Secundair Onderwijs
Educatieve Bachelor

Secundair Onder­wi­js

Schrijf je nu in voor Secundair Onderwijs.

Voor wie

 • Ben je enthousiast en leergierig?
 • Wil je leren hoe je doelgericht en met grondige vakkennis aan de slag gaat?
 • Wil je het onderwijs van binnenuit veranderen, op maat van de 21ste eeuw?
 • Ben je sociaal geëngageerd?

 

Voor wie

 • Ben je enthousiast en leergierig?
 • Wil je leren hoe je doelgericht en met grondige vakkennis aan de slag gaat?
 • Wil je het onderwijs van binnenuit veranderen, op maat van de 21ste eeuw?
 • Ben je sociaal geëngageerd?

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Jongeren helpen hun eigen weg te vinden, hen kritisch leren denken, er voor hen zijn… Leraar is een prachtig beroep waar je veel voldoening uit haalt. Als begeleider van jonge mensen bouw je mee aan de maatschappij van morgen. Jij maakt als leraar het verschil in het leven van jonge mensen. In de bachelor Secundair Onderwijs aan Erasmushogeschool Brussel (EhB) verdiep jij je in twee onderwijsvakken of je kiest voor Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie. Je wordt een expert en bent gebeten om jouw kennis en passie voor je vak over te brengen op je leerlingen. Voel jij je geroepen om mee het verschil te maken? Dan is de opleiding Secundair Onderwijs je op het lijf geschreven.

We hebben veel aandacht voor zelfstandig werk en je persoonlijke competenties. Jij als student staat centraal in ons programma. Zo leiden we je op tot een bekwame en deskundige leraar met een eigen identiteit. Een leraar die met beide voeten in de realiteit staat.

"Ik sta super graag voor de klas, en ik zet mijn leerlingen op nummer één. Ik wil ze echt begrijpen. Ik zal nooit de chef uithangen, maar ik werk vanuit wederzijds respect." 

Beste leraar van Brussel Souhaïla Jnah voor de klas.
Souhaïla Jnah
Oud-studente en beste leraar van Brussel

Samenwerkingen

Om je als leraar Secundair Onderwijs van morgen optimaal voor te bereiden op je job, werken we samen met heel wat partners. Naast vele secundaire scholen hebben we ook banden met de lerarenopleiding van onze associatiepartner VUB, enkele CVO's, educatieve centra en socioculturele en sportorganisaties. Studenten Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie kunnen terecht op de splinternieuwe sportinfrastructuur van de VUB.  

Persoonlijke coaching

In deze opleiding garanderen we een persoonlijke aanpak. Tijdens je eerste jaar Secundair Onderwijs krijg je een coach ter beschikking. Hij vormt de brug met jouw docenten, loodst je door de moeilijke momenten en helpt je met praktische problemen. 

Secundair onderwijs

Vakken

We geloven sterk in een interculturele en internationale aanpak met de nadruk op competenties. Deze werkwijze omvat een gamma aan onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, begeleide zelfstudie, probleemgestuurd onderwijs,… Om de leerkansen van alle studenten maximaal te kunnen aanwenden, werken we heel vaak in kleine onderwijsgroepen aan taken, opdrachten en projecten. Tijdens de didactische stages stap je in de echte beroepspraktijk. Met ondersteuningsvakken schaven we de laatste werkpuntjes bij.

Onderwijsvakken

Uit dit brede aanbod kies je 2 onderwijsvakken waarin jij je wil verdiepen. 

 • Aardrijkskunde
 • Natuurwetenschappen
 • Economie
 • Engels
 • Frans
 • Geschiedenis
 • Islam
 • Niet-confessionele Zedenleer
 • Nederlands
 • Wiskunde
 • PAV (Project Algemene Vakken)
 • Techniek
 • Bio-esthetiek
 • Haarzorg/haartooi

Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie

Ook als je voor de optie 'Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie' kiest, heb je een ruime keuze aan jobs. Je krijgt een progressieve vorming tot leraar Lichamelijke Opvoeding. Zo word je voorbereid op het lesgeven aan zowel kleuters als jongeren uit het lager en secundair onderwijs. Tegelijk stomen we je binnen de vakken van Bewegingsrecreatie klaar voor een job in de vrijetijdssector. 

