Praktijkopdracht Communicatiemanagement
Professionele Bachelor

Communicatiemanagement

Communicatiemanagement iets voor jou? Ontdek het op

Communicatiemanagement in Brussel!

Klaar om dé communicatiemanager van de toekomst te worden? Een professional met de juiste kennis en de juiste vaardigheden. Een opleiding die het klassieke studeren herdenkt en die je zelf mee(r) vorm geeft? Teken dan nu voor Communicatiemanagement aan de Erasmushogeschool Brussel!

Communicatiemanagement geeft jou het antwoord op deze boeiende vragen!

We maken van jou een allround communicatieprofessional met een brede vorming in alle communicatiedisciplines. Zo word je multi-inzetbaar op de arbeidsmarkt. Binnen die brede opleiding kan je jezelf profileren: je kiest zelf je keuzetraject, je eigen stageplaatsen, je minor en je afstudeerproject. Ontdek je talenten en ontplooi ze.

Je meertaligheid is een grote troef en een entree tot een wereld vol culturele verschillen. Wij bieden je een stevige basis van kennis en vaardigheden, met het oog op een toekomstige job en met een open blik voor de wereld. En dat midden in Brussel, in het centrum van Europa.

Waarom kies je voor Communicatiemanagement aan de EhB?

Je loopt 2 stages

Tijdens de opleiding Communicatiemanagement loop je niet één maar twee stages: 6 weken in je tweede jaar en 3 maanden in je derde jaar. Je stages bieden een voortreffelijke gelegenheid om je kennis en vaardigheden toe te passen en te toetsen aan de realiteit van het professionele leven. We werken hiervoor nauw samen met het beroepenveld. Jij doet er praktijkervaring op en wij verwerven er samen met jou inzicht in de nieuwe tendensen en behoeften van de arbeidsmarkt.

Nauwe samenwerking met het bedrijfsleven

We werken nauw samen met het bedrijfsleven. Heel wat deskundigen en autoriteiten uit het beroepenveld geven jaarlijks gastcolleges en workshops. Ook je uiteenlopende opdrachten en projecten zitten geworteld in de beroepspraktijk en komen effectief van bedrijven en organisaties. Ze stellen je in staat de noodzakelijke vaardigheden te trainen en ze geven je de kans om met de praktijk te leren omgaan. Het sluitstuk wordt je afstudeerproject: een professionele opdracht voor een externe opdrachtgever die je in hecht teamverband realiseert.

Jij kiest hoe je je profileert

Je krijgt ruimschoots de mogelijkheden om jezelf te profileren. Vanaf het eerste academiejaar bepaal je zelf het keuzetraject dat je drie jaar lang wenst te volgen: Spaans, Duits, Business of Sociaal-Culturele Trends. In de volgende deeltrajecten kun je je stageplaatsen zelf kiezen naargelang je interesse of de job die je later voor ogen hebt. In het derde deeltraject bepaal je ook zelf het onderwerp van je afstudeerproject en krijg je een extra gelegenheid om je eigen profiel op te bouwen via de minors.

We gaan internationaal

Brussel biedt als hoofdstad van Europa opportuniteiten. We halen het buitenland binnen met gastsprekers en internationale projecten die je zelf als student mee opzet. We sturen je naar het buitenland via studiereizen die in samenspraak met je medestudenten worden georganiseerd. Je kan ook internationaal stage lopen of in je laatste jaar aan één van onze buitenlandse partnerinstellingen studeren.

Coaching door specialisten

Onze docenten zullen je bij projecten en opdrachten persoonlijk begeleiden en coachen. Je krijgt daarbij veel vrijheid, maar je staat er nooit alleen voor. Het zijn specialisten binnen de opleiding en zijn gepassioneerd door hun vak.  Ze delen graag hun professionele ervaring met jou.

Docenten Communicatiemanagement

Na je opleiding Communicatiemanagement

Je toekomst start hier.

Je kan meteen aan de slag met je diploma.

