Bachelor kleuteronderwijs
Educatieve Bachelor

Kleuteronderwijs

Start in het 2de semester

Begin in februari

Maak als kleuteronderwijzer het verschil!

Kijk jij ook met verwondering naar jonge kinderen die de wereld rondom hen ontdekken? Droom je ervan om samen met jonge kinderen op ontdekkingstocht te gaan en hen al spelend te helpen groeien? Dan is kleuteronderwijzer de juiste beroepskeuze voor jou. Kleuteronderwijzers maken het verschil. Ze begeleiden kinderen in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. Tussen tweeënhalf en zes jaar groeien kinderen enorm op alle vlakken, en daar speelt de kleuteronderwijzer een belangrijke rol in. 

 • Je houdt van zingen en dansen samen met jonge wereldontdekkers
 • Je bent enthousiast en leergierig
 • Je gaat doelgericht en met grondige vakkennis aan de slag met kleuters
 • Je gaat op zoek naar jouw 100 talen en verschillende expressievormen

Kleuteronderwijzer(es): een leraar met een eigen identiteit

Bij Erasmushogeschool Brussel (EhB) zit je helemaal goed. Onze lerarenopleiding is een koploper in onderwijsvernieuwing. Je eindwerkstage in onze bruisende hoofdstad Brussel is de kers op de taart. Zo studeer je af als een bekwame leraar die eigen sterktes en talenten optimaal inzet voor de klas. 

Jij, met je eigen persoonlijkheid en bekwaamheden, staat centraal in onze opleiding. Bij ons word je een uitstekende leraar met een eigen identiteit en aanpak. Als leraar in opleiding ben jij nu al onze nieuwe collega. Daarom investeren we graag in je persoonlijke begeleiding

Een impressie van hoe Campus Kanal er van binnen uitziet.

Studeren op onze nieuwe campus in hartje Brussel

De opleiding Kleuteronderwijs vind je op campus Kanal, in de Slotstraat in centrum Brussel. Dit gloednieuwe state-of-the-art gebouw is centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met bus, trein, metro en fiets. Dankzij zijn ideale ligging, in de Dansaertwijk en vlakbij het kanaal, maakt deze campus deel uit van een van de hipste buurten van hartje Brussel

"Tijdens mijn opleiding Kleuteronderwijs heb ik geleerd om met een open geest te kijken, bewust te zijn van mij eigen subjectiviteit. Door te observeren leren we rekening te houden met de 100 talen van een kind. Iedere kleuter heeft zijn talent."

Student Kleuteronderwijs

Projecten tijdens je opleiding Kleuteronderwijs

Tijdens verschillende projecten zal je de vakinhouden op een zelfstandige manier moeten verwerken. Zo ga je met klasgenoten tijdens de jeugdboekenweek in de Brusselse bibliotheken vertellen. Of je maakt kennis met filosoferen. Je ontdekt hoe je wereld er anders uit kan zien, als je kijkt door een andere bril

De Matinee: muzisch sluitstuk van je opleiding

In je derde jaar van je opleiding Kleuteronderwijs komt dé uitdaging voor je muzische sluitstuk: het maken van een theatervoorstelling voor kleuters. Je doet alles zelf, samen met je medestudenten:

 • tekst schrijven
 • muziek maken
 • dansen
 • decors bouwen
 • klank en licht organiseren
 • affiches ontwerpen
 • spelen

Creativiteit en zelfstandig werken

Creativiteit is het handelsmerk van een kleuterjuf of -meester. Je ontdekt je eigen 100 talen en gaat op verkenning bij verschillende expressievormen:

 • beweging 
 • beeld
 • muziek
 • drama
 • media

Succesvol groeien

Om je persoonlijke ontwikkeling tijdens je opleiding Kleuteronderwijs te bewaken, je te stimuleren of bij te sturen, organiseren we de module 'Succesvol groeien'. Hier krijg je de ruimte voor het opvolgen van je didactische vaardigheden, het leren reflecteren over je eigen kunnen en het ontwikkelen van je taalcompetenties

Geen beroep, maar een roeping!

