studenten aan de pc
Graduaat (HBO5)

Programmeren

Is programmeren iets voor jou?

Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.

Je denkt analytisch. Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen.

Je bent creatief. Denkkracht is je belangrijkste gereedschap en je kan op een creatieve manier ingewikkelde zaken terugbrengen tot een overzichtelijk geheel.

Je bent ondernemend. Je bent een organisatietalent en je kan zelfstandig en resultaatgericht werken. Je hebt aandacht voor de mensen om je heen en wil snel aan de slag. Je wil kennis op doen combineren met actief bezig zijn. Je bent eerder praktijkgericht en niet echt een theoreticus.

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. In je eerste jaar heb je 3 à 4 dagen les per week. In het tweede jaar heb je 3 avonden les per week.

Werkplekleren

Werkplekleren maakt een essentieel deel uit van de opleiding. Wat je leert in de lessen, kun je meteen omzetten in de praktijk. Je neemt ook je ervaringen van het werkplekleren mee om opdrachten tijdens de les uit te voeren. In het tweede semester van het tweede jaar ga je op stage in een bedrijf naar keuze.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Het diploma graduaat Programmeren opent vele deuren

De vraag naar programmeurs is groot. Onze economie heeft nood aan ICT-medewerkers allerhande. Als programmeur ben je creatief en dynamisch. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Met een diploma Programmeren heb je ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Je kan aan de slag als programmeur, developer, webontwikkelaar, … of je kunt als zelfstandige IT-diensten aan bedrijven leveren.

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de professionele bachelor Toegepaste Informatica, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen op basis van EVK. Je moet 95 studiepunten volgen.

Jouw opleiding in 4 leerlijnen

Je opleiding bestaat uit vier leerlijnen. Naast twee inhoudelijke leerlijnen die de kern vormen, namelijk Software en Web & Data, bestaat het curriculum uit een ondersteunende leerlijn IT-sector en een geïntegreerde leerlijn Integration.

1. IT-Sector

In de leerlijn IT-sector leren we jou een aantal IT-basics aan. Daarom eindigt deze leerlijn ook aan het einde van het eerste jaar, waarna we veronderstellen dat je de basics verworven hebt. Je verwerft inzicht in de algemene werking van hard- en software, in verschillende talstelsels, in verschillende communicatiestrategieën en technieken die relevant zijn in (IT-)bedrijven. Bovendien ontwikkel je IT-Engels en IT-specifieke projectmanagement methodieken.

2. Software

In de leerlijn Software ligt de focus op Java en op .NET. In het derde semester is er aandacht voor Android Development. Samen vormen ze bijna één derde van jouw studiepunten.

3. Web & Data

In de leerlijn Web & Data oefen je het programmeren voor het wereldwijde web en krijg je inzicht in databanken. Verschillende talen komen daarbij aan bod: HTML, CSS, Javascript, AJAX, PHP, Lavarel, SQL. Samen met de leerlijn Software vormt dit de inhoudelijke kern van je opleiding.

4. Integration

In de leerlijn ‘Integration’ die ruim een derde van de opleiding beslaat, ligt de focus op levenslang leren, projectwerk en het geïntegreerd verwerven en inoefenen van competenties. Deze leerlijn bestaat bijna integraal uit werkplekleren.

Jouw programma

De eerste stappen in het hoger onderwijs zijn vaak niet zo eenvoudig. Daarom hebben we de opleiding zo uitgewerkt dat de hoeveelheid leerstof die je in één keer moet verwerken relatief beperkt blijft. Het academiejaar is opgebouwd uit vier lesblokken in plaats van twee semesters.

Elk lesblok bestaat uit zes lesweken en wordt afgesloten met een evaluatieperiode. Per lesblok komen maximaal drie vakken aan bod. Op het einde van elk lesblok worden deze vakken geëvalueerd. Daarna starten we met een nieuw lesblok en nieuwe vakken.

Trajecten

We bieden twee modeltrajecten aan van telkens twee jaar: een dagtraject en een avondtraject. Ben je ingeschreven in het dagtraject, dan volg je tijdens het eerste jaar overdag les.
Ben je ingeschreven in het avondtraject, dan volg je dezelfde lessen ’s avonds. Vooral in het avondtraject wordt gebruik gemaakt van blended learning. In het tweede jaar volg je de lessen ‘s avonds, ongeacht de trajectkeuze in het eerste jaar. Het is immers de bedoeling dat je overdag aan de slag gaat in een bedrijf voor de vakken uit de leerlijn Integration.

Aangepast traject

Afhankelijk van je persoonlijke en professionele situatie kan voor jou een individueel aangepast traject uitgewerkt worden. Je plant dus met een maximum aan flexibiliteit om zo op je eigen tempo te studeren. Bovendien voorzien we voor jou de mogelijkheid om je stages te spreiden over een langere periode, om opdrachten op de werkplek flexibel te plannen en om deadlines voor opdrachten of projecten te verschuiven. Je kunt ook eerder verworven competenties (EVC) of kwalificaties (EVK) valideren. Zo kan je het modeltraject eventueel afronden op anderhalf jaar.

Je staat er niet alleen voor

We begeleiden je actief in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons erg laag. Digitaal leren (blended learning) maakt actief deel uit van onze onderwijsstijl. Minder boeken, wel meer online en interactief materiaal.

Field
Credits
IT-sector
IT fundamentals
3
Communication
3
OS Fundamentals
3
Process & Project Flow
Software
Java Fundamentals
6
Java Advanced
6
Java Frameworks
6
Web & data
Static Web
5
Database Fundamentals
4
Dynamic Web
6
Backend Web
6
Integration
Trends 1
3
Trends 2
6
Field
Credits
Software
.NET Advanced
7
.NET Franeworks
7
Android Development
7
Integration
Trends 3
6
Project Intro
3
Internship: Project 1
15
Internship: Project 2
15

Welkom op campus Kaai

Campus Kaai wordt je nieuwe biotoop. Hier vind je alle nodige leslokalen, labo’s, computerlokalen, lokalen voor zelfstudie en open labs. In het Business Lab, Fab Lab, Media Lab en Design Lab kan je begeleid zelfstandig leren en experimenteren, maar ook samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden in de IT.

Op de campus vind je naast het onthaal, het studentensecretariaat, de ICT-dienst, het docentenlandschap en vergaderzalen ook nog een restaurant en een grote groene zone met zitbanken waar je kan pauzeren of in team samenwerken. Natuurlijk ondersteunen we je bij alle aspecten van je studieloopbaan en zorgen we voor studie- en studentenbegeleiding.

Campus Kaai is vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. De metro, bussen van De Lijn en de bussen en trams van MIVB stoppen in de onmiddellijke omgeving van onze campus.

Dankzij het voordelige MIVBabonnement rij je een heel jaar voor een prikje door de stad (in 2019 voor €50)! Als je liever met de wagen komt, kan je gebruik maken van onze grote parkeerterreinen.

Data van onze infodagen 2019:

•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Locatie:

De infodag vindt plaats op Campus Kaai, de campus waar je ook deze opleiding zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 22 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven voor de opleidingen van EhB.

Inschrijven

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Meer informatie over de inschrijvingsmogelijkheden vind je terug op de pagina inschrijven.

Any question?

Voor vragen over deze opleiding, kun je mailen naar graduaat.programmeren@ehb.be.

Deel dit