Voedings- en Dieetkunde
Schrijf je in voor deze opleiding.
Voor wie
- Je bent sociaal en wil graag voedingsadvies geven.
- Je wil je opleiden tot diëtist.
- Je hebt een grote interesse in een gezonde levensstijl.
- Je bent op zoek naar een medische opleiding.
- Je zoekt een opleiding waar productontwikkeling en werken met sporters aan bod komt.
- Voedings- en dieetkunde studeren is echt iets voor jou!
Kennismaking met het werkveld
Je leert via een studiedag, een interview en een kijkstage het veelzijdige beroep van de diëtist/nutritionist kennen.
3
Anatomie & Fysiologie
Je maakt kennis met de medische terminologie en we besteden veel aandacht aan het spijsverteringsstelsel.
3
Consultatietechnieken
Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het allemaal. We oefenen ook met rollenspellen.
3
Duurzaam Brussel
In dit project leer je initiatieven kennen om voedselverspilling tegen te gaan en hoe er in de grootstad ook aandacht is voor urban farming.
3
Inleiding in wetenschappelijk onderzoek
Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hierbij.
5
Voedingsleer
Macro- en micronutriënten en de voedingsdriehoek kennen geen geheimen meer voor jou. Je leert de basis om voedingsadvies te kunnen geven.
4
Cel- & microbiologie
Dit vak geeft je meer info over het functioneren van de eukaryote en prokaryote cel.
5
Labvaardigheden 1
Je analyseert zowel chemisch, als microbiologisch verschillende voedingsmiddelen.
4
Communicatievaardigheden
Hoe communiceer jij? Leer gespreks- en luistertechnieken toepassen. Krijg de bagage mee om een consultatie in het Frans uit te voeren.
3
Voedingsmiddelen 1
Wat staat er allemaal op een voedingsetiket? Door de theoretische lessen en bedrijfsbezoeken leer je meer over o.a. melk, kaas, groenten, fruit, eieren, vlees en vleesvervangers.
6
Voedingsmiddelen 2
Je leert over o.a. suiker en suikervervangers, koffie, thee en chocolade. Ook novel foods, genetische modificatie en toxische stoffen in voeding behoren tot de leerstof.
3
Biomoleculen
In voeding en ons lichaam vind je vele organische verbindingen; met deze cursus leer je de opbouw kennen en de functies.
3
Bewegen en voeding
Binnen deze cursus leer je de basis van inspanningsfysiologie, bewegingsdriehoek, trainingsleer, antropometrie en sportdiëtetiek.
3
Voeding in de markt
Deze cursus geeft je inzicht in de trends in de voedingsindustrie, je leert de behoeften en noden van de markt te analyseren en ontwikkelt zelf een nieuw voedingsmiddel.
3
Kookworkshops
Naast het berekenen van voedingswaardes leer je gezonde en evenwichtige voeding samenstellen en bereiden.
3
Chemie
Je leert basisbegrippen en berekeningen die nuttig zijn bij het chemisch analyseren van voedingsmiddelen.
3
Keukentechnologie
Naast het berekenen van voedingswaardes leer je welke fysische principes toegepast worden bij het bereiden en conserveren van voeding.
3
Voeding per doelgroep
Hier bestudeer je voeding over verschillende leeftijdsgroepen en voedingskeuzes (religie en cultuur) heen.
5
Voedingsanalyse
Gespecialiseerde analytische voedingstesten leer je hier.
4
Grootkeukenmanagement
Verwerf inzichten in de organisatie en het beheer van een voedingsdienst (aankoop, personeelskost, voorraadbeheer, e.d.) en zet de theorie om in de praktijk op stage.
5
Labvaardigheden 2
Je gebruikt gespecialiseerde toestellen en technieken om analytisch en microbiologisch voedingsmiddelen te analyseren.
4
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden
Je werkt een paper uit ter voorbereiding van je bachelorproef en leert voedings-gelinkte statistische tests gebruiken.
3
Coaching en consultatie
Naast de eerste stappen binnen het diëtistisch consult heb je aandacht voor het psychologische luik om zo holistisch mogelijk je patiënt te benaderen.
5
Gezondheidseducatie
In dit project rond gezondheidspromotie werk je een interventie uit waarbij gezonde voeding centraal staat.
