Praktijkopdracht communicatiemanagement
Professionele Bachelor

Communicatie

Bij ons leer je vanaf dag 1 wat het is om in een communicatiebureau mee te draaien. Geen woorden, maar daden!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Klaar om expert in communicatie te worden? Na deze bacheloropleiding Communicatie weet je beter dan gelijk wie hoe communicatie werkt en hoe je met communicatie specifieke problemen oplost. Als expert kan de communicatie managen in een domein waar jij persoonlijk van houdt. Fan van muziekconcerten, bezeten van skaten of sociaal geëngageerd bij een maatschappelijke relevante organisatie? Eender welk bedrijf of organisatie zoekt communicatieprofessionals.

cm

Troeven van onze opleiding

Menselijk

Je werkt met mensen, voor mensen. En daar horen natuurlijk menselijke kwaliteiten bij. Ben jij creatief? Nieuwsgierig? Heb je people-skills? In deze opleiding gaan we er samen mee aan de slag, zodat je hierin kan groeien. Wat je bij ons leert, komt dus niet alleen uit boeken. Reproduceren? Non, merci. Examens? Af en toe. Maar ook talrijke andere evaluatievormen zoals projectpitches, papers en communicatieplannen.

Vrijheid én begeleiding

Je krijgt als student maximale flexibiliteit in je traject, met name waar en wanneer je studeert en werkt. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Je leert stap voor stap, onder permanente begeleiding door mentoren en vakspecialisten. Je mag vallen, wij bieden je de hand om weer op te staan, met constante zelftoetsing en kans op bijsturing.

Alles in het écht

Tijdens je opleiding bestudeer je niet alleen communicatie, drie jaar lang doe je werkervaring op voor je een diploma krijgt en niet alleen tijdens je twee stages. In ons eigen communicatiebureau werk je voor écht, op echte projecten van echte bedrijven en organisaties die de Erasmushogeschool binnenkomen. Je doet dat in teamverband met de hogerejaarsstudenten.

Brussel

Het mekka voor de communicatiemanager van morgen. Een metropool waar je vreemde talen niet alleen leert, maar ook beleeft. Diversiteit is hier niet gewoon een fabeltje, maar een dagelijkse realiteit. Samenwerken met andere persoonlijkheden leer je hier dan ook spontaan. Ken jij een betere plaats om je carrière te starten? Ben jij klaar? Want wij staan in ieder geval klaar voor jou, wie je ook bent!

Vakken

Vakken communicatie

In deze opleiding werken we met modules. Je leert alles over communicatie in specifieke situaties, voor gerichte doelen en steeds andere mensen, maar je wordt geen vakidioot. Natuurlijk bestudeer je alle vormen van communicatie en ga je aan de slag met onderzoeksmethoden, maar ook psychologie, sociologie, actualiteit en cultuur passeren de revue. Een voorbeeld: in de module Merkencommunicatie leren we hoe je consumentenpsychologie kan toepassen in een reclamecampagne. We geven dus geen apart vak Psychologie maar leren jou dat deel uit de psychologie dat je onmiddellijk kan toepassen voor een specifieke communicatiediscipline. Je krijgt alles geïntegreerd. Zo zie je veel beter de samenhang tussen verschillende vakinhouden en ben je je bewust van waarom je iets leert

Talen

Een prima talenkennis is in deze tijd van mondialisering een must en noodzakelijk voor elke job in de Belgische communicatiesector. Frans, Engels en Nederlands starten op het eindniveau van het secundair onderwijs. Je krijgt een intaketest om je taalniveau te bepalen en wordt zo persoonlijk verder begeleid.

Praktijk

Vanaf je eerste jaar ga je aan de slag met echte projecten in “het bureau”. Je bent lid van een communicatieteam met studenten uit de hogere jaren. Je bouwt op die manier ook meteen aan je professionele netwerk. Daarnaast loop je twee intensieve stages, één in het tweede jaar (6 weken) en één in het derde jaar (12 weken).

Maatschappij

Als communicatieprofessional houd je de vinger aan de pols van wat er gebeurt in de wereld rondom jou. Evoluties en trends op maatschappelijk, cultureel, sociaal en economisch vlak, alsook de actualiteit volg je op de voet.

Vakkennis

Je start met een stevige basis, krijgt alle communicatiedisciplines onder de knie en verdiept je in de domeinen die je het meeste boeien. Je maakt kennis met de hele communicatiesector en de verschillende jobs die daar op je wachten. Zowel strategisch als creatief ga je aan de slag.

Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 1
3
Language Support Nederlands 1
3
Professioneel Frans 1
3
Language Support Frans 1
3
Professioneel Engels 1
3
Language Support Engels 1
3
Communicatie
Communicatie & Research
4
Communicatie: de fundamenten
8
Professioneel Project: Het Bureau 1
6
Merkencommunicatie
6
Samenlevingscommunicatie
6
Interne Communicatie & Events
6
Open Ruimte ( 6 studiepunten te kiezen uit)
Entrepreneurship
4
Spaans 1
3
Duits 1
3
Cultuur BXL Culture 1
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 1
3
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 2
3
Professioneel Frans 2
3
Professioneel Engels 2
3
Communicatie
Digital Crafts 1
3
Communicatie: de instrumenten
6
Strategische planning
6
Professioneel Project: Het Bureau 2
6
International Communication Lab
6
Public Relations & Ethiek
8
Stage 1
10
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 2
3
Duits 2
3
Cultuur BXL Culture 2
3
Audio Visual Skills
6
Creative Writing
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 2
3
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 3
3
Professioneel Frans 3
3
Professioneel Engels 3
3
Communicatie
Digital Craft 2
3
Corporate Communications
6
Communication Tomorrow
6
Professioneel Project: Het Bureau 3
6
Integraal Afstudeerproject
9
(Inter)nationale Stage
15
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 3
3
Duits 3
3
Cultuur BXL Culture 3
3
Digital Content
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 3
3

