
Voedings- & Dieetkunde
Kom langs op onze infodagen.
Voor wie
- Ben jij iemand die sociaal is en graag voedingsadvies geeft?
- Op zoek naar een opleiding tot diëtist?
- Heb je een grote interesse in een gezonde levensstijl?
- Niet enkel op zoek naar een medische opleiding, maar ook eentje waar productontwikkeling en werken met sporters aan bod komt?
- Dan is onze opleiding voedings- en dieetkunde zeker iets voor jou!
Anatomie - Fysiologie - Digestieve fysiologie
Je maakt kennis met de medische terminologie en de organisatie van het lichaam. We besteden veel aandacht aan de werking van het spijsverteringskanaal, de lever en de pancreas.
5
Voedingsleer 1
Hier leer je de grondbeginselen van voedingsleer. Je bespreekt de voedingsdriehoek, de macro- en micronutriënten en de rol van energie in het lichaam.
4
Toegepaste fysica
Naast basisrekenregels leer je ook fysische principes en zie je waar deze worden toegepast bij het bereiden en conserveren van voedingsmiddelen.
4
Organische chemie
Je leert de basisbegrippen, bestudeert de verschillende karakteristieke groepen, naamgeving van organische verbindingen, belangrijke fysische en enkele chemische eigenschappen. Deze zijn belangrijk om later te begrijpen welke processen zich in het lichaam afspelen.
3
Biochemie
Hier leer je meer over o.a. hormonen en bestudeer je metabolische processen.
3
Celbiologie
Dit opleidingsonderdeel geeft je meer info over algemene celleer, gameten, chromosoombouw, eiwitsynthese, erfelijkheidsleer en mutaties.
3
Coaching- en consultatietechnieken 1
Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het hier allemaal. We oefenen via rollespelen.
3
Project 2: Kennismaking werkveld
Via een observatiestage krijg je inzicht in het werk van diëtisten.
5
Keukentechnologie
Hier leer je de basisprincipes van het bereiden van voeding. Je kan de voedingswaarde van gerechten berekenen en advies geven voor het samenstellen en bereiden van gezonde en evenwichtige voeding.
4
Project 1: Gezonde voeding
In dit project gaan we op zoek naar de oorsprong van ons voedsel. Dit doen we binnen de grootstad Brussel.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 1
Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hier bij.
6
Voedingsmicrobiologie 1
Hier besteden we veel aandacht aan de relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid en aan de mogelijke besmetting van voedsel.
4
Algemene Chemie
We leren je basisbegrippen, berekeningen en vaardigheden. Die gebruiken we later om voedingsmiddelen chemisch te analyseren.
6
Warenkennis - productkennis - wetgeving 1
Door theoretische lessen en bezoeken leer je meer over melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. We bestuderen wat er allemaal op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is.
3
Warenkennis - productkennis - wetgeving 2
Hier leer je meer over groenten, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, algen en wieren, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. We hebben het hier ook over voedselverspilling.
4
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 1
Hier leer je alles over ziektes en de mogelijke medicijnen die daar bij horen. Belangrijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven.
6
Voedingsanalyse
Hoe kan je een voedingsmiddel chemisch analyseren? Dat leer je hier.
5
Warenkennis - productkennis - wetgeving 3
Je leert hier voedingsmiddelen beoordelen en vergelijken. Je krijgt inzicht in de warenwetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen en voedseletikettering.
3
Voedingsleer 2
We bestuderen de voeding van verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende situaties (rekening houdend met de individuele diversiteit).
4
Coaching- en consultatietechnieken 2
Tijdens een consulatie moet je als diëtist de antropometrische gegevens verzamelen en correct interpreteren. Daarnaast moet je cliënt er van overtuigd worden dat de voorgestelde veranderingen in het voedingspatroon nodig zijn en dat deze ook moeten volgehouden worden.
3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1
We gaan in op de klinische problematiek, de diagnose en behandeling van hypertensie, hyperlipidemie, hartfalen, obesitas en het metabool syndroom bij volwassenen. We leggen voornamelijk het accent gelegd op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij bepaalde medische aandoeningen.
5
Grootkeukenmanagement
Hier verwerf je inzichten in de vakbekwaamheid die vereist is voor het beheer van een voedingsdienst. Je bestudeert de technische realisatie en uitwerking van de catering. Je krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, arbeidsmotivatie, leiderschap, personeelsbeheer en marketing. Tevens wordt je op de hoogte gebracht van aankoop, voorraadbeheer, distributie, verwerking. Je leert dit in theorie maar ook ter plaatse gedurende een stage van twee weken.
