Studenten in studielandschap
Graduaat (HBO5)

Marketing

 • Ben je geboeid door leuke reclamecampagnes en de rol van de nieuwe media?
 • Wil je weten hoe een nieuw product ontwikkeld en gelanceerd wordt?
 • Wat zijn de koopmotieven van een klant en hoe kun je daarop inspelen?
 • Hoe kunnen sterke merken worden uitgebouwd?


In de opleiding graduaat Marketing zal je marketingprincipes toepassen op realistische situaties, rechtstreeks uit de bedrijfswereld. Je leert over de geheimen van het consumentengedrag, hoe een marktonderzoek te voeren om daarna dit te vertalen naar een marketingplan binnen een bepaald budget. Daarvoor gaan we ook dieper in op marktsegmentatie, positionering, merkenbeleid, communicatiebeleid, strategie en planning, sales management …

Je leert commercieel en strategisch te handelen in een B2B of B2C omgeving, lokaal of internationaal, met producten of diensten, in een profit of non-profit sector. De klemtoon ligt op strategisch en commercieel inzicht, organisatievermogen en klantgericht denken. Je leert marketingvraagstukken op een structurele manier te analyseren en op te lossen.

Een volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Tijdens de opleiding volg je 3 tot 4 dagen les per week. Werkplekleren maakt deel uit van de opleiding. Wat je leert in de lessen, kun je meteen omzetten in de praktijk. Je neemt ook je ervaringen van tijdens het werkplekleren mee om opdrachten tijdens de les uit te voeren.

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens 18 jaar zijn. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kun je na het slagen in een toelatingsproef toch starten.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Springplank naar een dynamische sector

De vraag naar marketeers is groot. Onze economie heeft grote nood aan dynamische profielen die creatief kunnen denken en de markt goed aanvoelen. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Met een graduaatsdiploma Marketing op zak heb je een ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Je kunt aan de slag als sales manager, product manager, brand manager, marketing manager, key account manager, communicatieadviseur, PR-verantwoordelijke, marktonderzoeker … of je kunt als zelfstandige zelf je eigen bedrijf of winkel op starten.

Wil je verder studeren?

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de professionele bachelor Communicatiemanagement, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen op basis van EVK.

Wil je je verder verdiepen in de marketing, dan is er een aanvullingstraject in de bachelor Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Marketing.

Je opleidingsprogramma bestaat uit vijf thema’s:

 • Basismarketing
 • Marketingtechnieken
 • Bedrijfsaspecten
 • Marketingmanagement
 • Werkplekleren & Integratie
Field
Credits
Basismarketing
Aankoop en distributie
Contact hours
60
Juridische aspecten van de marketing
Contact hours
80
Bedrijfsbeleid
Contact hours
120
Communicatievaardigheden
Contact hours
60
Algemene marketing
Contact hours
160
Marketing- communicatie concepten
Contact hours
80
Marketing- communicatie instrumenten
Contact hours
120
Marketing toepassingen
Contact hours
80
Social-profit marketing
Contact hours
40
Business tot business marketing
Contact hours
40
Internationale marketing
Contact hours
40
Statistiek
Contact hours
80
Technieken van het marktonderzoek
Contact hours
120
Marketingmanagement
HRM
Contact hours
80
Management en organisatie
Contact hours
60
Management en organisatie
Contact hours
120
Financieel management
Contact hours
60
Projectwerk
Projectwerk
Contact hours
80

Lessenrooster

Wil je zicht krijgen op het lessenrooster van het eerste jaar en het tweede jaar? Neem dan een kijkje.

De lessen voor Marketing gaan door in het centrum van Brussel, op campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool Brussel.

Open days

 

Op campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool Brussel:

 • Zaterdag 17 maart, 10u - 15u
 • Zaterdag 21 april, 10u - 15u
 • Zaterdag 23 juni, 10u - 15u
 • Zaterdag 1 september, 10u - 15u

Op CVO COOVI:

 • Zaterdag 20 januari 2018, 9u- 12u
 • Zondag 29 april 2018, 11u - 17u

Waar inschrijven?

De opleiding Marketing is een samenwerking tussen CVO Coovi en de Erasmushogeschool Brussel. De inschrijvingen vinden plaats op Campus Coovi, E. Gryzonlaan 1-1070 Anderlecht (zie openingsuren).

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld is wettelijk vastgesteld op € 1,50 per lestijd. Je kan dus zelf berekenen, aan de hand van het aantal lestijden van de modules die je wenst te volgen, hoeveel je zal moeten betalen. Het totaal is per semester begrensd op maximum € 300. Naast het inschrijvingsgeld is er ook nog de kost voor het gebruik van het digitaal onderwijsplatform, Smartschool.

Ben je zelfstandige of wil je werkgever je opleiding betalen? Informeer je bij je werkgever ook of je een deel van je opleiding kan betalen met de kmo-portefeuille van de Vlaamse Overheid. Lees alles na op www.kmo-portefeuille.be.

Ben je werknemer, dan loont het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kunt maken van opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap. Je mag nog niet in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs. Informeer ook of je in aanmerking komt voor een extra tegemoetkoming. Verdere voorwaarden vind je op www.vdab.be/opleidingscheques.

Check ook of je als werknemer een beroep kunt doen op educatief verlof of vormingsverlof: www.werk.belgie.be

Wat breng je mee bij inschrijving?

 • je identiteitskaart
 • kopie van je diploma secundair onderwijs. Beschik je niet over een diploma secundair onderwijs, geen probleem. Je kan ook een toelatingsproef afleggen vóór de start van de opleiding. 
 • attesten voor aanvraag van vrijstelling van modules. Het aanvraagformulier vind je in het handboek voor vrijstellingen.
 • attest voor vrijstelling van betaling (VDAB, OCMW, mindervaliditeit)
 • bankkaart en eventueel opleidingscheques om de betaling te regelen; we aanvaarden geen cash, overschrijving of creditcards.

Nog vragen?

Kom naar een infomoment of neem gerust contact op met opleidingscoördinator Katrien Van den Broecke (katrien.vandenbroecke@coovi.be).