Studenten biomedische laboratoriumtechnologie EhB
Verhaal

Naar het buitenland in de kelder

Onze studenten uit het eerste jaar biomedische laboratoriumtechnologie werden deze week in twee groepen opgesplitst. Studenten van de Franstalige hogeschool HELHa ondergingen hetzelfde lot.
De gecombineerde groepen gingen dan de ene helft van de week samen aan de slag in Fleurus en de andere helft van de week in onze campus in Jette en vice versa.
 

Internationale ervaring meegeven

Voor de studenten is dit een eerste ‘buitenlandse’ ervaring. Docente Katrien Van Beneden legt uit: “We willen elk student in elk jaar een internationale ervaring meegeven. Wanneer studenten later in het werkveld staan, komen ze terecht in een erg internationale omgeving. Ze moeten er samenwerken en communiceren met collega’s van allerlei afkomst met verschillende opleiding en culturele bagage. De stap naar een Franstalige Waalse hogeschool is een eerste kleine stap voor onze studenten. Bovendien werken de studenten ook op onze eigen campus met andere studenten en kunnen ze dus aan internationalisering doen in de kelder. ”
 

Engelse bloedafname

Tijdens deze internationale week is de voertaal het Engels. Niet altijd eenvoudig voor de studenten aldus Katrien Van Beneden: “Veel van onze studenten zijn tweetalig, dus wanneer ze moeten communiceren met de Franstalige studenten, ligt het Frans uiteraard voor de hand. Maar de bedoeling is Engels te gaan oefenen. Heel wat protocols en handleidingen zullen later binnen het werkveld ook enkel in het Engels beschikbaar zijn. Het is dus cruciaal dat de studenten leren werken in het Engels.”
De studenten voerden elke dag een ander practicum uit. Zo gingen ze in het labo PCR (Polymerasekettingreactie) bijvoorbeeld DNA isoleren uit een gekweekte cel. Ze werkten ook met een POCT (Point Of Care Test) en moesten hierbij een capillaire bloedafname doen (een vingerprik). 
Daarbij moesten ze dus ook in het Engels leren communiceren met een patiënt.
 

En nu Parijs?

Internationalisering is belangrijk in de opleiding. Zo worden er ondertussen de eerste contacten gelegd met een instelling in Parijs om een volgend project te starten. Het werkveld is naarstig op zoek naar tweetalige studenten.
Katrien Van Beneden kan de studenten een buitenlandse ervaring aanraden: “Zelf trok ik een semester naar San Fransisco. Dat was een echte levenservaring. Ik heb er veel van geleerd en ben er een pak zelfstandiger van geworden. Ik zou dat alle studenten aanraden. Met een week als deze willen we studenten hier warm voor maken. Bovendien krijgen studenten die niet naar het buitenland gaan toch een aantal internationale ervaringen mee.”

Deel dit