Bachelor LLO
Educatieve Bachelor

Lager Onderwijs

Wil jij kinderen helpen hun talenten te ontplooien en mee bouwen aan hun toekomst? Word dan leraar!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Leraar lager onderwijs: de checklist

 • Je hebt een groot hart voor kinderen
 • Je wil het onderwijs van binnenuit veranderen, op maat van de 21ste eeuw
 • Je streeft naar gelijke onderwijskansen voor iedereen
 • Je staat open om te groeien als leraar én als mens
 • Je schrikt er niet voor terug om je Frans bij te schaven en zo meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt
 • Je bent sociaal geëngageerd

Wat bieden wij?

 • Een kwalitatieve opleiding met korte afstand tussen student en docent
 • Een mix van theorie, praktijk en een flinke dosis pret, zowel binnen als buiten de klas
 • Een unieke samenwerking met de Franstalige hogeschool Francisco Ferrer om jouw taalvaardigheid nog verder te ontwikkelen
 • Een diploma met driemaal zoveel arbeidsmogelijkheden: Nederlandstalig onderwijs? Natuurlijk. Franstalig onderwijs? Een makkie. Immersieonderwijs? Geen probleem.

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

Nelson mandela
Nelson Mandela
Nobelprijswinnaar voor de Vrede

Praktijkgericht leraar worden

Je krijgt heel wat kennis over leerstof en didactiek. Via verschillende interactieve werkvormen leer je de leerstof van de lagere school en didactische vaardigheden om de leerstof over te brengen naar de kinderen. 

Stages

Bij ons doe je al vanaf het eerste jaar heel wat praktijkervaring op. Vanaf oktober ga je observeren in je stageklas en probeer je al activiteiten uit. In december geef je je eerste lessen. In het tweede semester volgen dan nog twee langere stageperiodes.

Projecten

Naast de hoorcolleges, hebben we ook projectweken. Daar werk je in kleine groepjes rond een specifiek thema een aantal activiteiten uit, die je daarna in een lagere school uitprobeert.

Jij staat centraal

Bij ons staat persoonlijke groei centraal. In de module 'Succesvol groeien' is er ruimte voor het opvolgen van je didactische vaardigheden, het leren reflecteren over je eigen werk en het ontwikkelen van je taalkennis

Meertaligheid als troef!

Als Nederlandstalige lerarenopleiding in Brussel willen wij de troeven van onze meertalige hoofdstad volop uitspelen. Onze opleiding heeft daarom een partner gevonden in de Franstalige hogeschool Haute-Ecole Francisco Ferrer (HEFF). Samen plannen we wekelijkse activiteiten en gezamenlijke lesmomenten met alle studenten. Je leert elkaar kennen en krijgt de kans om elkaars taal op een natuurlijke en spontane manier beter onder de knie te krijgen. Zo zal je later als leraar sterker in je (Franse) schoenen staan. Bovendien groeien je jobkansen aanzienlijk!

Vakken

Tijdens je eerste jaar proef je al van het lesgeven en maak je kennis met de verschillende leergebieden van de basisschool. Bovendien leer je ook onze visie op dynamisch onderwijs van dichtbij kennen. 

In het tweede jaar leer je lessen opbouwen op een eigentijdse manier. Met je drie stages van elk anderhalve week sta je al echt in de praktijk. 

In je derde jaar focussen we op 'zorg op maat van iedereen'. Je gaat nog vaker en langer op stage. En dat kan je zelfs doen in het buitengewoon onderwijs, het alternatief onderwijs of de socioculturele sector. Je gaat tijdens je stage ook op onderzoek uit voor je bachelorproef. Het werkveld is jouw bron van inspiratie om een nieuwe leeromgeving te ontwerpen.

Veld
Credits
Lager Onderwijs jaar 1
Succesvol groeien 1
4
Didactische stage 1
9
Project aangenaam leer- en leefklimaat
3
Frans 1
3
Mens & Maatschappij en Wetenschappen & Techniek 1A
3
Nederlands basis en in actie 1A
3
Ontwikkelen, leren en onderwijzen 1A
3
Wiskunde basis en in actie 1A
3
Muzische vorming en LO 1A
4
Project actief leren
3
Mediawijsheid
3
Ontwikkelen, leren en onderwijzen 1B
3
Mens & Maatschappij en Wetenschappen & Techniek 1B
3
Muzische vorming en LO 1B
4
Nederlands basis en in actie 1B
3
Wiskunde basis en in actie 1B
3
Levensbeschouwelijk keuzevak

Cultuurbeschouwing
Islamitische Godsdienst
Niet-confessionele Zedenleer
Rooms-katholieke godsdienst

3
Veld
Credits
Lager Onderwijs jaar 2
Project
3
Ontwikkelen, leren en onderwijzen 2A
3
Wiskunde in de praktijk 2A
3
Nederlands 2A
3
Mens & Maatschappij en Wetenschappen & Techniek 2A
3
CreAmuze 2A
3
Grenzen verleggen
3
Ontwikkelen, leren en onderwijzen 2B
3
Wiskunde in de praktijk 2B
3
Nederlands 2B
3
Mens & Maatschappij en Wetenschappen & Techniek 2B
3
CreAmuze 2B
3
Levensbeschouwelijk keuzevak

