studenten biomedische laboratoriumtechnologie ehb erasmushogeschool forensisch onderzoek
Verhaal

Studenten CSI bij de politie

Onze oud-studenten zijn als enige twee geselecteerd uit 200 kandidaten tijdens de selectieproeven van de federale politie voor een functie als CSI-medewerker. Annelies Tack en Kara Vliegen studeerden in 2017 af als farmaceutisch/biologisch laborant met het keuzetraject forensisch onderzoek binnen onze opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie.

Mannen in witte pakjes

Kara Vliegen had al van jongs af interesse in forensisch onderzoek en wist al snel dat ze deze interesse wou combineren met een job bij de politie: “In mijn middelbare opleiding leerde ik de job van 'de mannetjes in de witte pakjes' kennen. Ik ben voor een opdracht Nederlands iemand van het labo technische en wetenschappelijke politie Limburg gaan interviewen. Zo wist ik waar ik aan zou beginnen en wat de job voornamelijk zou inhouden. Op internet ontdekte ik dat er in België een school bestond die Forensisch Onderzoek aanbood als keuzevak. Ik wist meteen dat ik daar naartoe moest om een goede basis te hebben. Er bestond toen een lijst van diploma’s waarmee je in aanmerking kwam om te starten als hoofdinspecteur bijzondere specialisatie in het labo van de federale politie. Eén van die diploma’s was uiteraard  laborant. De opleiding tot biomedische laboratoriumtechnologie met forensisch onderzoek aan de EhB was dus de ideale combinatie.” 

Indruk kunnen maken

Om met haar diploma op zak uiteindelijk bij de politie te starten legde Kara nog een heel parcours af: “In mijn laatste jaar tot laborant kwam er een vacature voor hoofdinspecteur bijzondere specialisatie bij het labo technische en wetenschappelijke online. Ik schreef me in en kon dan bijna meteen starten aan de selectieproeven. De selectieprocedure bestaat uit een reeks examens waar iedereen die bij de politie wil gaan, voor moet slagen. Afhankelijk van de graad waarvoor je solliciteert zijn de criteria anders en de examens strenger. Om bij het labo te kunnen beginnen, nadat je geslaagd bent op alle proeven, moet je worden uitgekozen door het diensthoofd van het labo en de directeur van de federale gerechtelijke politie van de provincie waar je solliciteert. Daarvoor dienen die selectiegesprekken die je ter plaatse bij de federale gerechtelijke politie gaat doen. Tijdens de selectieprocedure heeft mijn voorkennis uit de opleiding enorm geholpen. Ik wist ook door stages al goed wat de job inhield en kende ook al het een en ander van de theorie die er wordt toegepast. Hier kon ik wel indruk mee maken tijdens mijn selectiecommissie en -gesprekken.”

Spectaculaire ervaringen

Kara is enorm blij met het traject dat ze aflegde: “Ik voel dat ik hier op mijn plaats zit. De job is enorm boeiend en ik ben ervan overtuigd dat ik binnen een aantal jaar een boek zal kunnen schrijven over de spectaculaire ervaringen die ik zal opdoen in deze drukke provincie. Er is altijd wel iets om te doen wanneer je niet van dienst bent: een plantage, een voertuig dat gestolen werd, bijstand leveren aan de diefstallen,…”
Binnenkort krijgt Kara haar CSI-opleiding binnen de politie en gaat ze de eerste keer alleen op afstapping! 
 

Deel dit