digitale infodag
Persbericht

Studiekiezer lust digitale infodag wel

De Erasmushogeschool Brussel verving op zaterdag 25 april de geplande infodag voor ruim 40 opleidingen door een online versie. Zo’n 100 docenten, studenten en studiebegeleiders zaten klaar om de vele studievragen te beantwoorden in live chatsessies. Volgens voorlopige cijfers houdt het aantal bezoekers minstens gelijke trend met de ‘echte’ infodag van april 2019. 

De hogeschool had vooraf duidelijk gecommuniceerd dat jongeren én hun ouders met al hun studievragen terecht konden op de digitale infodag. Achter de schermen werd sinds eind maart met man en macht gewerkt om de allereerste digitale infodag klaar te stomen. Naast de live chatsessies met docenten en studenten, konden studiekiezers o.a. lesmateriaal inkijken en informatieve video's over de opleidingen bekijken. Ook voor algemeen studieadvies, studentenvoorzieningen en inschrijvingen konden studiekiezers terecht in de live chat. Een eerste blik op de voorlopige cijfers geeft meer dan 1000 gevoerde gesprekken weer. Het eerste uur was het drukst: meer dan 400 bezoekers kwamen tussen 10 en 11 uur over de virtuele vloer.

De studiekiezers hadden uiteraard vragen over studie-inhoud en carrièrekansen, maar opmerkelijk was dat ook advies over studiefinanciering, studeren met een functiebeperking of huisvesting en mobiliteit nog meer gegeerd was dan op een doorsnee infodag. Verdere analyse van de vragen zal moeten uitwijzen in hoeverre dit toe te schrijven is aan de onzekerheid die door het coronavirus over 2020 hangt. De twee Schools of Arts, RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel, goed voor niet minder dan 1/3 van de chats, kregen uiteraard veel vragen over de toegangsexamens.

Het succes van deze digitale infodag is zeker te danken aan het feit dat zowel scholieren als hogeschooldocenten ondertussen al 6 weken bezig zijn met afstandsonderwijs. De keuze om met chats en video te werken, kan relatief goed een bezoek aan de campussen vervangen. Al is iedereen ervan overtuigd dat een echt gesprek en een bezoek aan leslokalen, labo’s, bibliotheken, studio’s, restaurants moeilijk te overtreffen is. Persoonlijke begeleiding is dan ook de troefkaart par excellence van de Erasmushogeschool Brussel.

Inschrijvingen

Momenteel kunnen schoolverlaters zich digitaal van thuis uit ‘voorinschrijven’ aan de Erasmushogeschool Brussel. Voor een effectieve inschrijving heeft men echter een diploma secundair onderwijs nodig. De hogeschool onderzoekt momenteel of ook de definitieve inschrijvingen vanaf eind juni volledig digitaal en dus van op afstand kunnen gebeuren. 

Deel dit