop ben je in je vorig studietraject ook geslaagd of getolereerd voor minstens 3 vreemde talen. 

Studenten met een diploma HBO5 (graduaat) Logies-,restaurant- en cateringmanagement bij CVO COOVI komen in aanmerking voor een aanvullingstraject. In twee academiejaren krijg je alle nodige kennis aangereikt om het volwaardig diploma van een bachelor in Hotelmanagement te behalen. Omdat je dankzij jouw HBO5-diploma al een sterke achtergrond hebt in het operationele aspect van de hospitality industry is er in het aanvullingstraject voldoende ruimte voor taal-en  managementvakken. Financial Management en Strategic Hotel Management zullen je goed van pas komen om als hotelmanager aan de slag te kunnen.

 

Praktisch bij je inschrijving

Deze bijkomende opleiding is een ‘modeltraject’ op basis van studieduurverkorting als gevolg van vrijstellingen. Het studiepakket omvat 69 studiepunten Als je deze opleiding wenst te volgen, dien je eerst een aanvraag in bij het opleidingshoofd, om een dossier voor EVK op te stellen. EVK staat voor de erkenning van een ‘Eerder Verworven Kwalificatie’ en is een studiebewijs dat aangeeft dat je in een evaluatie, extern aan onze opleiding, hebt aangetoond dat je (een) bepaalde competentie(s) hebt verworven.

Kom naar de infodag van Hotelmanagement en schrijf je meteen in

Op onze infodagen staan de docenten van Hotelmanagement voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdek je waar je de boeiendste jaren van je leven door zal brengen.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven over de opleiding waarin jij interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen

 • 13 maart 2021
 • 24 april 2021
 • 26 juni 2021
 • 4 september 2021
 • 11 september 2021

Er wordt altijd gecommuniceerd of deze online, op campus of als combinatie van beide doorgaan. Indien op campus: zorg dat je op de juiste campus langs komt.

Workshopweek 2021

In de krokusvakantie van 2021 plannen we opnieuw een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de (virtuele) deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze

Workshopweek: van 15 tot 19 februari 2021

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Infomomenten

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • zaterdag 13 maart 2021 (10u tot 13u) 
 • zaterdag 24 april 2021 (10u tot 13u) 
 • zaterdag 26 juni 2021 (10u tot 15u) 
 • zaterdag 4 september 2021 (10u tot 15u) 
 • zaterdag 11 september 2021 (10u tot 15u) 

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

Deel dit