Studenten bachelor vroedkunde Erasmushogeschool
Professionele Bachelor

Voedings- & Dieetkunde

Infodagen

Kom eens langs op een infodag

Voedings- & Dieetkunde studeren: superboeiend

bachelor Voedings- & Dieetkunde: eten is hot

Voeding en voedsel staan momenteel flink in de belangstelling. Toch is wetenschappelijke en correcte informatie soms ver zoek. Voeding is dan ook complexer dan wat de media en voedingsgoeroes verkondigen.

Opleiding diëtist

Ben jij iemand die sociaal is en graag voedingsadvies geeft? Op zoek naar een opleiding tot diëtist? Heb je een grote interesse in een gezonde levensstijl? Ben je benieuwd welke wetenschappelijke processen er allemaal schuil gaan achter voeding en in ons lichaam? Dan is onze opleiding Voedings- & Dieetkunde zeker iets voor jou! Dé opleiding om diëtist te worden en je kan echt heel wat verschillende kanten op.

Bachelor Voedings- & Dieetkunde: wetenschappelijk

Binnen onze bachelor Voedings- & Dieetkunde, is de wetenschappelijke basis erg belangrijk. De wetenschappelijke ontwikkeling van voeding en voedingsmiddelen neemt een grote  vlucht, wat zich uit in de ontwikkeling van voedingsmiddelen met een specifieke werking (functional foods) en aangepaste voeding voor specifieke doelgroepen.

Ook bij de consument stijgt de behoefte aan informatie over ziekte en gezondheid. Bovendien neemt op het gebied van de voeding en diëtetiek de diversiteit aan doelgroepen toe (leeftijd, cultuur, voedingsgewoonten, voedingsbehoeften).

We nemen je mee door de wetenschap achter voeding en lichaam. We blijven uiteraard niet met onze neus in de boeken steken. Al vanaf het eerste jaar gaan we op observatiestage, we verkennen Brussel en leren er over de oorsprong van ons voedsel in verschillende projecten. We onderzoeken voeding in het labo en gaan ook zelf gezonde maaltijden koken.

Bachelor Voedings- & Dieetkunde: niet alleen

Je staat er bij ons nooit alleen voor. Onze docenten begeleiden je gedurende je volledige opleiding, van de eerste ervaringen op stage tot het schrijven van je bachelorproef.
Bovendien beschikken we allemaal over onze eigen expertise. Je krijgt les van diëtisten, psychologen, artsen, kinderartsen, verpleegkundigen,…

Zo stomen we je helemaal klaar voor een beroep waar je later alle kanten mee op kan. 

Bachelor Voedings- & Dieetkunde: boeiende projecten

Als diëtist werk je vaak binnen een multidisciplinair team. Binnen onze opleiding voedings- en dieetkunde leer je dan ook samenwerken. Dat doen we binnen een aantal projecten. We gaan onder andere de oorsprong van onze voeding gaan ontdekken, of we gaan studenten op kot aanzetten tot een gezondere levensstijl.  We leggen ons toe op interculturele verschillen bij voeding en interculturele verschillen in communicatie. Binnen dat laatste project is er een uitwisselingsproject met de Haagse Hogeschool.  

Opleiding Voedings- & Dieetkunde: veel voordelen

 • Je kan alle kanten uit met je diploma.
 • Je staat er bij ons niet alleen voor
 • Keuzevakken in het tweede jaar
 • Boeiende projecten!
 • Observatiestage in het eerste jaar

 

“Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik voeding heel interessant vind. Een sporter kan bijvoorbeeld nooit topprestaties leveren zonder een goed uitgebalanceerd dieet. Mijn keuze voor de EhB was snel gemaakt. De EhB-opleiding is heel praktijkgericht. Van in het eerste jaar loop je al een kijkstage, zodat je meteen aanvoelt welke richting je uit wilt.”
 

Donny
student Voedings- en dieetkunde
Studenten voedings- en dieetkunde

Bachelor voedings- en dieetkunde: veel mogelijkheden

Bachelor voedings- en dieetkunde: enorm breed

Met je diploma voedings- en dieetkunde op zak, heb je heel wat beroepsmogelijkheden. De voedingsbranche is dan ook enorm breed. Je kunt zowel in de profit als in de non-profit sector terecht.