Combinatie onderwijsvakken

Je kan kiezen tussen verschillende vakgebieden die jou echt interesseren. Je kiest vanuit jouw passie om dit nadien met volle goesting uit te stralen naar je leerlingen, als bekwame en deskundige leraar met een eigen identiteit. We leren je verbindingen zoeken tussen vakgebieden. Je bent zo ook mee met technologie, de leefwereld van jongeren en je bent veelzijdig inzetbaar. Een leraar die met beide voeten in de realiteit staat. Niet alle vakken zijn te combineren, maar de mogelijke combinaties bieden wel de meeste werkzekerheid.

cluster
Veld
Credits
Programma jaar 1
Bouwstenen voor burgerzin
3
Sleutelcompetenties en multidisciplinair werken
3
Leeromgevingen ontwerpen
6
Psycho-pedagogische vaardigheden
3
Stage en identiteit
3
Taal A
3
Taal B
3
Onderwijsvak 1: inhouden & praktijk
18
Onderwijsvak 2: inhouden & praktijk
18
Programma jaar 2
Bouwstenen voor actief burgerschap
4
Taal in grootstedelijke context
3
Transversaal werken
3
Tutorlezen
3
Leeromgevingen ontwerpen
3
Psycho-pedagogische vaardigheden
3
Onderzoekend en intercultureel handelen
3
Onderwijsvak 1: inhouden & vakdidactiek - stage 1 & 2
19
Onderwijsvak 2: inhouden & vakdidactiek - stage 1 & 2
19
Programma jaar 3
Bouwstenen voor inclusief burgerschap en co-teaching
9
Urban Education
3
Open ruimte
3
Internationale stage
12
Psycho-pedagogische vaardigheden
3
Leeromgevingen ontwerpen
3
Finale
7
Onderwijsvak 1: inhouden & vakdidactiek - stage 3 & 4
16
Onderwijsvak 2: inhouden & vakdidactiek - stage 3 & 4
16
Veld
Credits
Programma jaar 1 Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie
Brede leerkracht A
3
Leeromgevingen ontwerpen
3
Psycho-pedagogische vaardigheden A
3
Psycho-pedagogische vaardigheden B
3
Reflecterend handelen
3
Taal
5
BR Didactische stage
3
BR Recreatieve sporten
4
BR Sportevenementen
3
BR Sportorganisatie
3
LO Bewegingsvaardigheden A
6
LO Bewegingsvaardigheden B
3
LO Bewegingswetenschappen A
3
LO Bewegingswetenschappen B
3
LO Didactisch labo A
3
LO Didactisch labo B
3
LO Didactische stage
3
LO Geïntegreerde bewegingsprojecten
3
Programma jaar 2 Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie
Brede leerkracht 2
3
Taal in grootstedelijke context
3
Psycho-pedagogische vaardigheden 2
3
Leeromgevingen ontwerpen 2
3
Reflecterend handelen 2
3
BR Didactische stage 7
7
BR Praktijk fitness en natuursporten
3
BR Reddend zwemmen
3
BR Theorie fitness
3
LO Bewegingsvaardigheden
3
LO Bewegingswetenschappen A
3
LO Bewegingswetenschappen B
6
LO Didactische stage A
4
LO Didactische stage B
4
LO Geïntegreerde bewegingsprojecten
3
LO Methodiek bewegingsvorming
6
Programma jaar 3 Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie
Brede leerkracht 3
3
Psycho-pedagogische vaardigheden 3
3
Leeromgevingen ontwerpen 3
3
Finale
7
BR Didactische stage
10
BR Praktijk fitness
3
BR Theorie fitness
3
LO Bewegingswetenschappen
3
LO Didactische stage
10
LO Geïntegreerde bewegingsprojecten
3
LO Methodiek bewegingsvorming
6
LO Organiseren van evenementen
6
Internationale stage
10

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches. Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Stage

We willen jou vormen tot een bekwame leraar met een eigen identiteit. Daarom is de opleiding heel praktijkgericht. Stage lopen betekent bij ons niet alleen lesgeven. Je kan ook terecht in andere sectoren om zo een andere ervaring op te doen of te proeven van de vele mogelijkheden die je met je diploma hebt.

Wat je ook kiest, je kan er ook altijd voor opteren om een semester in het buitenland te studeren of er stage te lopen. Internationalisering is een belangrijke pijler van onze opleiding. Ga op verkenning in Europa of ver daarbuiten!

