Studenten Logies, Hotel- en Cateringmanagement
Graduaat (HBO5)

Logies‑, Restau­rant- & Cateringmanagement

Kom langs op onze infodagen.

Voor wie

  • Voel je je aangesproken door de wonderen van de logies-, restaurant- en cateringsector?
  • Ga je graag om met mensen en wil je je leader skills versterken?
  • Heb je een vooropleiding hotel (super!) of geen vooropleiding ( no problem) ?
  • Ben je ondernemend en weet je van aanpakken?
  • Spreekt een (buitenlandse) stage je aan?
  • Wil je een praktijkgerichte opleiding waar je na twee jaar al aan het werk kan?

Voor wie

  • Voel je je aangesproken door de wonderen van de logies-, restaurant- en cateringsector?
  • Ga je graag om met mensen en wil je je leader skills versterken?
  • Heb je een vooropleiding hotel (super!) of geen vooropleiding ( no problem) ?
  • Ben je ondernemend en weet je van aanpakken?
  • Spreekt een (buitenlandse) stage je aan?
  • Wil je een praktijkgerichte opleiding waar je na twee jaar al aan het werk kan?

Hoe ziet de opleiding eruit?

De logies-, restaurant- en cateringsector is een bont allegaartje: hotels, bed & breakfasts, recreatieparken, evenementenhallen, cateringbedrijven, sportcentra, traiteurdiensten, … Én iedereen is op zoek naar experts in het managen van het onthaal, de service en eetgelegenheden. Word jij die expert? Wanneer je bij ons afstudeert, ben je:
 

  • een commercieel talent
  • een horecakenner
  • een people manager
  • een ondernemer

Al de vakken die je tijdens jouw opleiding voorgeschoteld krijgt, zullen dan ook aan deze rollen worden opgehangen. Welke rol jij kiest of waar jouw talenten ook liggen, er blijft één constante: je gastvrijheid. Die moet leiden naar een onvergetelijke guest experience.

Onze troeven

Het tweejarige graduaat in het Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement van de Erasmushogeschool Brussel is een flexibele en praktische opleiding waarin gastvrijheid en de unieke beleving voor de klant/gast centraal staan. Een van onze sterke punten is de aandacht voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Zo zetten we ook in op inclusief onderwijs. Onze docenten hebben ervaring met bijna alle soorten leerbeperkingen. Laat je niet ontmoedigen en maak een afspraak met de studie- en trajectbegeleider om jouw studieparcours uit te stippelen. Op die manier word je op maat begeleid tijdens je studies en kan je al je kansen benutten.

Vakken

We bieden je een tweejarige opleiding die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Zowel in het eerste als het tweede jaar van de opleiding loop je uitgebreid stage in binnen- of buitenland. Deze stages geven je de kans de kennis uit je lessen meteen om te zetten in de praktijk. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreid de tijd om te ontdekken waar jouw voorkeuren liggen. Bij de start van het tweede jaar ga je je kennis dan iets meer specialiseren door voor een van de  afstudeerrichtingen te kiezen: Logies, Restaurant of Catering.

Veld
Credits
Operationele vaardigheden
Inleiding tot de horecasector
Semester
1
3
Lodging business
Semester
1
3
Restaurantbusiness
Semester
2
3
Cateringbusiness
Semester
2
3
Managementvaardigheden
Marktanalyse
Semester
2
3
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
Gezondheid, veiligheid en hygiëne
Semester
1
3
ICT skills
Semester
1
4
Boekhouden
Semester
2
3
People Management
Semester
2
3
Operationeel management: basics
Semester
2
3
Communicatie
Professionele communicatie Frans
Semester
1 + 2
4
Professionele communicatie Engels
Semester
1 + 2
4
Professionele communicatie Nederlands
Semester
1 + 2
3
Etiquette & Omgangsvormen
Semester
2
3
Professionele ontwikkeling
POP: De horecasector en ik
Semester
1+2
3
Integratie
Leerwerk: Themaweek
Semester
1
3
Operationele Stage
Semester
2
9
Veld
Credits
Operationele vaardigheden
Optie Logies: Front office
Semester
2
4
Optie Restaurant: Productkennis en restaurantservice
Semester
2
5
Optie Restaurant: Menu-engineering
Semester
2
3
Optie Catering: Productkennis, koken & presenteren
Semester
1+2
5
Optie Catering: Menu-engineering
Semester
2
3
Managementvaardigheden
Optie Logies: Food & Beverage cost control
Semester
1
4
Optie Logies: Event management
Semester
1
4
Optie Logies: Hotelorganisatie
Semester
2
4
Optie Logies: Hotelprijszetting
Semester
1+2
4
Optie Restaurant: Food & Beverage cost control
Semester
1
4
Optie Restaurant: Event management
Semester
1
4
Optie Restaurant: Restaurantbeheer
Semester
2
4
Optie Catering: Food & Beverage cost control
Semester
1
4
Optie Catering: Event management
Semester
1
4
Optie Catering: Cateringbeheer
Semester
1+2
4
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
Financieel beheer
Semester
1
4
Personeelsbeheer
Semester
1
4
Aankoopbeheer
Semester
1 + 2
3
Communicatie
Keuzevak