3
Voeding in de ambulante zorg
Binnen dit vak leer je de voedingsaanbevelingen en dieetrichtlijnen voor pathologiën (hypertensie, hyperlipidemie, bariatrie, …) dewelke in de eerste lijn vaak voorkomen.
5
Klinische voeding
Je leert over (klinische) voedingen voor zuigeling tot zieke patiënt.
3
Klinische diëtetiek 1
In dit vak verkrijg je inzichten in curatieve voedingszorg bij specifieke patiëntenpopulaties met accent op intoleranties en malnutritie.
4
Ziekteleer 1
Je verwerft inzicht in medische problematieken en farmacologische behandelingen om een patiënt beter bij te staan bij de diëtistische behandeling.
6
Toegepaste diëtetiek
Binnen dit vak zet je in voedingslabs, dieetlabs en intervisies de theorie om naar de praktijk.
5
Sportvoeding
In dit vak behorende tot de keuzeoptie sport, ga je dieper in op sportdiëtetiek bij letsels, bij sporters uit een bepaalde gewichtsklasse of extreme sporters (ultra-endurance); alsook is er aandacht voor supplementen en doping.
4
Adviseren van sporters
In dit project behorende tot de keuzeoptie sport, werk je zelf een voedingsdossier uit voor een sporter.
4
Product en kwaliteit
In dit vak behorende tot de keuzeoptie industrie, verdiep je je verder in de verschillende fases van een voedingsproductieproces.
3
Van product tot markt
In dit project behorende tot de keuzeoptie industrie, werk je samen met je teamleden aan een innovatief voedingsmiddel en houdt je hierbij rekening met concurrentie-analyse, marketing-strategie en kwaliteitseisen.
5
LLL-Portfolio
Binnen de levenslang leren-portfolio bouw je je expertise uit door interne en externe navormingen, studiedagen, e-learnings, e.d. te volgen.
3
Bachelorproef
Je bachelorproef, bestaande uit een literatuurstudie en praktijkonderzoek, kadert binnen één van de onderzoekslijnen (duurzaamheid, sport, industrie, malnutritie, e.a.) van de opleiding.
9
Klinische stage
Je loopt 2 maal acht weken stage in verschillende beroepsdomeinen waar een diëtist/nutritionist kan tewerkgesteld worden. Je wordt bijgestaan door een stagebegeleider van school en een stagementor van de stageplaats. Je kan kiezen voor een binnenlandse of buitenlandse stage binnen verschillende beroepsdomeinen.
12
Keuzestage
Je loopt 2 maal acht weken stage in verschillende beroepsdomeinen waar een diëtist/nutritionist kan tewerkgesteld worden. Je wordt bijgestaan door een stagebegeleider van school en een stagementor van de stageplaats. Je kan kiezen voor een binnenlandse of buitenlandse stage binnen verschillende beroepsdomeinen.
12
Buitenlandse stage
Je loopt 2 maal acht weken stage in verschillende beroepsdomeinen waar een diëtist/nutritionist kan tewerkgesteld worden. Je wordt bijgestaan door een stagebegeleider van school en een stagementor van de stageplaats. Je kan kiezen voor een binnenlandse of buitenlandse stage binnen verschillende beroepsdomeinen.
12
Aanvullende klinische stage
Je loopt 2 maal acht weken stage in verschillende beroepsdomeinen waar een diëtist/nutritionist kan tewerkgesteld worden. Je wordt bijgestaan door een stagebegeleider van school en een stagementor van de stageplaats. Je kan kiezen voor een binnenlandse of buitenlandse stage binnen verschillende beroepsdomeinen.
Patiëntenbegeleiding
Je voert zelf consultaties uit en krijgt handvaten mee om door te verwijzen naar een psycholoog voor eetstoornissen.
6
Cultuursensitief handelen
Toegankelijke hulpverlening door een diëtist zorgt voor een waardevolle bijdrage in de preventieve gezondheidszorg. We besteden aandacht aan inclusieve communicatie en leren hiervoor verscheidene tools kennen die je kan bijstaan in het diëtistische consult.
3
Klinische diëtetiek 2
In dit vak verkrijg je inzichten in curatieve voedingszorg bij specifieke patiëntenpopulaties met onder andere nefrologische en oncologische voedingszorg.