Je behaalt je bachelordiploma en je kan meteen aan de slag in het brede domein van communicatiemanagement. Een professionele bachelor Communicatiemanagement is een onmisbare speler voor elke organisatie.

Word:

 • PR Manager
 • Marketing Communication Officer
 • Evenementenorganisator
 • Social Media Coordinator
 • Mediaplanner
 • Verantwoordelijke Pers & Communicatie
 • Projectmedewerker
 • Communicatiecoach
 • Woordvoerder
 • Sponsoringmanager

Je kan ook verder studeren

Een tweede bachelor, een banaba of een postgraduaat.

Als je dat wil, kun je na je professionele bachelor verder studeren. Je kunt onder meer kiezen voor een postgraduaat, voor een banaba (bachelor-na-bachelor) of voor een tweede bachelordiploma. Voor sommige bachelors aan onze hogeschool kan dat zelfs met studieduurverkorting. Je behaalt dan een extra bachelordiploma op één of twee jaar tijd.

 

Ga voor een masteropleiding

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een  schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstelling, volgende masters behalen:

Verder studeren Communicatiemanagement

Het basisprogramma Communicatiemanagement steunt op 4 pijlers:

De praktijk

Vanaf je eerste jaar ga je aan de slag met echte projecten in “het bureau”. Je bent lid van een communicatieteam met studenten uit de hogere jaren. Op jouw niveau werk je met hen samen op een briefing van een échte opdrachtgever. In het tweede en het derde jaar vervul je in zo’n team een functie met groeiende eisen en verantwoordelijkheid.

Je bouwt op die manier ook meteen aan je professionele netwerk. Dat doe je tijdens je twee intensieve stages, één in het tweede jaar (6 weken) en één in het derde jaar (12 weken). Je bachelorproef is een communicatieproject voor een echt bedrijf of organisatie naar keuze en met een team dat je zelf samenstelt.  Die bachelorproef en je tweede stage zetten de kroon op je bacheloropleiding.

Talen

Een prima talenkennis is in deze tijd van mondialisering een must en noodzakelijk voor elke job in de Belgische communicatiesector. Frans, Engels en Nederlands starten op het eindniveau van het secundair onderwijs. Je krijgt een intaketest om je taalniveau te bepalen en wordt zo persoonlijk verder begeleid.

Maatschappelijke vorming

Als communicatieprofessional houd je de vinger aan de pols van wat er gebeurt in de wereld rondom jou. Evoluties en trends op maatschappelijk, cultureel, sociaal en economisch vlak, alsook de actualiteit volg je op de voet.

Vakkennis

Je start met een stevige basis, krijgt alle communicatiedisciplines onder de knie en verdiept je in de domeinen die je het meeste boeien. Je maakt kennis met de hele communicatiesector en de verschillende jobs die daar op je wachten. Zowel strategisch als creatief ga je aan de slag.

Communicatiemanagement programma

Je eerste jaar Communicatiemanagement

 

Field
Credits
Talen
Communicatietraining Nederlands 1
4
Communicatietraining Frans 1
4
Communicatietraining Engels 1
4
Vakkennis Communicatie
Communicatiemanagement 1
8
Mediamarkt en mediabedrijf
4
Marketing en research
4
Maatschappelijke Kaders
Economische en juridische topics 1
7
Psychologie
3
Sociologie
3
Actualiteit en cultuur 1
4
Praktijk
Competentietraining 1: informatievaardigheden
4
Competentietraining 2: groepsdynamische vaardigheden
4
Projectmanagement en creatie 1
3
Keuzetraject
Spaans of
4
Duits of
4
Business of
4
Sociaal-Culturele trends
4

