magnolia season
Verhaal

Studenten 'tweetalige lerarenopleiding' op bezoek bij immersieschool Les Magnolias

Op 20 maart bezochten de studenten lager onderwijs van de tweetalige lerarenopleiding de basisschool Les Magnolias in Laeken. De Tweetalige Lerarenopleiding is een gezamenlijk project van de Erasmushogeschool Brussel en Haute École Francisco Ferrer.

Deze Franstalige basisschool voert een ambitieus meertalig beleid. Ze bevordert tweetaligheid via een immersietraject in het Nederlands, naschoolse activiteiten in de andere landstaal én lessen waarbij leerlingen kennismaken met talige en culturele diversiteit.

De dag startte met een warm onthaal door directrice Karima Mellouli, gevolgd door een inleiding over CLIL (Content and Language Integrated Learning) door Melinda Zijp, verantwoordelijke meertalige projecten bij Stad Brussel. CLIL is een onderwijsmethode waarbij leerlingen vakken zoals wiskunde of wereldoriëntatie volgen in een tweede (in veel gevallen zelfs een derde) taal – in dit geval Nederlands. Zo wordt taalverwerving gekoppeld aan vakinhoud, wat zorgt voor een rijkere leerervaring.

In kleine groepjes observeerden de studenten verschillende klassen en gingen ze aan de slag met gerichte observatievragen. Elke groep had een andere focus, zoals taalgebruik in de klas, interactie met leerlingen of visuele ondersteuning. Hun observaties en inzichten werden gebundeld en besproken tijdens een reflectiesessie op campus Kanal op 24 maart, samen met studenten van HEFF.

Deze praktijkervaring gaf de studenten niet alleen een realistisch beeld van hoe tweetaligheid en CLIL in een Brusselse basisschool worden toegepast, maar zette hen ook aan tot reflectie over hun eigen rol als taalbewuste leerkracht.

Tip: Als je na het lezen van dit artikel rondwandelt in Brussel, kijk dan zeker eens uit naar de bloeiende magnoliabomen – net zoals de studenten van de tweetalige lerarenopleiding die op bezoek gingen bij École primaire des Magnolias! Wist je trouwens dat de magnoliaboom één van de oudste bloeiende planten ter wereld is? 🌸 Fossielen tonen aan dat ze al meer dan 100 miljoen jaar bestaan – zelfs vóór de bijen! Daarom worden ze niet door bijen, maar door kevers bestoven. De bloemen zijn dan ook extra stevig om deze robuuste bezoekers te verdragen. Net als deze indrukwekkende boom, groeien onze studenten ook volop in hun rol als meertalige leerkrachten!