Welk beroepenveld past het best bij jou? De klinische sector? Of is voorlichting geven of management of kwaliteitscontrole meer jouw ding?

Bachelor voedings- en dieetkunde: werkveld

We zetten enkele concrete beroepsmogelijkheden op een rij:

 • Patiënten voedings- of dieetadvies geven in ziekenhuizen, woonzorgcentra,...of op zelfstandige basis
 • Voedingsadvies geven aan recreatieve sporters of topsporters
 • Betrokken zijn bij het totale voedingsbeleid van een instelling
 • en/of werken in de grootkeuken (catering) van deze instelling
 • (zoals ziekenhuizen, scholen, industrie, woonzorgcentra,...)
 • Voorlichting geven aan specifieke doelgroepen zoals diabetespatiënten, patiënten
 • met allergie, patiënten met cardiovasculaire aandoeningen,...
 • Voedingsanalyses of kwaliteitscontroles uitvoeren in een labo-omgeving m.b.t. de
 • voedingsindustrie
 • Voedingsproducten ontwikkelen in de voedingsmiddelenindustrie
 • Werken in de onderwijssector
 • Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek of actief zijn als wetenschappelijk medewerker in een bedrijf
 • Eetwareninspectie
 • Uitbaten van een dieet- en/of natuurwinkel
 • ...

Bachelor voedings- en dieetkunde: verder studeren

Als je wil verder studeren, kan je via een schakeljaar doorstromen naar een masteropleiding. Mogelijkheden zijn master in Management en Beleid van de Gezondheidszorg, master in de Gerontologie, master in de Gezondheidsvoorlichting en - Bevordering, master in de Biowetenschappen,... Je kan je ook verder specialiseren via postgraduaten, zoals bijvoorbeeld het postgraduaat Diabeteseducator.

Voedings- en dieetkunde: welke vakken?

Voedings- en dieetkunde studeren: veel variatie

We besteden in ons programma voedings- en dieetkunde veel aandacht aan de relatie voeding en gezondheid, dit zowel preventief (gezonde doelgroep) als curatief (zieke doelgroep). Onze opleiding is praktisch ingericht met een duidelijke wetenschappelijke toets (vooral in het eerste jaar).

In heel wat vakoverschrijdende projecten, leer je informatie opzoeken en analyseren. We focussen onder andere op gezonde voeding, sensibiliseren van doelgroepen en multiculturele uitwisseling binnen een grootstedelijke context.

Daarnaast gaan we ook werken aan je communicatieve vaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling). Je wordt een echte teamspeler die in elke werksetting terecht kan en een professioneel netwerk kan uitbouwen.

Voedings- en dieetkunde studeren: eigen accenten

Je kan zelf je eigen accenten leggen binnen onze opleiding voedings-en dieetkunde. In het tweede jaar kan je kiezen tussen twee verschillende keuzevakken. In ‘Voeding bij sporters’ bereiden we je voor om later recreatieve- of topsporters op voedingsvlak te begeleiden. We gaan dieper in op de biochemie en de fysiologie van de inspanning en je leert voedingsschema’s opstellen voor de sporter. In ‘Voeding in de geriatrie’ focussen we op de steeds groter wordende groep ouderen die specifieke voedingsnoden hebben. Alles steeds aan de hand van praktijkvoorbeelden.

In je laatste jaar, kan je zelf kiezen in welke setting je stage zal lopen en over welk onderwerp je een bachelorproef wil schrijven.

Veld
Credits
Jaar 1 - Voedings- & Dieetkunde
Anatomie - Fysiologie - Digestieve fysiologie

Je maakt kennis met de medische terminologie en de organisatie van het lichaam. We besteden veel aandacht aan de werking van het spijsverteringskanaal, de lever en de pancreas.

5
Voedingsleer 1

Hier leer je de grondbeginselen van voedingsleer. Je bespreekt de voedingsdriehoek, de macro- en micronutriënten en de rol van energie in het lichaam.

4
Toegepaste fysica

Naast basisrekenregels leer je ook fysische principes en zie je waar deze worden toegepast bij het bereiden en conserveren van voedingsmiddelen.

4
Organische chemie

Je leert de basisbegrippen, bestudeert de verschillende karakteristieke groepen, naamgeving van organische verbindingen, belangrijke fysische en enkele chemische eigenschappen. Deze zijn belangrijk om later te begrijpen welke processen zich in het lichaam afspelen.

