Campus Kanal van Erasmushogeschool Brussel met de lerarenopleidingen en Pedagogie van het jonge kind.
Educatieve Bachelor

Kleuteronderwijs

Wil jij lesgeven in het kleuteronderwijs? Kom naar

Een groots beroep met de allerkleinsten

Als je kiest voor onze opleiding bachelor Kleuteronderwijs aan Erasmushogeschool Brussel (EhB) stap je later in een afwisselend en boeiend beroep. Elk jaar opnieuw krijg je een enthousiaste en dankbare groep kleuters die je in hun ontwikkeling begeleidt. 

 • leer kleine hummels al spelend leren
 • ondersteun kinderen in hun ontwikkeling 
 • sta centraal met je persoonlijke talenten

Kleuteronderwijzer(es): een leraar met een eigen identiteit

Onze opleiding Kleuteronderwijs is een koploper in onderwijsvernieuwing. Zo studeer je af als een bekwame kleuterjuf of -meester die eigen sterktes en talenten optimaal inzet voor de klas. Jij, met je eigen persoonlijkheid en talenten, staat centraal in onze bacheloropleiding. Bij Erasmushogeschool Brussel word je een uitstekende leraar met een eigen identiteit en aanpak. 

 • je leert kleine kinderen de wereld ontdekken
 • je houdt van dansen en zingen samen met jonge wereldontdekkers
 • je bent enthousiast en nieuwsgierig
 • je wil een topleraar worden
 • je kiest voor een beroep waar je je creativiteit in kwijt kan
 • je bent een creatieveling met taal, muziek, beweging en beeld
Een impressie van hoe Campus Kanal er van binnen uit zal zien.

Studeren op onze nieuwe campus in hartje Brussel

Vanaf het tweede semester in 2020 verhuist de opleiding Secundair Onderwijs naar een nieuwe campus in hartje Brussel. Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met bus, trein, metro en fiets vind je Campus Kanal, een state-of-the-art gebouw in de Schootstraat. Vlakbij het kanaal en in de Dansaertwijk maakt deze campus deel uit van een van de hipste buurten van Brussel. Op deze nieuwe campus zetten we alles op alles om nauw samen te werken met de buurt, zowel wat lunchplekken voor studenten als wat activiteiten met omliggende scholen betreft. 

"Tijdens mijn opleiding Kleuteronderwijs heb ik geleerd om met een open geest te kijken, bewust te zijn van mij eigen subjectiviteit. Door te observeren leren we rekening te houden met de 100 talen van een kind. Iedere kleuter heeft zijn talent."

Student Kleuteronderwijs

Projecten

Tijdens verschillende projecten zal je de vakinhouden op een zelfstandige manier moeten verwerken. Zo ga je met klasgenoten tijdens de jeugdboekenweek in de Brusselse bibliotheken vertellen. Of je maakt kennis met filosoferen. Je ontdekt hoe je wereld er anders uit kan zien, als je kijkt door een andere bril. 

Matinee

In je derde jaar van je opleiding Kleuteronderwijs komt dé uitdaging voor je muzische sluitstuk: het maken van een theatervoorstelling voor kleuters. Je doet alles zelf, samen met je medestudenten:

 • tekst schrijven
 • muziek maken
 • dansen
 • decors bouwen
 • klank en licht organiseren
 • affiches ontwerpen
 • spelen

Creativiteit en zelfstandig werken

Creativiteit is het handelsmerk van een kleuterjuf of -meester. Je ontdekt je eigen 100 talen en gaat op verkenning bij verschillende expressievormen:

 • beweging 
 • beeld
 • muziek
 • drama
 • media

Succesvol groeien

Om je persoonlijke ontwikkeling tijdens je opleiding Kleuteronderwijs te bewaken, je te stimuleren of bij te sturen, organiseren we de module 'Succesvol groeien'. Hier krijg je de ruimte voor het opvolgen van je didactische vaardigheden, het leren reflecteren over je eigen kunnen en het ontwikkelen van je taalcompetenties. 