6
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2
Je geraakt vertrouwd met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
6
Project 3: Kot Cuisine
In dit project rond gezondheidspromotie werk je een interventie voor (kot)studenten uit aan de hand van de verschillende stappen van een planningsmodel dat tijdens enkele uren hoorcollege wordt toegelicht. De interventie die je uit werkt is een kookworkshop waarbij een gezonde, duurzame, goedkope en gemakkelijk te bereiden voeding centraal staat.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 2
Je werkt individueel een paper, protocol en presentatie uit; dit ter voorbereiding van je bachelorproef.
3
Project 4: Multiculti
We hebben het over interculturele hulpverlening door de diëtist. Dat doen we tijdens een 5-daagse uitwisseling met de Haagse Hogeschool. We besteden heel wat aandacht aan een goede interculturele communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en aangepaste skills bij een diëtetisch consult.
3
Voeding bij sporters
In dit keuzevak gaan we dieper in op sportdiëtetiek (of sport en voeding) en lichten we de algemene richtlijnen betreffende voeding bij volwassen sporters toe.
3
Voeding in de geriatrie
In dit keuzevak komen verschillende professionals uit het werkveld hun expertise delen. Centraal staat de voedingszorg bij een oudere, geriatrische, populatie.
3
Voedingsproductontwikkeling
Deze cursus helpt je om in te spelen op trends in de voedingsindustrie, de behoeften/de noden van de markt te analyseren en de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces te leren kennen.
3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 1
De psychologie omvat algemene en ontwikkelingspsychologie. Tevens ga je reflecteren over je eigen handelen en je al bereikte beroepscompetenties.
3
Voedingsmicrobiologie 2
Hier gaan we dieper in op de besmetting van voedsel, voedselinfecties, voedselvergiftigingen en de microbiologische controle rond de spijslijn.
4
Coaching- en consultatietechnieken 3
We leren je alles over de sociale wetgeving en deontologie voor diëtisten Tevens voer je hier je eerste echte consultaties uit!
3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2
De kennis van ziektes en de ingenomen medicijnen zijn onontbeerlijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven. (vervolg)
3
Curatiefgerichte vorming voor kinderen
Hoe ontstaan en verlopen ziektes bij kinderen? Hoe gaat de geneeskunde hier mee om? Je leert een diëtetische diagnose stellen op basis van het interpreteren van de levensstijl, voedingsgewoonten en medische gegevens van zwangere vrouwen, lacterende vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen, rekening houdend met recente evidence based aanbevelingen / richtlijnen en kan zo het juiste behandelplan opstellen.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 3
Dit omvat je bachelorproef. Deze is steeds opgebouwd uit een literatuurstudie en een praktisch deel waarbij wordt uitgegaan van een onderzoeksvraag. Het onderwerp kan je vrij kiezen!
10
Stageperiode 1 + 2
Je loopt twee maal acht weken stage in verschillende beroepsvelden waar diëtisten hun activiteit kunnen uitoefenen. Voornamelijk in ziekenhuizen, specifieke instellingen zoals WZC en voedingsbedrijven. Je wordt begeleid en bijgestaan door de stagebegeleider van de instelling. Je moet zelfstandig resultaten kunnen berekenen, evalueren en rapporteren. Je krijgt een opgelegde taken mee door de stagecoördinator van de school.
26
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3
Hier worden studenten vertrouwd gemaakt met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent wordt op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
8
Kinderdieetleer en casuïstiek
Je wordt vertrouwd gemaakt met de diagnose vorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij kinderen.
3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 2
Eetstoornissen staan in dit opleidingsonderdeel centraal. Tevens bewijs je dat je een ingesteldheid tot levenslang leren hebt ontwikkeld.
4
Algemene Chemie
We leren je basisbegrippen, berekeningen en vaardigheden. Die gebruiken we later om voedingsmiddelen chemisch te analyseren.
6
Anatomie - Fysiologie - Digestieve fysiologie
Je maakt kennis met de medische terminologie en de organisatie van het lichaam. We besteden veel aandacht aan de werking van het spijsverteringskanaal, de lever en de pancreas.
