Studenten Logies, Hotel- en Cateringmanagement
Graduaat (HBO5)

Logies-, Restaurant- & Cateringmanagement

Vragen over deze opleiding?

Maak een online afspraak met een docent!

LoReCa-manager in hartje Brussel

De logies-, restaurant- en cateringsector is een bont allegaartje: hotels, bed & breakfasts, recreatieparken, evenementenhallen, cateringbedrijven, sportcentra, traiteurdiensten, … 

En iedereen is op zoek naar experts in het managen van het onthaal, de service en eetgelegenheden. Word jij die expert?

Hou je van organiseren, help je graag mensen en weet je van aanpakken? Kom dan zeker naar de LoReCa-opleiding van EhB en perfectioneer ook je productkennis en je managementskills! 

 

Wanneer je bij ons afstudeert ben jij:

  • een commercieel talent
  • een horecakenner
  • een people manager
  • een ondernemer

Al de vakken die je tijdens jouw opleiding voorgeschoteld krijgt, zullen dan ook aan deze rollen worden opgehangen. Welke rol jij kiest, of waar jouw talenten ook liggen, er blijft één constante, namelijk je gastvrijheid, die moet leiden naar een onvergetelijke guest experience.

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accredetatieorganisatie)

“De tweejarige graduaat in het Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement van EhB is een flexibele en praktische opleiding waarin gastvrijheid en de unieke beleving voor de klant/gast centraal staan. Een sterk punt is de aandacht voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Het diploma graduaat Logies-, Restaurant- en Cateringmanagement opent vele deuren

De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière

Met dit graduaatdiploma op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten volledig benut. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Deze tweejarige opleiding bereidt je voor op een job binnen de hotel en restaurantsector in een (middel)managementfunctie als maître d’hôtel, food and beverages manager, front office manager, keukenverantwoordelijke … Je kan als zelfstandige ook aan de slag in de cateringsector, restaurantsector, uitbating van kleinschalige logies …

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding je kennis verdiepen in de hotelsector, dan kies je voor de professionele bachelor Hotelmanagement aan de Erasmushogeschool Brussel.

Wil je je kennis verbreden en doorstromen naar een professionele bachelor in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde zoals Toerisme- & Recreatiemanagement, Office Management, Communicatiemanagement of Idea & Innovatiemanagement, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen o.b.v. je graduaatsdiploma (EVK).

We bieden je een tweejarige opleiding die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Zowel in het eerste als het tweede jaar van de opleiding loop je uitgebreid stage. Deze stages geven je de kans de kennis uit je lessen meteen om te zetten in de praktijk. Bij de start van het tweede jaar ga je je kennis nog iets meer gaan specialiseren door voor een van de drie volgende afstudeerrichtingen te kiezen: Logies, Restaurant of Catering. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreid de tijd om te ontdekken waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Je opleidingsprogramma bestaat uit zes leerlijnen:

1. Operationele vaardigheden

In deze leerlijn krijg je een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

2. Managementvaardigheden

De leerlijn “Managementvaardigheden” bevat vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden. Samen met de leerlijn “Operationele vaardigheden” vormt dit de inhoudelijke kern van je opleiding.

3. ICT, administratie en bedrijfsmanagement

In deze leerlijn leer je vooral heel wat ondersteunende kennis en vaardigheden. In eender welke sector moet je immers kaas gegeten hebben van “ICT, administratie en bedrijfsmanagement” om een functie in het middenkader te kunnen opnemen. Daarom worden de inhouden in de leerlijn sterk toegespitst op de kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn in de horecasector.

4. Communicatie

In de leerlijn “Communicatie” werk je aan een aantal algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, … die in allerlei sectoren bijzonder waardevol zijn. Daarnaast dompelen we je onder in aspecten van communicatie die specifiek zijn voor de loreca-industrie, zoals talenkennis, aandacht voor correcte omgangsvormen met de klant, etiquette en interculturele gebruiken.