"100 talen... Vroeger iets heel onbekend. Nu behoort dit tot één van de kunsten die ons worden aangeleerd. Allemaal dankzij de dichte begeleiding op school."

Student Kleuteronderwijs

Leraar Kleuteronderwijs worden? Eerst de instaptoets doen! 

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Kleuteronderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Studenten laten kleuters bewegen.
Creatief kleuters begeleiden.

Schrijf je vandaag nog in! 

Lijkt deze opleiding je op het lijf geschreven? Voel je het al kriebelen om je helemaal te verdiepen in jouw vakgebieden? Schrijf je dan hier vandaag nog in! 

Alle kansen met je diploma

We nemen even een kijkje in je glazen bol na het behalen van je diploma Kleuteronderwijs. Sta je te trappelen om met kleuters aan de slag te gaan en alle kennis die je opdeed tijdens je studie te vertalen naar de echte wereld? Dan kan je meteen aan de slag. Onze opleiding zorgt er namelijk voor dat je met een hoop praktijkervaring meteen aan je professionele carrière kan starten. Maar je kan er ook voor kiezen om nog verder te studeren.

 • aan de slag als kleuterjuf of -meester
 • werken in het zorgteam
 • leraar Lichamelijke Opvoeding voor kleuters
 • medewerker kinderdagverblijf
 • verder studeren: verkort traject Lager Onderwijs
 • verder studeren: master Onderwijskunde
 • verder studeren: master Agogische Wetenschappen

Je mogelijkheden

Meteen aan de slag

Met een diploma bachelor Kleuteronderwijs van EhB kan je in alle onderwijsnetten aan de slag. Als kleutermeester of -juf in het gewoon en buitengewoon onderwijs. Of maak je liever deel uit van het zorgteam van de school? Misschien wil je vooral bewegen met kleuters tijdens de uurtjes lichamelijke opvoeding. En als kleuteronderwijzer(es) kan je ook helemaal je ding doen in een kinderdagverblijf.

Verder studeren?

Wie als leraar kleuteronderwijs ook het diploma bachelor Lager Onderwijs wil behalen, kan bij ons ook een verkort traject van 1 jaar volgen. Deze opleiding telt 63 studiepunten en je kan ze combineren met je werk.

Zin in een masteropleiding?

Wil je na je opleiding Kleuteronderwijs nog naar de universiteit? Dan kan je na een schakeljaar starten met een masteropleiding. Bijvoorbeeld de master in Onderwijskunde of master in Agogische Wetenschappen behoren tot je mogelijkheden.

Cursus EHBO

Je kan tijdens je opleiding ook extra lessen EHBO volgen, zodat je het diploma 'helper' bekomt dat erkend is door het Rode Kruis.

Kleuters krijgen les Lichamelijke Opvoeding.

Je programma

De opleiding bachelor Kleuteronderwijs leg je af in drie academiejaren of drie deeltrajecten en telt 180 studiepunten. Ieder deeltraject telt dus 60 studiepunten of credits. Een academiejaar bestaat uit twee semesters en twee examenperiodes. Dit noemen we een modeltraject.

De vakinhouden zijn taal, muzische vorming (beeld, muziek, drama en beweging), lichamelijke opvoeding, wereldoriëntatie en wiskundige initiatie. Vakoverschrijdend en geïntegreerd werken is belangrijk in je opleiding. Je krijgt vakinhouden uit de vijf leergebieden die je zal integreren in speel- en leeractiviteiten die binnen thema's worden uitgewerkt.