Niet-confessionele Zedenleer
Rooms-katholieke Godsdienst
Cultuurbeschouwing
Islamitische godsdienst

3
Frans 2
3
Lichamelijke opvoeding 2
3
Didactische stage 2
12
Succesvol groeien 2
3
Veld
Credits
Lager Onderwijs jaar 3
Brede school
4
Algemene oriëntatie leerzorg
3
Leerzorg wiskunde
3
Leerzorg Nederlands
3
Frans 3
3
Mens & Maatschappij en Wetenschappen en Techniek 3
3
Eerste graad stage
5
CreAmuze 3
3
Keuzestage 1
10
Tutorproject

Enkel als je kiest voor Keuzestage 1

3
Keuzestage 2
13
Eindstage
9
Succesvol groeien 3
3
Bachelorproef
5
Levensbeschouwelijk keuzevak

Niet-confessionele Zedenleer
Rooms-katholieke Godsdienst
Cultuurbeschouwing
Islamitische Godsdienst

3

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches. Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Hoe ziet je week eruit?

Wij bieden je een heel gevarieerd lesrooster. Tijdens de lesweken begint de dag om 9 uur en eindigt meestal rond 17 uur. Op donderdag is het steevast "doe-dag". Dan ga je observeren in je stageschool, je probeert er activiteiten uit of neemt deel aan labo's op onze campus. Tijdens de projectweken vallen de gewone lessen weg en concentreren we ons op het project. In de periode voordat je op stage vertrekt, roosteren we vrije dagen in. Je bereidt dan je stagelessen voor en maakt afspraken bij docenten voor begeleiding en feedback.

Bekijk hier een voorbeeld van een lesweek

Stage

Stages zijn in de opleiding Lager Onderwijs een heel belangrijk onderdeel van je opleiding. Want zo doe je echt praktijkervaring op en word je een competente leraar.

We oefenen praktijksituaties in op de hogeschool, het sportterrein en de stageplaatsen. Bij ons groei je als toekomstig leraar door:

 • een sterke persoonlijke begeleiding
 • stages te lopen in diverse onderwijsomgevingen
 • verplichte stageopdrachten met ruimte voor eigen invulling voor keuzeopdrachten

Daarnaast bieden we je ook de kans om stage te lopen in een zorgteam. Je kan je blik nog meer verruimen met een stage in het buitenland. Internationalisering is een belangrijke pijler van onze opleiding. Ga op verkenning in Europa of ver daarbuiten.

Je eerste jaar

In het eerste jaar vind je tijdens een inleefstage wat het echt betekent om les te geven in de lagere school. Het hele jaar door loop je stage in dezelfde klas met een persoonlijke mentor. We begeleiden je voortdurend en sturen bij waar nodig. Zo verwerf je de juiste competenties. 

Je tweede jaar

In het tweede jaar doorloop je drie stageperiodes van anderhalve week in een eerste leerjaar, de tweede graad en de derde graad. Je kiest zelf een stageplaats uit een lijst met stagescholen. 

Je derde jaar

In je derde en laatste jaar verken je de school met een ruimere blik. Je gaat langer en vaker op stage. Je geeft niet alleen les, je onderzoekt de buurt van de school, doet aan co-teaching, loopt mee met het zorgteam,... Ook de externe partners van de school leer je van naderbij kennen. We focussen ook op 'zorg op maat van iedereen'. Zo kan je ook stage volgen in het buitengewoon onderwijs, het alternatief onderwijs of de socioculturele sector. 

Naar het buitenland

Daarnaast bieden we je ook de kans om op buitenlandse stage te gaan of stage te lopen in een zorgteam. En je kan zelfs kiezen voor een stage buiten het onderwijs. Internationale ervaring opdoen is een belangrijke pijler in onze opleiding. Zo ontdek je buiten onze landsgrenzen vernieuwende inzichten en ideeën die je kan toepassen in je eigen werkmethodes. 

Voor vragen of informatie over je stage kan je terecht bij de stagebegeleider Maaike Bronselaer. Bij afwezigheid kan je ook altijd terecht bij Miriam Haelvoet.

Na je studie

Meteen aan de slag

Met je diploma Educatieve Bachelor Lager Onderwijs kan je aan de slag in alle leerjaren van het lager onderwijs, in alle onderwijsnetten, zowel in het gewoon als in het buitengewoon onderwijs. Ook zorgleraar is een mogelijkheid. Werk is er genoeg in het onderwijslandschap. Daardoor vinden onze studenten meteen werk

Verder studeren?

Wil je je kennis graag verder verdiepen en verbreden? Met een aangepast en verkort traject behoren de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs, Secundair Onderwijs en de Bachelor Pedagogie van het jonge kind ook tot jouw mogelijkheden? Met een schakeljaar kan je een masterstudie (bv. Onderwijskunde) aan de universiteit aanvatten. 

Waar heb je les?

