Devine is een combinatie van design en development
Professionele Bachelor

Multimedia & Communicatietechnologie

Ik heb mijn keuze gemaakt!

Creativiteit. Technologie. Cool Stuff.

Alle info in 1 handige folder

Nu downloaden

Gepassioneerd door die steeds veranderende geconnecteerde wereld? Ben jij een digitale maker van de toekomst? Kom dan 'Multimedia & Communicatietechnologie' studeren: een innoverende opleiding aan Erasmushogeschool Brussel.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je multimediatoepassingen maken zoals apps, websites, virtual reality-games, motion graphics en interactieve projecties. Met behulp van de nieuwste technologieën ga je op zoek naar de perfecte balans tussen design en development.

In werkcolleges zet je samen met een coachende docent de verworven kennis om in de praktijk. Elk semester ontwikkel je bovendien, in kleine teams, een multimedia-toepassing van concept tot realisatie, in opdracht van een reële klant en onder begeleiding van specialisten uit de bedrijfswereld.

Web Technology

Web

Front-End | Back-End | Cloud & Webservices

Word een hard-core webdesigner en -developer. Je leert er werken met de nieuwste en meest geavanceerde webtechnologieën.

Virtual Reality

Alternate Reality

3D-modeling & -animation | Real-time 3D | X-reality

Creëer toepassingen voor augmented, extended en virtual reality. Je volgt de trends op de voet en innoveert voor de toekomst.

Mobile Apps & Internet of Things

Mobile Appliance

Android | iOS | IoT & AI

Ontwerp en ontwikkel native apps voor mobiele toestellen en multimediale ‘Internet of Things’-toepassingen (IoT).

Interactieve projecties

Interactive Motion

Motion Capture & Live Visuals | Motion Graphics | Generative Motion

Werkelijke camerabeelden of geanimeerde computerbeelden? Maak interactieve projecties en audiovisuele producties en verbluf je toeschouwers.

Digital Experience Design

Digital making

Experience & Interaction

Van storytelling en conceptual thinking tot physical prototyping. Bedenk en maak de digitale producten van de toekomst. 

Multimediatoepassingen

Multimediatoepassingen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving: apps op onze smartphones en tablets, websites, sociale media, informatiekiosken, interactieve installaties, enzovoort. Al vanaf het eerste jaar leer je deze interactieve multimedia-producten zelf creëren. Je kan bij ons komen experimenteren met innovatieve technologieën, van motion capture tot augmented reality, van AI tot IoT. Een team van experten en coaches leert je werken met de meest relevante frameworks, zal je uit je kot lokken bij het creëren van concepten en leidt je op tot een echte multimedia-professional.

Het lessenpakket

De multimediasector is een dynamische sector waarin creativiteit en innovatie sterk gewaardeerd worden. Onze opleiding houdt de perfecte balans tussen creatieve vormgeving en technische ontwikkeling. Het lessenpakket is opgebouwd uit 9 leerlijnen, waarin je alles leert over design, programmeren, de nieuwste technologieën en hoe je je project moet presenteren.

Op het einde van elk semester worden de lessen onderbroken om aan een full project te werken. In opdracht van echte klanten uit de bedrijfswereld ontwikkel je een multimediatoepassing, van concept tot realisatie. Onder hun begeleiding en in teamverband werk je gedurende 3 weken aan dit project. Deze cases zijn het hart van de opleiding omdat je hierin al je verworven kennis kan omzetten in de praktijk.

Deze opleiding aan de Brusselse Erasmushogeschool is van wereldniveau.

Tanguy De Lestré
Agoria

Beelden zeggen meer dan woorden

Schrijf je vandaag nog in

Lijkt deze opleiding je op het lijf geschreven? Ben jij die creatieve technoloog die gepassioneerd is door multimedia? Ben je je bewust van de kracht van communicatie en bovendien ambitieus en niet vies van innovatie? Dan ben jij de geknipte kandidaat voor de opleiding Multimedia & Communicatietechnologie. Klik hier om je in te schrijven.

Geef vorm aan multimediale interactie

De multimediasector is een dynamische sector waarin creativiteit en innovatie sterk gewaardeerd worden. De creatieve ontwerp-, ontwikkelings- en innovatievaardigheden die je in deze opleiding aangereikt worden, zijn belangrijke troeven die je naar een boeiende loopbaan zullen leiden.