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik volledig mezelf kan zijn: een zotte doos met een klein hartje. Elke dag in de kleuterklas, is een dag vol nieuwe avonturen en ontdekkingen. Kleuteronderwijzer is niet zomaar een beroep maar een roeping!

Foto Zehra
Zehra Öz
Tweedejaarsstudente Kleuteronderwijs

Leraar Kleuteronderwijs worden? Eerst de instaptoets doen! 

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Kleuteronderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Studenten laten kleuters bewegen.

Alle kansen met je diploma

Sta je nadat je bent afgestudeerd te trappelen om met kleuters aan de slag te gaan? En wil je alle kennis die je opdeed tijdens je studie vertalen naar de echte wereld? Dan kan je meteen aan de slag. Onze opleiding zorgt er namelijk voor dat je met een hoop praktijkervaring meteen aan je professionele carrière kan starten. Maar je kan er ook voor kiezen om nog verder te studeren. 

Na je opleiding kan je: 
 • aan de slag als kleuterjuf of -meester
 • werken in het zorgteam
 • leraar Lichamelijke Opvoeding voor kleuters
 • medewerker kinderdagverblijf
 • verder studeren: verkort traject Lager Onderwijs
 • verder studeren: master Onderwijskunde
 • verder studeren: master Agogische Wetenschappen

Je mogelijkheden

Meteen aan de slag

Met een diploma Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs van Erasmushogeschool Brussel kan je in alle onderwijsnetten aan de slag. Als meester of juf in het gewoon onderwijs en in het buitengewoon onderwijs. Of maak je liever deel uit van het zorgteam van de school? Misschien wil je vooral bewegen met kleuters tijdens de uurtjes lichamelijke opvoeding? En als kleuteronderwijzer kan je ook helemaal je ding doen in een kinderdagverblijf

Aan het werk buiten het onderwijs

Je kan alle kanten uit met je Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs. De kansen liggen voor het grijpen in het onderwijslandschap. En niet alleen in het onderwijs. Een job in de welzijnssector of de socio-culturele sector behoort ook tot je toekomstige mogelijkheden. Tijdens je opleiding kan je van deze jobs al eens proeven. 

Verder studeren 

Heb je de smaak van leren en studeren helemaal te pakken? Dan ga je na je studie nog voor een Educatieve Bachelor Lager Onderwijs. Met een verkort traject van een jaar krijg je nog meer kansen op de arbeidsmarkt. Deze studie kan je zelfs combineren met een job. Of je kiest voor een master in Onderwijskunde of master in de Agogische Wetenschappen aan de universiteit. Met een schakeljaar behoren ook dergelijke opleidingen tot de brede waaier aan mogelijkheden en kansen. 

Cursus EHBO

Je kan tijdens je opleiding ook extra lessen EHBO volgen, zodat je het diploma 'helper' bekomt dat erkend is door het Rode Kruis.

Kleuters krijgen les Lichamelijke Opvoeding.

Je programma

Een Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs leg je af in drie academiejaren of drie deeltrajecten. De opleiding telt 180 studiepunten. Ieder deeltraject telt dus 60 studiepunten of credits. Een academiejaar bestaat uit twee semesters en twee examenperiodes. Als je de opleiding in 3 jaar afwerkt noemen we dit een modeltraject. 

Een modeltraject is niet geschikt voor iedere student. Sommige studenten combineren studeren met werken. Anderen hebben een gezinssituatie die extra aandacht vraagt. Nog anderen hebben meer tijd nodig om hun studie af te werken. Wij houden graag rekening met jouw persoonlijke situatie. Daarom ga je in overleg met je trajectbegeleider een eigen, individueel traject samentellen. 