3
Biochemie

Hier leer je meer over o.a. hormonen en bestudeer je metabolische processen.

3
Celbiologie

Dit opleidingsonderdeel geeft je meer info over algemene celleer, gameten, chromosoombouw, eiwitsynthese, erfelijkheidsleer en mutaties.

3
Coaching- en consultatietechnieken 1

Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het hier allemaal. We oefenen via rollespelen.

3
Project 2: Kennismaking werkveld

Via een observatiestage krijg je inzicht in het werk van diëtisten.

5
Keukentechnologie

Hier leer je de basisprincipes van het bereiden van voeding. Je kan de voedingswaarde van gerechten berekenen en advies geven voor het samenstellen en bereiden van gezonde en evenwichtige voeding.

4
Project 1: Gezonde voeding

In dit project gaan we op zoek naar de oorsprong van ons voedsel. Dit doen we binnen de grootstad Brussel.

3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 1

Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hier bij.

6
Voedingsmicrobiologie 1

Hier besteden we veel aandacht aan de relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid en aan de mogelijke besmetting van voedsel.

4
Algemene Chemie

We leren je basisbegrippen, berekeningen en vaardigheden. Die gebruiken we later om voedingsmiddelen chemisch te analyseren.

6
Warenkennis - productkennis - wetgeving 1

Door theoretische lessen en bezoeken leer je meer over melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. We bestuderen wat er allemaal op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is.

3
Warenkennis - productkennis - wetgeving 2

Hier leer je meer over groenten, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, algen en wieren, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. We hebben het hier ook over voedselverspilling.

4
Veld
Credits
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 1

Hier leer je alles over ziektes en de mogelijke medicijnen die daar bij horen. Belangrijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven.

6
Voedingsanalyse

Hoe  kan je een voedingsmiddel chemisch analyseren? Dat leer je hier.

5
Warenkennis - productkennis - wetgeving 3

Je leert hier voedingsmiddelen beoordelen en vergelijken. Je krijgt inzicht in de warenwetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen en voedseletikettering.

3
Voedingsleer 2

We bestuderen de voeding van verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende situaties (rekening houdend met de individuele diversiteit).

4
Coaching- en consultatietechnieken 2

Tijdens een consulatie moet je als diëtist de antropometrische gegevens verzamelen en correct interpreteren. Daarnaast moet je cliënt er van overtuigd worden dat de voorgestelde veranderingen in het voedingspatroon nodig zijn en dat deze ook moeten volgehouden worden.

3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1

We gaan in op de klinische problematiek, de diagnose en behandeling van hypertensie, hyperlipidemie, hartfalen, obesitas en het metabool syndroom bij volwassenen. We leggen voornamelijk het accent gelegd op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij bepaalde medische aandoeningen.

5
Grootkeukenmanagement

Hier verwerf je inzichten in de vakbekwaamheid die vereist is voor het beheer van een voedingsdienst. Je bestudeert de technische realisatie en uitwerking van de catering. Je krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, arbeidsmotivatie, leiderschap, personeelsbeheer en marketing. Tevens wordt je op de hoogte gebracht van aankoop, voorraadbeheer, distributie, verwerking. Je leert dit in theorie maar ook ter plaatse gedurende een stage van twee weken.

6
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2

Je geraakt vertrouwd met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.

6
Project 3: Kot Cuisine

In dit project rond gezondheidspromotie werk je een interventie voor (kot)studenten uit aan de hand van de verschillende stappen van een planningsmodel dat tijdens enkele uren hoorcollege wordt toegelicht. De interventie die je uit werkt is een kookworkshop waarbij een gezonde, duurzame, goedkope en gemakkelijk te bereiden voeding centraal staat.

3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 2

Je werkt individueel een paper, protocol en presentatie uit; dit ter voorbereiding van je bachelorproef.

3
Project 4: Multiculti

We hebben het over interculturele hulpverlening door de diëtist. Dat doen we tijdens een 5-daagse uitwisseling met de Haagse Hogeschool. We besteden heel wat aandacht aan een goede interculturele communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en aangepaste skills bij een diëtetisch consult.

3
Voeding bij sporters

In dit keuzevak  gaan we dieper in op sportdiëtetiek (of sport en voeding) en lichten we de algemene richtlijnen betreffende voeding bij volwassen sporters toe.

