Studenten Logies, Hotel- en Cateringmanagement
Graduaat

Logies‑, Restau­rant- & Cateringmanagement

Kom langs op één van onze infodagen

Voor wie

  • Ben je een food lover?
  • Kent je gastvrijheid geen grenzen?
  • Ben je commercieel ingesteld?
  • Omschrijf je jezelf als teamspeler?
  • Ben je een doener?

Vind je jezelf terug in één of meerdere van deze eigenschappen? Dan is de opleiding Logies-, Restaurant- & Cateringmanagement zeker iets voor jou! Oh ja en no worries als je nog geen vooropleiding hotel hebt, we leren je alles aan!

 

Voor wie

  • Ben je een food lover?
  • Kent je gastvrijheid geen grenzen?
  • Ben je commercieel ingesteld?
  • Omschrijf je jezelf als teamspeler?
  • Ben je een doener?

Vind je jezelf terug in één of meerdere van deze eigenschappen? Dan is de opleiding Logies-, Restaurant- & Cateringmanagement zeker iets voor jou! Oh ja en no worries als je nog geen vooropleiding hotel hebt, we leren je alles aan!

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De logies-, restaurant- en cateringsector is een bont allegaartje: hotels, bed & breakfasts, recreatieparken, evenementenhallen, cateringbedrijven, sportcentra, traiteurdiensten, … Én iedereen is op zoek naar experts in het managen van het onthaal, de service en eetgelegenheden. Word jij die expert? Wanneer je bij ons afstudeert, ben je:
 

  • een commercieel talent
  • een horecakenner
  • een people manager
  • een ondernemer

Al de vakken die je tijdens jouw opleiding voorgeschoteld krijgt, zullen dan ook aan deze rollen worden opgehangen. Welke rol jij kiest of waar jouw talenten ook liggen, er blijft één constante: je gastvrijheid. Die moet leiden naar een onvergetelijke guest experience.

Onze troeven

Het tweejarige graduaat in het Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement van de Erasmushogeschool Brussel is een flexibele en praktische opleiding waarin gastvrijheid en de unieke beleving voor de klant/gast centraal staan.

  • Onze opleiding is de enige in zijn soort binnen Vlaanderen waar studenten op internationale stage kunnen! Zo hebben we o.a. stageplaatsen bij sterrenrestaurants- en hotels zoals Hilton Paris Opera, Intercontinental Berlin, Pure C Cadzand en Hotel Arts Barcelona.
  • Een van onze sterke punten is de aandacht voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Zo zetten we ook in op inclusief onderwijs. Onze docenten hebben ervaring met bijna alle soorten leerbeperkingen. Laat je niet ontmoedigen en maak een afspraak met de studie- en trajectbegeleider om jouw studieparcours uit te stippelen. Op die manier word je op maat begeleid tijdens je studies en kan je al je kansen benutten.
  • Binnen de opleiding komen onze studenten continue in contact met het zeer diverse en uitgebreide Brusselse werkveld. Via bedrijfsbezoeken, gastsprekers, beurzen, stages, leerwerken,... komen de studenten buiten de campus en op het werkveld. Van fastfood- tot sterrenrestaurants, hostel tot vijfsterrenhotels, ... onze studenten zien het allemaal!
  • Diversiteit en de wereldkeuken vormen een belangrijk onderdeel van onze opleiding. Onze studenten leren werken met ingrediënten en gerechten uit alle hoeken van de wereld, wat hen voorbereidt op een carrière in een globaliserende gastvrijheidssector.

Vakken

We bieden je een tweejarige opleiding die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Zowel in het eerste als het tweede jaar van de opleiding loop je uitgebreid stage in binnen- of buitenland. Deze stages geven je de kans de kennis uit je lessen meteen om te zetten in de praktijk. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreid de tijd om te ontdekken waar jouw voorkeuren liggen. Bij de start van het tweede jaar ga je je kennis dan iets meer specialiseren door voor een van de  afstudeerrichtingen te kiezen: Logies, Restaurant of Catering.

Dit document geeft je een overzicht van de vakken per jaar.

