Studenten Journalistiek op reportage in Europa
Verhaal

Studenten Journalistiek op reportage in Europa

De laatstejaarsstudenten Journalistiek zitten deze week verspreid over heel Europa. Voor het vak International Experience gaan ze in verschillende steden op zoek naar verhalen die een inspiratie kunnen zijn voor Brussel.

“Vertrekkend vanuit een concrete ergernis of een gemis in Brussel gingen de studenten aan de slag om te zien welke inspirerende voorbeelden ze kunnen vinden in het buitenland”, zegt Aldo Verschuere die als docent het project begeleidt. “Die voorstellen hebben ze enkele weken geleden gepitcht bij de redactie van Bruzz.  Nu zijn ze in de stad van hun keuze aan het werk om er een journalistiek verhaal over te brengen.  De studenten kunnen een ruim gamma aan producten maken: video’s, radioreportages, digital stories, Instagram Stories, longreads.”

Een Brusselaar

“Elke student ontmoet in de stad van zijn of haar keuze ook een Brusselaar die daar nu woont”, zegt Verschuere. “Van deze Brusselaar maken ze een portret of nemen ze een interview af. Wat bracht hem daar? Wat mist hij van Brussel? Wat niet? Wat kan Brussel leren van zijn nieuwe ‘thuis’.  De eindproducten leggen de studenten voor aan Bruzz en als die omroep wat in hun verhaal ziet, verschijnt het ook in de Bruzz media.”

Meer dan journalistiek

“Deze opdracht binnen International Experience gaat over meer dan een journalistiek product”, zegt Verschuere. “De studenten maken ook een financieel, productioneel en redactioneel rapport. Zo leren ze inschatten wat er allemaal komt kijken bij een internationale opdracht. Op dat vlak is het meteen ook een les in ondernemerschap.”

Doornik

De studenten van het tweede jaar zijn net terug uit Doornik. Ze verbleven daar enkele dagen voor hun opdracht binnen International Experience. Ligt Doornik dan in het buitenland? Voor sommige opdrachten van de Vlaamse overheid wel. Volgens Stefan Moens, de docent die International Experience voor de tweedejaars begeleidt, is het ook broodnodig dat de studenten Wallonië leren kennen.

“De belangrijkste bedoeling is de studenten uit hun comfortzone te halen”, zegt Moens. “Ze komen terecht in een stad die ze niet kennen. De studenten zijn daar niet echt op voorbereid en moeten er hun weg zoeken tussen mensen die allemaal Frans spreken. Tegelijk is Doornik een stad die bereikbaar is en waar de mensen niet gesloten zijn. Een van de studenten kon de burgemeester interviewen zonder dat er weken voordien schriftelijke afspraken moesten worden gemaakt.” De tweedejaarsstudenten maken audio en videoproducties en schrijven een artikel over Doornik.

De eerstejaarsstudenten hebben hun International Experience in het tweede semester.

Als je wil weten waar de studenten zoal zitten, ga dan eens kijken op deze kaart.

Deel dit