Praktijkopdracht communicatiemanagement
Professionele Bachelor

Communicatiemanagement

INSCHRIJVEN

Bij ons leer je vanaf dag 1 wat het is om in een communicatiebureau mee te draaien. Geen woorden, maar daden!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Klaar om dé communicatiemanager van de toekomst te worden? Een professional met de juiste kennis en de juiste vaardigheden. Een opleiding die het klassieke studeren herdenkt en die je zelf mee(r) vorm geeft? Teken dan nu voor Communicatiemanagement aan de Erasmushogeschool Brussel! 

Een opleiding op maat, voorbij het ‘vakjesdenken’

Je werkt met mensen, voor mensen. Je werkt ... nee, je speelt met taal. En beeldcultuur kent voor jou geen geheimen meer. Je leert alles over communicatie in specifieke situaties, voor gerichte doelen en steeds andere mensen, maar je wordt geen vakidioot. Natuurlijk bestudeer je alle vormen van communicatie en ga je aan de slag met onderzoeksmethoden, maar ook psychologie, sociologie, actualiteit en cultuur passeren de revue. Zie je ze niet staan in het programma? Klopt! We behandelen deze onderwerpen, die je helpen om de mensen, de maatschappij en de organisaties rondom ons beter te begrijpen, geïntegreerd in verschillende onderdelen van het curriculum, in plaats van als aparte vakken.

Naast inhoud ook menselijke kwaliteiten

Maar genoeg over ons. Hoe zit het met jou? Want alles begint met jouw persoonlijkheid en drive. Laat ons eerlijk zijn, dé gemiddelde student? Hij staat mooi te blinken in statistieken en grafieken, maar wij komen die in ieder geval niet tegen op school. Daarom doet niet iedereen exact hetzelfde in de opleiding, maar vertrek je van je eigen sterktes en ontwikkel je die verder. En ja, we gaan daar niet flauw over doen, je hebt ook werkpunten. Deal with it! We gaan er samen mee aan de slag, zodat je ook daar kan groeien. Leiderschap, nieuwsgierigheid, creativiteit, … Wat je leert, komt niet alleen uit boeken. Reproduceren? Non, merci. Examens? Af en toe ja, maar ook talrijke andere evaluatievormen als pitches, papers en plannen.

Trouwens, mocht je het nog niet gemerkt hebben, de 21ste eeuw is al effe bezig. Hoog tijd om je future-proof attitudes en skills verder te ontwikkelen: kritisch denken, samenwerken, interculturele en internationale skills, autonomie, verantwoordelijkheid, verbanden leggen en analytisch inzicht, communicatieve vaardigheden, …

Vrijheid én begeleiding

Je krijgt als student maximale flexibiliteit in je traject, met name waar en wanneer je studeert en werkt. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Je leert stap voor stap, onder permanente begeleiding door mentoren en vakspecialisten. Je mag vallen, wij bieden je de hand om weer op te staan, met constante zelftoetsing en kans op bijsturing.

Alles in het écht

Tijdens je opleiding bestudeer je niet alleen communicatie, drie jaar lang doe je werkervaring op voor je een diploma krijgt en niet alleen tijdens je twee stages. In ons communicatiebureau werk je voor écht, op echte projecten van echte bedrijven en organisaties die de school binnenkomen met het echte werk. Je doet dat in teamverband met de hogerejaarsstudenten. Echt waar!

@ Brussels, het mekka voor de communicatiemanager van morgen

Weet je wat ook echt waar is? Brussel is het politieke, culturele en zakelijke centrum van het land. Een metropool waar je vreemde talen niet alleen leert, maar ook beleeft. Diversiteit is hier niet gewoon een fabeltje, maar een dagelijkse realiteit. Samenwerken met andere persoonlijkheden leer je hier dan ook spontaan. Ken jij een betere plaats om je carrière te starten? Ben jij klaar? Want wij staan in ieder geval klaar voor jou, wie je ook bent!

Docenten Communicatiemanagement

Je vakken

De praktijk

Vanaf je eerste jaar ga je aan de slag met echte projecten in “het bureau”. Je bent lid van een communicatieteam met studenten uit de hogere jaren. Op jouw niveau werk je met hen samen op een briefing van een échte opdrachtgever. In het tweede en het derde jaar vervul je in zo’n team een functie met groeiende eisen en verantwoordelijkheid.

