Studenten Logies, Hotel- en Cateringmanagement
Graduaat (HBO5)

Logies-, Restaurant- & Cateringmanagement

Ik heb mijn keuze gemaakt!

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accredetatieorganisatie)

“De tweejarige graduaat in het Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement van EhB is een flexibele en praktische loreca-opleiding waarin gastvrijheid en de unieke beleving voor de klant/gast centraal staan. Een sterk punt is de aandacht voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

De logies-, restaurant- en cateringsector is een bont allegaartje: hotels, bed & breakfasts, recreatieparken, evenementenhallen, cateringbedrijven, sportcentra, traiteurdiensten, … noem maar op.

Allemaal zijn ze op zoek naar mensen die de expertise hebben om het onthaal, de service en de eetgelegenheden te managen. We leiden je daarom op tot een middenkader met managementvaardigheden, organisatietalent, commercieel gevoel, productkennis, een duidelijke klantgerichtheid en een hands on mentaliteit.

Wanneer je bij ons afstudeert kan je de 4 essentiële rollen vervullen in de Loreca-sector:

  • de rol van commercieel talent
  • de rol van horecakenner
  • de rol van people manager
  • de rol van ondernemer

Al de vakken die je tijdens jouw opleiding voorgeschoteld krijgt, zullen dan ook aan deze rollen worden opgehangen. Welke rol jouw voorkeur ook geniet, of waar jouw talenten ook liggen, er blijft één constante, namelijk je gastvrijheid, die moet leiden naar een onvergetelijke guest experience.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Het diploma graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement opent vele deuren

De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière

Met dit graduaatdiploma op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten volledig benut. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Deze tweejarige opleiding bereidt je voor op een job binnen de hotel en restaurantsector in een (middel)managementfunctie als maître d’hôtel, food and beverages manager, front office manager, keukenverantwoordelijke … Je kan als zelfstandige ook aan de slag in de cateringsector, restaurantsector, uitbating van kleinschalige logies …

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding je kennis verdiepen in de hotelsector, dan kies je voor de professionele bachelor Hotelmanagement aan de Erasmushogeschool Brussel.

Wil je je kennis verbreden en doorstromen naar een professionele bachelor in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde zoals Toerisme- & Recreatiemanagement, Office Management, Communicatiemanagement of Idea & Innovatiemanagement, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen o.b.v. je graduaatsdiploma (EVK).

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Zowel in het eerste als tweede jaar van de opleiding zijn stages vervat. Deze stages geven je de kans de kennis uit je lessen meteen om te zetten in de praktijk. Wanneer vinden je lessen plaats? Bekijk alvast het lessenrooster via ehb.be/graduaat.

Je opleidingsprogramma bestaat uit zes leerlijnen:

1. Operationele vaardigheden

In deze leerlijn krijg je een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

2. Managementvaardigheden

De leerlijn “Managementvaardigheden” bevat vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden. Samen met de leerlijn “Operationele vaardigheden” vormt dit de inhoudelijke kern van je opleiding.

3. ICT, administratie en bedrijfsmanagement

In deze leerlijn leer je vooral heel wat ondersteunende kennis en vaardigheden. In eender welke sector moet je immers kaas gegeten hebben van “ICT, administratie en bedrijfsmanagement” om een functie in het middenkader te kunnen opnemen. Daarom worden de inhouden in de leerlijn sterk toegespitst op de kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn in de horecasector.

4. Communicatie

In de leerlijn “Communicatie” werk je aan een aantal algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, … die in allerlei sectoren bijzonder waardevol zijn. Daarnaast dompelen we je onder in aspecten van communicatie die specifiek zijn voor de loreca-industrie, zoals talenkennis, aandacht voor correcte omgangsvormen met de klant, etiquette en interculturele gebruiken.

5. Professionele ontwikkeling

In deze leerlijn krijg je de opdracht om te reflecteren over jouw professionele ontwikkeling. Dat doe je aan de hand van het leerwerk of de stage die je op dat moment uitvoert. Het POP of persoonlijk ontwikkelingsplan wordt op die manier een document dat je gedurende jouw hele opleiding zal aanvullen en gebruiken om voor jezelf doelen te zetten en actiepunten te formuleren. Ieder POPvak legt een andere focus en is afgestemd op de afstudeerrichting die je hebt gekozen.

