3D geprinte voeding
Verhaal

EhB Alumna genomineerd voor Eosprijs 2024 met innovatief 3D-Voedselprinten

Vorige week werd de shortlist van de Eosprijs 2024 bekendgemaakt. Deze prestigieuze prijs, een deel van de Vlaamse Scriptieprijs, bekroont de sterkste exact-wetenschappelijke scripties. Dit jaar is de inzending van EhB alumna Jorinde Verschueren uit de bachelor voedings- en dieetkunde genomineerd. Haar scriptie, getiteld “Vanuit de vijver de printer in en zo op je bord”, onderzoekt de mogelijkheden van 3D-voedselprinten.

Een gezonde snack uit de printer

Stel je voor: je komt net uit de fitness en je maag begint te knorren. Je passeert een snackautomaat, maar helaas, geen gezonde opties in zicht. Wat als die automaat je een gezonde snack op maat zou kunnen aanbieden? Dit was de vraag die Jorinde zichzelf stelde toen ze begon aan haar onderzoek naar 3D-voedselprinten.
 

Snack uit de printer

Jorinde's onderzoek richtte zich op het ontwerpen van een gezonde 3D-geprinte snack. 3D-voedselprinten is een technologie in volle ontwikkeling, met toepassingen in de medische wereld, zoals maaltijden voor patiënten met slikproblemen. Jorinde wilde echter een stap verder gaan en een gepersonaliseerde, gezonde snack creëren.

Ingrediënten en recepten

De eerste uitdaging was het vinden van het juiste recept. De printbare pasta moest vloeibaar genoeg zijn om te printen, maar stevig genoeg om vorm te houden. Na veel experimenteren met ingrediënten, ontwikkelde Jorinde acht verschillende recepten. Uiteindelijk werd één recept gekozen voor verdere personalisatie.
 

Eendenkroos als eiwitbron

Voor de personalisatie van de snack gebruikte Jorinde eendenkroos, een snelgroeiend plantje boordevol eiwitten. Dit past binnen de Green Deal van de EU, die streeft naar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. Eendenkroos werd gedroogd en gemalen tot poeder, dat in verschillende concentraties aan de snack werd toegevoegd.
 

Toekomstperspectieven

Het onderzoek toonde aan dat eendenkroospoeder geschikt is als ingrediënt voor 3D-geprinte snacks. Hoewel het poeder nog niet is goedgekeurd voor menselijke consumptie in de EU, biedt dit onderzoek veel perspectief voor toekomstige toepassingen. De techniek van 3D-voedselprinten bleek succesvol en biedt mogelijkheden voor verdere optimalisatie en personalisatie van gezonde snacks.
De toekomst van gepersonaliseerde voeding komt steeds dichterbij, en wie weet, misschien vind je binnenkort een automaat met gezonde 3D-geprinte snacks op jouw route naar huis!

Stemmen

Voor deze deelprijs is er ook een publiekspoll, waarbij de verzamelde stemmen voor een vierde in de finale jurybeoordeling zullen meetellen. Stemmen kan via deze link:
Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2024? Stem mee! | EOS Wetenschap
 

Deel dit