studenten aan de pc
Graduaat (HBO5)

Programmeren

Is een graduaat Programmeren iets voor jou?

Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.

Je denkt analytisch. Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen.

Je denkt creatief. Denkkracht is je belangrijkste gereedschap en je kan op een creatieve manier ingewikkelde zaken terugbrengen tot een overzichtelijk geheel.

Je bent ondernemend. Je bent goed in organiseren en je kunt zelfstandig en resultaatgericht werken. Je hebt aandacht voor de mensen om je heen. Je wil snel aan de slag. Je wil kennis opdoen combineren met actief bezig zijn. Je bent eerder praktijkgericht en niet echt een theoreticus.

Praktijkgerichte opleiding in 2 jaar

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd.

Werkplekleren maakt een essentieel deel uit van de opleiding. Handig, want wat je leert in de lessen, kun je meteen omzetten in de praktijk. Je neemt ook je ervaringen van tijdens het werkplekleren mee om opdrachten tijdens de les uit te voeren.

We bieden twee modeltrajecten aan: een dagtraject en een avondtraject. Ben je ingeschreven in het dagtraject dan volg je tijdens het eerste jaar overdag les. Ben je ingeschreven in het avondtraject, dan volg je dezelfde lessen 's avonds. Zowel in het dag- als avondtraject wordt gebruik gemaakt van blended learning. Maar het aandeel afstandsonderwijs zal groter bij het avondtraject.

In het tweede jaar volg je de lessen 's avonds ongeacht de trajectkeuze in het eerste jaar. Het is immers de bedoeling dat je overdag aan de slag gaat in een bedrijf voor de vakken uit de leerlijn 'Integratie'.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

De vraag naar programmeurs is groot. Onze economie heeft grote nood aan ICTmedewerkers allerhande. Als programmeur ben je creatief en dynamisch. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over
communicatieve en commerciële vaardigheden. Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Met een graduaatsdiploma Programmeren op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder welke job je toelaat je talenten volledig te benutten en uit te spelen.
Je kan aan de slag als analist, programmeur, software developer, ICT-architect, systeembeheerder, helpdeskmedewerker, web designer … of je kunt als zelfstandige ITdiensten aan bedrijven leveren.

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de professionele bachelor Toegepaste informatica, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen op basis van EVK. Je moet 92
studiepunten volgen.

Het programma van het graduaat Programmeren wordt opgebouwd aan de hand van vier leerlijnen. Naast twee inhoudelijke leerlijnen die de kern vormen, namelijk (II) ‘Software’ en (III) ‘Web & Data’, bestaat het curriculum uit een ondersteunende leerlijn ‘IT-sector’ en een geïntegreerde leerlijn (IV) ‘Integration’.

Je kan de opleiding starten in zowel een dagtraject als een avondtraject over 2 jaar gespreid. Beide trajecten bestaan uit 4 semesters van 30 studiepunten. Wie een vrijstelling kan verkrijgen voor de stages op basis van werkervaring kan het traject op anderhalf jaar afronden.

Je opleidingsprogramma 

IT-Sector


In de leerlijn ‘IT-sector’ bekwamen we jou in een aantal IT-basics. Daarom eindigt die
leerlijn ook aan het einde van het eerste jaar, waar we veronderstellen dat je de basics
verworven hebben. Zo krijg je inzicht in de algemene werking van hard- en software, in
verschillende talstelsels, in datacommunicatiemodellen, in netwerken, in verschillende
communicatiestrategieën en technieken die relevant zijn in (IT-)bedrijven en in IT-Engels
en in projectmanagement en IT-specifieke projectmanagement methodieken.

Software

in de leerlijn ‘Software’ ligt de focus enerzijds op Java en anderzijds op .NET. In het
derde semester is er aandacht voor Android Development. Samen vormen ze bijna één
derde van de beschikbare studiepunten.

Web & Data

In de leerlijn ‘Web & Data’ oefen je in het programmeren voor het wereldwijde web en
krijg je inzicht in de databanken. Verschillende talen komen daarbij aan bod: HTML,
CSS, Javascript, jQueray, AJAX, PHP, Lavarel, SQL… Samen met de leerlijn Software
vormt dit de inhoudelijke kern van uw opleiding.

Integration

In de leerlijn ‘Integration’ die ruim een derde van de opleiding beslaat, ligt de focus
op levenslang leren, projectwerk en het geïntegreerd verwerven en inoefenen van
competenties. Deze leerlijn bestaat bijna integraal uit werkplekleren

Welkom op campus Kaai

Je opleiding wordt ingericht op campus Kaai (Brussel) van de Erasmushogeschool Brussel. We bieden jou heel wat materiële voorzieningen die noodzakelijk zijn om het graduaat in het Programmeren kwalitatief te kunnen aanbieden en bieden heel wat initiatieven van studie- en studentenbegeleiding om jou te ondersteunen bij alle aspecten van hun studieloopbaan. De materiële voorzieningen zijn divers en afgestemd op het behalen van goede leerresultaten tijdens je opleiding: er zijn leslokalen, labolokalen voor gesimuleerd werkplekleren, aula’s, computerlokalen, lokalen voor groepswerk en zelfstudie met  ingebouwde ICT-infrastructuur, open labs waar je begeleid zelfstandig kan leren én waar ook anderen zoals bijvoorbeeld professionelen toegang toe hebben…

De campus beschikt eveneens over een onthaal, een studentensecretariaat, een ICT-dienst, een docentenlandschap en vergaderzalen. Verder heeft de campus nog een restaurant en ruimtes voor jou om te pauzeren of samen te werken. Je kan bovendien ook gebruikmaken van de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Data van onze infodagen 2019:

•    zaterdag 16 maart 
•    zaterdag 27 april 
•    zaterdag 22 juni 
•    zaterdag 7 september 

Telkens van 10 – 15 u. 

Locatie:

De infodag vindt plaats op Campus Kaai, de campus waar je ook deze opleiding zal studeren.

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 22 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven voor de opleidingen van EhB.

Inschrijven

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Meer informatie over de inschrijvingsmogelijkheden vind je terug op de pagina inschrijven.

Any question?

Voor vragen over deze opleiding, kun je mailen naar graduaat.programmeren@ehb.be