We staan altijd met plezier voor je klaar. Wat voor ons telt: dat je je goed voelt bij je studie en die met succes afrondt. Daarom krijg je een plukprogramma. Enkele vakken heb je het hele jaar door (J) en zijn voor jou bepaald. Ook het werkplekleren ligt grotendeels vast doorheen je traject. Alle andere vakken van het programma zijn opgedeeld in semester 1 (S1) of semester 2 (S2) en je bepaalt zelf hun volgorde, door te kiezen uit een reeks vakken die het dichtst bij je interesses en noden liggen. Hierboven zie je dus hoe je eerste jaar er kan uitzien. Maar jij bepaalt zelf in overleg met je leerteambegeleider of trajectcoach je programma! 

Veld
Credits
Kleuteronderwijs jaar 1
Educatieve professional worden A1 (J)
5
Educatieve professional worden A2 (J)
4
Basishouding en visie(ontwikkeling) A (J)
12
Speels ontwerpen (J)
10
Sport en welzijn (S1)
5
Muzische vaardigheden: muziek, beeld, drama, beweging & media (S1)
4
Observeren, rapporteren & pedagogisch documenteren (S1)
3
Werkplekleren: participatie en ontwerpen (S1)
5
Vertellen in de grootstad (S2)
4
Werkplekleren: participatie (S2)
5
Levensbeschouwelijk keuzevak (S2)

Niet-confessionele Zedenleer
Rooms-katholieke Godsdienst
Cultuurbeschouwing
Islamitische Godsdienst

3
Veld
Credits
Educatieve professional worden B3
Wereldoriëntatie 2
5
Basishouding en Visie(ontwikkeling) B
12
Verken de wereld
4
Opvoedingsvraagstukken in de grootstedelijke context
3
Muzische vaardigheden stimuleren: muziek, beeld, drama, beweging, media
5
Werkplekleren: hoekinwerking en -verrijking
4
Werkplekleren: thema-uitbouw
5
Onderzoeksvaardigheden
4
Keuzevak
3
Speels en domeingericht ontwerpen
6
Werkplekleren: exploratie werkveld
9
Veld
Credits
Kleuteronderwijs jaar 3
Educatieve professional worden B4
4
Onderzoeken en innoveren
4
Gesprekken voeren
6
Werkplekleren PLUS: educare & team-teaching
6
Keuzevak
3
Inspelen op leerbehoeften
3
Klasmanagement & ruimte als derde pedagoog
3
Meertaligheid
4
Werkplekleren: differentiatie & inclusie
4
Onderzoek en creatief exploreren stimuleren
3
(Internationale) Uitwisseling
3
STEAM
3
Werkplekleren: STEAM
6
Werkplekleren: Afstuderen
8

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Het werkveld ontdekken

We laten je in de opleiding Kleuteronderwijs als snel het beroep van kleuterjuf of -meester ervaren in de praktijk. Daarom ga je al vanaf het eerste semester op stage. Zo leer je geleidelijk je vaardigheden als leraar uit te bouwen. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen: we staan naast je om je te begeleiden en te helpen.

Je eerste jaar stage

In het eerste jaar van je opleiding begin je met een kennismakingsdag en eindig je met een volledige eerste stage. Je ontdekt hoe je kinderen uitdaagt en stimuleert. Je verrijkt de speelplekken en probeert eenvoudige activiteiten uit met je kleuters. 

Je tweede jaar stage

In je tweede deeltraject werk je zelf een thema uit. Dat doe je eerst met begeleiding, daarna kan je het alleen. Zo leer je de keuzehoeken aan te vullen en het spel van de kinderen te stimuleren. 

Je derde jaar stage

Ook in je laatste jaar of deeltraject leer je nog heel wat bij. Want je kan en mag steeds meer alleen. Tijdens je eerste stageperiode kies je zelf waar je stage loopt. Nu krijg je de kans om ook buiten de klas ervaring op te doen door op exploratie in het werkveld te gaan. Bijvoorbeeld bij organisaties en vzw's die rechtstreeks of onrechtstreeks met kinderen werken. 

Naar het buitenland

Tijdens je laatste jaar kan je ook op stage in een ander Europees land of zelfs nog verder weg. Je leert de laatste kneepjes van het vak en vervolledigt je vorming als leraar Kleuteronderwijs. 