Field
Credits
Kleuteronderwijs jaar 1
Nederlands 1
3
Lichamelijke opvoeding 1
3
Breed observeren
3
Wereldoriëntatie en wiskundige initiatie 1
3
Muzische vorming: beeld 1
3
Muzische vorming: muziek 1
3
Actief leren
3
Nederlands 2
3
Wereldoriëntatie en wiskundige initiatie 2
3
Vertellen in de grootstad
4
Levensbeschouwelijk keuzevak

Niet-confessionele Zedenleer 1
Rooms-katholieke Godsdienst 1
Cultuurbeschouwing 1
Islamitische Godsdienst 1

3
Ontwikkelen, leren en opvoeden 1
3
Ontwikkelen, leren en opvoeden 2
3
Muzische vorming: beeld 2
3
Muzische vorming: muziek 2
3
Succesvol groeien 1
4
Initiatiestage 1
10
Field
Credits
Kleuteronderwijs jaar 2
Wereldoriëntatie 2
3
Wiskundige initiatie 2
3
Filosoferen in de grootstad
3
Muzische vorming: beeld 2.1
3
Muzische vorming: drama en beweging 1
3
Muzische vorming: muziek 2.1
3
Nederlands 2.1
3
Kinderparticipatie
3
Muzische vorming: drama en beweging 2.2
3
Lichamelijke opvoeding 2
3
Succesvol groeien 2
3
Ontwikkelen, leren en opvoeden 2
3
Nederlands 2.2
3
Natuur ontdekken
6
Levensbeschouwelijk keuzevak

Niet-confessionele Zedenleer 2
Rooms-katholieke Godsdienst 2
Cultuurbeschouwing 2
Islamitische Godsdienst 2

3
Thematisch werken en speelhoeken verrijken
12
Field
Credits
Kleuteronderwijs jaar 3
Nederlands 3
4
Matinee
4
Ontwikkelen, leren en opvoeden 3
4
Educare
5
Stage: exploratie werkveld: Brussel
7
Stage: exploratie werkveld: Berlijn
3
Stage: buitenlandse stage - Zuiden
10
Stage: differentiatie
6
Eindwerkstage in de grootstad
9
Spelend onderzoeken (labo)
4
Succesvol reflecteren (portfolio)
4
Kind in de buurt
3
Sport, welzijn en gezondheid
4
Levensbeschouwelijk keuzevak

Niet-confessionele Zedenleer
Rooms-katholieke Godsdienst
Cultuurbeschouwing
Islamitische Godsdienst

3
Stage: buitenlandse stage - 3M
15

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Het werkveld ontdekken

We laten je in de opleiding Kleuteronderwijs als snel het beroep van kleuterjuf of -meester ervaren in de praktijk. Daarom ga je al vanaf het eerste semester op stage. Zo leer je geleidelijk je vaardigheden als leraar uit te bouwen. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen: we staan naast je om je te begeleiden en te helpen.

Je eerste jaar stage

Vanaf de eerste doe-dag in de kleuterklas tot je eerste stage probeer je in het eerste jaar eenvoudige activiteiten uit. Op het einde van het jaar ben je klaar om samen met de mentor een weekthema samen te stellen. Je ontdekt hoe je kinderen boeit, uitdaagt en stimuleert.

Je tweede jaar stage

In het tweede jaar werk je zelf een thema uit. Eerst onder begeleiding, daarna zelfstandig. Je verrijkt alle keuzehoeken en stimuleert het spel van de kinderen via aangepaste begeleiding.

Je derde jaar stage

Tijdens je eerste stageperiode kies je zelf waar je stage loopt. Nu krijg je de kans om ook buiten de klas ervaring op te doen door op exploratie in het werkveld te gaan. Bijvoorbeeld bij organisaties en vzw's die rechtstreeks of onrechtstreeks met kinderen werken. En je kan er ook voor kiezen om in het buitenland stage te lopen, ergens in Europa of ver daarbuiten. De keuze is aan jou. Kortom, in je derde jaar doe je leerrijke ervaringen op die je als leraar zullen vormen.

Welkom op campus Jette

Naast lessen volgen valt er nog wat anders te beleven op onze campus. In het Service Center Studentenzaken kan je met al je bekommernissen terecht. Onze mensen helpen je met vragen over je lessenrooster, examens en stages. En ze brengen je in contact met een trajectbegeleider, studentenbegeleider of taalbegeleider. Je handboeken en cursussen koop je bij de start van het academiejaar op de campus.