3
Voeding in de geriatrie

In dit keuzevak komen verschillende professionals uit het werkveld hun expertise delen. Centraal staat de voedingszorg bij een oudere, geriatrische, populatie.

3
Voedingsproductontwikkeling

Deze cursus helpt je om in te spelen op trends in de voedingsindustrie, de behoeften/de noden van de markt te analyseren en de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces te leren kennen.

3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 1

De psychologie omvat algemene en ontwikkelingspsychologie. Tevens ga je reflecteren over je eigen handelen en je al bereikte beroepscompetenties.

3
Voedingsmicrobiologie 2

Hier gaan we dieper in op de besmetting van voedsel, voedselinfecties, voedselvergiftigingen en de microbiologische controle rond de spijslijn.

4
Veld
Credits
Jaar 3 - Voedings- & Dieetkunde
Coaching- en consultatietechnieken 3

We leren je alles over de sociale wetgeving en deontologie voor diëtisten Tevens voer je hier je eerste echte consultaties uit!

3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2

De kennis van ziektes en de ingenomen medicijnen zijn onontbeerlijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven. (vervolg)

3
Curatiefgerichte vorming voor kinderen

Hoe ontstaan en verlopen ziektes bij kinderen? Hoe gaat de geneeskunde hier mee om? Je leert een diëtetische diagnose stellen op basis van het interpreteren van de levensstijl, voedingsgewoonten en medische gegevens van zwangere vrouwen, lacterende vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen, rekening houdend met recente evidence based aanbevelingen / richtlijnen en kan zo het juiste behandelplan opstellen.

3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 3

Dit omvat je bachelorproef. Deze is steeds opgebouwd uit een literatuurstudie en een praktisch deel waarbij wordt uitgegaan van een onderzoeksvraag. Het onderwerp kan je vrij kiezen!

10
Stageperiode 1 + 2

Je loopt twee maal acht weken stage in verschillende beroepsvelden waar  diëtisten hun activiteit kunnen uitoefenen. Voornamelijk in ziekenhuizen, specifieke instellingen zoals WZC en voedingsbedrijven. Je wordt begeleid en bijgestaan door de stagebegeleider van de instelling. Je moet zelfstandig resultaten kunnen berekenen, evalueren en rapporteren. Je krijgt een opgelegde taken mee door de stagecoördinator van de school.

26
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3

Hier worden studenten vertrouwd gemaakt met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent wordt op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.

8
Kinderdieetleer en casuïstiek

Je wordt vertrouwd gemaakt met de diagnose vorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij kinderen.

3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 2

Eetstoornissen staan in dit opleidingsonderdeel centraal. Tevens bewijs je dat je een ingesteldheid tot levenslang leren hebt ontwikkeld.

4

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

Voedings- en dieetkunde studeren: stage lopen

Voedings- en dieetkunde: stage

Onze opleiding voedings- en dieetkunde is erg praktijkgericht. Via een heel aantal projecten, kom je in contact met het werkveld. In het eerste jaar mag je al op observatie- of kijkstage In het tweede jaar loop je een stage van 2 weken in een grootkeuken. In het laatste jaar ga je gedurende twee keer 8 weken (16 weken) praktijkervaring opdoen in klinische settings en in de voedingsindustrie.

Voedings- en dieetkunde in het buitenland

Wil je ontdekken wat een diëtist doet in het buitenland? Hoe voeding in andere culturen bekeken wordt? Maak dan je koffers maar klaar! Want we dragen internationalisering hoog in het vaandel!
Je kan stage lopen binnen of buiten Europa in onder andere Senegal, Nederland, Suriname, Nicaragua, Spanje,... Ook hier gaan we samen met jou op zoek naar een stageplaats en ervaring op maat.

Zorgen voor kwaliteit

We dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat je een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

We hanteren hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verbetert de kwaliteit van onze opleidingen continu. Hiermee voldoen we meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

Voedings- en dieetkunde: een kwaliteitsvolle opleiding! 