Campus Kanal

 • Nieuwe campus
 • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
 • Groot terras
 • Tof studentenresto
 • Lichtrijk studielandschap
 • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
 • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

Campus Bloemenhof

 • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
 • Vlakbij Dansaert
 • Met leuk dakterras
 • Groot studielandschap
 • Gezellige studentenresto 
 • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Toelatingsproeven

Eerst de instaptoets doen! 

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Lager Onderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Flexibel studeren: verkort traject

Ons verkort traject Lager Onderwijs is een flexibele opleiding. Eventueel kan je in deze opleiding werken en studeren combineren. 

Voor het behalen van een Educatieve Bachelor moet je 180 studiepunten behalen. Om deze 180 studiepunten binnen het verkorte en flexibele programma te verwerven, kan je enkel inschrijven als je recht hebt op studieduurvermindering via EVC (elders verworven competenties) of EVK (elders verworven kwalificaties)

Waar begin jij?

Ik heb al een diploma Kleuter- of Secundair Onderwijs of een ander lerarendiploma. 

Heb je een bachelordiploma Kleuteronderwijs, Secundair Onderwijs of een master/bachelor met een specifieke lerarenopleiding (SLO, D-cursus, GPB of AILO), dan kan je meteen starten voor het verkort modeltraject van 60 studiepunten. Dit is in principe een éénjarig traject, maar het valt makkelijk te spreiden over verscheidene jaren. De opbouw bestaat uit modules waarin telkens een 'beroepstaak' centraal staat. Die laat flexibiliteit toe en maakt dat we heel praktijkgericht werken. 

Ik heb een ander diploma en al leservaring

Heb je geen lerarenopleiding gevolgd? Dan bestaan er andere mogelijkheden. Je bent in het bezit van een bachelor/master en ja kan heel wat leservaring voorleggen: eventueel kom je in aanmerking om vrijstellingen te krijgen op basis van je 'eerder verworven competenties' (EVC)

Ik heb een ander diploma maar geen leservaring

Je bent in het bezit van een bachelor/master zonder leservaring. Dan helpen we je graag met een voortraject Verkorte Educatieve Bachelor of Educatieve Master

Een verkort traject van 1 jaar

Onze opleiding kan in 1 jaar beëindigd worden: je volgt dan het modeltraject. Maar je kan er ook voor kiezen om je opleiding te spreiden over verschillende jaren.

Indien je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden
tot het verkort traject overloopt de coördinator met jou het opleidingsprogramma. Je krijgt de kans al je vragen te stellen en we stippelen samen een traject uit dat afgestemd is op jouw organisatorische mogelijkheden. We houden rekening met de combinatie van werken en studeren, gezin,...

Twee studenten werken aan een opdracht in het studielandschap

Jij bepaalt hoe jouw traject eruit ziet

Denk rustig na over de samenstelling en het tijdspad van je traject. Op hoeveel tijd wil je de opleiding afronden? Geef jezelf ook wat krediet... Mogelijk zal je een tijdspad in gedachten hebben, maar merk je gaandeweg de opleiding dat je je programma toch beter wat zou spreiden. 

We geven in totaal 10 uur les per week; op donderdagavond (digitaal via e-learning) en vrijdag de hele dag op campus Kanal.

 

Naar het buitenland

In onze opleidingen bieden we je de kans om op buitenlandse stage te gaan of stage te lopen in een zorgteam. En je kan zelfs kiezen voor een stage buiten het onderwijs. Internationale ervaring opdoen is een belangrijke pijler in onze opleiding. Zo ontdek je buiten onze landsgrenzen vernieuwende inzichten en ideeën die je kan toepassen in je eigen werkmethodes.

schoolbus

Wat kost de opleiding?

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifiek materiaal of uitstappen.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

EhB streeft kwaliteitsvol professioneel onderwijs na!

 • We ontwikkelen onze opleiding voortdurend om te voldoen aan (inter)nationale standaarden.
 • In 2022 vond een peerreview plaats voor de opleiding. Het rapport vind je binnenkort op deze webpagina.
 • Download de kwaliteitsfiche. Zo kom je te weten wat studenten, alumni, werkveld en lectoren denken over deze opleiding.
 • Lees meer over onze kwaliteitszorg.
 • Wie volgt de opleiding LLO? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten LLO over het behalen van hun diploma? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.
 

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

 • Kom een workshop of les volgen 
 • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

Subsidies en beurzen

Recht op een studietoelage? Bekijk hier de mogelijkheden!
Mogelijkheid tot aanvraag KMO-portefeuille (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen)

Start inschrijvingen

Vanaf eind juni kan je je online inschrijven aan onze hogeschool.

Kan je ook op de campus inschrijven?

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Check voor je inschrijving ook nog dit: 

Voor de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs moet je ook eerst de instaptoets afleggen. Deze maak je online en is verplicht om je te kunnen inschrijven. Het bewijs dat je de toets hebt gemaakt, dien je dus ook mee te nemen bij je definitieve inschrijving.

Werkzoekende?

Wist je dat je deze opleiding helemaal gratis kan volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende? Bekijk de voorwaarden via deze link.

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  
Deel dit