Specifieke beroepen waarin je je na deze opleiding kunt specialiseren, zijn:

webdesigner en -developer / mobile app-designer en -developer / multimedia consultant / user experience designer / creative digital prototyper / motion designer / digital strategist / user interface designer / usability engineer / projectmanager / internet of things-ontwikkelaar / interaction designer

Je kunt aan de slag bij:

full service agencies / mediabedrijven / web agencies / mobile app agencies / digital marketing bureaus / creative studio's / reclame- en communicatiebureaus / consultancy bedrijven / omroepen / user experience agencies / digital content production studio's / creative technology labs

Maar je kan ook terecht bij talloze ondernemingen die hun digitale communicatie zelf beheren.

Meer dan de helft van alle openstaande vacatures bij de VDAB waarbij een diploma Multimedia & Communicatietechnologie wordt gevraagd, situeert zich in Brussel en in Vlaams-Brabant. Actiris registreerde de multimediaspecialist als een knelpuntberoep. Een diploma Multimedia & Communicatietechnologie biedt dus werkzekerheid.

Studenten krijgen instructies in het Device Lab

Of waarom zou je je niet internationaal ontplooien? Je kunt met je vaardigheden overal terecht en als je ondernemingsgezind bent, kun je relatief eenvoudig een internationale markt aanspreken met je innovatief multimediaproduct. Een succesvol product kan hierdoor heel lucratief zijn, maar zelfs een niche-product kan rendabel zijn.

Je vakken

We focussen op de creatie van interactieve multimedia-producten zoals mobile apps, websites, installaties,...

Kom bij ons experimenteren met innovatieve technologieën, van motion capture tot augmented reality, van Artificial Intelligence tot Internet of Things.

We leren je werken met de meest relevante frameworks, lokken je uit je kot bij het creëren van concepten en leiden je op tot mature professionals door een team van de beste experts en coaches van het land.

Gemeenschappelijke vakken

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor alle studenten. We starten van nul en je leert op korte tijd een stevige basis van technische en ontwerpvaardigheden.

Vanaf het tweede opleidingsjaar wordt het gemeenschappelijk programma aangevuld met specialisatiemodules. Je wordt opgeleid tot een echte professional die innovatieve oplossingen kan bedenken en ontwikkelen. Dankzij de laatste actuele ontwikkelingen word je klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Field
Credits
Jaar 1
Design
Semester
1 en 2
10
Development
Semester
1 en 2
10
Communication
Semester
1 en 2
5
Grow
Semester
1 en 2
5
Web
Semester
1
5
Technology
Semester
2
5
Motion
Semester
1
5
3D
Semester
2
5
Full Projects
Semester
1 en 2
10
Jaar 2
Design
Semester
1 en 2
10
Development
Semester
1 en 2
10
Communication
Semester
1
5
Grow
Semester
1 en 2
5
Web
Semester
1
5
Full Projects
Semester
1 en 2
10
Jaar 3
Design
Semester
1
5
Development
Semester
1
5
Communication
Semester
1
5
Grow
Semester
1
5
Internship
Semester
2
20
Final Work
Semester
2
10

Specialisaties

Vanaf het tweede opleidingsjaar kan je een pakket samenstellen uit onze talloze specialisatiemodules. Je wordt opgeleid tot een echte professional die innovatieve oplossingen kan bedenken en ontwikkelen. Dankzij de laatste actuele ontwikkelingen word je klaargestoomd voor de arbeidsmarkt

De specialisatiemodules zijn onderverdeeld in vier clusters:

Web

Front-End | Back-End | Cloud & Webservices


Word een hard-core webdesigner en -developer. Je leert er werken met de nieuwste en meest geavanceerde webtechnologieën.

Mobile Appliance

Android | iOS | IoT & AIOntwerp en ontwikkel apps voor mobiele toestellen en multimediale ‘Internet of Things’-toepassingen (IoT).

Alternate Reality

Realtime 3D | 3D modeling en animation | X-Reality

Creëer toepassingen voor augmented, extended en virtual reality. Je volgt de trends op de voet en innoveert voor de toekomst.

Interactive Motion

Motion Capture & Live Visuals | Motion Graphics | Generative Motion

Leer professionele audiovisuele producties maken met werkelijke camerabeelden of geanimeerde computerbeelden.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Je staat er niet alleen voor

In de opleiding Multimedia & Communicatietechnologie willen we je actief begeleiden in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen.

Tijdens je studies kan je ook steeds terecht bij je studentenbegeleider, trajectbegeleider, taalbegeleider en ombudspersoon. Je kan op hen rekenen als je vragen hebt rond je studievaardigheden, je individueel traject, het aanvragen van vrijstellingen of een bijzonder statuut, de reglementeringen,... Ook als het persoonlijk even niet meezit, kan je bij ons terecht.