Interculturaliteit

Spaans

Duits

Semester
1
3
Marketing
Semester
1
4
Professionele ontwikkeling
POP: Ik binnen mijn afdeling
Semester
1 + 2
3
Talentontwikkeling
Semester
1+2
3
Integratie
Eindstage: Ik binnen de sector
Semester
2
12
Geïntegreerd project
Semester
2
4

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Stage

Het eerste jaar (België)

Binnen dit graduaat noemen we de stages ook wel werkplekleren, omdat je leert op de werkplek. Je proeft voor de eerste keer van het werkveld via een operationele stage waarbij je actief meedraait in een Belgische zaak naar keuze voor een periode van 6 weken.

Het tweede jaar (binnen- of buitenland)

Op het einde van het tweede jaar focussen we op je managementskills. Je zal gedurende 9 weken een leidinggevende functie uitvoeren binnen een afdeling van de door jou gekozen werkplek. Indien je wenst, kan je deze periode verlengen tot 17 weken. Je kan stage lopen in België of binnen Europa.

Enkele van onze stageplaatsen

  • Domaine Le Butte aux Bois
  • Steigenberger
  • Wiltcher’s
  • Marriott Hotels
  • Martin’s Hotels
  • Different Hotels
  • Thermae Palace
  • Auberge du Pêcheur
  • Pillows

 

 

  • La Réserve
  • Accor
  • Hilton
  • J&M Catering
  • ISS Catering
  • Manhattn’s Burger
  • Bavet
  • Balls and Glory
  • ...

manhattans

Werkplekleren

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, duaal leren, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc. In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

Werkplekleren is geen sluitstuk van een opleiding, maar komt doorheen de hele opleiding terug.

Na je studie

Het diploma graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement opent vele deuren. De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Aan het werk

Met dit graduaatsdiploma op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten wil benutten. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Verder studeren

Op onze campus kan je via een verkort traject een bachelordiploma behalen:

Waar heb je les?

Campus Bloemenhof

  • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
  • Vlakbij Dansaert
  • Met leuk dakterras
  • Groot studielandschap
  • Gezellige studentenresto 
  • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Kanal

  • Nieuwe campus
  • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
  • Groot terras
  • Tof studentenresto
  • Lichtrijk studielandschap
  • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
  • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Naar het buitenland

Wil je graag proeven de de horecasector in het buitenland? Dat kan! Het werkplekleren in het 2de jaar kan ondersteund worden via een beurs van het Erasmusprogramma. Een ideale manier om een vreemde taal in de praktijk te oefenen, een land waarvan je houdt beter te leren kennen en op je eigen benen te leren staan.

hotel fr

Wat kost de opleiding?

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

  • het type contract,
  • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
  • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '23-'24 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 282,1 € 13,5 € 1.092,1
Bijna-beurstariefstudent € 282,1 € 4,9 € 576,1
Beurstariefstudent € 128,8 € 0,0 € 128,8

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

     

EhB streeft kwaliteitsvol professioneel onderwijs na!

  • We ontwikkelen onze opleiding voortdurend om te voldoen aan (inter)nationale standaarden.
  • In 2019 vond de toets nieuwe opleiding voor de opleiding. Lees het volledige rapport hier.
  • Download de kwaliteitsfiche. 
  • Lees meer over onze kwaliteitszorg.
  • Wie volgt de opleiding? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten Logies, restaurant- en cateringmanagement over het behalen van hun diploma? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.              

  • Zaterdag 18 maart 2023, van 10u tot 13u
  • Zaterdag 22 april 2023, van 10u tot 13u
  • Zaterdag 24 juni 2023, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 2 september 2023, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 9 september 2023, van 10u tot 15u

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

  • Kom een workshop of les volgen 
  • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

  • Ma tot vrij: van 9u00 tot 16u00
  • Gesloten tijdens zomerverlof van 11 juli tot 15 augustus.
  • Campus Kanal: Slotstraat 28 - 1000 Brussel
  • Vragen? Mail ons op studentensecretariaat.mm@ehb.be of bel op 02 213 61 10

Check voor je inschrijving ook nog dit: 

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor het toelatingsonderzoek. Is er geen sessie meer beschikbaar in Diest, Leuven of Brussel? Stuur dan een e-mail naar het secretariaat en we organiseren graag een extra sessie. En wist je dat de combinatie graduaatsdiploma + certificaat Aanvullende Algemene Vorming (AAV) leidt tot het diploma secundair onderwijs uitgereikt door het CVO. Vraag naar de mogelijkheden!

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Info voor bedrijven

Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen samenwerken. Als stageplek, als mentor voor een project, als gastspreker op een seminarie,... Elk bedrijf dat ook maar ergens met catering of logies te maken krijgt, kan bij ons terecht, van een 5-sterrenhotel tot de catering van het gevangeniswezen.

Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

Opleidingshoofd: Tom Minnen
Stagecoördinator: Sofie Wouters

Meer info via onze podcast