Bachelor Hotelmanagement
Bachelor

Hotelmanagement

Kom naar de openlesdag

Ontdek meteen of Hotelmanagement je ding is.

Hotelmanagement studeren

 • Wil je ontdekken wat echte gastvrijheid inhoudt?

 • Hou je van organiseren en leiding geven?

 • Ben je communicatief en ambitieus?

Dan is Hotelmanagement iets voor jou. De hotelsector staat te popelen om nieuw, enthousiast talent aan te werven.In de boeiende hospitalitywereld is er plaats voor mensen die weten wat ze willen en die leven volgens het motto:

‘work hard and love what you do’.

Hotelmanagement in Brussel, een slimme keuze

 • Met onze locatie in het bruisende toeristische centrum van Brussel sta je meteen met je voeten in de praktijk.
 • Met ruim 180 hotels heeft Brussel de sterkste hotelconcentratie in België
 • 90% van de luxehotelkamers in België bevindt zich in Brussel.
 • Met Brussel Stad, Brussel luchthavenzone en de EU-Leopoldwijk is Brussel een heel belangrijke speler in de (inter)nationale hotel(keten)industrie.
 • Brussel heeft het hoogste gemiddeld aantal kamers per hotel en de hoogste kamerbezetting.

Onze aanpak

Onze onderwijsaanpak met modules maakt het voor jou extra boeiend en leerrijk: Over de drie jaren heen werk je in groepsverband gedurende een korte periode intensief aan een case rond bepaalde thema’s.

Ook je taalvakken spelen in op het centrale thema waardoor je meer vakspecifieke woordenschat en taalvaardigheden aangeleerd krijgt. Na je opleiding zal je vlot en professioneel 4 talen kunnen spreken: Nederlands, Frans, Engels en Spaans of Duits.

Daarnaast is ons motto: weg van de schoolbanken maar met je voeten in de praktijk! Minstens 70 keer zal je in contact komen met de Belgische en internationale hospitalitysector door bedrijfsbezoeken, gastsprekers, beurzen, events, of omdat je een hospitalitybedrijf als opdrachtgever hebt. Tijdens je twee stages zal je trouwens zelf ook deel uitmaken van deze sector.

Hotelmanagement EhB hospitality

Als Nederlander Hotelmanagement studeren in Brussel.

Heb je zin in een buitenlands avontuur, maar wil je je vertrouwde omgeving toch niet helemaal verlaten? Kies dan voor een opleiding Hotelmanagement in jouw buurland, België. En waar kan dit beter dan in het bruisende centrum van Europa, Brussel? De Erasmushogeschool biedt een professionele bacheloropleiding Hotelmanagement aan en stoomt je zo klaar voor een leidinggevende of managementfunctie in de hospitalitysector

Wat de richting een meerwaarde geeft, zijn de vele praktijklessen. Dit gaat van gastcolleges en seminaries, deelnemen aan gastronomische events, hotelbezoeken tot buitenlandse stages. Ik vind het leuk dat we voor onze hotelbezoeken een pak moeten dragen. We moeten er ‘stijlvol’ uitzien en onze richting uitstralen.

Boris
student Hotelmanagement

Mooie vooruitzichten met een diploma Hotelmanagement

Als pas afgestudeerde kan je onmiddellijk aan de slag in een (inter)nationaal hotel of cateringbedrijf. Ben je ambitieus, dan kan je snel doorgroeien naar een managementfunctie in één van volgende departementen en/of bedrijven:

 • receptie en reserveringen
 • food and beverage
 • voorraadbeheer
 • banket- en congresorganisatie
 • marketing en sales
 • housekeeping
 • administratie
 • financieel beheer
 • personeelsbeleid
 • boekhouding
 • catering
 • hoteldienst in verzorgingsinstellingen
 • toeleveringsbedrijven van de horeca
 • Of misschien denk je eraan je eigen (horeca)zaak op te starten?
Yannick Bouts Hotelmanagement

Eén ding is zeker, in geen enkele sector kan je op zo een korte tijd een blitscarrière uitbouwen als in de hotelwereld. Veel studenten hebben halfweg het derde deeltraject al een contract op zak. De vraag naar afgestudeerden in Hotelmanagement is immers groter dan het aanbod.