5
Ziekteleer 2
Je verwerft verder inzicht in specifieke medische problematieken en farmacologische behandelingen om een patiënt beter bij te staan bij de diëtistische behandeling.
4
Casuïstiek
Binnen dit vak zet je je opgedane kennis in intervisies om naar de praktijk.
3
Keuzevak
Je kiest zelf of je deelneemt aan de international case studies, entrepeneurship, samenleven in diversiteit; of misschien is een vak vanuit de opleiding psychologie, bewegingswetenschappen of … uit de universitaire associatie Brussel iets voor jou.
3
Algemene Chemie
We leren je basisbegrippen, berekeningen en vaardigheden. Die gebruiken we later om voedingsmiddelen chemisch te analyseren.
6
Anatomie - Fysiologie - Digestieve fysiologie
Je maakt kennis met de medische terminologie en de organisatie van het lichaam. We besteden veel aandacht aan de werking van het spijsverteringskanaal, de lever en de pancreas.
5
Biologie
• Inleiding tot de biologie en indeling van de organismen of taxonomie;
• Structuur en eigenschappen van de biomoleculen;
• De cel en cellulaire communicatie;
• De eiwitsynthese;
• Celgroei en celdeling bij eukaryoten
3
Coaching- en consultatietechnieken 1
Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het hier allemaal. We oefenen via rollenspelen.
3
Keukentechnologie
Hier leer je de basisprincipes van het bereiden van voeding. Je kan de voedingswaarde van gerechten berekenen en advies geven voor het samenstellen en bereiden van gezonde en evenwichtige voeding.
4
Project 1: Brussel en voeding
Brussel, gezonde voeding en duurzaamheid staan centraal in dit project. Studenten worden vertrouwd gemaakt met de Brusselse omgeving, Brusselse armoede problematiek, de oorsprong van onze voeding en een gezonde voeding. Deze kennismaking wordt mogelijk gemaakt door verschillende externe bezoeken te brengen aan bedrijven, organisaties, ... in de Brusselse rand en het stadscentrum. Met deze bezoeken wordt een andere onderwijsvorm aangeboden om nieuwe kennis te verwerven en te verwerken.
4
Toegepaste fysica
Naast basisrekenregels leer je ook fysische principes en zie je waar deze worden toegepast bij het bereiden en conserveren van voedingsmiddelen.
4
Voedingsmicrobiologie 1
Hier besteden we veel aandacht aan de relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid en aan de mogelijke besmetting van voedsel.
4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 1
Door theoretische lessen en bezoeken leer je meer over melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. We bestuderen wat er allemaal op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is.
3
Warenkennis - productkennis - wetgeving 2
Hier leer je meer over groenten, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, algen en wieren, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. We hebben het hier ook over voedselverspilling.
4
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 1
Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hier bij.
6
Biochemie
Hier leer je meer over o.a. hormonen en bestudeer je metabolische processen.
3
Coaching- en consultatietechnieken 2
Tijdens een consultatie moet je als diëtist de antropometrische gegevens verzamelen en correct interpreteren. Daarnaast moet je cliënt er van overtuigd worden dat de voorgestelde veranderingen in het voedingspatroon nodig zijn en dat deze ook moeten volgehouden worden.
3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 1
Hier leer je alles over ziektes en de mogelijke medicijnen die daar bij horen. Belangrijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven.
6
Organische chemie
Je leert de basisbegrippen, bestudeert de verschillende karakteristieke groepen, naamgeving van organische verbindingen, belangrijke fysische en enkele chemische eigenschappen. Deze zijn belangrijk om later te begrijpen welke processen zich in het lichaam afspelen.
3
Project 2: Kennismaking werkveld
Via een observatiestage krijg je inzicht in het werk van diëtisten.
4
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 1
De psychologie omvat algemene en ontwikkelingspsychologie. Tevens ga je reflecteren over je eigen handelen en je al bereikte beroepscompetenties.
3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1
We gaan in op de klinische problematiek, de diagnose en behandeling van hypertensie, hyperlipidemie, hartfalen, obesitas en het metabool syndroom bij volwassenen. We leggen voornamelijk het accent gelegd op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij bepaalde medische aandoeningen.
5
Voedingsanalyse
Hoe kan je een voedingsmiddel chemisch analyseren? Dat leer je hier.
