
Digital Design & Development
Interesse in deze opleiding? Kom naar
Design Foundations
Je krijgt de universele ontwerpprincipes onder de knie. Je maakt kennis met creativiteit en vormgeving in het algemeen, en aspecten van grafische vormgeving in het bijzonder. Ook komen tekenen en schetsen aan bod.
Er wordt o.a. aandacht besteed aan kleur, vorm, patronen, typografie, beeldvoering, perspectief en lay-out. Je doet de nodige theoretische kennis omtrent deze principes op, en past dit ook toe in korte en gerichte oefeningen.
5
Media Foundations
Dit opleidingsonderdeel richt zich specifiek op dié creatieve- en designskills die van toepassing zijn op het thema van de eerste Studio - Visueel Essay. Je leert de basisprincipes van fotografie en cinematografie. Zo wordt er o.a. aandacht besteed aan beeldvorming, belichting, compositie, brandpuntsafstand, scherptediepte en de opnamehoek. Door middel van workshops krijg je inzicht in de theorie. Wekelijks is er een ander onderwerp opgegeven. De oefeningen concentreren zich op het vertalen van concepten naar beelden. Op het einde van het semester worden alle werken gebundeld in een portfolio.
5
Media Development
In Media Development ontdek je de tools die nodig zijn om een digitaal idee on-en offline tot leven te wekken. Je wordt ondergedompeld in HTLM5, CSS en javascript.
De focus ligt voornamelijk op het leren gebruiken van front-end webtechnieken, maar er wordt ook ingegaan op het gebruik van een webserver. De specifieke tools en technieken die gebruikt worden staan in het teken van de Studio-opdracht.
5
Creative Development
In dit vak leer je op een eenvoudige en toegepaste manier gestructureerd creatief programmeren via een zogenoemde visual programming language. Je wordt uitgedaagd om grafische ontwerpen te maken door middel van een algoritme.
Vervolgens stap je over naar procedureel grafisch programmeren met behulp van javascript en het P5.js framework.
5
Design Thinking, Project Management, Kunst- en designgeschiedenis
Dit vak bestaat uit drie delen:
Design Thinking vormt de basis van je opleiding. Vanaf dag één maak je kennis met de basisprincipes van de Design Thinking methodologie, en besteed je aandacht aan onderzoekend handelen, kritische reflectie, brainstorming, en itererend werken.
Om een project tot een goed einde te brengen is een goede planning nodig. Via projectmanagement leer je praktijkgericht een efficiënte projectplanning opzetten.
Aspecten uit de kunst- en designgeschiedenis bevat inspirerende sessies omtrent sleutelmomenten uit de kunst-, design- en technologiegeschiedenis. Zo leer je de belangrijkste figuren uit de kunst- en designgeschiedenis kennen.
3
Explorations I
Tijdens stimulerende en uitdagende lezingen, workshops, gastcolleges, uitstappen en bezoeken kom je in aanraking met mensen met jouw toekomstig beroepsprofiel, de sociaal-maatschappelijke organisaties en de wereld buiten school. Explorations zijn stimulerend, uitdagend, nieuwsgierig en verbazend.
4
Studio I
De Studio vormt de kern van de opleiding. Zin voor experiment, durf, artistieke attitude, spel en uitdaging staan centraal. Het thema van deze eerste Studio is 'Hello World... Open je ogen en maak kennis met de digitale wereld'.
Deze Studio wil je op een gecontroleerde, maar experimentele manier laten kennismaken met de digitale cultuur om je heen. De nadruk ligt op drie doelen: leren observeren, leren documenteren en leren communiceren. Het gerealiseerde eindresultaat wordt gepresenteerd op een tentoonstelling.
5
Creative Play / Storytelling
In Creative Play / Storytelling ligt de focus op de beginselen van verhalend handelen. Het overtuigend communiceren van een idee is cruciaal in het werken met digitale producten. Zo leer je hoe een verhaal, product of toepassing in interactie gaat met de gebruiker.
Via schetsen, schema's, tekeningen, storyboards en verhaallijnen worden ideeën overtuigend gecommuniceerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de noden en verwachtingen van het doelpubliek.
5
Design in Interaction
In Design in Interaction leer je interfaces te maken voor toepassingen. Je leert grafische ontwerpen te maken vanuit de noden en verwachtingen van de gebruiker, en je houdt hierbij rekening met de gebruikservaring.