6. Integratie

Tot de leerlijn “Integratie” behoren de vakken die ingevuld worden door middel van werkplekleren (één in ieder semester, met geleidelijk aan een groter gewicht) en het geïntegreerde project dat je aan het einde van jouw studie maakt. Aanvullend wordt uiteraard ook in andere vakken geïntegreerd aan jouw competenties gewerkt. In heel de opleiding staat projectwerk centraal waarin je de inhouden dan op een geïntegreerde, praktijkgerichte en voornamelijk ook (begeleid) zelfstandige manier kan verwerven.

Je vakken concreet per jaar

In je eerste jaar volg je deze vakken

Operationele vaardigheden

  • Inleiding tot de horecasector - 3 credits
  • Hotelbusiness - 3 credits
  • Aankoopbeheer - 4
  • Restaurantbusiness - 3
  • Cateringbusiness - 3

Managementvaardigheden

  • Marktanalyse - 3

ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • gezondheid, veiligheid en hygiëne - 3
  • ICT skills -4
  • Boekhouden - 3
  • People management - 3
  • Operationeel management: basics - 3

Communicatie

Omgangsvormen - 3

  • Professionele communicatie I - 4
  • Etiquette - 4
  • Professionele communicatie II - 3

Professionele ontwikkeling

  • Pop: de horecasector en ik - 3
  • Pop: mijn afdeling en ik - 3

Integratie

  • Leerwerk: de horecasector en ik - 3
  • Stage: mijn afdeling en ik - 3

In je tweede jaar heb je deze keuzes

  • Operationele vaardigheden
    • Optie Logies
    • Front office - 4
  • Optie restaurant:
    • Productkennis en restaurantservice - 5
    • Menu-engineering - 3
  • Optie catering:
    • Productkennis, koken en presenteren - 5
    • Menu engineering - 3

Managementvaardigheden

  • Optie logies:
    • F&B cost control - 4
    • Event management logies - 4
    • Hotelorganisatie - 4
    • Hotelprijszetting - 4
  • Optie restaurant:
    • Event management Restaurant - 4
    • Restaurantbeheer - 4
  • Optie Catering:
    • Event management catering - 4
    • Cateringbeheer - 4

ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • Financieel beheer - 4
  • Personeelsbeheer - 4

Communicatie

  • Interculturaliteit - 3
  • Professionele communicatie - 3
  • Marketing (optie: logies / restaurant / catering) - 4

Professionele ontwikkeling

  • Pop: ik binnen mijn afdeling (optie: logies / restaurant / catering) - 3

Integratie

  • Stage: ik binnen mijn afdeling (optie: logies / restaurant / catering) - 4
  • Eindstage: ik binnen de sector (optie: logies / restaurant / catering) - 8
  • Geïntegreerd project (optie: logies/ restaurant / catering) - 4

Welkom op EhB

Je studeert op campus Bloemenhof. Wij bevinden ons in het centrum van Brussel, aan het mooie Bloemenhofplein en op wandelafstand van hippe winkeltjes, toffe cafés, gezellige restaurants en het bruisende nachtleven.

Ook talrijke musea, de Ancienne Belgique, het Sint-Goriksplein en het Sint-Katelijneplein liggen vlakbij, waardoor je het echte Brusselse studentenleven kan ontdekken. Maar ook de (inter)nationale hotel(keten)industrie ligt vlakbij. Brussel heeft met ruim 180 hotels de grootste hotelconcentratie van België.

Elke dag probleemloos van en naar onze campus geraken, kan met de trein, tram, bus of metro. Bovendien reis je aan studententarief. Bekijk de voorwaarden online.

Data van onze infodagen 2019:

•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Locatie:

De infodag vindt plaats op Campus Bloemenhof, de campus waar je ook deze opleiding zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 22 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven voor de opleidingen van EhB.

Inschrijven

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Meer informatie over de inschrijvingsmogelijkheden vind je terug op de pagina inschrijven.

Je bent elke werkdag welkom van 9:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00 en 

tijdens de infodag van zaterdag 7 september doorlopend van 10:00 tot 15:00.

Any question?

Heb je nog vragen over deze opleiding? Stuur ze naar graduaat.loreca@ehb.be.

Deel dit