5. Professionele ontwikkeling

In deze leerlijn krijg je de opdracht om te reflecteren over jouw professionele ontwikkeling. Dat doe je aan de hand van het leerwerk of de stage die je op dat moment uitvoert. Het POP of persoonlijk ontwikkelingsplan wordt op die manier een document dat je gedurende jouw hele opleiding zal aanvullen en gebruiken om voor jezelf doelen te zetten en actiepunten te formuleren. Ieder POPvak legt een andere focus en is afgestemd op de afstudeerrichting die je hebt gekozen.

6. Integratie

Tot de leerlijn “Integratie” behoren de vakken die ingevuld worden door middel van werkplekleren (één in ieder semester, met geleidelijk aan een groter gewicht) en het geïntegreerde project dat je aan het einde van jouw studie maakt. Aanvullend wordt uiteraard ook in andere vakken geïntegreerd aan jouw competenties gewerkt. In heel de opleiding staat projectwerk centraal waarin je de inhouden dan op een geïntegreerde, praktijkgerichte en voornamelijk ook (begeleid) zelfstandige manier kan verwerven.

Je vakken concreet per jaar

Je eerste jaar:

Operationele vaardigheden
  • Inleiding tot de horecasector - 3 credits
  • Hotelbusiness - 3 credits
  • Aankoopbeheer - 4
  • Restaurantbusiness - 3
  • Cateringbusiness - 3
Managementvaardigheden
  • Marktanalyse - 3
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
  • gezondheid, veiligheid en hygiëne - 3
  • ICT skills -4
  • Boekhouden - 3
  • People management - 3
  • Operationeel management: basics - 3
Communicatie
  • Omgangsvormen - 3
  • Professionele communicatie I - 4
  • Etiquette - 4
  • Professionele communicatie II - 3
Professionele ontwikkeling
  • Pop: de horecasector en ik - 3
  • Pop: mijn afdeling en ik - 3
Integratie
  • Leerwerk: themaweek - 3
  • Stage: mijn afdeling en ik - 3

Je tweede jaar:

Operationele vaardigheden

Afstudeerrichting Logies

  • Front office - 4

Afstudeerrichting Restaurant

  • Productkennis en restaurantservice - 5
  • Menu-engineering - 3

Afstudeerrichting Catering

  • Productkennis, koken en presenteren - 5
  • Menu engineering - 3
Managementvaardigheden
  • F&B cost control - 4

Afstudeerrichting Logies

  • Event management logies - 4
  • Hotelorganisatie - 4
  • Hotelprijszetting - 4

Afstudeerrichting Restaurant

  • Event management restaurant - 4
  • Restaurantbeheer - 4

Afstudeerrichting Catering

  • Event management catering - 4
  • Cateringbeheer - 4
ICT, administratie en bedrijfsmanagement
  • Financieel beheer - 4
  • Personeelsbeheer - 4
Communicatie
  • Interculturaliteit - 3
  • Professionele communicatie - 3
  • Marketing (binnen de gekozen afstudeerrichting) - 4
Professionele ontwikkeling
  • Pop: ik binnen mijn afdeling (binnen de gekozen afstudeerrichting) - 3
Integratie
  • Stage: ik binnen mijn afdeling (binnen de gekozen afstudeerrichting) - 4
  • Eindstage: ik binnen de sector (binnen de gekozen afstudeerrichting) - 8
  • Geïntegreerd project (binnen de gekozen afstudeerrichting) - 4

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Welkom op EhB

Je studeert op campus Bloemenhof. Wij bevinden ons in het centrum van Brussel, aan het mooie Bloemenhofplein en op wandelafstand van hippe winkeltjes, toffe cafés, gezellige restaurants en het bruisende nachtleven.

Ook talrijke musea, de Ancienne Belgique, het Sint-Goriksplein en het Sint-Katelijneplein liggen vlakbij, waardoor je het echte Brusselse studentenleven kan ontdekken. Maar ook de (inter)nationale hotel(keten)industrie ligt vlakbij. Brussel heeft met ruim 180 hotels de grootste hotelconcentratie van België.

Elke dag probleemloos van en naar onze campus geraken, kan met de trein, tram, bus of metro. Bovendien reis je aan studententarief. Bekijk de voorwaarden online.

Samenwerken met onze studenten?