Op 24 en 25 maart 2016 vond de peer review van Voedings- en dieetkunde plaats. Een commissie van onafhankelijke externen nam toen de kwaliteit van onze opleiding Voedings- en dieetkunde onder de loep. Goed nieuws want de commissie besloot dat onze opleiding Voedings- en dieetkunde kwaliteitsvol onderwijs levert dat voldoet aan de decretaal bepaalde kwaliteitskenmerken. Benieuwd naar de sterke punten en actiepunten die naar voren kwamen uit de peer review? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseren we per opleiding een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding Voedings- en dieetkunde en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

Wie volgt de opleiding VDK? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten VDK over het behalen van hun diploma?

Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Voedings- en dieetkunde op Campus Jette

Brussels Health Campus

Onze campus ligt in Jette in de groene Brusselse rand. We werken nauw samen met UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel die allemaal op dezelfde campus liggen. Onze campus behoort tot de medische wereldtop en is een expertisecentrum in België. 
Je geraakt makkelijk aan onze campus via het openbaar vervoer. Maar je kan ook terecht in onze studentenhome met 260 ingerichte kamers.

Campus Jette EhB

Adres? Bereikbaarheid? Klik hier!

Studentenstad

Bij studeren hoort ook ontspanning. Op onze campus kan je een fitnesscentrum vinden. In de cafetaria ‘De Link’ kan je terecht voor allerlei versnaperingen, broodjes en de nodige ambiance. We organiseren culturele en sportactiviteiten in en rond Brussel en hebben zelf ons eigen café in het hart van de stad.

Honger!

Zin in iets lekkers? In onze cafetaria De Link koop je een warm of koud drankje en kies je uit een ruim aanbod broodjes, snacks en versnaperingen. Voor een volle maaltijd tegen een studentvriendelijk tarief kan je vlakbij terecht in het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel.

Al een diploma op zak?

Heb je al een ander diploma op zak? Dan kan je misschien rekenen op een aantal vrijstellingen. Maak een afspraak met vicky.vleminckx@ehb.be om te kijken wat er mogelijk is. Misschien kom je in aanmerking voor een korter traject. Tel daar nog de vaste lesdag bij en de combinatie met job en privé, lijkt alweer wat haalbaarder. We bekijken graag samen de mogelijkheden.

Master of Science in de bewegings- en sportwetenschappen

Voor studenten met een Master of Science in de bewegings- en sportwetenschappen – Afstudeerrichting Fysieke activiteit, Fitheid & Gezondheid (VUB) is er een vast programma opgesteld, dat je in 3 semesters kan afronden. Het kan ook over een langere periode gespreid worden.
Neem contact op met de coördinator: vicky.vleminckx@ehb.be

1e verkorte bachelor (68SP)

 • Coaching en consultatietechnieken 1 (3SP)
 • Voedingsmicrobiologie (4SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 1 (3SP)
 • Voedingsanalyse (5SP)
 • Voedingsleer 2 (5SP)
 • Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1 (5SP)
 • Grootkeukenmanagement (6SP)
 • Curatief gerichte vorming voor volwassenen (6SP)
 • Voedingsmicrobiologie 2 (4SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 2 (4SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 3 (3SP)
 • Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2 (5SP)
 • Voedingsproductontwikkeling (3SP)
 • Keukentechnologie (4SP)
 • Toegepaste kinderdieetleer en casuïstiek 3 (5SP)
 • Coaching- en consultatietechnieken 2 (3SP)

2e verkorte bachelor (25 SP)

 • Klinische stage (13SP)
 • Coaching- en consultatietechnieken 3 (3SP)
 • Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2 (3SP)

Master of Science in de Farmaceutische Zorg

Voor studenten met een Master of Science in de Farmaceutische Zorg (VUB). is er een vast programma opgesteld, dat je in 3 semesters kan afronden. Het kan ook over een langere periode gespreid worden. 
Neem contact op met de coördinator: vicky.vleminckx@ehb.be

1e verkorte bachelor (53SP)

 • Coaching en consultatietechnieken 1 (3SP)
 • Coaching- en consultatietechnieken 2 (3SP)
 • Psychologie (4SP)
 • Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1 (5SP)
 • Grootkeukenmanagement (6SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 1 (3SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 2 (4SP)
 • Warenkennis - productkennis - wetgeving 3 (3SP)
 • Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2 (5SP)
 • Voedingsproductontwikkeling (3SP)
 • Keukentechnologie (4SP)
 • Toegepaste kinderdieetleer en casuïstiek (5SP)
 • Voedingsleer 2 (5SP)


2e verkorte bachelor (28 SP)