Je tweede jaar Communicatiemanagement

Field
Credits
Talen
Communicatietraining Nederlands 2
3
Communicatietraining Frans 2
4
Communicatietraining Engels 2
4
Vakkennis Communicatie
Communicatiemanagement 2
 • Marketingcommunicatie / reclame
 • Corporate communications / public relations
 • Interne communicatie
 • Online communicatie
7
Communicatiemanagement 3
 • Geïntegreerde communicatie
 • Grafische en beeldcommunicatie
 • Direct marketing
 • Mediaplanning
 • Event management
5
Communicatieonderzoek 1
3
Maatschappelijke Kaders
Economische en juridische topics 2
4
Sociale en Consumentenpsychologie
3
International projects
3
Actualiteit en cultuur 2
4
Praktijk
ICT 1
3
Competentietraining 3: communicatiebeleid en strategie
4
Competentietraining 4: realisatie

keuze: online, copywriting, lay-out, …

3
Stage 1 (6 weken)
7
Keuzetraject
Spaans of
3
Duits of
3
Business of
3
Sociaal-Culturele trends 2
3

Je derde jaar Communicatiemanagement

 

 

Field
Credits
Talen
Communicatietraining Nederlands 3
3
Communicatietraining Frans 3
3
Communicatietraining Engels 3
3
Vakkennis Communicatie
Communicatiemanagement 4
 • Marketingcommunicatie / reclame
 • Corporate communications / public relations
 • Corporate social responsibility
 • Interne communicatie
 • Overheidscommunicatie
 • Media (recente marktontwikkelingen)
 • Event Management
3
Communicatieonderzoek 2
3
Focus on EU communication
3
Conversation Management
3
Maatschappelijke Kaders
Actualiteit en cultuur 3
3
Praktijk
ICT 2
3
Communicatiecase vanuit persoonlijk engagement
3
Integraal afstudeerproject
9
Stage 2 (12 weken)
15
Keuzetraject
Spaans 3 of
3
Duits 3 of
3
Business 3 of
3
Sociaal-Culturele trends 3
3
Minor
Events & Entertainment of
3
Communicatiecoach of
3
Mediaplanning of
3
Trendwatching, creatie & innovatie
3
Communicatiemanagement programma

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Je loopt al stage vanaf het tweede jaar

In deze opleiding Communicatiemanagement loop je niet één maar twee stages: 6 weken in het tweede jaar en 3 maanden in het derde jaar. Je stages bieden je een voortreffelijke gelegenheid om je kennis en vaardigheden toe te passen en te toetsen aan de realiteit van het professionele leven. Bovendien bouw je er een mooi cv mee op.

Student op stage Communicatiemanagement

Je stage in het tweede jaar

Als enige communicatieopleiding in Vlaanderen ga je bij ons al tijdens het tweede deeltraject zes weken op stage. Via de keuze van je stageplek kun je zelf bepalen welk domein je diepgaander wil verkennen: eventmanagement, online marketing, public relations, reclame, marktonderzoek, media …

Student op stage Communicatiemanagement

Je stage in het derde jaar

Samen met je afstudeerproject vormt je tweede stage het sluitstuk van je opleiding als professionele communicatiemanager. Deze stage duurt 3 maanden en neemt het grootste deel van het 2de semester in beslag. Je kiest je stageplaats zelf; wij ondersteunen je en waken over de kwaliteit. Vaak heeft deze stage veel invloed op je professionele toekomst. Wie weet krijg je op je stageplaats wel een job aangeboden!

Welkom op Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof

Je studeert op campus Bloemenhof, op 13 minuten wandelafstand van het station Brussel-Centraal. De metrohaltes Beurs en Anneessens liggen op 500m afstand. De halte Sint Katelijne op 950m afstand. Bussen van De Lijn en bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor een prikje door de stad (in 2017 voor €50)! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost slechts 35 euro, en er zijn vaak nog kortingen te scoren.

Op onze bruisende campus in hartje Brussel studeer je samen met studenten uit 7 bacheloropleidingen:

Adres

Zespenningenstraat 70
1000 Brussel

tel.: 02 213 61 10
e-mail: mmm@ehb.be

Ga internationaal met je opleiding Communicatiemanagement

Brussel op zich biedt als hoofdstad van Europa internationale opportuniteiten als geen ander. We halen het buitenland tot bij ons op de campus met gastsprekers en met internationale projecten die je zelf als student mee opzet. 