Onderwijsvakken

We willen jou vormen tot een bekwame leraar met een eigen identiteit. Daarom is de opleiding heel praktijkgericht. Stage lopen betekent bij ons niet alleen lesgeven. Kies je Onderwijsvakken, dan ben je later breed inzetbaar in een secundaire school. Lesgeven in je 'oude' secundaire school? Dat kan! Je doet ook stages in het Buitengewoon Onderwijs, onderwijst het vak PAV (Project Algemene Vakken) of kiest voor stages in bijvoorbeeld educatieve centra of het volwassenenonderwijs.

Lichamelijke opvoeding & Bewegingsrecreatie

De optie Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie bereidt je voor op een boeiende loopbaan in het onderwijs, de gezondheidseducatie, als coach of organisator van sportevenementen. Je leert ook lesgeven aan kleuters en lagere schoolkinderen. En ook in het Buitengewoon Onderwijs doe je ervaring op. Watersport-, ski- en natuursportstages, happenings en sportdagen maken je pakket helemaal af.

Na je studie

Met de opleiding Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs kan je in alle onderwijsnetten en op alle niveaus aan het werk: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, vrij onderwijs, athenea, technische scholen, beroepsscholen, provinciale scholen, stadsscholen, Freinetonderwijs,...

Maar je kan ook aan de slag buiten het onderwijs (door bepaalde vakken op te nemen): de bankensector, dienstensector, vrijetijdssector, administratie,...

Voel je het kriebelen om er nog een extra onderwijsvak bij te studeren? Na het behalen van je diploma volg je dan nog een extra traject. Of wil je verder studeren aan de universiteit? Via een schakeljaar kan je starten met een masteropleiding. Onderwijskunde en Taalkunde zijn bijvoorbeeld mogelijkheden.

Onderwijsvakken

Met de optie 'Onderwijsvakken' ben je klaar om meteen voor de klas te staan maar je kan ook aan de slag buiten het onderwijs. Je kan terecht in de banken- en dienstensector, vrijetijdssector, administratie,…

Lichamelijke opvoeding & Bewegingsrecreatie

Met een diploma Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie kan je, buiten lesgeven in het secundair onderwijs, dan weer aan de slag als fitnessinstructeur of personal coach. Met een extra inspanning kan je ook nog hoger redder, initiator skiën of initiator kajak worden.

Bio-esthetiek & Haarzorg

Ben je afgestudeerd in Bio-esthetiek en/of Haarzorg? Dan is een job als verantwoordelijke of trainer bij een bedrijf gespecialiseerd in haar- of schoonheidsproducten ook een optie, naast lesgeven in het secundair onderwijs. 

Studenten krijgen in kleine groep les

Waar heb je les?

Campus Kanal

 • Nieuwe campus
 • Vlakbij Dansaert – centrum Brussel
 • Groot terras
 • Tof studentenresto
 • Lichtrijk studielandschap
 • Modulaire klassen en veel praktijklokalen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step,…
 • Vlakbij toffe lunchspots, winkels en koffiebars

Campus Bloemenhof

 • Aan het toffe Bloemenhofplein – centrum Brussel
 • Vlakbij Dansaert
 • Met leuk dakterras
 • Groot studielandschap
 • Gezellige studentenresto 
 • Koffiebars, winkels, resto’s op wandelafstand
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets en step 

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Toelatingsproeven

Leraar Secundair Onderwijs worden? Eerst de instaptoets doen! 

Waar je ook zal studeren, als je start met de opleiding Secundair Onderwijs ben je verplicht een instaptoets af te leggen. Ook voor de optie Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie. Deze toets is niet bindend maar wel nodig om je te kunnen inschrijven. Heb je al een andere bachelor of master op zak, dan dien je de toets ook af te leggen. Je vindt de toets online en ze is voor alle studenten van alle hogescholen in Vlaanderen dezelfde. 

Flexibel studeren

Ons verkort traject Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs is een flexibele opleiding. Deze opleiding kan je eventueel combineren met een job. 

Voor het behalen van een bachelordiploma moet je 180 studiepunten behalen. Om deze 180 studiepunten binnen het verkorte en flexibele programma te verwerven, kan je enkel inschrijven als je recht hebt op studieduurvermindering via EVC (elders verworven competenties) of EVK (elders verworven kwalificaties).

Waar begin jij?

