Studenten Hotel- en cateringmanagement
Graduaat (HBO5)

Hotel- en cateringmanagement

Fan van horeca!

Je verwent graag je klanten. Je houdt ervan mensen in hun vrije tijd verwennen en ontspanning aanbieden. Je wil hen een onvergetelijke ervaring bezorgen!

Je bent commercieel ingesteld. Je komt tegemoet aan je veeleisende klanten zonder het belang van het bedrijf te vergeten. Je bent praktisch met oog voor detail.

Je bent een teamplayer. Je houdt ervan om in team te werken en hen in hun dagelijkse werking aan te sturen. Dit doe je zelfstandig en met aandacht voor de mensen om je heen.

Je bent een actieve doener. Je houdt ervan te organiseren, bent flexibel en je wil je resultaat bereiken. Je wil productkennis opdoen en praktijkgericht leren.

De gastvrijheidssector, met haar hotelketens, recreatieparken, evenementenhallen, restaurants, cateringbedrijven en sportcentra, is voortdurend op zoek naar mensen die de expertise hebben om ontspanning, service en verwennerij te kunnen managen. En dat is niet vanzelfsprekend. Je dient namelijk rekening te houden met zowel de veeleisendheid van de klanten als met de commerciële belangen. We leiden je daarom op tot een medewerker met managementvaardigheden, organisatietalent, commercieel gevoel, productkennis, een duidelijke klantgerichtheid en een zekere maturiteit.

Om dit te bereiken, dien je een aantal beroepsvaardigheden te verwerven, die we omzetten in acht basisdoelstellingen:

 • je kan tegemoetkomen aan de veeleisendheid van de klanten
 • je vult de commerciële belangen in
 • je hebt organisatietalent
 • je hebt een ondernemende ingesteldheid
 • je kunt zowel zelfstandig als in teamverband opdrachten uitvoeren
 • je realiseert projecten
 • je beschikt over heel wat communicatieve vaardigheden
 • je hebt voldoende technische bagage om je medewerkers te managen

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens 18 jaar zijn. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kan je na het slagen in een toelatingsproef toch starten.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Het diploma graduaat Hotel- en cateringmanagement opent vele deuren

De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière

Met een graduaatdiploma Hotel- en Cateringmanagement op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten volledig benut. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Deze tweejarige opleiding bereidt je voor op een job binnen de hotel en restaurantsector in een (middel)managementfunctie als maître d’hôtel, food and beverages manager, front office manager, keukenverantwoordelijke … Je kan als zelfstandige ook aan de slag in de cateringsector, restaurantsector, uitbating van kleinschalige logies …

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding je kennis verdiepen in de hotelsector, dan biedt een professionele bachelor Hotelmanagement aan de Erasmushogeschool Brussel een aanvullingstraject van 90 studiepunten.

Wil je je kennis verbreden en doorstromen naar een professionele bachelor in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde zoals Toerisme- & Recreatiemanagement, Office Management, Communicatiemanagement of Idea & Innovatiemanagement, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen o.b.v. je graduaatsdiploma (EVK).

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Je volgt ongeveer 3,5 dagen les per week. In het 2de en 4de semester van de opleiding zijn stages vervat. Deze stage geeft je de kans om wat je leert in de lessen meteen om te zetten in de praktijk.

Je opleidingsprogramma bestaat uit drie leerlijnen:

1. Basismodules hotel en catering

In de basismodules Hotel en Catering leg je de noodzakelijke operationele fundering voor de komende managementkennis. Je leert er hotels vanbinnen en van buiten kennen. Elke module behandelt een specifiek departement en leert je het reilen en zeilen binnen dit departement, vb. receptie, restaurants enz. Andere modules zoals inleiding in de hotel-en cateringindustrie, personeel en organisatie en taalvaardigheid geven je de nodige algemene kennis als operationele achtergrond voor het vervolg van de opleiding.

2. Management en organisatie

In deze modules bouw je verder op de basis van de verschillende departementen en gaan we een stapje hoger: nl. het managen van deze departementen. Dit leer je in de modules “Management Voeding en Drank” en “Management Receptie en Hotelhuishouding”.  Ook overkoepelende managementvaardigheden worden gezien zoals bijvoorbeeld “Hotelmanagement en managementtechnieken”.

3. Werkplekleren & Integratie

Als kers op de taart werk je in het 2de semester van de opleiding operationeel mee in een departement, hotel, restaurant naar jouw keuze. Om alles in praktijk af te toetsen en om te zetten sluiten we de opleiding af in het vierde semester met een managementstage.

Lessenrooster?

Wanneer vinden je lessen plaats? Kijk alvast op het lessenrooster voor het dagtraject (1ste - 2de jaar).

Volg je het dagtraject? Dan gaan je lessen door in het centrum van Brussel, op campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool Brussel.

Volg je het avondtraject? Dan gaan je lessen door in Brussel, op de campus van CVO Coovi in gebouw 5.

Op campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool Brussel:

 • Zaterdag 17 maart, 10u - 15u
 • Zaterdag 21 april, 10u - 15u
 • Zaterdag 23 juni, 10u - 15u
 • Zaterdag 1 september, 10u - 15u

Op CVO COOVI:

 • Zaterdag 20 januari 2018, 9u- 12u
 • Zondag 29 april 2018, 11u - 17u

Waar inschrijven?

De opleiding Hotel- en cateringmanagement is een samenwerking tussen CVO Coovi en de Erasmushogeschool Brussel. De inschrijvingen vinden plaats op Campus Coovi, E. Gryzonlaan 1-1070 Anderlecht (zie openingsuren).

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld is wettelijk vastgesteld op € 1,50 per lestijd. Je kan dus zelf berekenen, aan de hand van het aantal lestijden van de modules die je wenst te volgen, hoeveel je zal moeten betalen. Het totaal is per semester begrensd op maximum € 300. Naast het inschrijvingsgeld is er ook nog de kost voor het gebruik van het digitaal onderwijsplatform, Smartschool.

Ben je zelfstandige of wil je werkgever je opleiding betalen? Informeer je bij je werkgever ook of je een deel van je opleiding kan betalen met de kmo-portefeuille van de Vlaamse Overheid. Lees alles na op www.kmo-portefeuille.be.

Ben je werknemer, dan loont het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kunt maken van opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap. Je mag nog niet in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs. Informeer ook of je in aanmerking komt voor een extra tegemoetkoming. Verdere voorwaarden vind je op www.vdab.be/opleidingscheques.

Check ook of je als werknemer een beroep kunt doen op educatief verlof of vormingsverlof: www.werk.belgie.be

Wat breng je mee bij inschrijving?

 • je identiteitskaart
 • kopie van je diploma secundair onderwijs. Beschik je niet over een diploma secundair onderwijs, geen probleem. Je kan ook een toelatingsproef afleggen vóór de start van de opleiding. 
 • attesten voor aanvraag van vrijstelling van modules. Het aanvraagformulier vind je in het handboek voor vrijstellingen.
 • attest voor vrijstelling van betaling (VDAB, OCMW, mindervaliditeit)
 • bankkaart en eventueel opleidingscheques om de betaling te regelen; we aanvaarden geen cash, overschrijving of creditcards.

Nog vragen?

Neem gerust contact op met de opleidingscoördinator An Winnepenninckx (an.winnepenninckx@coovi.be)