5
Interaction Technology
Je komt in aanraking met sensoren, input/output devices, motoren en actuatoren,... en maakt fysieke prototypes via lasercutting en 3D-printing. Je leert eenvoudige interfaces te programmeren die op een slimme manier in interactie gaan met de gebruiker. Je ervaart het samenspel tussen mens, machine, materiaal en maatschappij.
5
Digital Maker / Electronics
Je maakt niet alleen kennis met de basisprincipes van elektronica, zoals schema's, componenten en schakelingen, maar ook met elektriciteit, veiligheid en de filosofie van de Maker Movement. Via technieken als reverse engineering leer je elektronische appartuur begrijpen. Door middel van prototyping-boards zoals Arduino en Raspberry Pi zet je zelf de eerste stappen tot het ontwikkelen van fysieke en functionerende prototypes voor digitale producten. Hiervoor wordt er uitvoerig gebruik gemaakt van de uitgebreide lab-infrastructuur. Tenslotte werk je rond begrippen zoals Machine Art en Internet of Things.
5
Human Interactions, Kunst- en designgeschiedenis
In Human Interactions wordt ingezoomd op teamwork, motivaties, waardes, attitudes, socio-culturele verschillen, groepsdynamieken en creatief leiderschap.
Aspecten uit de Kunst- en designgeschiedenis bouwt verder op wat er in het eerste smester werd gestart. Het bevat inspirerende sessies omtrent sleutelmomenten uit de kunst- design- en technologiegeschiedenis en laat je kennis maken met het werkveld waarin je je begeeft.
3
Studio II
Het thema van deze tweede Studio is 'Let's Play Together... Ga in dialoog met de wereld'. In deze Studio ligt de nadruk op het leren dialogeren, analyseren en maken. Voortbouwend op de ervaringen uit de eerste Studio ga je hier in interactie met je medestudenten en de wereld om je heen. Je duikt het Fablab in, leert materialen, machines en productieprocessen kennen, en leert hoe deze gebruikt kunnen worden om eigen ideeën vorm te geven.
Ondersteund door de andere opleidingsonderdelen van dit semester maak je een interactieve installatie. Door middel van een artistieke combinatie van hardware- en softwarematige elementen reflecteer je over de onderlinge interacties tussen mens, machine, materiaal en maatschappij.
5
Experimental Design
Je wordt uitgedaagd om vernieuwende en originele artistieke oplossingen te conceptualiseren en uit te werken. Hier komen o.a. media-art, artistieke installaties, design artefacts en speculatief design aan bod. Je krijgt de nodige ruimte om op een experimentele manier met digitale media om te gaan.
5
VFX
VFX (of Visual Effects) behandelt digitale beeldmanipulatie. Het richt zich op motion design en de ontwikkeling van animatie en grafische schermelementen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan visuele effecten en postproductie voor video en film zoals kleurcorrectie, motion-tracking, special effects,... Door middel van deze tools en technieken kan je de realiteit naar je hand zetten.
5
Hacking
Hacking wil je niet opleiden tot hacker, maar bewust maken van de sterke en zwakke punten van de digitale en geconnecteerde wereld. De 'achterkant' van deze intergeconnecteerde omgeving wordt onder de loep genomen, en digitale systemen worden via reverse-engineering geanalyseerd. Dit resulteert in kritische vragen over deze systemen: hoe functioneren ze? Welke informatie kunnen we eruit verkrijgen? Hoe kunnen we deze informatie verwerken? Hoe kunnen we deze systemen manipuleren? En wat met veiligheid?
5
Digital Maker / Building
Digital Maker / Building staat in het teken van het ontwerpen en ontwikkelen van fysieke prototypes, artefacten en ingrepen in de realiteit. Gebruikmakend van de uitgebreide lab-faciliteiten leer je geavanceerde productietools te gebruiken zoals lasercutting, 3D-printing, CNC-frezen, vacuum-forming, materiaalbewerking,...
Inputmethodes zoals fotogrammetrie en 3D-scanning worden behandeld, evenals de benodigde softwaretools om deze technieken te verwerken.
5
Research Through Design, Digital Media Theory, Critical Thinking & Ethics
In Research Through Design wordt gefocust op praktijkgericht onderzoek binnen kunst en design. Het reikt designmethodes aan die kunnen worden ingezet binnen onderzoek. De theorie wordt hands-on toegepast op het project van Studio III.