Zorgen voor kwaliteit

De Erasmushogeschool  Brussel en haar opleidingen dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat elke student een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

EhB hanteert hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verzekert EhB dat de kwaliteit van haar opleidingen continu verbetert. Hiermee voldoet EhB meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

LKO: een kwaliteitsvolle opleiding! 

Op 21 en 22 oktober 2013 vond de onderwijsvisitatie van de opleiding Leraar Kleuteronderwijs (LKO) plaats. Tijdens deze visitatie werd de kwaliteit van de opleiding geëvalueerd door een commissie van experten. De onderwijsvisitatie kadert in de opdracht van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) betreffende de externe kwaliteitszorg in het Vlaamse hoger onderwijs. Goed nieuws want de commissie besloot dat de opleiding LKO kwaliteitsvol onderwijs levert. Benieuwd naar de sterke punten en actiepunten die naar voren kwamen uit de onderwijsvisitatie? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseert elke opleiding van EhB een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding LKO en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

Kengetallen

Wie volgt de opleiding LKO? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten LKO over het behalen van hun diploma?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Studeren op onze gloednieuwe campus Kanal!

De opleiding Kleuteronderwijs gaat van start in hartje Brussel, in de Slotstraat, samen met de andere lerarenopleidingen en Pedagogie van het Jonge Kind.

De hipste buurt van Brussel

Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met bus, trein, metro en fiets, vind je campus Kanal. Vlakbij het kanaal en in de Dansaertwijk, maakt deze campus deel uit van een van de hipste buurten van Brussel. Op deze nieuwe campuszetten we alles op alles om nauw samen te werken met de buurt, zowel wat lunchplekken voor de studenten als wat activiteiten met de omliggende scholen betreft. 

Campus van de toekomst

Campus Kanal is een omgeving waarbij leren kan plaatsvinden op allerlei locaties, tijdstippen en in verschillende vormen. In het gebouw vind je modulaire klassen, een 'outdoor classroom' en 'learning spaces' waar studenten en docenten (in)formele leermomenten kunnen inplannen. Als student Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie krijg je je praktijklessen in het sportcomplex van de VUB in Etterbeek. Dit laat je toe om te sporten of trainen in een professionele omgeving op een half uurtje van campus Kanal. 

Na de les

Zin iets lekkers? In onze cafetaria koop je verschillende drankjes en kies je uit een ruim aanbod broodjes, slaatjes en versnaperingen. Verder biedt de buurt ook tal van mogelijkheden aan heerlijke broodjeszaken en lunchbars. Bij studentenvereniging 
Normalia leef je je heerlijk uit samen met andere studenten. Normalia organiseert culturele activiteiten, uitstappen en een jaarlijkse studentenhappening. 

Campus Kanal en de omgeving

Je loopbaan een nieuwe wending geven?

Ons verkort traject Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs is een flexibele opleiding. Deze opleiding kan je eventueel combineren met een job. 

Voor het behalen van een bachelordiploma moet je 180 studiepunten behalen. Om deze 180 studiepunten binnen het verkorte en flexibele programma te verwerven, kan je enkel inschrijven als je recht hebt op studieduurvermindering via EVC (elders verworven competenties) of EVK (elders verworven kwalificaties). 

Waar begin jij?

Ik ben op dit moment kinderverzorg(st)er

We vragen je om werkervaring in een kleuterschool of in de kinderopvang voor te leggen. Bij je inschrijving start je onmiddellijk met het modeltraject van 120 studiepunten. De overige 60 studiepunten behaal je aan de hand van zelfstandige taken of het doorlopen van een EVC-procedure. 

Ik heb een bachelor of master

Heb je een diploma hoger onderwijs en ervaring in het werken met kinderen, dan kan je ook toegelaten worden, maar dien je een aanvraagdossier EVC en/of EVK samen te stellen. Na de analyse van je aanvraagdossier wordt je traject samengesteld. 

