camera hacking
Verhaal

De digitale ontwerpers van de toekomst: straffe koppen!

De opleiding Digital Design & Development leidt je op tot de digitale ontwerper van de toekomst. Maar wat is deze toekomst, en wie zijn nu deze krakken die deze toekomst vormgeven? We  geven tekst en uitleg.

Digitale technologie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en de maatschappij. Hoe vaak check jij je smartphone wel niet per dag? Of gebruik je een app om je bus of trein zeker niet te missen? Of misschien heb je wel een slimme thermostaat of ander apparaat in huis dat je constant in verbinding stelt met alles of iedereen? FOMO - Fear Of Missing Out, ofte 'niet geconnecteerd zijn' is een heus ziektebeeld geworden.

Gelukkig is er wereldwijd een sterke verschuiving aan de gang om digitale technologie terug 'menselijk' te maken - om te technologie als plezier voor en ten dienste van de mens en de maatschappij te stellen. Met andere woorden: minder zichtbare technologie, en meer aandacht voor de belevingservaring. Hiervoor heb je ontwerpers nodig die met deze veranderingen overweg kunnen. Die niet enkel kaas gegeten hebben van de nieuwste digitale technologieën en trends, maar die ook uitstekend begrijpen hoe de mens daarmee omgaat en die bovendien sterk artistiek en experimenteel ingesteld zijn zodat ze de aloude clichés durven doorbreken en vernieuwende toepassingen kunnen bedenken. En net dààr heeft de gloednieuwe opleiding Digital Design & Development (DxD) een beentje voor.

DxD studeren en digitaal ontwerper van de toekomst worden? Dan ben je in alle geval in goed en artistiek gezelschap! Op onze campus doceren enkele erg straffe koppen waarvan je ongetwijfeld al gehoord hebt. We stellen er graag enkele aan je voor:

pieter steyaert

Pieter Steyaert is zo'n straffe gast: hij is computerwetenschapper, datakunstenaar, biohacker en bovenmatig geïnteresseerd in digitale levensvormen. Als mede-oprichter van het SEAD netwerk probeert hij aktief de toekomst te veranderen. Hij bouwt o.a. futuristische ruimteschepen en andere collectieve kunstwerken.

In hetzelfde rijtje vinden we Valery Vermeulen. Deze internationaal gerenommeerde mediakunstenaar en muzikant is eigenlijk doctor in de wiskunde, maar houdt zich vooral bezig met het componeren van muziek op basis van kwantumfysica en de wiskundige modellen van zwarte gaten en andere kosmische fenomenen. Of hoe zelfs kurkdroge theoretische materie pure poëzie kan zijn!

Voor wie het wat speelser maar even buitenaards wenst kan het fijne gezelschap opzoeken van Dirk Van Welden. Zijn naam zet je misschien niet meteen iets, maar hij is een absolute topper en pionier op het vlak van virtual reality games. Zijn Space Pirate Trainer blijft één van de populairste spelletjes op de markt. Gewild door Microsoft en consoorten omwille van zijn uitdagende gameplay, maar 100% Belgisch!

jan de coster

Ook Belgisch pur sang is Jan De Coster. Als hij niet op één of ander internationaal podium staat te spreken vind je hem ongetwijfeld op onze campus of in zijn studio terug, omringd door talloze robots. Jan is robotbouwer. Maar niet zòmaar robots; hij ontwerpt en bouwt robots die vriendelijk, aangenaam en empatisch zijn, die ons helpen en met ons samenleven in de hybride maatschappij van de toekomst. Zijn creaties zijn kritische reflecties en antwoorden op de technologische uitdagingen waar de maatschappij voor staat. 

Ben je trouwens geprikkeld door de toekomst? Vergeet je dan niet tijdig in te schrijven voor onze artistieke toelatingsproeven. De plaatsen zijn beperkt!

Deel dit