Dit kan onder de verschillende vormen van werkplekleren.

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, duaal leren, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc.

In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

Werkplekleren is geen sluitstuk van een opleiding, maar komt terug doorheen de hele opleiding.

Beluister hier onze podcast over werkplekleren in de praktijk en ontdek welke meerwaarde onze studenten kunnen hebben voor jouw organisatie

Welke vormen van werkplekleren onderscheiden we?

Stage
1ste jaar: 6 weken
  • kennismaking met de sector
  • doorlopen van verschillende afdelingen/diensten - ook die waar ze minder voeling mee hebben
  • nadruk op mogelijkheden & variatie
  • operationele stage: aan de receptie staan; shift draaien in een restaurant
  • al doende de processen leren te begrijpen

 

 
     
    2de jaar: 9 weken
    • meer nadruk op zelfstandig werken
    • meer verantwoordelijkheid opnemen (bv. stockbeheer, bestellingen…)
    • klaarstomen voor de arbeidsmarkt
    Projectwerk

    In de opleiding zijn er diverse projecten, zoals het geïntegreerd project. Het doel is om een volledig businessplan in al z'n facetten uit te werken en in de praktijk ook toe te passen.

    Kennismaken met het werkveld
    • Bedrijfsbezoeken: doorheen de hele opleiding bezoeken we verschillende bedrijven, hotels,... om te zien hoe het er bij hen aan toe gaat.
    • Netwerkevents & seminaries: we nodigen gastsprekers uit om te komen praten over hun sector, hun vak, hun bedrijf
    • Mini-stage: 1 of 2 dagen meedraaien op de werkvloer in het kader van een specifiek opleidingsonderdeel

    What's in it for you?

    INVESTERING OPBRENGST​
    Jong talent opleiden in jouw werkomgeving aftoetsen of hij/zij in jouw bedrijf past​
    al deels intern vormen (efficiëntiewinst)​
    Project aanleveren voor studenten ander perspectief binnenbrengen​
    Student begeleiden op de werkplek mentoren leerkansen bieden en inspireren
    Kennismaken met opleiding via werkplekleren invloed op het onderwijs van morgen
    beter zicht op competenties van starters en integratie in bedrijf daarop afstemmen
    Bijdragen aan opleiding van jong talent maatschappelijk essentieel werk verrichten​

     

    Contact

    Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen partneren. Als stageplek, als mentor voor een project, als gastspreker op een seminarie,... Elk bedrijf dat ook maar ergens met catering of logies te maken krijgt, kan bij ons terecht, van een 5-sterrenhotel tot de catering van het gevangeniswezen.

    Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

    Opleidingshoofd: Tom Minnen

    Stagecoördinator: Sofie Wouters

    Onze infodagen

    • 13 maart 2021
    • 24 april 2021
    • 26 juni 2021
    • 4 september 2021
    • 11 september 2021

    Er wordt nog gecommuniceerd of deze online of on site doorgaan. Indien on site: zorg dat je op de juiste campus langs komt!

    Workshopweek 2021

    In de krokusvakantie van 2021 plannen we opnieuw een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de (virtuele) deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze

    Workshopweek: van 15 tot 19 februari 2021

     

    Inschrijven

    Wijziging inschrijvingsprocedure

    Omwille van de Coronamaatregelen gebeuren onze INSCHRIJVINGEN bij voorkeur volledig online.

    Lukt het niet online of kom je liever persoonlijk langs, dan kan dat!

    Openingsuren studentensecretariaat

    Je bent elke werkdag welkom van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00.

    (OPGELET: het studentensecretariaat van departement Mens & Maatschappij - campus Kanal & campus Bloemenhof - vind je volledig op campus Kanal)

    Voor je langsgaat, eerst registreren

    Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

    Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

    Locatie studentensecretariaat

    Departement Mens & Maatschappij

    Campus Kanal
    Slotstraat 28, 1000 Brussel
    Studentensecretariaat - achter het onthaal

    Contact

    Heb je nog vragen omtrent je inschrijving? Contacteer ons dan via e-mail (studentensecretariaat.mmm@ehb.be). 

    Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

     

    Deel dit