5
Voedingsleer 1
Hier leer je de grondbeginselen van voedingsleer. Je bespreekt de voedingsdriehoek, de macro- en micronutriënten en de rol van energie in het lichaam.
4
Voedingsmicrobiologie 2
Hier gaan we dieper in op de besmetting van voedsel, voedselinfecties, voedselvergiftigingen en de microbiologische controle rond de spijslijn.
4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 3
Je leert hier voedingsmiddelen beoordelen en vergelijken. Je krijgt inzicht in de warenwetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen en voedseletikettering.
3
Coaching- en consultatietechnieken 3
We leren je alles over de sociale wetgeving en deontologie voor diëtisten Tevens voer je hier je eerste echte consultaties uit!
3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2
De kennis van ziektes en de ingenomen medicijnen zijn onontbeerlijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven. (vervolg)
3
Grootkeukenmanagement
Hier verwerf je inzichten in de vakbekwaamheid die vereist is voor het beheer van een voedingsdienst. Je bestudeert de technische realisatie en uitwerking van de catering. Je krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, arbeidsmotivatie, leiderschap, personeelsbeheer en marketing. Tevens wordt je op de hoogte gebracht van aankoop, voorraadbeheer, distributie, verwerking. Je leert dit in theorie maar ook ter plaatse gedurende een stage van twee weken.
6
Project 3: Gezondheidsbevordering
Project 3 is een project rond gezondheidsvoorlichting- en bevordering waarbij er een interventie in kleine groepjes wordt uitgewerkt voor een specifieke doelgroep en/of thema met de verschillende stappen van het planningsmodel.
3
Project 4: Multiculti
We hebben het over interculturele hulpverlening door de diëtist. Dat doen we tijdens een 5-daagse uitwisseling met de Haagse Hogeschool. We besteden heel wat aandacht aan een goede interculturele communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en aangepaste skills bij een diëtetisch consult.
3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 2
Eetstoornissen staan in dit opleidingsonderdeel centraal. Tevens bewijs je dat je een ingesteldheid tot levenslang leren hebt ontwikkeld.
4
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2
Je geraakt vertrouwd met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
6
Voedingsleer 2
We bestuderen de voeding van verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende situaties (rekening houdend met de individuele diversiteit).
4
Voedingsproductontwikkeling
Deze cursus helpt je om in te spelen op trends in de voedingsindustrie, de behoeften/de noden van de markt te analyseren en de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces te leren kennen.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 2
Je werkt individueel een paper, protocol en presentatie uit; dit ter voorbereiding van je bachelorproef.
3
Voeding bij sporters
In dit keuzevak gaan we dieper in op sportdiëtetiek (of sport en voeding) en lichten we de algemene richtlijnen betreffende voeding bij volwassen sporters toe.
3
Voeding in de geriatrie
In dit keuzevak komen verschillende professionals uit het werkveld hun expertise delen. Centraal staat de voedingszorg bij een oudere, geriatrische, populatie.
3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3
Hier worden studenten vertrouwd gemaakt met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent wordt op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
8
Kinderdieetleer en casuïstiek
Je wordt vertrouwd gemaakt met de diagnose vorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij kinderen.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 3
Dit omvat je bachelorproef. Deze is steeds opgebouwd uit een literatuurstudie en een praktisch deel waarbij wordt uitgegaan van een onderzoeksvraag. Het onderwerp kan je vrij kiezen!
10
Stageperiode 1 + 2
Je loopt twee maal acht weken stage in verschillende beroepsvelden waar diëtisten hun activiteit kunnen uitoefenen. Voornamelijk in ziekenhuizen, specifieke instellingen zoals WZC en voedingsbedrijven. Je wordt begeleid en bijgestaan door de stagebegeleider van de instelling. Je moet zelfstandig resultaten kunnen berekenen, evalueren en rapporteren. Je krijgt een opgelegde taken mee door de stagecoördinator van de school.
26
Contact
- Erasmushogeschool
- campus Jette
- Laarbeeklaan 121, 1090 Jette
- Bel ons: 02/472 52 00
- Mail ons: gdt.jette@ehb.be
- Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool
- Maak een afspraak met een traject- en/of studiebegeleider
- Stel je vraag via dit formulier