Stages zijn de kans op een goede carrièrestart

Dat ik vandaag deze functie heb, dank ik aan de
opleiding Hotelmanagement van EhB. Heel wat vakken,
zoals HOTS, zijn heel praktijkgericht en maken je een
stuk sterker op de werkvloer. En als ik de studenten
één goede raad mag geven: maak gretig gebruik van
je stages. Ze zijn dé kans om je te bewijzen en om een
goede carrièrestart te maken.

Yannick Bouts
General Manager, The Fourth Hotel Leuven & Oud-student Hotelmanagement

Hotelmanagement programma

Je eerste jaar

Als nieuwe student word je ingeleid in de basisbeginselen van het  operationeel management. Je leert hoe een bar werkt, hoe je een gast in- en uitcheckt, wat een correcte bediening is en alle andere dagdagelijkse operationele activiteiten die in een hotel plaatsvinden. De taalvakken bieden een opstap in de specifieke vakterminologie en besteden veel aandacht aan het mondelinge taalgebruik.

Field
Credits
Frans 1
4
Engels 1
4
Vierde taal: Duits 1 of Spaans 1
4
Professionele communicatie & POP
3
ICT & Datamanagement
5
Boekhouden
3
Economie
3
Marketing & Social Media
3
Recht
3
Hotel
3
Rooms Division
5
Open ruimte
3
Food & Beverage Department
5
Case 1: Hospitality
3
Case 2: Distribution Channels
3
Case 3: Food
3
Case 4: Events
3

Je tweede jaar

Tijdens het tweede academiejaar worden de leidinggevende functies van elk departement belicht. De receptie en het onthaal, het food-en-beverageproces, de housekeepingregels, ... Alle details worden grondig bestudeerd, zodat er niets ontglipt aan de toekomstige ‘departmental manager’. De vakken Accounting-USAH en Decision Management Tools komen in alle modules aan bod alsook in de taalvakken, zodat je je vlot en correct in verschillende situaties leert uitdrukken.

Field
Credits
Frans 2
4
Engels 2
4
Vierde taal: Duits of Spaans
3
Decision Management Tools
4
Catering & Event Management
4
Food & Beverage Departmental Management
4
Rooms Division Management
4
Accounting - USAH
3
Meetings Industry
3
Facility Management
3
Case 5: Restaurant Management
5
Case 6: Project Management
4
Stage 1 (mogelijke uitbreiding met 7 weken) & Carrièreplanning
15

Je derde jaar

In het derde jaar leer je een hotel leiden via een innovatief computerprogramma. Ook op je taalontwikkeling blijven we inzetten: aan de hand van Franse en Engelse vakliteratuur verdiep je je in bepaalde thema’s; je vierde taal wordt verder verfijnd en ook interculturele communicatie komt aan bod.

Field
Credits
Internationale vakliteratuur
3
Vierde taal: Duits 3 of Spaans 3
3
HRM
3
Networking & intercultural skills
3
Financial Management
5
Strategische Marketing & Praktijkgericht Onderzoek
3
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Stage 2 (mogelijke uitbreiding met 10 weken)
20
Management Research Project
10
Hotelmanagement programma

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Je stage in de bachelor Hotelmanagement

Je stage in het tweede jaar

Je proeft voor de eerste keer van het werkveld via een operationele stage waarbij je actief meedraait in een hotel of stageplaats naar keuze. Dit kan een stageplaats zijn binnen België of Europa en is voor een periode van 8 weken, maar verlengen met 7 weken is mogelijk.

Je stage in het derde jaar

Op het einde van het derde jaar volg je een managementstage van 16 weken waarbij je mee een leidinggevende functie uitvoert binnen een afdeling van je stageplaats. Indien je wenst, kan je deze stage verlengen tot 6 maanden. Je kan stage lopen in België en Europa, maar ook ver daarbuiten!

