Journalistiek aan de Erasmushogeschool
Professionele Bachelor

Journalistiek

INSCHRIJVEN

Hou je van taal, schrijven, de media en actualiteit? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Benieuwd naar het journalistieke leven?

Mooi zo! Dan beschik jij alvast over de belangrijkste kwaliteit van een journalist: nieuwsgierigheid. Ook wel de 'journalistieke reflex' genoemd. Op elk moment openstaan voor interessante verhalen, ervaringen en meningen om die op een boeiende manier met anderen te delen.

Als je verlangt naar een avontuurlijke job waar je elke dag met veel goesting aan begint. Waar je gevat kan zijn wanneer nodig, maar ook kritisch als het moet. Dan is het journalistieke leven jou op het lijf geschreven!

Brussel, where the magic happens...

Mediahoofdstad

Of het nu gaat om regionale, nationale of internationale media: nergens in België vind je zo veel mediabedrijven op één en dezelfde locatie. Op het vernieuwde Flageyplein zitten de al even vernieuwde BRUZZ-media met een tv-, radio-, print- én online poot in een crossmediale redactiesetting. Al van ver zie je de VRT-toren op de Reyerslaan en ook heel wat kranten, magazines en productiehuizen hebben hun uitvalsbasis in Brussel en omgeving. Zo’n waaier aan journalistieke mogelijkheden opent uiteraard deuren. Zowel voor gevestigde waarden als voor aanstormend talent. En talenten die de media én de mediahoofdstad op hun duimpje kennen, hebben natuurlijk een streepje voor.

 

Cultuurhoofdstad

Alle Brusselse bioscopen, theaterzalen, muziekgelegenheden en andere places to be op een kaartje krijgen is onmogelijk. Maar zodra je één voet in de bruisende hoofdstad zet, ontdek je ze vast allemaal in een recordtijd. Wij dompelen je de eerste week van het academiejaar alvast onder in een verfrissend Brussel-bad. Goed nieuws voor culturo’s: campus Bloemenhof ligt precies in het Brusselse cultuurepicentrum. ’n Concertje meepikken? Even de Anspachlaan oversteken en je staat mee te brullen in de AB. Betaalbaar, maar vooral lekker uit eten? Voor je het weet schuif je je benen onder de tafel van een hip restaurant in de Dansaertwijk. En nu je er toch bent, waarom niet meteen de shops en boetieks afschuimen? Of een pintje drinken in de journalistencafés Monk of Café Merlot na je cursus tai chi of fotografie.

Europese hoofdstad

Het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, … Als er iets in Europa gebeurt, zal Brussel het geweten hebben. Maar niet alleen de EU-wijken en -instellingen maken van Brussel het kloppend hart van het continent. Ook de dagelijkse clash tussen talen, culturen en opvattingen is interessant. En net dit doet het hart van (toekomstige) journalisten sneller slaan. De vinger aan de pols houden bij belangrijke zaken. Aanwezig zijn op dé plek waar nieuws wereldnieuws wordt. En waar goede verhalen met trossen aan de bomen groeien.

Studentenhoofdstad

In Brussel studeer je niet alleen. Met zowat 70.000 bestormen jullie er jaarlijks de schoolbanken, studentencafés en studentenkoten. Klaar om de hoofdstad te verkennen via de talrijke studentenactiviteiten of je te laten inwijden in een van de studentenclubs. Gelukkig kan je ook op tal van organisaties rekenen om je wegwijs te maken. Voor praktische zaken als studentenrestaurants, vervoer en sociale dienstverlening word je met raad en daad bijgestaan door de studentenvoorziening Stuvo EhB. En dankzij 'Brik' vind je in geen tijd het kot van je dromen.

Volledig vernieuwd opleidingsprogramma

Journalist ben en word je in de enige metropool die België rijk is! Waar anders? Het volledige opleidingsprogramma werd grondig vernieuwd in overleg met het werkveld. Het diploma Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel is een ijzersterke troef als je straks het journalistieke werkveld betreedt.

En dat moet zo blijven. Net zoals de journalistiek zelf is de opleiding voortdurend in beweging. In het eerste jaar naast print, een flinke injectie radio, tv en online. Meer aandacht voor social media en digital storytelling, voor journalistiek onderzoek én ondernemerschapinvestigative, slow & data journalism. En een extra portie sport- of lifestylejournalistiek naar keuze in het eerste jaar.