Je bouwt op die manier ook meteen aan je professionele netwerk. Dat doe je tijdens je twee intensieve stages, één in het tweede jaar (6 weken) en één in het derde jaar (12 weken). Je bachelorproef is een communicatieproject voor een echt bedrijf of organisatie naar keuze en met een team dat je zelf samenstelt.  Die bachelorproef en je tweede stage zetten de kroon op je bacheloropleiding.

Talen

Een prima talenkennis is in deze tijd van mondialisering een must en noodzakelijk voor elke job in de Belgische communicatiesector. Frans, Engels en Nederlands starten op het eindniveau van het secundair onderwijs. Je krijgt een intaketest om je taalniveau te bepalen en wordt zo persoonlijk verder begeleid.

Maatschappelijke vorming

Als communicatieprofessional houd je de vinger aan de pols van wat er gebeurt in de wereld rondom jou. Evoluties en trends op maatschappelijk, cultureel, sociaal en economisch vlak, alsook de actualiteit volg je op de voet.

Vakkennis

Je start met een stevige basis, krijgt alle communicatiedisciplines onder de knie en verdiept je in de domeinen die je het meeste boeien. Je maakt kennis met de hele communicatiesector en de verschillende jobs die daar op je wachten. Zowel strategisch als creatief ga je aan de slag.

Communicatiemanagement programma
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 1
3
Language Support Nederlands 1
3
Professioneel Frans 1
3
Language Support Frans 1
4
Professioneel Engels 1
3
Language Support Engels 1
4
Communicatie
Communicatie & Research
4
Communicatie: de fundamenten
8
Professioneel Project: Het Bureau 1
6
Merkencommunicatie
6
Samenlevingscommunicatie
6
Interne Communicatie & Events
6
Open Ruimte ( 6 studiepunten te kiezen uit)
Entrepreneurship
4
Spaans 1
3
Duits 1
3
Cultuur BXL Culture
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 1
3
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 2
3
Professioneel Frans 2
3
Professioneel Engels 2
3
Communicatie
Communicatie: de instrumenten
9
Strategische planning
6
Professioneel Project: Het Bureau 2
6
Intercultural Communication
3
International Communication Lab
3
Public Relations & Ethiek
8
Stage 1
10
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 2
3
Duits 2
3
Cultuur BXL Culture
3
Audiovisual Skills
6
Creative Writing
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 2
3
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 3
3
Professioneel Frans 3
3
Professioneel Engels 3
3
Communicatie
Corporate Communications
9
Communication Tomorrow
6
Professioneel Project: Het Bureau 3
6
Integraal Afstudeerproject
9
(Inter)nationale Stage
15
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 3
3
Duits 3
3
Cultuur BXL Culture
3
Digital Content
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 3
3
Communicatiemanagement programma

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage

In deze opleiding Communicatiemanagement loop je niet één maar twee stages: 8 weken in het tweede jaar en 3 maanden in het derde jaar. Je stages bieden je een voortreffelijke gelegenheid om je kennis en vaardigheden toe te passen en te toetsen aan de realiteit van het professionele leven. Bovendien bouw je er een mooi cv mee op.

Student op stage Communicatiemanagement

Je stage in het tweede jaar

Als enige communicatieopleiding in Vlaanderen ga je bij ons al tijdens het tweede deeltraject 8 weken op stage. Via de keuze van je stageplek kun je zelf bepalen welk domein je diepgaander wil verkennen: eventmanagement, online marketing, public relations, reclame, marktonderzoek, media …

Student op stage Communicatiemanagement

Je stage in het derde jaar

Samen met je afstudeerproject vormt je tweede stage het sluitstuk van je opleiding als professionele communicatiemanager. Deze stage duurt 3 maanden en neemt het grootste deel van het 2de semester in beslag. Je kiest je stageplaats zelf; wij ondersteunen je en waken over de kwaliteit. Vaak heeft deze stage veel invloed op je professionele toekomst. Wie weet krijg je op je stageplaats wel een job aangeboden!

Na je studie

Je kan meteen aan de slag met je diploma.

Je behaalt je bachelordiploma en kan meteen aan de slag in het brede domein van communicatiemanagement. Een professionele bachelor Communicatiemanagement is een onmisbare speler voor elke organisatie.

Word:

 • PR Manager
 • Marketing Communication Officer
 • Evenementenorganisator
 • Social Media Coordinator
 • Mediaplanner
 • Verantwoordelijke Pers & Communicatie
 • Projectmedewerker
 • Communicatiecoach
 • Woordvoerder
 • Sponsoringmanager

Of waarom niet verder studeren?