Digital Media Theory behandelt onderwerpen zoals beeldvorming, framing, beveiliging, identiteitsdiefstal, copyright, privacy, algoritmes en fake news.
Aan de hand van cases wordt in Critical Thinking & Ethics op een interactieve, kritische en ethische manier gekeken naar digital media, technologie en design.
3
Explorations II
Explorations is een vak-, discipline- en jaaroverschrijdende, steeds veranderende, stimulerende en uitdagende reeks lezingen, gastcolleges, workshops, uitstappen en bezoeken die je in aanraking brengt met de bredere sector, de sociaal-maatschappelijke context en de wereld.
Explorations zijn stimulerend, uitdagend, nieuwsgierig en verbazend.
3
Studio III
Het thema van de derde Studio is 'Change Today... Manipuleer de wereld'.
De nadruk ligt hier op de ontwikkeling van het deconstrueren, reflecteren en vernieuwen.
Deze Studio staat in het teken van het manipuleren van de realiteit rondom ons. In teams wordt er gewerkt rond digitale ingrepen, interventies in onze realiteit en artistieke installaties die deze realiteit in vraag stellen of beïnvloeden. Je duikt opnieuw het Fablab in, maar komt ook uitvoerig in contact met digitale processen en productiemethodes om de realiteit te veranderen en te manipuleren. Je leert hoe objecten, situaties en processen in elkaar zitten en analyseert ze. Je bedenkt aanpassingen of verbeterpunten, en voert deze via hard- en softwareoplossingen door.
6
Digital Product Design
Via creative methodologieën en via de reeds aangeleerde tools leert je op een originele manier sociaal-maatschappelijke vraagstukken analyseren, en hier op een gepaste wijze en in functie van het doelpubliek vernieuwende antwoorden op formuleren. Door middel van brainstorming combineer je verschillende producten en diensten tot één ecosysteem, zoals bv. Uber of Airbnb.
5
4D
4D richt zicht op animatie. Aspecten die aan bod kunnen komen zijn o.a. 3D design, digital storytelling, advanced interfacing, virtual reality, augmented en mixed reality, interfacing in 3D en usability. Op het einde van het opleidingsonderdeel kan je een virtuele installatie creëeren en tot leven wekken.
4
Digital Realities & Gameplay
Dit vak legt de nadruk op tools en technieken die nodig zijn om de ontworpen digitale realiteit tot leven te wekken. O.a. het gebruik van game engines en specifieke programmeermethodes voor virtual en augmented reality komen aan bod.
4
Product Installation & Development
In Product Installation & Development leer je tools en technieken voor het presenteren en opstellen van digitale oplossingen in de fysieke ruimte. Onder andere tentoonstellingsontwerp, podium- en decortechnieken, licht- en geluidsturing komen aan bod. Zo ontwikkel je een multimediale tentoonstellingservaring.
4
Entrepreneurship & Innovation, Digital Culture & Society
Jonge designers en starters worden vandaag met heel wat verandering geconfronteerd. Het onderdeel Entrepreneurship & Innovation geeft je inzicht in creatief ondernemenerschap. We staan ook stil bij het maken van een ondernemingsplan, helpen je op weg als creatieve ondernemer, en bieden je de tools om jezelf en je werk in de markt te zetten via een (online) portfolio.
3
Studio IV
Het thema van Studio IV is 'Create for Tomorrow... Maak je eigen wereld'.
De nadruk ligt op verbeelden, innoveren en ondernemen. Via geavanceerde tools en technieken leer je volwaardige eigen digitale werelden en ervaringen te realiseren als antwoord op hedendaagse en toekomstige uitdagingen.
De vierde Studio laat je voor het eerst je als Digital Experience Designer profileren. Alle aspecten van de opleiding en het speelveld komen aan bod. Je zal in deze Studio een fysiek of virtueel digitaal ecosysteem ontwerpen en realiseren. De opdracht wordt aangereikt vanuit een concrete probleemstelling binnen de beroepspraktijk, maar de oplossing verwacht wel een sterke creatieve en artistieke oplossing.
8
Transmedia
Transmedia (storytelling) richt zich op het vertellen of communiceren van een verhaal over verschillende platformen en media heen. Je gaat op zoek naar een optimale manier om een verhaal zo overtuigend mogelijk over te brengen. Door vernieuwende narratieve mogelijkheden toe te voegen wordt de ervaring van de gebruiker of toeschouwer optimaal ondersteund.