Met nieuwe multimediaplatformen, waaronder de nieuwssite Erasmix.be en de facebookpagina, en dus nog meer mogelijkheden om zelf journalistiek te publiceren vanaf de eerste lesweken. En met de nagelnieuwe leerlijn International Experience, goed voor maar liefst 10 internationale credits. Er nog niet uit of je liever radioreportages maakt rond actuele thema’s of schrijft over sport? Bij ons leer je hands-on elk medium kennen en betreed je het werkveld als allround journalist.

 

Alumni over onze opleiding

Laurence Torck

Vaak hoor je van universiteiten en hogescholen: “bij ons ben je geen nummer.” Maar nergens heb ik dat zo intens ervaren als op de Erasmushogeschool. Hier krijg je les van proffen die niet alleen proffen zijn, maar mensen met jarenlange ervaring in de journalistieke sector. En Brussel is echt de perfecte stad om je eerste stappen te zetten in de wereld van de journalistiek. Wat me erg heeft geholpen is twee keer stage lopen. Dankzij stages heb ik geleerd wat me ligt, en wat ik later helemaal niet wil doen. De contacten die ik zo gelegd heb, waren goud waard eens ik op zoek ging naar een job! Daardoor ben ik nu journalist bij een van de grootste kranten van het land.

Laurence Torck
Journalist Het Nieuwsblad
May Marchand

De opleiding Journalistiek heeft mij geleerd dat je overal verhalen kunt vinden en dat je zelfs met je smartphone nieuws kunt maken en brengen. Er is geen betere plek voor een journalist in wording dan Brussel, dat is een enorme troef. Ik wist altijd al dat ik geen ‘hard nieuws’ wilde maken, maar de opleiding was hoe dan ook een goede basis voor het echte leven in de media en heeft mij geleerd dat je af en toe al je moed bij elkaar moet rapen en assertief moet durven zijn.

May Marchand
Freelance journalist Libelle en eindredacteur voor De Standaard
Axel Brisart

Een praktijkgerichte opleiding Journalistiek waar je de kneepjes van het vak kan leren en de docenten open staan voor je vragen of ideeën. Daar was ik in 2015 naar op zoek, en dat was ook wat ik vond aan de Erasmushogeschool. Het grootste pluspunt aan deze Bachelor Journalistiek: niet één, maar wel twee stages. Zowel in het tweede als derde jaar krijg je de kans om ervaring op te doen op de werkvloer, en dat staat boven alles. Die stages openen deuren. In mijn laatste jaar volgde ik stage op de sportredactie van Het Laatste Nieuws. Na een positieve evaluatie mocht ik er meteen aan de slag. Nu, twee jaar later, ben ik nog steeds KV Mechelen-watcher en online sportredacteur voor HLN.

Axel Brisart
Sportredacteur Het Laatste Nieuws
Emilie

Als journalist hoor je een blik op de wereld te hebben, en een hoofdstad met zoveel verschillende nationaliteiten en culturen is daar naar mijn gevoel de meest vruchtbare grond voor. Dit is een relatief kleine opleiding, en dat zorgt ervoor dat de docenten jou echt kénnen. Ze weten wat je sterktes en zwaktes zijn, en kunnen je dan ook beter dan ergens anders bijstaan in je studieproces. Je krijgt de vrijheid om in je journalistieke opdrachten te werken rond jouw interesses. In mijn laatste jaar heb ik via Erasmus+ een semester gestudeerd in Noorwegen. Ik leerde het land en z’n cultuur kennen als een echte local, spijkerde mijn Engels bij en leerde mensen van over de hele wereld kennen. Mijn internationale contacten zijn ondertussen ook al van pas gekomen in mijn professionele leven. Kortom, ik zal me die jaren aan de Erasmushogeschool nooit beklagen!

Emilie Légère
Journalist VRT (Pano)

Leren plantrekken

Als onervaren student naar belangrijke mensen bellen, politici interviewen, met de camera of microfoon naast andere journalisten gaan staan, ... Niet evident. Maar het is net dat leren 'plantrekken' dat mij op drie jaar tijd enorm heeft vooruit gebracht. De assertiviteit en andere journalistieke kwaliteiten die de opleiding Journalistiek mij heeft bijgebracht, komen nog elke dag van pas in mijn job.