5
Celbiologie
Dit opleidingsonderdeel geeft je meer info over algemene celleer, gameten, chromosoombouw, eiwitsynthese, erfelijkheidsleer en mutaties.
3
Coaching- en consultatietechnieken 1
Wat is een goede voedingsanamnese? Welke technieken zijn er? Welk voorlichtingsmateriaal kan je gebruiken? Je leert het hier allemaal. We oefenen via rollenspelen.
3
Keukentechnologie
Hier leer je de basisprincipes van het bereiden van voeding. Je kan de voedingswaarde van gerechten berekenen en advies geven voor het samenstellen en bereiden van gezonde en evenwichtige voeding.
4
Project 1: Gezonde voeding
In dit project gaan we op zoek naar de oorsprong van ons voedsel. Dit doen we binnen de grootstad Brussel.
4
Toegepaste fysica
Naast basisrekenregels leer je ook fysische principes en zie je waar deze worden toegepast bij het bereiden en conserveren van voedingsmiddelen.
4
Voedingsmicrobiologie 1
Hier besteden we veel aandacht aan de relatie tussen voedingsmiddelen en gezondheid en aan de mogelijke besmetting van voedsel.
4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 1
Door theoretische lessen en bezoeken leer je meer over melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, graanproducten, aardappelen en smeer- en bereidingsvetten. We bestuderen wat er allemaal op etiketten van voedingsmiddelen te vinden is.
3
Warenkennis - productkennis - wetgeving 2
Hier leer je meer over groenten, fruit, noten en zaden, paddenstoelen, algen en wieren, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren. We hebben het hier ook over voedselverspilling.
4
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 1
Hier leer je wetenschappelijke literatuur opzoeken en kritisch verwerken tot een paper. Ook statistische verwerking van onderzoeksresultaten hoort hier bij.
6
Biochemie
Hier leer je meer over o.a. hormonen en bestudeer je metabolische processen.
3
Coaching- en consultatietechnieken 2
Tijdens een consultatie moet je als diëtist de antropometrische gegevens verzamelen en correct interpreteren. Daarnaast moet je cliënt er van overtuigd worden dat de voorgestelde veranderingen in het voedingspatroon nodig zijn en dat deze ook moeten volgehouden worden.
3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 1
Hier leer je alles over ziektes en de mogelijke medicijnen die daar bij horen. Belangrijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven.
6
Organische chemie
Je leert de basisbegrippen, bestudeert de verschillende karakteristieke groepen, naamgeving van organische verbindingen, belangrijke fysische en enkele chemische eigenschappen. Deze zijn belangrijk om later te begrijpen welke processen zich in het lichaam afspelen.
3
Project 2: Kennismaking werkveld
Via een observatiestage krijg je inzicht in het werk van diëtisten.
4
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 1
De psychologie omvat algemene en ontwikkelingspsychologie. Tevens ga je reflecteren over je eigen handelen en je al bereikte beroepscompetenties.
3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 1
We gaan in op de klinische problematiek, de diagnose en behandeling van hypertensie, hyperlipidemie, hartfalen, obesitas en het metabool syndroom bij volwassenen. We leggen voornamelijk het accent gelegd op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij bepaalde medische aandoeningen.
5
Voedingsanalyse
Hoe kan je een voedingsmiddel chemisch analyseren? Dat leer je hier.
5
Voedingsleer 1
Hier leer je de grondbeginselen van voedingsleer. Je bespreekt de voedingsdriehoek, de macro- en micronutriënten en de rol van energie in het lichaam.
4
Voedingsmicrobiologie 2
Hier gaan we dieper in op de besmetting van voedsel, voedselinfecties, voedselvergiftigingen en de microbiologische controle rond de spijslijn.
4
Warenkennis - productkennis - wetgeving 3
Je leert hier voedingsmiddelen beoordelen en vergelijken. Je krijgt inzicht in de warenwetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen en voedseletikettering.
3
Coaching- en consultatietechnieken 3
We leren je alles over de sociale wetgeving en deontologie voor diëtisten Tevens voer je hier je eerste echte consultaties uit!
3
Curatiefgerichte vorming voor volwassenen 2
De kennis van ziektes en de ingenomen medicijnen zijn onontbeerlijk om de patiënt het juiste dieet voor te schrijven. (vervolg)
3
Curatiefgerichte vorming voor kinderen
Hoe ontstaan en verlopen ziektes bij kinderen? Hoe gaat de geneeskunde hier mee om? Je leert een diëtetische diagnose stellen op basis van het interpreteren van de levensstijl, voedingsgewoonten en medische gegevens van zwangere vrouwen, lacterende vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen, rekening houdend met recente evidence based aanbevelingen / richtlijnen en kan zo het juiste behandelplan opstellen.