5
Tangible Design
Tangible Design is een interdisciplinaire designvorm die zich richt op het ontwerpen van digitale interfaces en systemen die in fysieke objecten of omgevingen verwerkt zitten.
Dit onderdeel gaat dieper in op advanced interfacing, haptic feedback, sensoren, Internet of Things. Denk hierbij bv. aan een kledingstuk dat je gemoedstoestand toont via het tonen van verschillende kleuren.
5
Immersive Technologies
Immersive Technologies dompelt de gebruiker onder in multi-zintuiglijke audiovisuele ervaringen. Via technologie worden omgevingen en situaties gecreëerd die een emotionele reactie bij de gebruiker oproepen. Voorbeelden en toepassingen zijn onder meer advanced AR en VR, realtime 3D, projection mapping en 360 video.
5
Experimental Development
Experimenten en creatieve exploraties vereisen vaak technieken en tools waarvoor geen pasklare oplossing klaarligt. Je exploreert methodes, softwaretools en technieken om op een zo toegankelijk en eenvoudig mogelijke manier artistieke en creatieve ideeën en oplossingen samen te brengen en technisch te realiseren. Softwaretools en talen zoals o.a. Pure Data, MAX/MSP, TouchDesigner, vvvv, NodeBox en GLSL komen hier aan bod.
5
Future Studies / Trends / Lab, Mediated Narrative Environments, Research
Binnen het luik Future Studies / Trends / Lab kijken we naar toekomstige technologische trends en maatschappelijke evoluties die invloed hebben op het Digital Experience Design. Hoe ga je daar als maker mee om? Future studies is een lab waarbinnen geëxperimenteerd wordt en waar mogelijke scenario's voor de toekomst onder de loep worden genomen.
Mediated Narrative Environments introduceert interessante voorbeelden van transmedia storytelling in een geconnecteerde en gemediatiseerde wereld nog voor dat het transmedia werd genoemd. Het raakt aan het immersieve karakter van Digital Experience Design.
Het onderzoeksluik tenslotte, spitst zich volledig toe op het afwerken van de Major Studio.
3
Explorations III
Explorations is een vak-, discipline- en jaaroverschrijdende, steeds veranderende, stimulerende en uitdagende reeks lezingen, gastcolleges, workshops, uitstappen en bezoeken die de student in aanraking brengt met de brede sector, de sociaal-maatschappelijke context en de wereld. Explorations zijn stimulerend, uitdagend, nieuwsgierig en verbazend.
3
Major Studio
De bachelorproef wordt ingericht als de laatste Major Studio en vormt het logische sluitstuk van je opleiding. Het is een uitgelezen visitekaartje, waarbij je laat zien dat je alle competenties van de opleiding beheerst. Je realiseert doorheen het derde deeltraject zelfstandig een werkstuk dat je unieke eigenheid als jonge Digital Experience Designer aantoont.
Het uitwerken van de bachelorproef beoogt enerzijds het kunnen toepassen van de tijdens de opleiding opgedane kennis, vaardigheden en attitudes maar zal anderzijds ook een verdere uitbreiding of grotere specialisatie eisen. Het is bedoeld als een leertraject waarin zelfstandig nieuwe kennis en inzichten verworven worden en waarin je je professionele en artistieke vaardigheden doet gelden. Je bent in staat om geheel zelfstandig te functioneren als een beginnend Digital Experience Designer.
12
Apprenticeship
Tijdens het laatste semester doorloop je in binnen- of buitenland een apprenticeship (stage) waarbij je een professionele en zelfstandige houding in het werkveld gaat opnemen.
Het apprenticeship kan de vorm van een klassieke stage in een bedrijf of organisatie aannemen, maar je kan ook kiezen voor een vernieuwende werkervaring, zoals het meewerken in een artistieke praktijk of in een onderzoeksgroep. Je kan ook onder begeleiding van een mentor en de pre-incubator een start-up oprichten.
22
Nog vragen?
Neem contact met ons op via dxd@ehb.be of op 02/520 18 10.
Infomomenten
Infodagen 2019
- zaterdag 16 maart
- zaterdag 27 april
- zaterdag 22 juni
- zaterdag 7 september
telkens van 10u tot 15u.