Je staat er niet alleen voor

Samenwerking met het werkveld

We willen een state-of-the-art-niveau inzake technologie aanhouden en beschikken daarom over kennis en expertise centrum. Het onderzoek is sterk praktijkgericht en loopt in nauwe samenwerking met multimediabedrijven.

De vragen die binnenkomen via het kenniscentrum stromen ook door naar de studentenprojecten en/of je bachelorproef. Op die manier kom je niet alleen in aanraking met de allernieuwste technologieën, maar ook met de bedrijven die ze wensen te integreren. Zo doe je reële werkervaring op in projecten en kom je in aanraking met reële klanten en werkgevers.

Op het einde van elk semester stoppen de lessen voor een periode van drie weken. Echte klanten komen dan met een opdracht
voor de ontwikkeling van een multimediatoepassing, van concept tot realisatie. Onder begeleiding van specialisten werk je in teamverband een authentieke case uit. De full projects zijn het hart van de opleiding, aangezien alles wat je geleerd hebt, hier samenkomt.

Leven in de brouwerij

Jaarlijks organiseren we samen met jullie verschillende evenementen zoals EHACKB, Digital Convention Brussels, Career Launch, ...

Tijdens deze evenementen brengen we je ook in contact met de experten uit het werkveld zodat je reeds tijdens je studies je professioneel netwerk kan uitbouwen.

Welkom op campus Kaai!

Campus Kaai

Studeren op campus Kaai is natuurlijk meer dan alleen maar lessen volgen en opdrachten uitvoeren.  

Op het studentensecretariaat kan je met al je bekommernissen terecht. We helpen je graag verder met je vragen omtrent je collegerooster, je inschrijving, examens, ... Je vindt er ook studiebegeleider, trajectbegeleider of ombudspersoon. 

Onze labs

Maak kennis met onze labs en experimenteer naar hartenlust in het: 

Het studielandschap

Zoek je liever de rust op? Onze campus beschikt over een studielandschap en een goed uitgeruste bibliotheek met een uitgebreide keuze aan recente boeken, zowel in verband met technologie als design. 

Via de digitale bibliotheek kun je een aantal databanken gratis raadplegen. Het studielandschap is op lesdagen doorlopend vrij toegankelijk. 

Aan de bibliotheek is een cursus- en fotokopieerdienst verbonden. 

ICT-infrastructuur

Het computernetwerk van het departement omvat een domein van meer dan 300 pc’s die gebruik kunnen maken van een variëteit aan diensten, geleverd door een modern en performant serverpark. Samen met de printers, plotters en scanners vormen ze een ruime waaier van faciliteiten die permanent ten dienste staan van de studenten voor werkcolleges, practica, projecten en bachelorproeven. De ICT-dienst is de kern van dit netwerk en zorgt voor de installatie, de configuratie en het onderhoud van de volledige ICT-infrastructuur van het departement.

Honger?

In het hippe studentenrestaurant kan je terecht voor je ontbijt en lunch of je kan er tijdens pauzes je medestudenten ontmoeten. In onze cafetaria vind je een ruim aanbod aan koude en warme dranken en (vegetarische) schotels, broodjes, snacks, pasta's, desserts, ... 

Het studentenrestaurant op campus Kaai

Brussel bruist

Onze technologiecampus bevindt zich in het kloppend hart van de IT- en multimedia-industrie. In en rond Brussel bevinden zich alle grote spelers waar de opleiding mee samenwerkt en die onze afgestudeerden met open armen ontvangen voor een stage of een job. 

Brussel is natuurlijk ook een bruisende wereldstad, waar je getrakteerd wordt op unieke evenementen en hippe buurten. 

Studenten op café in Brussel

Go abroad

Veel 'good practices' van multimediaprojecten zijn in het buitenland te vinden. Internationalisering is daarom erg belangrijk voor Multec.

Op regelmatige basis organiseren we seminaries en gastcolleges met internationale sprekers en je bezoekt in het kader van talentontwikkeling enkele internationale multimedia- en technologiebeurzen.

Je krijgt de kans om in het buitenland je stage, afstudeerwerk of zelfs een gedeelte van je studie te voltooien.

De perfecte kick-start

Met een Multec-diploma kun je overal ter wereld terecht, en dat merk je al tijdens de opleiding. Ik heb de kans gekregen om een semester op uitwisseling te gaan in Tsjechië en om een projectweek te volgen met Europese studenten in UK. Volgend semester loop ik stage bij een internationaal bedrijf in Washington DC: een perfecte kick-start voor mijn internationale carrière.