Hotelmanagement stage

Hotelmanagement studeren in het buitenland

Hotelmanagement buitenland

Dankzij het Erasmusprogramma kun je het eerste semester van je tweede studietraject afleggen aan een hogeschool of een universiteit in het buitenland. Droom je van een internationale carrière, dan moet je zeker je kans grijpen! Je kunt op uitwisseling naar Spanje, Portugal, Malta, Nederland, Litouwen en Finland. Een ideale manier om een vreemde taal in de praktijk te oefenen, een land waarvan je houdt beter te leren kennen en op eigen benen te staan.

Bijkomend diploma Hotelmanagement

Dankzij de bacheloropleiding Hotelmanagement met studieduurverkorting krijg je een unieke kans om je in één bijkomend studiejaar te specialiseren in de ‘Hospitality of Leisure’ industrie. Heb je al een economisch diploma op zak, maar ben je geïntrigeerd door het hotelwezen? En ben je ook wel een talenknobbel? Waarom dan niet een bijkomend diploma Hotelmanagement behalen waarbij je management, toerisme en talen combineert. Het zal zeker je toekomstige loopbaan ten goede komen.

Field
Credits
Hotel
3
Rooms Division
4
Rooms Division Management
4
Case
10
Food & Beverage Department
5
Food & Beverage Departemental Management
4
Catering & Event Management
4
Financial Management
7
Strategic Hotel Management
3
Hotel Management Simulatie
7
Accounting - USAH
3
Stagepraktijk (mogelijke uitbreiding met 14 weken)
15
Hotelmanagement verkort traject

Stage bij Hotelmanagement met studieduurverkorting

Je loopt een stage, die je zelfs kunt uitbreiden met 7 weken, zodat je in contact komt met de bedrijfswereld en relevante ervaring op kunt doen. Waar je deze stage loopt, kies je zelf. Dat kan uiteraard in Brussel, maar waarom zou je niet kiezen voor een ervaring in bijvoorbeeld Barcelona, Beijing, Yucatán, Australië of Hawaï?

 

Wie komt in aanmerking?

Je kan inschrijven voor de bacheloropleiding  Hotelmanagement met studieduurverkorting als je al een professioneel (geen academisch) bachelorsdiploma hebt of een masterdiploma in het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde. Daarbovenop ben je in je vorig studietraject ook geslaagd of getolereerd voor minstens 3 vreemde talen. Deze verkorte bachelor staat ook open voor de studenten met een diploma HBO5 (graduaat) van de opleiding Hotel- en cateringmanagement bij CVO COOVI. Je volgt dan een aanvullingstraject.

 

Praktisch bij je inschrijving

Deze bijkomende opleiding is een ‘modeltraject’ op basis van studieduurverkorting als gevolg van vrijstellingen. Het studiepakket omvat 69 studiepunten Als je deze opleiding wenst te volgen, dien je eerst een aanvraag in bij het opleidingshoofd, om een dossier voor EVK op te stellen. EVK staat voor de erkenning van een ‘Eerder Verworven Kwalificatie’ en is een studiebewijs dat aangeeft dat je in een evaluatie, extern aan onze opleiding, hebt aangetoond dat je (een) bepaalde competentie(s) hebt verworven.

Kom naar de openlesdag van Hotelmanagement

Een openlesdag is de ideale moment om met de opleiding kennis te maken. Door enkele lessen mee te volgen, krijg je een beter beeld van de vakken en de sfeer op de campus.

Data van de openlesdag

 • Woensdag 14 februari vanaf 14u00
 • Woensdag 25 april vanaf 14u00

Op het programma

14u00 - 14u30 Verwelkoming  & introductie groepswerken door opleidingshoofd Sarah De Ridder.
14u30 - 15u00 Introductie Opera door lector Ilke Somers.
15u00 - 15u30 Introductie Marketing en Sociale Media door lector Kelly Govers
15u30 – 16u00 Introductie Drankenkennis & afsluitend drankje door lector Ilke Somers.

 

Inschrijven voor de openlesdag

Je mag gratis deelnemen maar schrijf je wel op voorhand in.

Nog vragen?

Stuur opleidingshoofd Sarah De Ridder een mailtje.

Volg de student take-over op Instagram.