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage

In deze opleiding Communicatie loop je niet één maar twee stages: 8 weken in het tweede jaar en 3 maanden in het derde jaar. Je stages bieden je een voortreffelijke gelegenheid om je kennis en vaardigheden toe te passen en te toetsen aan de realiteit van het professionele leven. Bovendien bouw je er een mooi cv mee op.

Je stage in het tweede jaar

Als enige communicatieopleiding in Vlaanderen ga je bij ons al tijdens het tweede deeltraject 8 weken op stage. Via de keuze van je stageplek kun je zelf bepalen welk domein je diepgaander wil verkennen: eventmanagement, online marketing, public relations, reclame, marktonderzoek, media …

Je stage in het derde jaar

Samen met je afstudeerproject vormt je tweede stage het sluitstuk van je opleiding als professionele communicatiespecialist. Deze stage duurt 3 maanden en neemt het grootste deel van het 2de semester in beslag. Je kiest je stageplaats zelf; wij ondersteunen je en waken over de kwaliteit. Vaak heeft deze stage veel invloed op je professionele toekomst. Wie weet krijg je op je stageplaats wel een job aangeboden!

stage

Na je studie

Je kan meteen aan de slag met je diploma.

Je behaalt je bachelordiploma en kan meteen aan de slag in het brede domein van communicatiemanagement. Een professionele bachelor Communicatie is een onmisbare speler voor elke organisatie.

Mogelijks start jij een carrière als:

 

 • PR Manager
 • Marketing Communication Officer
 • Evenementenorganisator
 • Social Media Coordinator
 • Mediaplanner
 • Verantwoordelijke Pers & Communicatie
 • Projectmedewerker
 • Communicatiecoach
 • Woordvoerder
 • Sponsoringmanager

Verder studeren?

Een tweede bachelordiploma behalen

Op onze campus kan je via een verkort traject van één of twee jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Een master studeren

Ga je na je bachelor voor een master in een gelijkaardig of verwant studiedomein, dan volg je aan de hogeschool of aan de universiteit eerst een  schakelprogramma van één academiejaar. Het volgende jaar kun je dan je masterdiploma behalen. Zo kun je via een schakelprogramma aan de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstelling, volgende masters behalen:

Verder studeren

Waar heb je les?

Campus Bloemenhof

 • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
 • Vlakbij Dansaert
 • Met leuk dakterras
 • Groot studielandschap
 • Gezellige studentenresto 
 • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Kanal

 • Nieuwe campus
 • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
 • Groot terras
 • Tof studentenresto
 • Lichtrijk studielandschap
 • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
 • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Naar het buitenland

Brussel biedt als hoofdstad van Europa internationale opportuniteiten als geen ander. We halen het buitenland tot bij ons op de campus met gastsprekers en met internationale projecten die je zelf als student mee opzet. Heb je zelf nog meer nood aan een internationale ervaring? Dan kan je op Erasmusuitwisseling in één van onze Europese partnerscholen in meer dan tien verschillende landen of op internationale stage. Een mobiliteitsbeurs is mogelijk.

Voor al je vragen over een buitenlandse ervaring kan je contact opnemen met Ellen Thielemans. Zij is de coördinator voor internationalisering.

Of ga op uitwisseling in Brussel

Wil je graag op uitwisseling, maar blijf je toch ook graag in Brussel, dan kan je in het derde jaar ook bij onze Brusselse Franstalige partner IHECS studeren. De hogeschool bevindt zich op enkele straten van EhB, dus ver hoef je niet te lopen. Een betere boost voor je kennis van het Frans zal je niet vinden.

Een internationale stage

Als student Communicatie kun je ook een internationale stage lopen, zowel binnen als buiten Europa. Je voorgangers gingen zo al naar New York, Washington, California, Perú, Paraguay, Argentina, Bali, Bangkok, Tokio, … Oneindig veel mogelijkheden! Begint het al te kriebelen?

bxl straat

Wat kost de opleiding?

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal. Denk daarbij aan specifieke software.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

EhB streeft kwaliteitsvol professioneel onderwijs na!

 • We ontwikkelen onze opleiding voortdurend om te voldoen aan (inter)nationale standaarden.
 • In 2013 vond een visitatie plaats voor de opleiding en later dit jaar volgt een nieuwe externe beoordeling door een peerreview.
 • Download de kwaliteitsfiche. Zo kom je te weten wat studenten, alumni, werkveld en lectoren denken over deze opleiding.
 • Lees meer over onze kwaliteitszorg.
 • Wie volgt de opleiding CM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten CM over het behalen van hun diploma? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving. 
 

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

 • Kom een workshop of les volgen 
 • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

Subsidies en beurzen

Recht op een studietoelage? Bekijk hier de mogelijkheden!
Mogelijkheid tot aanvraag KMO-portefeuille (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen)

Start inschrijvingen

Vanaf eind juni kan je je online inschrijven aan onze hogeschool.

Kan je ook op de campus inschrijven?

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  
Deel dit