Journalistiek Lidewij Nuitten
Lidewij Nuitten
Iedereen Beroemd, winnares VRT-Diversiteitstrofee met 'Mijn straat'

Een nuchtere kijk op de wereld

In Erasmushogeschool word je direct ondergedompeld in de wereld van journalistiek. Je leert echt iets, niet alleen journalistieke technieken, maar ook een nuchtere kijk op de wereld. Journalistiek leer je niet enkel achter de schoolbanken en daarom duurt het ook niet lang voor je zelf op pad vertrekt. Waar beter dan in Brussel, dicht bij alle mediabedrijven en een stad vol verhalen? De klassfeer, die in hoger onderwijs vaak gemist wordt door studenten, wordt op Erasmushogeschool behouden door relatief kleine klasgroepen. Door die kleine groepen is er ook een goed contact met de lectoren. De lectoren zijn ervaren in hun vak en meer nog, ze zijn erdoor gepassioneerd. Dat dragen ze over op de studenten.

Student Sam Coremans
Sam Coremans
Eerstejaarsstudent Journalistiek

Benieuwd naar meer verhalen van studenten en alumni Journalistiek? Neem hier dan zeker een kijkje! 
Getuigenissen Journalistiek

 

Scherp alvast je pen en stroop je mouwen op... Het wordt een buitengewoon boeiende tocht.

Je programma Journalistiek

Wat kan je na het eerste jaar?

Na het eerste jaar kan je een onderwerp grondig researchen en een overload aan informatie doelgericht verwerken. Je schrijft een vlot en correct nieuwsbericht, verslaat een persconferentie en houdt een nieuwsblog bij. Je werkt samen met anderen, leidt vergaderingen en haalt zelfs de strakste deadlines. Je kent het medialandschap waarin jij over enkele jaren terechtkomt en volgt dagelijks de actualiteit. Je weet wat er zich afspeelt op het gebied van politiek, economie en (media)recht. Je plaatst de actualiteit in een breder perspectief en weet hoe de belangrijkste beleidsstructuren in elkaar zitten. Je hebt grondig aan je taalvaardigheid geschaafd, want een Belgisch journalist redt zich ook in het Frans en het Engels. Je zet je eerste stappen in de print-, radio-, tv-, en onlinejournalistiek en je verzilvert je internationale credits in een buitenlandse stad naar keuze. Ook al in je rugzak: een flinke schep sport- of lifestylejournalistiek, én een eerste internationale productie-ervaring.

Veld
Credits
Ondersteunende vakken
Inleiding tot de Journalistiek
4
Media 1: Media in beweging
3
Mediarecht en deontologie
3
Kaders en Roots 1

Internationale topics
Politiek
Sociale topics
Cultuur
Sport
Lifestyle

6
Talen
Nederlands 1: Journalistiek Taalgebruik
5
Frans 1
4
Engels 1
4
Journalistieke Praktijk
Journalistieke Praktijk 1: Media in beweging
4
Journalistieke Praktijk 2: Research
4
Journalistiek Actief Buiten de School
Journalistieke Technieken
Print 1
4
Audio & Video 1
4
Online 1
3
International Experience
International Experience 1
3
Actua-Test
Actua-Test 1
5
Onderzoeksmethoden
Onderzoeksmethoden 1
4

Wat kan je na het tweede jaar?

Na het tweede jaar heb je door alle praktijkopdrachten al flink wat aan je portfolio toegevoegd. Je bent vertrouwd met de meer complexe redactionele genres en weet hoe je een reportage, achtergrondverhaal, sfeerstuk en interview aanpakt.

Ook je stem en uitspraak is getraind. Je maakt eenvoudige radio- en televisiereportages en je voelt je thuis in een redactieteam. Met dat team heb je een multimediaal product klaargestoomd, met printartikels, radio- en tv-reportages en onlinebijdragen.

Tijdens je stage heb je zes weken lang meegedraaid op een redactie en ging je op pad met professionals. Als tweede International Experience ging je multimediaal nieuws jagen en maken buiten de landsgrenzen.