Ik heb al een diploma Lager Onderwijs

Heb je al een bachelordiploma Lager Onderwijs, dan schrijf je je in voor het verkort traject. De opbouw is modulair, dit laat flexibiliteit toe en maakt dat we heel praktijkgericht werken. Hoeveel studiepunten dit traject bedraagt, hangt af van wat de trajectbegeleider voor jou uitstippelt. Dit bedraagt 60 studiepunten. 

Ik heb een ander diploma

Wie een ander bachelor- of masterdiploma heeft én ook al een lerarendiploma heeft (D-cursus, GPB, SLO of AILO) kan voor een maximum van 53 studiepunten per onderwijsvak een diploma Secundair Onderwijs behalen. Ongeacht je diploma krijg je een basispakket aan vrijstellingen. Naargelang de aard van je vorige opleiding kunnen dat er nog meer worden. Zo maken we de stap naar een carrièreswitch makkelijk en vooral toegankelijk. 

Ik heb al een bachelor secundair onderwijs, maar wil een extra onderwijsvak geven

Als je al een bachelor secundair onderwijs hebt maar het voelt kriebelen om er nog een extra onderwijsvak bij te nemen, kan je dat in het verkorte traject voor 47 studiepunten behalen. 

Ik wil lesgeven in mijn vakgebied

In de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs aan Erasmushogeschool Brussel (EhB) verdiep je je in de wereld van de vakdidactiek. Heb je al een bachelordiploma en/of al enkele jaren werkervaring, dan kan je met deze lerarenopleiding je kennis van je vak leren overdragen. Je volgt een flexibel en modulair programma met een creatieve basisvorming. 

Heb je minstens drie jaar praktische beroepservaring, dan kan je terecht in de Educatieve Graduaatsopleiding

Studenten werken buiten in groep

Een traject op maat 

Indien je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor het verkorte traject, overloopt de coördinator met jou het opleidingsprogramma. Je krijgt de kans al je vragen te stellen en we stippelen samen met jou een traject uit dat afgestemd is op jouw organisatorische mogelijkheden. We proberen rekening te houden met de combinatie van werken en studeren, een gezin,...

Jij bepaalt hoe lang de opleiding duurt!

Denk rustig na over de samenstelling en het tijdspad van je traject. Op hoeveel tijd wil je de opleiding afronden? Geef jezelf ook wat krediet. Als je tijdens de opleiding merkt dat je meer tijd nodig hebt, kan je een aanvraag doen om het traject meer te spreiden

Studenten bereiden creatieve les voor

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

 

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifiek materiaal of uitstappen.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Kwaliteitsvol onderwijs

EhB streeft kwaliteitsvol professioneel onderwijs na!

 • We ontwikkelen onze opleiding voortdurend om te voldoen aan (inter)nationale standaarden.
 • In 2014 vond een visitatie plaats voor de opleiding. Lees alle sterke punten en actiepunten in het volledige rapport.
 • Download de kwaliteitsfiche. Zo kom je te weten wat studenten, alumni, werkveld en lectoren denken over deze opleiding.
 • Lees meer over onze kwaliteitszorg.
 • Wie volgt de opleiding LSO? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten LSO over het behalen van hun diploma? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.
 

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

 • Kom een workshop of les volgen 
 • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

Subsidies en beurzen

Recht op een studietoelage? Bekijk hier de mogelijkheden!
Mogelijkheid tot aanvraag KMO-portefeuille (https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen)

Start inschrijvingen

Vanaf eind juni kan je je online inschrijven aan onze hogeschool.

Kan je ook op de campus inschrijven?

De openingsuren van ons studentensecretariaat:
 • Ma tot vrij: van 9u00 tot 16u00 (Uitzonderlijk gesloten op 30 juni vanaf 12u en 5 juli de volledige dag.) 
 • Gesloten tijdens zomerverlof van 11 juli tot 15 augustus.
 • Campus Kanal: Slotstraat 28 - 1000 Brussel
 • Vragen? Mail ons op studentensecretariaat.mm@ehb.be of bel op 02 213 61 10

Check voor je inschrijving ook nog dit: 

Voor de opleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs moet je ook eerst de instaptoets afleggen. Deze maak je online en is verplicht om je te kunnen inschrijven. Het bewijs dat je de toets hebt gemaakt, dien je dus ook mee te nemen bij je definitieve inschrijving.

Werkzoekende?

Wist je dat je deze opleiding helemaal gratis kan volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende? Bekijk de voorwaarden via deze link.

Contact