Studielandschap

Het studielandschap is jouw plek om individueel of in groep te werken en dé ontmoetingsplaats voor onze studenten. Je vindt er een taalhoek waar je je taalvaardigheden kan aanscherpen met boeken en naslagwerken. We huizen er ook een uitgebreide collectie vaktijdschriften, boeken, eindwerken,... In het computerpark raadpleeg je makkelijk en snel databanken en andere elektronische informatie. Printen, scannen of gewoon internetten? Het kan er allemaal.

Honger!

Zin in iets lekkers? In onze cafetaria De Link koop je een warm of koud drankje en kies je uit een ruim aanbod broodjes, snacks en versnaperingen. Voor een volle maaltijd tegen een studentvriendelijk tarief kan je vlakbij terecht in het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel.

Studentenkring

Bij studentenvereniging Normalia leef je je heerlijk uit samen met andere studenten. Normalia organiseert culturele activiteiten, uitstappen en een jaarlijkse studentenhappening.

Studenten in het studielandschap op campus Jette

Wij gaan verhuizen!

Je start je opleiding in de groene omgeving van Jette, aan het Laarbeekbos, de campus van de VUB en het UZ Brussel. Tijdens je studie verhuizen we naar het centrum van Brussel. Verwacht wordt om aan de start van academiejaar 2019-2020 in het nieuwe gebouw te zitten. In de hippe Dansaertwijk zit je middenin het bruisende stadsleven en vlakbij je toekomstige stageplekken. Bovendien zal deze spiksplinternieuwe campus optimaal uitgerust zijn om de nieuwste methodes van lesgeven te ondersteunen.

Trek erop uit

We bieden je ook de kans om stage te lopen in een zorgteam. Je kan je blik nog meer verruimen met een stage in het buitenland. Internationalisering is een belangrijke pijler van onze opleiding. Ga op verkenning in Europa of ver daarbuiten.

Je loopbaan een nieuwe wending geven?

Ons werktraject Kleuteronderwijs is een flexibele opleiding die ingericht worden voor mensen die werken en studeren willen combineren.

Voor het behalen van een bachelordiploma moet je 180 studiepunten behalen. Om deze 180 studiepunten binnen het verkorte en flexibele programma te verwerven kan je enkel inschrijven als je recht hebt op studieduurvermindering via EVC (elders verworven competenties) of EVK (elders verworven kwalificaties).

Toelatingsvoorwaarden

Aan kinderverzorg(st)ers vragen we werkervaring in een kleuterschool. Bij je inschrijving start je onmiddellijk met het modeltraject van 120 studiepunten. De overige 60 studiepunten behaal je aan de hand van zelfstandige taken en het doorlopen van een EVC-procedure.


Heb je een diploma hoger onderwijs en ervaring in het werken met kinderen, dan kun je ook toegelaten worden, maar dien je een aanvraagdossier EVC en/of EVK samen te stellen. Na de analyse van je aanvraagdossier wordt je traject samengesteld.

Hoe lang duurt de opleiding?

Onze opleiding Kleuteronderwijs kan in 3 jaar beëindigd worden: je volgt dan het modeltraject. Gedurende deze opleiding zal je naast de voorziene contacturen ook verschillende stagemomenten doorlopen.

Tijdens je opleiding maak je, naast je lessen en je stages, ook wekelijks tijd voor het verwerken van je leerstof, het maken van opdrachten, het voorbereiden van je stages, het voorbereiden van je examens,...

Je kan de opleiding ook spreiden over 4 of meer jaren:

 • als uit je EVC/EVK-dossier blijkt dat het noodzakelijk is om het modeltraject voor jou aan te vullen met extra opleidingsonderdelen om de nodige competenties te bereiken. De extra studiepunten zullen vooral via zelfstudie worden verworven en indien nodig in een vierde jaar worden georganiseerd.
 • om de combinatie werk en gezin maximaal houdbaar te maken.