Het redactielandschap wordt nu je biotoop en uitvalsbasis. In de tv- en radiostudio interview je je gasten en leid je je eigen reportages in. Je visioneert en monteert je opnames in onze montagecellen, uitgerust met de nieuwste software, waarover je ook thuis beschikt. In de mediatheek ontleen je gratis professioneel video- en audiomateriaal om er al je beeld- en geluidsopnames mee te maken, inclusief statieven, zendmicrofoons en belichting.

Veld
Credits
Ondersteunende vakken
Media 2: Mediasociologie
3
Onderzoeksmethoden 2
3
Talen
Nederlands 2: Schrijven voor Audio & Video Stem en uitspraak
4
Frans 2
4
Engels 2
4
Journalistieke Praktijk
Stage 1
7
Journalistieke Praktijk 3: Journalist in actie
4
Journalistieke Praktijk 4: Multimediaal project
4
Journalistiek Actief Buiten de School
Journalistieke Technieken
Print 2
3
Audio 2
3
Video 2
3
Online 2
3
Digitale Verwerkingstechnieken
Lay-out & Dataverwerking 1 en Foto, Video & Audio 1
4
Actua-Test
Actua-Test 2
4
International Experience
International Experience 2
3
Kaders en Roots
Kaders en Roots 2

Politiek
Sociale topics
Economische topics

4

Wat kan je na het derde jaar?

Tijdens je laatste jaar heb je nog maar weinig les, want je doet zowat alles zelf. Zo ga je zelf op zoek naar ideeën voor reportages en weet je hoe je een verhaal moet verkopen. Als professioneel journalist plan je zelf je werk, doe je actieve research en creëer je sterke journalistieke producten. Zowel op het vlak van print, online, tv als radio. Publiceerbaarheid is nu hét criterium. Je krijgt de sterkste Masters of Media op je bord, zet de kroon op je onderzoeksvaardigheden en reflecteert over maatschappij en media.

Je creëert het crossmediale project 'Erasmix' en versterkt daarmee je vaardigheden die je in het tweede jaar al verwierf. Kers op de internationale leerlijn is een ‘Make Brussels Better’ buitenlandreportage die je klaar voor uitzending/publicatie aanlevert bij onze media-partners BRUZZ. Aan je afstudeerproject werk je het hele jaar, ondersteund door een wekelijkse helpdesk, om op het einde van de opleiding jouw artikel of reportage voor te stellen aan een professionele jury. Je gaat er uit met een afstudeerstage van maar liefst drie maanden. Meteen je voet tussen de deur van het werkveld?

Veld
Credits
Ondersteunende Vakken
Masters of Media
3
Onderzoeksmethoden 3
3
Kader en Roots 3: Voertaal Engels
3
Journalistieke Praktijk
Stage 2 of Stage Internationaal
14 of 15
Journalistieke Praktijk 5: Crossmediaal project
4
Journalistieke Praktijk 6: Integraal afstudeerproject
7
Journalistiek Actief Buiten de School
3
Journalistieke Technieken
Journalistieke Technieken Audio 3
5
Journalistieke Technieken Video 3
5
Journalistieke Technieken Online
3
Digitale verwerkingstechnieken 2

Lay-out en dataverwerking 2
Foto, video, Audio 2

4
International Experience
International Experience 3
4
Actua-Test
Actua-Test 3
3
Docententeam Journalistiek

Een ijzersterk en enthousiast team van docenten wacht op jou.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Twee stages dompelen je onder in de journalistieke praktijk

De bachelor Journalistiek van de Erasmushogeschool is de enige journalistieke opleiding in Vlaanderen waar je al vanaf het tweede jaar stage loopt. Zo heb je de kans om bijvoorbeeld het ene jaar voor een televisiezender te werken en het jaar daarop voor een lifestylemagazine. De multimediale aanpak bereidt je voor op het werkveld van de toekomst.

Dankzij mijn stages legde ik de contacten die ik nodig had om als journalist aan de slag te gaan.

Minder dan een maand na mijn laatste stagedag kon ik beginnen bij De Morgen.

