We bieden je een tweejarige opleiding die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Zowel in het eerste als het tweede jaar van de opleiding loop je uitgebreid stage. Deze stages geven je de kans de kennis uit je lessen meteen om te zetten in de praktijk. Bij de start van het tweede jaar ga je je kennis nog iets meer gaan specialiseren door voor een van de drie volgende afstudeerrichtingen te kiezen: Logies, Restaurant of Catering. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreid de tijd om te ontdekken waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Je opleidingsprogramma bestaat uit zes leerlijnen:
1. Operationele vaardigheden
In deze leerlijn krijg je een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.
2. Managementvaardigheden
De leerlijn “Managementvaardigheden” bevat vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden. Samen met de leerlijn “Operationele vaardigheden” vormt dit de inhoudelijke kern van je opleiding.
3. ICT, administratie en bedrijfsmanagement
In deze leerlijn leer je vooral heel wat ondersteunende kennis en vaardigheden. In eender welke sector moet je immers kaas gegeten hebben van “ICT, administratie en bedrijfsmanagement” om een functie in het middenkader te kunnen opnemen. Daarom worden de inhouden in de leerlijn sterk toegespitst op de kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn in de horecasector.
4. Communicatie
In de leerlijn “Communicatie” werk je aan een aantal algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, … die in allerlei sectoren bijzonder waardevol zijn. Daarnaast dompelen we je onder in aspecten van communicatie die specifiek zijn voor de loreca-industrie, zoals talenkennis, aandacht voor correcte omgangsvormen met de klant, etiquette en interculturele gebruiken.
5. Professionele ontwikkeling
In deze leerlijn krijg je de opdracht om te reflecteren over jouw professionele ontwikkeling. Dat doe je aan de hand van het leerwerk of de stage die je op dat moment uitvoert. Het POP of persoonlijk ontwikkelingsplan wordt op die manier een document dat je gedurende jouw hele opleiding zal aanvullen en gebruiken om voor jezelf doelen te zetten en actiepunten te formuleren. Ieder POPvak legt een andere focus en is afgestemd op de afstudeerrichting die je hebt gekozen.
6. Integratie
Tot de leerlijn “Integratie” behoren de vakken die ingevuld worden door middel van werkplekleren (één in ieder semester, met geleidelijk aan een groter gewicht) en het geïntegreerde project dat je aan het einde van jouw studie maakt. Aanvullend wordt uiteraard ook in andere vakken geïntegreerd aan jouw competenties gewerkt. In heel de opleiding staat projectwerk centraal waarin je de inhouden dan op een geïntegreerde, praktijkgerichte en voornamelijk ook (begeleid) zelfstandige manier kan verwerven.