 • Klinische stage (13SP)
 • Coaching- en consultatietechnieken 3 (3SP)
 • Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3 (9SP)

Voedings- en dieetkunde: werken en studeren

Voedings- en dieetkunde in afstandsonderwijs

De opleiding voedings- en dieetkunde kan je ook in afstandsonderwijs volgen. Heb je al een job, maar wil je graag diëtist worden? Of ben je een thuiswerkende ouder? Dan kan je instromen in onze flexibele opleiding voedings- en dieetkunde. De ideale opleiding tot diëtist. 
We hebben practica, coachingsuren en werkcolleges binnen dit traject gebundeld op vrijdag. Naast deze lesmomenten ga je via begeleide zelfstudie aan de slag met de theoretische cursussen. Praktijkervaring doe je op via stages. We hebben de flexibele opleiding gespreid over vier jaar om de werklast te beperken. Je behaalt hetzelfde diploma als onze andere studenten Voedings- en Dieetkunde.

Diëtist: erkend beroep

Opleiding voedingsdeskundige, opleiding voedingsconsulent, opleiding gewichtsconsulent, cursus voeding, opleiding voedingscoach,… er bestaan heel wat opleidingen over voeding. Er is maar één erkende opleiding diëtist. Om diëtist of diëtiste te worden, dien je de bachelor voedings- en dieetkunde te volgen. Sinds 1997 is het beroep van diëtist erkend. Het mag dus enkel uitgeoefend worden door personen met een diploma bachelor in de voedings- en dieetkunde.

Voedings- en dieetkunde in afstandsonderwijs: voordelen

“Ik ga eerlijk zijn het is een echte puzzel. Twee kinderen en een job combineren met studeren is niet eenvoudig. Maar dankzij de vaste lesdag en de begeleiding van de docenten zit ik toch al in mijn derde jaar.”

Kathleen
student voedings- en dieetkunde

Studente Jana Van Lent

Lange afstand en studeren

Ik ben Jana Van Lent, 20 jaar, student voedings-en dieetkunde en topsportatlete aan de Ehb! Ik ben gebeten door het lange afstandslopen (3-10 km). Ik loop graag zowel op een modderig als een heel snel parcours. Vorig jaar heb ik de overstap gemaakt naar Ehb en daarnaast heb ik me ook aangesloten bij Excelsior, een atletiekclub in Brussel.  
De combinatie topsport en studeren is niet altijd eenvoudig.

Persoonlijke aanpak
Maar de persoonlijke aanpak van EhB en een programma op maat maakt het er een stuk makkelijker op. Ook het topsportstatuut helpt me hier enorm bij en biedt een houvast als je je focus even verlegt van studie naar sport. Als sporter kom je immers vaak voor verrassingen te staan. Zo kwam ik onverwachts veel dichter bij de EK selectielimiet op de 10km dan vooraf gedacht. Daarom wil ik daar nu volop voor gaan. De weinige wedstrijden waarop ik mij kan selecteren en de nakende examenperiode maken het een moeilijke periode. Ik zal mijn planning nog eens helemaal moeten herbekijken.

Flexibel traject
Dankzij het flexibel werktraject, staan we kort bij onze docenten en ook bij medestudenten. Voor mij zijn de vaste lesdagen op vrijdag zeker iets om naar uit te kijken. Door onze kleine groep is het altijd leuk bijpraten. Er wordt ook veel begrip getoond als je een les niet aanwezig kan zijn. Datzelfde gevoel heb ik ook bij de docenten, topsportcoördinator, studentenbegeleiders, … en dat maakt de Ehb uniek.

Veld
Credits
Algemene Chemie

We leren je basisbegrippen, berekeningen en vaardigheden. Die gebruiken we later om voedingsmiddelen chemisch te analyseren.

6
Anatomie - Fysiologie - Digestieve fysiologie

Je maakt kennis met de medische terminologie en de organisatie van het lichaam. We besteden veel aandacht aan de werking van het spijsverteringskanaal, de lever en de pancreas.

5
Celbiologie

Dit opleidingsonderdeel geeft je meer info over algemene celleer, gameten, chromosoombouw, eiwitsynthese, erfelijkheidsleer en mutaties.

3
Coaching- en consultatietechnieken 1

Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het hier allemaal. We oefenen via rollenspelen.
 