Charlotte Van Hacht
Oud-studente, Journaliste @ De Morgen

Redactionele stages: jouw brug naar het werkveld

De dubbele stage biedt jou én ons de gelegenheid om de verworven competenties te toetsen aan de praktijk van het werkveld. We zijn niet bang van deze confrontatie, integendeel, we verwelkomen ze en danken onze vele stagepartners voor de prettige en verrijkende samenwerking. Voor de studenten is de stage een unieke gelegenheid om kennis te maken met de beroepspraktijk. Misschien kom je er je journalistieke helden, of … jezelf tegen. Of veel waarschijnlijker: gedegen vakmensen met een grote beroepsernst en een dito bereidheid om je de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. De boodschap is duidelijk: haal er uit wat er in zit!

Het waren de stages die me voor de Erasmushogeschool deden kiezen.

De kans om me tweemaal te bewijzen op een redactie, wilde ik niet laten liggen. Nog voor ik mijn diploma had kon ik aan de slag als journalist.

Hans Vandendriessche
Oud-student, Hoofdredacteur @BelgaNewsAgency

Toekomstmogelijkheden met je diploma Journalistiek

Je kan overal aan de slag als journalist.

Na de opleiding ben je allround journalist.  Nog niet zeker of je nu radioreportages wil maken of toch liever schrijft over sport? Goed nieuws, want aan de Erasmushogeschool leer je elk medium in theorie en praktijk kennen. Nadat je afgestudeerd bent, kan je overal aan de slag als journalist.

Je kan ook nog verder studeren.

Na de bachelor Journalistiek kan je onmiddellijk aan de slag als journalist, maar ook verder studeren is een optie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een postgraduaat Internationale Researchjournalistiek, of een master in de Politieke Wetenschappen of Culturele Studies via een schakelprogramma. Of wil je graag een extra bachelordiploma op zak hebben?

Een tweede bachelordiploma behalen

Op onze campus kan je via een verkort traject van één of twee jaar een tweede bachelordiploma behalen.

Je kan ook elders in de Erasmushogeschool Brussel terecht voor een postgraduaat, een tweede Bachelor of een Banaba (Bachelor na Bachelor).

Een master studeren

Na het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma kan je beginnen aan een Academische Master in een gelijkaardig of aanverwant studiedomein aan een hogeschool of universiteit. Bij de Vrije Universiteit Brussel, onze partnerinstalling, kan je onder andere deze masters studeren:

Welkom op Campus Bloemenhof

Campus Bloemenhof Journalistiek

Je volgt les op campus Bloemenhof of op campus Kanal, beide in hartje Brussel. Campus Bloemenhof vind je aan het charmante Bloemenhofplein, vlakbij de Dansaertwijk. De grootste troef van deze campus: het grote dakterras waar je 's middags kan lunchen en kan genieten van het panoramisch zicht. Campus Kanal ligt pal in de hippe Dansaertwijk. Met de laatste technologische snufjes, future classrooms en learning spaces is deze campus klaar voor de toekomst. De campussen zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf hier stap je 15 min tot aan de campus. Of neem metro 1 of 5 tot aan halte Sint Katelijne. Vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid neem je tram 3 of 4 en stap af aan Beurs of Anneessens.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

 

 

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke software of ander materiaal.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

Studeren of stage in het buitenland?

Staan je koffers al klaar? Sowieso verwerf je in je reguliere programma al 10 internationale credits. Maar je kan er ook voor kiezen om één semester in het buitenland te studeren en of stage te lopen.

Onze opleiding is lid van EJTA (European Journalism Training Association), een netwerk van 55 opleidingen Journalistiek uit 24 landen.

Een buitenlandse stage

Al een stage overwogen in bijvoorbeeld Spanje, Zweden, Nederland of de Verenigde Staten? Het kan! Als je voor een buitenlandse stage kiest in je derde leertraject, geven we je trouwens een studiepunt extra (15 i.p.v. 14 studiepunten), zodat je afstudeert met 181 studiepunten.

Voor al je vragen over een buitenlandse ervaring kan je contact opnemen met Peter Mast. Hij is de coördinator voor internationalisering.

Word journalist in één of twee jaar!

verkort traject journalistiek

Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak? En wil je nog even verder studeren? Dan bieden we je de kans om het ijzersterke diploma Journalistiek van EhB te behalen in één of twee jaar. Daarvoor ligt het immer bruisende Brussel op je te wachten, én een programma van 60 of 120 credits, dat je volgt met de bachelor Journalistiek-studenten en met internationale gaststudenten.