Heb je zelf nog meer nood aan een internationale ervaring, dan kan je op Erasmusuitwisseling in één van onze Europese partnerscholen of op internationale stage. Een mobiliteitsbeurs is mogelijk.

Voor al je vragen over een buitenlandse ervaring kan je contact opnemen met Ellen Thielemans. Zij is de coördinator voor internationalisering.

Een semester op Erasmus:

Dit zijn onze internationale Europese partners waar je voor een semester op Erasmusuitwisseling kan gaan:

 • Bulgarije: Sofia: New Bulgarian University
 • Denemarken: Aalborg: University College of Northern Denmark
 • Finland: Helsinki: HAAGA-HELIA University of Applied Sciences
 • Kokkola: Central Ostrobothnia University of Applied Sciences
 • Frankrijk:
  • Amiens: École Supérieure de Commerce d’Amiens
  • Parijs: EAC Groupe - École de Management en Art, Culture et Luxe Paris
 • Litouwen:
          Vilnius: International School of Law and Business
          Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas (VGTU)
 • Nederland:
  • Breda: NHTV Internationale Hogeschool Breda
  • Rotterdam: Inholland University of applied sciences Rotterdam
  • Tilburg/Eindhoven: Fontys Hogescholen
  • Utrecht: Hogeschool van Utrecht
 • Noorwegen: Volda: Högskulen- Volda University College
 • Roemenië: Iasi: Alexandru Ioan Cuza University
 • Spanje:
  • Barcelona: Escuela de Estudios Superiores y universitarios Formatic Barna
  • Barcelona: Universitat Pompeu Fabra
  • Madrid: ESIC Business & Marketing School
  • Madrid: Universidad Rey Juan Carlos
  • Salamanca: Pontifical University of Salamanca
  • Valencia: ESIC Business & Marketing School Valencia
  • Valencia: Universidad Cardenal Herrera-CEU
 • Tsjechië: Zlín: Tomas Bata University
 • Turkije: Istanbul: Yeditepe University
 • Verenigd Koninkrijk:
           Birmingham City Business University         
           Southampton: Solent University Southampton
      

Of ga op uitwisseling naar Brussel

Wil je graag op uitwisseling, maar blijf je toch ook graag in Brussel, dan kan je in het derde jaar ook bij onze Brusselse Franstalige partner IHECS studeren. De hogeschool bevindt zich op enkele straten van EhB, dus ver hoef je niet te lopen. Een betere boost voor je kennis van het Frans zal je niet vinden.

Een internationale stage

Als student Communicatiemanagement kun je ook een internationale stage lopen, zowel binnen als buiten Europa. Je voorgangers gingen zo al naar New York, Washington, California, Perú, Paraguay, Argentina, Bali, Bangkok, Tokio, … Oneindig veel mogelijkheden! Begint het al te kriebelen?

op erasmus Communicatiemanagement

Kom naar de infodag van Communicatiemanagement en schrijf je meteen in.

Op onze infodag staan de docenten van Communicatiemanagement voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdekt waar je de boeiendste jaren van je leven door zal brengen.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen 2019:
•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Zorg dat je op de juiste campus langs komt!

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 23 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven aan onze hogeschool.

Tot binnenkort?

 

 

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan nog tot 30 september 2018. Je bent welkom in het studentensecretariaat:

 • elke werkdag van 9u tot 12u en van 14u tot 16u
 • tijdens de infodag van 1 september van 10u tot 15u

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

Locatie

EhB, Departement Management, Media & Maatschappij

Campus Bloemenhof
Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel
Studentensecretariaat - gelijkvloers

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan  via e-mail (mmm.secretariaat@ehb.be). 

Nog vragen?

Zit je nog met vragen? Stuur opleidingshoofd Guy Segers een mailtje.

Infomomenten

Onze infodagen

•    zaterdag 16 maart 2019
•    zaterdag 27 april 2019
•    zaterdag 22 juni 2019
•    zaterdag 7 september 2019 

Telkens van 10 – 15 u. 

Onze openlesdagen

•    woensdag 06 maart 2019 (start 14:00) 
•    woensdag 24 april  2019 (start 14:00)