3
Keukentechnologie

Hier leer je de basisprincipes van het bereiden van voeding. Je kan de voedingswaarde van gerechten berekenen en advies geven voor het samenstellen en bereiden van gezonde en evenwichtige voeding.

4
Project 1: Gezonde voeding

In dit project gaan we op zoek naar de oorsprong van ons voedsel. Dit doen we binnen de grootstad Brussel.

4
Toegepaste fysica

Naast basisrekenregels leer je ook fysische principes en zie je waar deze worden toegepast bij het bereiden en conserveren van voedingsmiddelen.

4
Voedingsmicrobiologie 1

Hier besteden we veel aandacht aan de relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid en aan de mogelijke besmetting van voedsel.

4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 1

Door theoretische lessen en bezoeken leer je meer over melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. We bestuderen wat er allemaal op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is.

3
Warenkennis - productkennis - wetgeving 2

Hier leer je meer over groenten, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, algen en wieren, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. We hebben het hier ook over voedselverspilling.

4
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 1

Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hier bij.

6
Veld
Credits
Biochemie

Hier leer je meer over o.a. hormonen en bestudeer je metabolische processen.

3
Coaching- en consultatietechnieken 2

Tijdens een consultatie moet je als diëtist de antropometrische gegevens verzamelen en correct interpreteren. Daarnaast moet je cliënt er van overtuigd worden dat de voorgestelde veranderingen in het voedingspatroon nodig zijn en dat deze ook moeten volgehouden worden.

3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 1

Hier leer je alles over ziektes en de mogelijke medicijnen die daar bij horen. Belangrijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven.

6
Organische chemie

Je leert de basisbegrippen, bestudeert de verschillende karakteristieke groepen, naamgeving van organische verbindingen, belangrijke fysische en enkele chemische eigenschappen. Deze zijn belangrijk om later te begrijpen welke processen zich in het lichaam afspelen.

3
Project 2: Kennismaking werkveld

Via een observatiestage krijg je inzicht in het werk van diëtisten.

4
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 1

De psychologie omvat algemene en ontwikkelingspsychologie. Tevens ga je reflecteren over je eigen handelen en je al bereikte beroepscompetenties.

3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1

We gaan in op de klinische problematiek, de diagnose en behandeling van hypertensie, hyperlipidemie, hartfalen, obesitas en het metabool syndroom bij volwassenen. We leggen voornamelijk het accent gelegd op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij bepaalde medische aandoeningen.

5
Voedingsanalyse

Hoe  kan je een voedingsmiddel chemisch analyseren? Dat leer je hier.

5
Voedingsleer 1

Hier leer je de grondbeginselen van voedingsleer. Je bespreekt de voedingsdriehoek, de macro- en micronutriënten en de rol van energie in het lichaam.

4
Voedingsmicrobiologie 2

Hier gaan we dieper in op de besmetting van voedsel, voedselinfecties, voedselvergiftigingen en de microbiologische controle rond de spijslijn.

4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 3

Je leert hier voedingsmiddelen beoordelen en vergelijken. Je krijgt inzicht in de warenwetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen en voedseletikettering.

3
Veld
Credits
Coaching- en consultatietechnieken 3

We leren je alles over de sociale wetgeving en deontologie voor diëtisten Tevens voer je hier je eerste echte consultaties uit!

3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2

De kennis van ziektes en de ingenomen medicijnen zijn onontbeerlijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven. (vervolg)

3
Curatiefgerichte vorming voor kinderen

Hoe ontstaan en verlopen ziektes bij kinderen? Hoe gaat de geneeskunde hier mee om? Je leert een diëtetische diagnose stellen op basis van het interpreteren van de levensstijl, voedingsgewoonten en medische gegevens van zwangere vrouwen, lacterende vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen, rekening houdend met recente evidence based aanbevelingen / richtlijnen en kan zo het juiste behandelplan opstellen.

3
Grootkeukenmanagement

Hier verwerf je inzichten in de vakbekwaamheid die vereist is voor het beheer van een voedingsdienst. Je bestudeert de technische realisatie en uitwerking van de catering. Je krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, arbeidsmotivatie, leiderschap, personeelsbeheer en marketing. Tevens wordt je op de hoogte gebracht van aankoop, voorraadbeheer, distributie, verwerking. Je leert dit in theorie maar ook ter plaatse gedurende een stage van twee weken.