Veld
Credits
Operationele vaardigheden
Inleiding tot de horecasector
Semester
1
3
Lodging business
Semester
1
3
Restaurantbusiness
Semester
2
3
Cateringbusiness
Semester
2
3
Managementvaardigheden
Marktanalyse
Semester
2
3
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
Gezondheid, veiligheid en hygiëne
Semester
1
3
ICT skills
Semester
1
4
Boekhouden
Semester
2
3
People management
Semester
2
3
Operationeel management: basics
Semester
2
3
Communicatie
Professionele communicatie Frans
Semester
1 + 2
4
Professionele communicatie Engels
Semester
1 + 2
4
Professionele communicatie Nederlands
Semester
1 + 2
3
Etiquette & Omgangsvormen
Semester
2
3
Professionele ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
Semester
1 + 2
3
Integratie
Leerwerk: Themaweek
Semester
1
3
Operationele stage
Semester
2
9
Veld
Credits
Operationele vaardigheden
Afstudeerrichting Logies: Front office
Semester
4
4
Afstudeerrichting Restaurant: Productkennis en restaurantservice
Semester
3 + 4
5
Afstudeerrichting Restaurant: Menu-engineering
Semester
4
3
Afstudeerrichting Catering: Productkennis, koken & presenteren
Semester
3 + 4
5
Afstudeerrichting Catering: Menu-engineering
Semester
4
3
Managementvaardigheden
Afstudeerrichting Logies: Food & Beverage cost control
Semester
3
4
Afstudeerrichting Logies: Event management
Semester
3
4
Afstudeerrichting Logies: Hotelorganisatie
Semester
4
4
Afstudeerrichting Logies: Hotelprijszetting
Semester
3 + 4
4
Afstudeerrichting Restaurant: Food & Beverage cost control
Semester
3
4
Afstudeerrichting Restaurant: Event management
Semester
3
4
Afstudeerrichting Restaurant: Restaurantbeheer
Semester
3 + 4
4
Afstudeerrichting Catering: Food & Beverage cost control
Semester
3
4
Afstudeerrichting Catering: Event management
Semester
3
4
Afstudeerrichting Catering: Cateringbeheer
Semester
3 + 4
4
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
Financieel beheer
Semester
3
4
Personeelsbeheer
Semester
3
4
Aankoopbeheer
Semester
3 + 4
3
Communicatie
Keuzevak

Interculturaliteit

Spaans

Duits

Semester
3
3
Marketing
Semester
3
4
Persoonlijke ontwikkeling
Semester
3
3
Talentontwikkeling
Semester
3 + 4
3
Werkveld
Eindstage: Ik binnen de sector (L / R / C)
Semester
4
12
Geïntegreerd project (L / R / C)
Semester
4
4

ECTS-fiches en lessenrooster

  • Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
  • Wil je graag weten hoe een lessenrooster eruitziet? Bekijk hier een voorbeeld.

Stage

Manhattans

1e jaar

Binnen dit graduaat noemen we de stages ook wel werkplekleren, omdat je leert op de werkplek. Je proeft voor de eerste keer van het werkveld via een operationele stage waarbij je actief meedraait in een Belgische zaak naar keuze voor een periode van 6 weken.

Enkele van onze stageplaatsen in België

Domaine Le Butte aux Bois 5* superiorResort La Réserve 4*
Steigenberger Witcher's 5*Accor Hotels 1*- 5*
Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent 4*Hilton Hotels 3* - 4*
Marriott Hotels 4*J&M Catering
Martin’s Hotels 3* - 5*ISS Catering
Different Hotels 3* - 4*Manhattn’s Burger
Thermae Palace Hotel 4*Bavet
Auberge du Pêcheur 4*Balls and Glory

Lees hier enkele stageverhalen van onze eerstejaarsstudenten.

Hilton Paris Opera

2e jaar

Op het einde van het tweede jaar focussen we op je managementskills. Je zal gedurende 9 weken een leidinggevende functie uitvoeren binnen een afdeling van de door jou gekozen werkplek. Indien je wenst, kan je deze periode verlengen tot 17 weken.

Wil je graag proeven van de horecasector in het buitenland? Dat kan! Het werkplekleren in het 2de jaar kan ondersteund worden via een beurs van het Erasmusprogramma. Een ideale manier om een vreemde taal in de praktijk te oefenen, een land waarvan je houdt beter te leren kennen en op je eigen benen te leren staan. 