Ervaren journalisten-docenten gidsen je door de multimediale beroepspraktijk, begeleiden je tijdens de reality-projecten en journalistieke exploratiereizen, leren je mediakritisch denken en journalistiek ondernemen. In je eigen redactie met pc- en mac-omgeving, studio’s en montagecellen maak je producten aan die je publiceert op www.erasmix.be en die van daar uit hun weg vinden naar de reguliere media. De verworven competenties etaleer je tijdens werkveldstages én tijdens de voorstelling van je afstudeerproject - een publiceerbaar journalistiek product dat voldoet aan de hoogste professionele eisen - aan een jury van hoofd- en eindredacteurs.

Misschien studeerde je tot voor kort aan een andere Vlaamse hogeschool of universiteit? Of ben je al een happy resident van onze centrumcampus Bloemenhof? In beide gevallen geldt: journalist ben en word je in Brussel. Waar anders?

Toelatingsvoorwaarden verkorte opleidingstrajecten Journalistiek

Programma Journalistiek twee jaar

Verkort Programma Professionele Bachelor in de Journalistiek 120 credits (twee academiejaren)

 • Iedereen met een bachelordiploma komt in aanmerking.
 • Taalvoorwaarde: Je volgde hiervan min. 120 bachelor/master-credits met als voertaal Nederlands, of je hebt een taalattest niveau. C1
Journalistiek Verkort Programma 60 credits

Verkort Programma Professionele Bachelor in de Journalistiek 60 credits (één academiejaar)

 • Iedereen met een masterdiploma.
 • Iedereen met een academisch bachelordiploma Toegepaste Taalkunde, Taal-en Letterkunde, Geschiedenis, Politieke en Sociale Wetenschappen, Communicatiewetenschappen, of gelijkgestelden.
 • Iedereen met een professioneel bachelordiploma Communicatie-management, Audiovisuele Kunsten, Audiovisuele Technieken, Media en Entertainment Business of gelijkgestelden.
 • Taalvoorwaarde: Je volgde hiervan min. 120 bachelor/master-credits met als voertaal Nederlands, of je hebt een taalattest niveau. C1.

Kom naar de infodag en schrijf je meteen in

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • Zaterdag 19 maart (10u-13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u-13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u-15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u-15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u-15u)

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Elke krokusvakantie organiseren we een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze.

Onze workshopweek gaat in 2022 door van maandag 28 februari t.e.m. vrijdag 4 maart. Perfect tijdens de krokusvakantie zodat jij tijd hebt om onze opleidingen te komen ontdekken. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

Work it wednesdays

Meerdere malen per jaar nodigen we alle nieuwsgierigen uit op onze campus voor een hele namiddag te proeven van journalistieke workshops. Hou zeker de evenementenpagina in de gaten!

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Erasmix, jij maakt het nieuws

De paradepaardjes én journalistieke uithangborden van de opleiding zijn de multimediale nieuwsplatformen Erasmix, een mix van radio-, tv- en onlineproducten mét bijbehorend printmagazine, en de opleidingspagina op facebook. Je kan er je journalistieke ei kwijt, je bekwaamt je in digital storytelling en je bouwt - ook buiten de opleiding - aan een relevant portfolio. In het tweede jaar neem je met je redactieteam ook het beheer en de dagelijkse werking van deze nieuwsplatformen in handen.

Erasmix logo

Van onderwerp tot multimediale publicatie

Vanaf dag één kan je eigen voorstellen en journalistieke bijdragen indienen. Ervaren docenten bieden zowel inhoudelijke als technische ondersteuning en helpen je bij de professionele uitwerking van je onderwerp, tot en met de publicatie. Je krijgt ook steeds een individuele evaluatie van je werk, met tips om het nog beter te doen. Het is zonneklaar dat je hieruit heel veel leert.

facebookpagina journalistiek

 


Bovendien geven je publicaties je uitstraling in de mediawereld. Geregeld maken onze studenten ‘nieuws’ met hun bijdragen en je mag er gerust op zijn dat je toekomstige werkveld meekijkt. Heel wat Erasmix-producten vinden via de persbureaus Belga en Stampmedia, of de Brusselse ‘Flagey-media’ BRUZZ, hun weg naar de nationale nieuwsredacties.

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  

 

Deel dit