Ik heb een diploma Lager Onderwijs 

Heb je al een bachelordiploma Lager Onderwijs, dan schrijf je je in voor het verkort traject. De opbouw is modulair, dit laat flexibiliteit toe en maakt dat we heel praktijkgericht werken. 
Dit bedraagt 60 studiepunten. 

Ik heb een diploma Secundair Onderwijs

Heb je al een bachelordiploma Secundair Onderwijs, dan kom je ook in aanmerking voor het verkort traject. Je dient ook een aanvraagdossier voor EVC en/of EVK in. Na het doorlopen van dit dossier bedraagt je traject maximum 120 
studiepunten. 

Een student bouwt op stage mee met de kinderen.

Jij bepaalt hoe lang de opleiding duurt! 

Afhankelijk van het traject dat je zal volgen, kan je de opleiding beëindigen in 3 jaar of korter. Denk rustig na over de samenstelling en het tijdspad van je traject. Op hoeveel tijd wil je de opleiding afronden? Geef jezelf ook wat krediet. Als je tijdens de opleiding merkt dat je meer tijd nodig hebt, kan je een aanvraag doen om het traject meer te spreiden

Je stages

Stages kunnen (in het eerste jaar) gelopen worden op je eigen werkplek als je al op een school bent aangesteld. Anders krijg je een stageplaats toegewezen. In het tweede deeltraject loop je ook stage in andere scholen, terwijl je in het derde deeltraject een mix doet van stages op je eigen werkplek en alternatieve stageplaatsen. De bepaling van je stageplek gebeurt steeds in nauw overleg met jou en de opleiding. Afhankelijk van je traject zal je tussen de 12 en 23 weken stage doen. 

Kleuters experimenteren met verf.

Via het verkort traject kan ik toch nog mijn droom waarmaken. Studeren en ook al werken als kleuterjuf, het is soms druk maar ik krijg er zoveel voldoening van! 

Ine Lefevere
studente Kleuteronderwijs

Bezoek onze infodagen!

Kleuteronderwijs zelf al beleven? Dat kan! Kom naar een van onze vier infodagen en maak van dichtbij kennis met onze opleiding Kleuteronderwijs. Doorblader al eens je cursussen, sla een babbeltje met een student, overleg al even met je toekomstige docent en neem een kijkje in onze studentenkamers. 

Onze infodagen
 

 • 13 maart 2021
 • 24 april 2021
 • 26 juni 2021
 • 4 september 2021
 • 11 september 2021

Er wordt nog gecommuniceerd of deze online of on site doorgaan. Indien on site: zorg dat je op de juiste campus langs komt!

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 26 juni 2020 kan jij je meteen inschrijven aan onze hogeschool.

Vanaf nu kan je volledig online INSCHRIJVINGEN.

Indien het niet lukt online in te schrijven, dan kan je nog altijd langskomen op het studentensecretariaat op campus Kanal. Wij helpen je graag verder!

 

Openingsuren studentensecretariaat

 • maandag: 8u - 17u
 • dinsdag: 8u - 17u
 • woensdag: 8u - 17u
 • donderdag: 8u - 17u
 • vrijdag: 8u - 16u

Zomersluiting vanaf 13 juli tot en met zondag 16 augustus 2020.

 

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt op ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden,… 

Voor de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs moet je ook eerst de instaptoets afleggen. Deze maak je online en is verplicht om je te kunnen inschrijven. Het bewijs dat je de toets hebt gemaakt, dien je dus ook mee te nemen bij je definitieve inschrijving. 

Locatie

Campus Kanal
Slotstraat 28, 1000 Brussel
02 899 71 00

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 899 71 00) of via e-mail (studentensecretariaat.mmm@ehb.be). 

Eerst de instaptoets doen!

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Kleuteronderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Nog vragen?

Bestel de gedrukte folder hier

Specifieke vragen? Stuur een mailtje naar opleidingshoofd Leen Rosiers.

Infomomenten

 

 

Deel dit