3
Grootkeukenmanagement
Hier verwerf je inzichten in de vakbekwaamheid die vereist is voor het beheer van een voedingsdienst. Je bestudeert de technische realisatie en uitwerking van de catering. Je krijgt inzicht in bedrijfsorganisatie, arbeidsmotivatie, leiderschap, personeelsbeheer en marketing. Tevens wordt je op de hoogte gebracht van aankoop, voorraadbeheer, distributie, verwerking. Je leert dit in theorie maar ook ter plaatse gedurende een stage van twee weken.
6
Project 3: Kot Cuisine
In dit project rond gezondheidspromotie werk je een interventie voor (kot)studenten uit aan de hand van de verschillende stappen van een planningsmodel dat tijdens enkele uren hoorcollege wordt toegelicht. De interventie die je uit werkt is een kookworkshop waarbij een gezonde, duurzame, goedkope en gemakkelijk te bereiden voeding centraal staat.
3
Project 4: Multiculti
We hebben het over interculturele hulpverlening door de diëtist. Dat doen we tijdens een 5-daagse uitwisseling met de Haagse Hogeschool. We besteden heel wat aandacht aan een goede interculturele communicatie en het gebruik van hulpmiddelen en aangepaste skills bij een diëtetisch consult.
3
Psychologie en persoonlijke ontwikkeling 2
Eetstoornissen staan in dit opleidingsonderdeel centraal. Tevens bewijs je dat je een ingesteldheid tot levenslang leren hebt ontwikkeld.
4
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 2
Je geraakt vertrouwd met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
6
Voedingsleer 2
We bestuderen de voeding van verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende situaties (rekening houdend met de individuele diversiteit).
4
Voedingsproductontwikkeling
Deze cursus helpt je om in te spelen op trends in de voedingsindustrie, de behoeften/de noden van de markt te analyseren en de verschillende fasen van het productontwikkelingsproces te leren kennen.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 2
Je werkt individueel een paper, protocol en presentatie uit; dit ter voorbereiding van je bachelorproef.
3
Voeding bij sporters
In dit keuzevak gaan we dieper in op sportdiëtetiek (of sport en voeding) en lichten we de algemene richtlijnen betreffende voeding bij volwassen sporters toe.
3
Voeding in de geriatrie
In dit keuzevak komen verschillende professionals uit het werkveld hun expertise delen. Centraal staat de voedingszorg bij een oudere, geriatrische, populatie.
3
Toegepaste dieetleer en casuïstiek 3
Hier worden studenten vertrouwd gemaakt met de diagnosevorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij volwassenen. We leggen het accent wordt op de voedingsaanbevelingen, dieetrichtlijnen, klinische voedingen en dieetproducten bij medische aandoeningen.
8
Kinderdieetleer en casuïstiek
Je wordt vertrouwd gemaakt met de diagnose vorming van medische problematieken en pathologieën en de daaruit vloeiende preventieve, curatieve en ondersteunende voedingszorg en dieetmaatregelen bij kinderen.
3
Wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden 3
Dit omvat je bachelorproef. Deze is steeds opgebouwd uit een literatuurstudie en een praktisch deel waarbij wordt uitgegaan van een onderzoeksvraag. Het onderwerp kan je vrij kiezen!
10
Stageperiode 1 + 2
Je loopt twee maal acht weken stage in verschillende beroepsvelden waar diëtisten hun activiteit kunnen uitoefenen. Voornamelijk in ziekenhuizen, specifieke instellingen zoals WZC en voedingsbedrijven. Je wordt begeleid en bijgestaan door de stagebegeleider van de instelling. Je moet zelfstandig resultaten kunnen berekenen, evalueren en rapporteren. Je krijgt een opgelegde taken mee door de stagecoördinator van de school.
26
Contact
- Erasmushogeschool
- campus Jette
- Laarbeeklaan 121, 1090 Jette
- Bel ons: 02/472 52 00
- Mail ons: gdt.jette@ehb.be
- Chat met ons via Messenger: @erasmushogeschool
- Maak een afspraak met een traject- en/of studiebegeleider
- Stel je vraag via dit formulier