Mira Keersmaekers
Studente Multec

Samenwerking met bedrijven

Ben je een bedrijf, particulier of instelling en zit je met vragen wat betreft ICT en/of multimedia? Dan  ben je bij ons aan het juiste adres.

We richten ons ook op het ontwerpen en ontwikkelen van gebruiksvriendelijke applicaties voor allerhande mobiele toestellen. We stellen onze expertise op een praktische manier ter beschikking voor geïnteresseerde bedrijven in de vorm van een zogenaamd Laagdrempelig Expertise en Dienstverleningscentrum (LED).

Verder stimuleren we het ondernemerschap in de creatieve – en maakindustrie met het EFRO-project FabLabXL – Fabriek van de Toekomst. Specifiek richten we ons op het maken van fysieke prototypes in het fablab en op het creëren van multimediale content in het medialab.

Bekijk alvast onze brochure "Routes naar succes" of contacteer ons op dt.partner@ehb.be.

Career launch

Jaarlijks organiseren we voor onze tweedejaars- en derdejaarsstudenten een jobbeurs. Enerzijds richten we ons hierbij op de studenten die op zoek zijn naar een stageplaats en/of een samenwerking in het kader van hun final work. Anderzijds bieden we de laatstejaarsstudenten hulp bij het zoeken naar een job. Het doel is eenvoudig: werkgevers in contact brengen met jong talent. 

Heb je interesse om deel te nemen aan onze career launch? Stuur dan een e-mail naar dt.partner@ehb.be

Je eigen laptop

Voor je opleiding beschik je over een eigen laptop. Tijdens werkcolleges, ateliers en projectwerk werk je aan praktijkgerichte opdrachten en tijdens de hoorcolleges volg je op een interactieve manier de lessen mee op je eigen computer. Je hebt altijd en overal je documenten en cursusmateriaal ter beschikking, samenwerken met je medestudenten en docenten verloopt elektronisch.

Lees meer over de minimumvereisten en het voordelig aanbod bij onze commerciële partners.

Software

Bij Multec werken we met de meest geavanceerde en innoverende software. Maar dit hoeft niet veel te kosten. We onderhandelden zeer scherpe studentenprijzen voor de gebruikte softwarepakketten. Meer info hierover krijg je op de startdag en bij het begin van de lessen.

Cursussen

Meestal werken we met online cursussen. Zo spelen we in op gewijzigde onderwijsvormen, een snel veranderende sector en houden we de kosten van papieren cursussen en boeken laag. De kostprijs voor betalende online cursussen zit verwerkt in een forfaitaire vergoeding.

Kom naar de infodag van Multimedia & Communicatietechnologie en schrijf je meteen in.

Op onze infodag staan docenten en studenten van de opleiding Multimedia & Communicatietechnologie klaar om meer uitleg te geven over de vakken, stages en projecten in de opleiding. Onze studie- en trajectbegeleider is ook aanwezig om een antwoord te geven op al je vragen over de persoonlijke begeleiding die we bieden. De studenten leiden je graag rond op de campus, zodat je ook al kan zien waar je je boeiende studententijd zal doorbrengen. 

Kortom, heb je nog vragen of zit je nog met onzekerheden? Kom dan zeker langs naar één van onze infodagen zodat we je kunnen helpen bij je studiekeuze. 

Tot binnenkort?

Data van onze infodagen 2019:

 • zaterdag 16 maart 
 • zaterdag 27 april 
 • zaterdag 22 juni 
 • zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Data van onze openlesdagen 2019:

 • woensdag 6 maart (hele dag)
 • woensdag 24 april (namiddag).

Locatie:

De infodag van Multimedia & Communicatietechnologie vindt plaats op Campus Kaai, de campus waar je ook Multimedia & Communicatietechnologie zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 22 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven voor de opleiding Multimedia & Communicatietechnologie.

Registreer je nu al

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan vanaf 22 juni 2019:

Zomersluiting vanaf 11 juli tot en met zondag 18 augustus 2019.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - eerste verdieping, lokaal 101

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 559 02 55) of via e-mail (dt.secretariaat@ehb.be). 

Nog vragen?

Heb je nog specifieke vragen? Stuur een e-mail naar multec@ehb.be

Infomomenten

Infodagen 2019

 • zaterdag 16 maart
 • zaterdag 27 april
 • zaterdag 22 juni
 • zaterdag 7 september

telkens van 10u tot 15u.

Openlesdagen 2019

 • woensdag 6 maart (hele dag)
 • woensdag 24 april (namiddag)
Deel dit