6
Project 3: Kot Cuisine

In dit project rond gezondheidspromotie werk je een interventie voor (kot)studenten uit aan de hand van de verschillende stappen van een planningsmodel dat tijdens enkele uren hoorcollege wordt toegelicht. De interventie die je uit werkt is een kookworkshop waarbij een gezonde, duurzame, goedkope en gemakkelijk te bereiden voeding centraal staat.

3
Project 4: Multiculti

We hebben het over interculturele hulpverlening door de diëtist. Dat doen we tijdens een 5-daagse uitwisseling met de Haagse Hogeschool. We besteden heel wat aandacht aan een goede interculturele communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en aangepaste skills bij een diëtetisch consult.

3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 2

Eetstoornissen staan in dit opleidingsonderdeel centraal. Tevens bewijs je dat je een ingesteldheid tot levenslang leren hebt ontwikkeld.

4
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2

Je geraakt vertrouwd met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.

6
Voedingsleer 2

We bestuderen de voeding van verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende situaties (rekening houdend met de individuele diversiteit).

4
Voedingsproductontwikkeling

Deze cursus helpt je om in te spelen op trends in de voedingsindustrie, de behoeften/de noden van de markt te analyseren en de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces te leren kennen.

3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 2

Je werkt individueel een paper, protocol en presentatie uit; dit ter voorbereiding van je bachelorproef.

3
Keuzevak
Voeding bij sporters

In dit keuzevak  gaan we dieper in op sportdiëtetiek (of sport en voeding) en lichten we de algemene richtlijnen betreffende voeding bij volwassen sporters toe.

3
Voeding in de geriatrie

In dit keuzevak komen verschillende professionals uit het werkveld hun expertise delen. Centraal staat de voedingszorg bij een oudere, geriatrische, populatie.

3
Veld
Credits
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3

Hier worden studenten vertrouwd gemaakt met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent wordt op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.

8
Kinderdieetleer en casuïstiek

Je wordt vertrouwd gemaakt met de diagnose vorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij kinderen.

3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 3

Dit omvat je bachelorproef. Deze is steeds opgebouwd uit een literatuurstudie en een praktisch deel waarbij wordt uitgegaan van een onderzoeksvraag. Het onderwerp kan je vrij kiezen!

10
Stageperiode 1 + 2

Je loopt twee maal acht weken stage in verschillende beroepsvelden waar  diëtisten hun activiteit kunnen uitoefenen. Voornamelijk in ziekenhuizen, specifieke instellingen zoals WZC en voedingsbedrijven. Je wordt begeleid en bijgestaan door de stagebegeleider van de instelling. Je moet zelfstandig resultaten kunnen berekenen, evalueren en rapporteren. Je krijgt een opgelegde taken mee door de stagecoördinator van de school.

26
Studenten voedings- en dieetkunde
Studenten voedings- en dieetkunde

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Wat er naast je inschrijvingsgeld nog bijkomt, hangt af van de opleiding die je volgt. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke kleding of ander materiaal. Denk daarbij aan een koksuniform.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

Infomomenten 

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • Zaterdag 19 maart (10u tot 13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u tot 13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u tot 15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u tot 15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u tot 15u)

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven voor Voedings- & Dieetkunde? Top!

Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

Blader ook al eens door onze onthaalbrochure.

De openingsuren van ons studentensecretariaat: 
 • Van maandag tot donderdag van 9u tot 16u, op vrijdag van 9u tot 15u.
 • Tijdens de infodagen op zaterdag 26 juni, 4 en 11 september.
 • Op afspraak: via e-mail (gdt.jette@ehb.be).
 • Het secretariaat is gesloten:  op donderdag 8 juli vanaf 12u, van 10 juli tot en met 15 augustus en op 26 augustus

Check voor je inschrijving ook nog dit: 

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan een bekwaamheidsproef om toch toegelaten te worden. Check alle voorwaarden om deel te nemen.

Nog vragen?

Heb je een vraag? Wij staan altijd voor je klaar:  
•    Bel ons: 02/472 52 00
•    Mail ons: gdt.jette@ehb.be 
•    Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool
•    Maak een afspraak met een traject- en/of studiebegeleider
•    Stel je vraag via dit formulier 
•    Andere? 

Check zeker onze infomomenten. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en events? Laat dan je gegevens achter. 

Deel dit