Elektromechanische Systemen
Graduaat (HBO5)

Elektromechanische Systemen

Interesse in deze opleiding?

Welkom in de boeiende wereld van de techniek

  • Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.
  • Je bent gepassioneerd door techniek.
  • Je wil weten hoe de dingen werken en hoe je ze kan repareren.
  • Je steekt graag de handen uit de mouwen, eerder dan je te verliezen in theoretische concepten.
  • Je denkt oplossingsgericht en je durft je in een probleem vastbijten tot je het ontward hebt.

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We leiden je op tot een praktijkgerichte professional met ruime technische basiskennis. Je leert oplossingsgericht werken in onderhouds- en serviceopdrachten. Als toekomstig professional werk je aan je communicatievaardigheden (samenwerken, rapporteren, technisch Nederlands, Frans en Engels) en leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid. In het tweedeopleidingsjaar kies je tussen de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken. Op het einde van je opleiding kies je een bijkomende bedrijfsgerichte specialisatie.

Op maat van de praktijk

We werken samen met grote bedrijven uit de Brusselse regio: Audi, Colruyt, Engie en MIVB. Zij hebben ons advies gegeven bij de vakinhouden en engageren zich actief om je mee te begeleiden bij je projecten, het werkplekleren, de stage en je finale specialisatie. Met onze eigen labo’s en in samenwerking met onze partners zorgen we er voor dat theoretische inzichten meteen praktisch toegepast worden in een veilige leeromgeving.

Een derde van de opleiding is werkplekleren. Dit vind je terug in de leerlijn ‘onderhoud’ waar je in de bedrijven praktische onderhoudstechnieken aanleert. Daarnaast werk je twee projecten uit bij, of in opdracht van, bedrijven en loop je op het einde van je opleiding stage.

 

De bedrijfswereld wacht op je

In de industrie is er een echt tekort aan goed opgeleide techniekers. Je kans op een interessante job met toekomst is dus heel erg groot op het einde van je opleiding.

Je zal instaan voor het onderhoud en de herstelling van complexe machines en installaties en werken aan mechanische, elektrische en automatiseringssystemen. Je zal gebruikers, collega’s en leidinggevenden informeren en adviseren bij het gebruik van machines en installaties.

Je kan aan de slag als onderhoudstechnicus, servicetechnicus,meet- en regeltechnicus of bij het opbouwen en in bedrijf nemen van installaties.

Je kan natuurlijk ook altijd verder studeren. Je krijgt dan vrijstellingen op basis van EVK. Dit kan je nagaan bij een trajectbegeleider.

Jouw opleiding in leerlijnen

Vier technische leerlijnen

Hier verwerf je een stevige, brede basis in elektriciteit, mechanica, hydropneumatica en automatisatie. Bij elke onderdeel hoort steeds een belangrijk aandeel labo’s zodat theoretische inzichten steeds gekoppeld worden aan praktische toepassingen. In het derde semester worden deze leerlijnen nog verder uitgediept volgens de gekozen afstudeerrichting.

Professionele vaardigheden

Je leert doelgericht professioneel communiceren met klanten, bij teamwerk, in je rapportering en bij het documenteren. In de Brusselse diverse context besteden we ook aandachtig aan het gebruik van technisch Nederlands, Frans en Engels. Tevens leer je bewust omgaan met veiligheid op de werkvloer en duurzaamheid.

Onderhoud

In het eerste semester ligt de nadruk op handvaardigheid en ga je aan de slag in het makerslab. In het 2de semester leer je over onderhoudsorganisatie en krijg je inzicht in plannen, schema’s en tekeningen. Vanaf het 3de semester trek je naar het werkveld om praktische onderhoudstechnieken in de praktijk aan te leren. Dit laatste natuurlijk in functie van je gekozen afstudeerrichting.

Integratie

Hier leer je de opgedane kennis, vaardigheden en competenties toepassen op de werkplek. Dit doe aan de hand van twee projecten die door bedrijven aangereikt en mee beoordeeld worden. Op het einde van je opleiding heb je dan nog een stage.

Specialisatie

Naast de keuze voor een afstudeerrichting (Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken) kan je nog kiezen voor een bijkomende specialisatie. Deze word je aangereikt door onze partnerbedrijven. Je kan, in samenspraak met hen, zelf bepalen welke richting je met deze bedrijfsspecifieke specialisatie wil uitgaan en zo je professionele carrière sturen.

Field
Credits
Elektriciteit
Basis Elektriciteit
Elektrische installaties
Elektrische machines
Mechanica
Basis Mechanica
Machineonderdelen
Materialenleer
Hydropneumatica
Pneumatica
Hydraulica
Automatisering
Basis Automatisering
Professionele vaardigheden
Operationele veiligheid
Communicatie 1
Onderhoud
Makerslab
Onderhoudorganisatie
Technische plannen & schema's
Integratie
Verkenning werkveld
Project 1

Onderhoudstechnieken of meet- en regeltechnieken

Vanaf het 3de semester (tweede jaar) kan je kiezen voor de afstudeerrichting Onderhoudstechnieken of Meet- en Regeltechnieken.

Kies je voor Onderhoudstechnieken, dan ga je in de technische leerlijnen dieper in op mechanische verbindingstechnieken, pompen, ventilatoren, compressoren en onderhoudstools. Kies je voor Meet- en Regeltechnieken dan ga je dieper in op meet- en regeltechniek, PLC’s en robotics.

Voor beide richtingen zijn de leerlijnen onderhoudstechnieken, integratie en specialisatie natuurlijk vanaf het tweede jaar aangepast aan de gekozen optie. Ook je bedrijfsspecifieke specialisatie kies je in functie van je afstudeerrichting.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag.

Campus Kaai

Je studeert op campus Kaai, die vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. De metro, bussen van De Lijn en de bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus. Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rij je een heel jaar voor €50. Kom je toch liever met de auto? Onze campus heeft een groot parkeerterrein.

Op onze technologiecampus studeer je samen met de studenten uit de de bacheloropleidingen Multimedia & Communicatietechnologie en Toegepaste Informatica en de studenten uit de graduaatsopleidingen IoT, Programmeren en Systeem- & Netwerkbeheer.

Any question?

Nog vragen? Contacteer ons via graduaat.ems@ehb.be

Open days

Infodagen 2020

  • za. 14 maart van 10 tot 13 u.
  • za. 25 april van 10 tot 13 u.
  • za. 27 juni van 10 tot 13 u.
  • za. 5 september van 10 tot 13 u.
  • za. 12 september van 10 tot 15 u

Workshopweek 2020

De workshopweek gaat door van 24 februari tot 28 februari.

Deel dit