Bij spreiding zal je traject in overleg worden samengesteld.

Je stages

Stages kunnen aanvankelijk (in het eerste deeltraject) gelopen worden op je eigen werkplek. Als je op het ogenblik van de stage niet in een school aangesteld bent, krijg je een stageplaats toegewezen. In het tweede deeltraject loop je ook stage in andere scholen.
In het derde deeltraject wordt de combinatie eigen werkplek en alternatieve stageplaatsen doorgetrokken. Deze bepaling van de stageplek gebeurt steeds in nauw overleg met jou en de opleiding. Het is mogelijk om bepaalde stages tijdens de vakanties te doen.
Afhankelijk van je traject zal je tussen de 12 en 23 weken stage lopen.
Binnen onze opleiding vinden we de grootstedelijke context in Brussel zeer belangrijk en de kennismaking met het werkveld in al zijn facetten onontbeerlijk. We verwachten van jou dat je deze uitdaging tijdens één of meerdere stagemomenten aangaat.
Als je kiest voor onze opleiding, is het noodzakelijk dat je kunt rekenen op de mogelijkheid tot tijdelijke afwezigheid in je eigen school tijdens enkele stagemomenten.

Twee studenten overleggen in het studielandschap.

Bezoek onze infodagen!

Kleuteronderwijs zelf al beleven? Dat kan! Kom naar een van onze vier infodagen en maak van dichtbij kennis met onze opleiding Kleuteronderwijs. Doorblader al eens je cursussen, sla een babbeltje met een student, overleg al even met je toekomstige docent en neem een kijkje in onze studentenkamers. 

Data van de infodagen

 • zaterdag 16 maart 2019
 • zaterdag 27 april 2019
 • zaterdag 22 juni 2019
 • zaterdag 7 september 2019

Kom naar de openlesdag!

We bieden je een voorsmaakje aan van onze opleiding Kleuteronderwijs op de openlesdag. Je volgt er het vak 'ontwikkelen, leren en opvoeden'. 

Datum van de openlesdagen

 • woensdag 6 maart 2019 (de hele dag)
 • woensdag 24 april 2019 (vanaf 14u)

 

Op het programma

Voorlopig ligt het programma nog niet vast.

Inschrijven voor de openlesdag

Deelname is gratis maar je moet wel op voorhand inschrijven.

Wil je ook graag een les meepikken van Pedagogie van het jonge kind, Lager Onderwijs of Secundair Onderwijs? Dat kan! Je kan de vakken van verschillende opleidingen combineren. Bekijk even de programma's of je combinaties mogelijk zijn. 

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan vanaf 23 juni 2018 tot 30 september 2018:

 • elke werkdag van 8u tot 12u en van 13u tot 16u
 • tijdens de infodagen op zaterdag 23 juni en 1 september van 10u tot 15u

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt op ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden,… 

Voor de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs moet je ook eerst de instaptoets afleggen. Deze maak je online en is verplicht om je te kunnen inschrijven. Het bewijs dat je de toets hebt gemaakt, dien je dus ook mee te nemen bij je definitieve inschrijving. 

Locatie

Campus Jette
Laarbeeklaan 121, 1090 Jette 

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 472 52 56) of via e-mail (studentensecretariaat.edu@ehb.be). 

Eerst de instaptoets doen! 

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Kleuteronderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Any question?

Specifieke vragen? Stuur een mailtje naar opleidingshoofd Leen Rosiers.

Open days

Onze infodagen​​​​​​

 

 • zaterdag 16 maart 2019
 • zaterdag 27 april 2019
 • zaterdag 22 juni 2019
 • zaterdag 7 september 2019

Telkens van 10u - 15u

Onze openlesdagen

 • woensdag 6 maart 2019 (de hele dag)
 • woensdag 24 april 2019 (vanaf 14u)