Als je dat wil, kun je na je professionele bachelor verder studeren. Je kunt onder meer kiezen voor een postgraduaat, voor een banaba (bachelor-na-bachelor) of voor een tweede bachelordiploma. Voor sommige bachelors aan onze hogeschool kan dat zelfs met studieduurverkorting. Je behaalt dan een extra bachelordiploma op één of twee jaar tijd.

Ga voor een masteropleiding

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een  schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstelling, volgende masters behalen:

Verder studeren Communicatiemanagement

Waar heb je les?

Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof

 • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
 • Vlakbij Dansaert
 • Met leuk dakterras
 • Groot studielandschap
 • Gezellige studentenresto 
 • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Kanal

 • Nieuwe campus
 • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
 • Groot terras
 • Tof studentenresto
 • Lichtrijk studielandschap
 • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
 • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Wat kost de opleiding?

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal. Denk daarbij aan specifieke software.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Naar het buitenland

Brussel op zich biedt als hoofdstad van Europa internationale opportuniteiten als geen ander. We halen het buitenland tot bij ons op de campus met gastsprekers en met internationale projecten die je zelf als student mee opzet. 

Heb je zelf nog meer nood aan een internationale ervaring, dan kan je op Erasmusuitwisseling in één van onze Europese partnerscholen of op internationale stage. Een mobiliteitsbeurs is mogelijk.

Voor al je vragen over een buitenlandse ervaring kan je contact opnemen met Ellen Thielemans. Zij is de coördinator voor internationalisering.

Een semester op Erasmus:

Dit zijn onze internationale Europese partners waar je voor een semester op Erasmusuitwisseling kan gaan:

 • Bulgarije: Sofia: New Bulgarian University
 • Denemarken: Aalborg: University College of Northern Denmark
 • Finland:
  • Helsinki: HAAGA-HELIA University of Applied Sciences
  • Kokkola: Central Ostrobothnia University of Applied Sciences
 • Frankrijk:
  • Amiens: École Supérieure de Commerce d’Amiens
  • Parijs: EAC Groupe - École de Management en Art, Culture et Luxe Paris
 • Litouwen:
          Vilnius: International School of Law and Business
          Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas (VGTU)
 • Nederland:
  • Breda: NHTV Internationale Hogeschool Breda
  • Rotterdam: Inholland University of applied sciences Rotterdam
  • Tilburg/Eindhoven: Fontys Hogescholen
  • Utrecht: Hogeschool van Utrecht
 • Noorwegen: Volda: Högskulen- Volda University College
 • Roemenië: Iasi: Alexandru Ioan Cuza University
 • Spanje:
  • Barcelona: Escuela de Estudios Superiores y universitarios Formatic Barna
  • Barcelona: Universitat Pompeu Fabra
  • Madrid: ESIC Business & Marketing School
  • Madrid: Universidad Rey Juan Carlos
  • Salamanca: Pontifical University of Salamanca
  • Valencia: ESIC Business & Marketing School Valencia
  • Valencia: Universidad Cardenal Herrera-CEU
 • Tsjechië: Zlín: Tomas Bata University
 • Turkije: Istanbul: Yeditepe University
 • Verenigd Koninkrijk:
           Birmingham City Business University         
           Southampton: Solent University Southampton
      

Of ga op uitwisseling naar Brussel

Wil je graag op uitwisseling, maar blijf je toch ook graag in Brussel, dan kan je in het derde jaar ook bij onze Brusselse Franstalige partner IHECS studeren. De hogeschool bevindt zich op enkele straten van EhB, dus ver hoef je niet te lopen. Een betere boost voor je kennis van het Frans zal je niet vinden.

Een internationale stage

Als student Communicatiemanagement kun je ook een internationale stage lopen, zowel binnen als buiten Europa. Je voorgangers gingen zo al naar New York, Washington, California, Perú, Paraguay, Argentina, Bali, Bangkok, Tokio, … Oneindig veel mogelijkheden! Begint het al te kriebelen?

op erasmus Communicatiemanagement

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving. 

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

 • Kom een workshop of les volgen 
 • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Kwaliteitsvol onderwijs

EhB streeft kwaliteitsvol onderwijs na.

 • We ontwikkelen onze opleiding voortdurend om te voldoen aan (inter)nationale standaarden.
 • In 2013 vond een peer review plaats voor de opleiding en later dit jaar volgt de nieuwe peer review.
 • Download de kwaliteitsfiche met een korte samenvatting
 • Lees meer over onze kwaliteitszorg.
 • Wie volgt de opleiding CM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten CM over het behalen van hun diploma? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  
Deel dit