Enkele van onze stageplaatsen in het buitenland

Abdij Hotel Rolduc-Different Hotels, Kerkrade (Nederland) 3*Hotel Arts Barcelona (Spanje) 5*
Hospes Maricel y Spa - Palma (Spanje)5*Intercontinental Berlin(Duitsland) 5*
Pure C - Cadzand (Nederland) Sergio Herman GroupHilton Paris Opera (Frankrijk) 4*

Werkplekleren

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, duaal leren, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc. In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

"De studenten van Erasmushogeschool Brussel tonen grote betrokkenheid. Ze zijn professioneel opgeleid en zorgzaam voor gasten. Ze tonen een positieve houding die dagelijks zeer gewaardeerd werd op de werkvloer. De studenten durven initiatief nemen en zijn proactief. Grote toekomstige talenten met veel potentieel in de bedrijven van morgen."

Maxime Maillet
Algemeen directeur Radisson Blu Hôtel ****, Frankrijk

Na je studie

Het diploma graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement opent vele deuren. De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsssector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Erasmusstage na afstuderen: extra internationale ervaring!

Als afgestudeerde student kan je er ook voor kiezen om je studie aan te vullen met een (extra) internationale ervaring. Elk jaar organiseert de opleiding “Erasmusstages na afstuderen” voor afgestudeerden van de opleiding. Deze extra stages met beurs van 6 tot 12 maanden zijn voor de studenten een enorme verrijking en ze vergroten de kansen en carrièremogelijkheden van deze studenten.

Aan het werk

Met dit graduaatsdiploma op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten wil benutten. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Verder studeren

Aan EhB kan je via een verkort traject een bachelor behalen:

Ontdek hier ons volledige aanbod.

Waar heb je les

Campus Bloemenhof

  • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
  • Vlakbij Dansaert
  • Met leuk dakterras
  • Groot studielandschap
  • Gezellige studentenresto 
  • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Kanal

  • Nieuwe campus
  • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
  • Groot terras
  • Tof studentenresto
  • Lichtrijk studielandschap
  • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
  • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

CampusBloemenhofKanal
AdresZespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon02 213 61 1002 899 71 00
E-mailmm@ehb.bemm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Studiekosten

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

  • het type contract,
  • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
  • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

 Vast gedeelteVariabel gedeelte per studiepuntVoltijdse studenten ’24-’25 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent€ 288€ 13,8€ 1.116
Bijna-beurstariefstudent€ 288€ 5€ 588
Beurstariefstudent€ 131,50€ 0€ 131,50

Opleiding gebonden kosten

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs. 
 
Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 vond een opleidingsaccreditatie plaats voor deze opleiding. Lees het volledige rapport.
  • De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) besloot dat deze opleiding te accrediteren voor de periode 2024 tot 2026 in het accreditatiebesluit.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.
 
Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB. 

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.              

  • Zaterdag 22 maart 2025, van 10u tot 15u 
  • Zaterdag 3 mei 2025, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 28 juni 2025, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 6 september 2025, van 10u tot 15u
  • Woensdag 10 september 2025, van 17u tot 20u

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

  • Kom een workshop of les volgen 
  • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

  • Ma tot vrij: van 9u00 tot 16u00
  • Gesloten tijdens zomerverlof van 11 juli tot 15 augustus.
  • Adres: campus Kanal -  Slotstraat 28 - 1000 Brussel
  • Vragen? Mail ons op studentensecretariaat.mm@ehb.be of bel op 02 899 71 00

Toelatingsvoorwaarden

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Je mag starten als je slaagt voor het toelatingsonderzoek

Info voor bedrijven

Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen partneren. Als stageplek, als mentor voor een project, als gastspreker op een seminarie,... Elk bedrijf dat ook maar iets met catering of logies te maken krijgt, kan bij ons terecht, van een 5-sterrenhotel tot de catering van het gevangeniswezen. Contacteer ons:

"Onze eerste ervaring met Erasmushogeschool Brussel was zeer positief. We waren onder de indruk van het niveau van de opleiding en de professionaliteit die de student toonde. Het is duidelijk dat de opleiding zeer compleet is, waarbij alle essentiële vaardigheden en kennis voor de praktijk aan bod komen. Dit geeft ons vertrouwen in de kwaliteit van de afgestudeerden.

Als er een vacature vrijkomt binnen ons bedrijf, zouden we deze student zonder aarzelen aanwerven. We zijn ervan overtuigd dat de opleiding hen uitstekend voorbereidt op de eisen van de arbeidsmarkt."

Alexia Criado
Supervisor Human Resources bij Hotel Maria Cristina *****, Spanje

Contact