Groepswerk Communicatiemanagement
Bachelor

Com­mu­ni­catie

Schrijf je in voor één van onze opleidingen

Voor wie

  • Je wil weten wat mensen drijft en hoe ze communiceren?
  • Je wil een opleiding met veel mogelijkheden?
  • Je kan nog niet kiezen omdat er zoveel dingen zijn die jou interesseren?
  • Je hebt geen zin in examenmarathons? 

Top, dan zit je goed! De bachelor Communicatie biedt je een brede vorming, traint je talenkennis en coacht je persoonlijk tot een allround communicatieprofessional. Een opleiding die praktijk en theorie samenbrengt als geen ander met haar modulaire aanpak! 

Voor wie

  • Je wil weten wat mensen drijft en hoe ze communiceren?
  • Je wil een opleiding met veel mogelijkheden?
  • Je kan nog niet kiezen omdat er zoveel dingen zijn die jou interesseren?
  • Je hebt geen zin in examenmarathons? 

Top, dan zit je goed! De bachelor Communicatie biedt je een brede vorming, traint je talenkennis en coacht je persoonlijk tot een allround communicatieprofessional. Een opleiding die praktijk en theorie samenbrengt als geen ander met haar modulaire aanpak! 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Na deze bacheloropleiding Communicatie weet je beter dan gelijk wie hoe communicatie werkt en hoe je met communicatie specifieke problemen oplost. Als expert kan je de communicatie managen in een domein waar jij persoonlijk van houdt. Fan van muziekconcerten, bezeten van skaten of sociaal geëngageerd bij een maatschappelijke relevante organisatie? Eender welk bedrijf of organisatie zoekt communicatieprofessionals.

Troeven van de opleiding

Menselijk

Je werkt met mensen, voor mensen. En daar horen natuurlijk menselijke kwaliteiten bij. Ben jij creatief? Nieuwsgierig? Heb je people skills? In deze opleiding gaan we er samen mee aan de slag, zodat je hierin kan groeien. Wat je bij ons leert, komt dus niet alleen uit boeken. Reproduceren? Non, merci. Examens? Af en toe. Maar ook talrijke andere evaluatievormen zoals projectpitches, papers en communicatieplannen.

Alles in het écht

Tijdens je opleiding bestudeer je niet alleen communicatie, drie jaar lang doe je werkervaring op voor je een diploma krijgt en niet alleen tijdens je twee stages. In ons eigen communicatiebureau werk je voor écht, op echte projecten van echte bedrijven en organisaties die de Erasmushogeschool binnenkomen. Je doet dat in teamverband met de hogerejaarsstudenten.

Innovatief & modulair

Onze opleiding is opgebouwd uit thematische modules. Daarin zitten de disciplines volledig geïntegreerd. Psychologie, sociologie, economische en juridische topics, actualiteit en media: het zijn geen aparte vakken meer. De innovatieve aanpak in zo'n geïntegreerde module helpt je de leerstof beter te beheersen. Elke module duurt 6 weken en nadien volgt meteen een eindevaluatie (een examen, een presentatie, een paper...). Dus byebye examenmarathons en hello modules!

Brussel

Het mekka voor de communicatiemanager van morgen. Een metropool waar je vreemde talen niet alleen leert, maar ook beleeft. Diversiteit is hier niet gewoon een fabeltje, maar een dagelijkse realiteit. Samenwerken met andere persoonlijkheden leer je hier dan ook spontaan. Ken jij een betere plaats om je carrière te starten? Ben jij klaar? Want wij staan in ieder geval klaar voor jou, wie je ook bent!

Vakken

Focus op talen 

Binnen de thematische modules breid je je professionele talenkennis uit. Je traint ook vakgericht je talen aan de hand van praktijkoefeningen, zoals: lezen van vakliteratuur, presenteren, pitchen, rapporteren en creatief schrijven. 

Veel praktijk

Vanaf je eerste jaar ga je aan de slag met echte projecten in Het Bureau. Je bent lid van een communicatieteam met studenten uit de hogere jaren. Je bouwt op die manier ook meteen aan je professionele netwerk. Daarnaast loop je twee intensieve stages, één in het tweede jaar (8 weken) en één in het derde jaar (12 weken). En tot slot: je integraal afstudeerproject. Voor een opdrachtgever die je zelf kiest, met een team dat je zelf samenstelt, realiseer je een echte opdracht als communicatieprofessional.

Link met de samenleving

Als communicatiespecialist houd je de vinger aan de pols van wat er gebeurt in de wereld rondom jou. Evoluties en trends op maatschappelijk, cultureel, sociaal en economisch vlak, alsook de actualiteit volg je op de voet.

Stevige basiskennis 

Je start met een stevige basis, krijgt alle communicatiedisciplines onder de knie en verdiept je in de domeinen die je het meeste boeien. Je maakt kennis met de hele communicatiesector en de verschillende jobs die daar op je wachten. Zowel strategisch als creatief ga je aan de slag.

Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 1
6
Professioneel Frans 1
6
Professioneel Engels 1
6
Communicatie
Communicatie: de fundamenten
8
Communicatie & Research
4
Professioneel Project: Het Bureau 1
6
Merkencommunicatie
6
Samenlevingscommunicatie
6
Interne Communicatie & Events
6
Open Ruimte (6 studiepunten te kiezen uit)
Entrepreneurship
4
Spaans 1
3
Duits 1
3
Cultuur BXL Culture 1
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 1
3
Veld
Credits
TALEN
Professioneel Nederlands 2
3
Professioneel Frans 2
3
Professioneel Engels 2
3
Communicatie
Digital Craft 1
3
Communicatie: de instrumenten
6
Strategische planning
6
Professioneel Project: Het Bureau 2
6
International Communication Lab
6
Public Relations & Ethiek
8
Stage 1
10
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 2
3
Duits 2
3
Cultuur BXL Culture 2
3
Podcasting
3
Foto & Video
3
Creatief schrijven
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 2
3
Veld
Credits
Talen
Professioneel Nederlands 3
3
Professioneel Frans 3
3
Professioneel Engels 3
3
Communicatie
Digital Craft 2
3
Corporate Communications
6
Communication Tomorrow
6
Professioneel Project: Het Bureau 3
6
Integraal Afstudeerproject
9
(Inter)nationale Stage
15
Open Ruimte (6 studiepunten uit te kiezen)
Spaans 3
3
Duits 3
3
Cultuur BXL Culture 3
3
Digital Content
3
Communicatiecase uit persoonlijk engagement 3
3
Communicatiewetenschappen 1 (uit schakeljaar naar Master aan VUB)
6
Media-economie (uit schakeljaar naar Master aan VUB)
6

ECTS-fiches en lessenrooster

Stage

In deze opleiding Communicatie loop je niet één maar twee stages: 8 weken in het tweede jaar en 3 maanden in het derde jaar. Je stages bieden je een voortreffelijke gelegenheid om je kennis en vaardigheden toe te passen en te toetsen aan de realiteit van het professionele leven. Bovendien bouw je er een mooi cv mee op.

Je stage in het tweede jaar

Als enige communicatieopleiding in Vlaanderen ga je bij ons al tijdens het tweede deeltraject 8 weken op stage.

Via de keuze van je stageplek kun je zelf bepalen welk domein je diepgaander wil verkennen: eventmanagement, online marketing, public relations, reclame, marktonderzoek, media … Als je er zelf niet uitkomt, dan begeleidt de stagecoördinator je bij je keuze.

Je stage in het derde jaar

Samen met je afstudeerproject vormt je tweede stage het sluitstuk van je opleiding als professionele communicatiespecialist. Deze stage duurt 3 maanden en neemt het grootste deel van het 2de semester in beslag. Je kiest je stageplaats zelf; wij ondersteunen je en waken over de kwaliteit. Vaak heeft deze stage veel invloed op je professionele toekomst. Want wie weet krijg je op je stageplaats wel een job aangeboden?

Na je studie

Je kan meteen aan de slag met je diploma.

Je behaalt je bachelordiploma en je kan meteen aan de slag. Een communicatieprofessional is immers een onmisbare speler voor elke organisatie.

Ga aan de slag als: 

  • Digital Media Manager
  • Woordvoerder
  • Pr-manager
  • Marketing Communication Manager
  • Evenementenorganisator
  • Social Media Manager
  • Mediaplanner
  • Pers- & Communicatiemanager
  • Projectmanager
  • Communicatiecoach
  • ...

Verder studeren?

Aan EhB

Op onze campus kan je via een verkort traject van één of twee jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Ga voor een master

Studeer via een schakelprogramma een master aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB):

In je derde jaar kan je alvast het vak Communicatiewetenschappen I of Media-economie volgen uit het schakelprogramma voor de master aan de VUB.

Waar heb je les

Campus Bloemenhof

  • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
  • Vlakbij Dansaert
  • Met een leuk dakterras
  • Groot studielandschap
  • Gezellig studentenrestaurant 
  • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Kanal

  • Nieuwe campus
  • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
  • Groot terras
  • Tof studentenresto
  • Lichtrijk studielandschap
  • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
  • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

CampusBloemenhofKanal
AdresZespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon02 213 61 1002 899 71 00
E-mailmm@ehb.bemm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Naar het buitenland

Brussel biedt als hoofdstad van Europa internationale opportuniteiten als geen ander. We halen het buitenland tot bij ons op de campus met gastsprekers en met internationale projecten die je zelf als student mee opzet.

Op uitwisseling in Brussel

Wil je graag op uitwisseling, maar blijf je toch ook graag in Brussel, dan kan je in het derde jaar ook bij onze Brusselse Franstalige partner IHECS studeren. De hogeschool bevindt zich op enkele straten van EhB, dus ver hoef je niet te lopen. Een betere boost voor je kennis van het Frans zal je niet vinden.

In Europa

Heb je zelf nog meer nood aan een internationale ervaring? Dan kan je op Erasmusuitwisseling in één van onze Europese partnerscholen in meer dan tien verschillende landen.

Een internationale stage

Als student Communicatie kun je ook een internationale stage lopen, zowel binnen als buiten Europa. Je voorgangers gingen zo al naar New York, Washington, California, Perú, Paraguay, Argentina, Bali, Bangkok, Tokio, … Oneindig veel mogelijkheden! Begint het al te kriebelen? Voor al je vragen over een buitenlandse ervaring kan je contact opnemen met Ellen Thielemans, de coördinator Internationalisering.

Studiekosten

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

  • het type contract,
  • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
  • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

 Vast gedeelteVariabel gedeelte per studiepuntVoltijdse studenten ’24-’25 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent€ 288€ 13,8€ 1.116
Bijna-beurstariefstudent€ 288€ 5€ 588
Beurstariefstudent€ 131,50€ 0€ 131,50

Opleiding gebonden kosten

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs. 
 
Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2022 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2023 tot 2029 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding. 

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.
 
Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.              

  • Zaterdag 16 maart 2024, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 4 mei 2024, van 10u tot 13u
  • Zaterdag 29 juni 2024, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 7 september 2024, van 10u tot 15u
  • Woensdag 11 september 2024, van 17u tot 20u

Openlesweek

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

  • Kom een workshop of les volgen 
  • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Communicatie? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Subsidies en beurzen 

Contact