ehb op bruzz
Verhaal

Eén week afstandsonderwijs, een terugblik dankzij Bruzz

Op vrijdag nam Bruzz contact met ons op om eens te horen hoe dat in zijn werk gaat, dat afstandsonderwijs. En aangezien ook Bruzz de afstand moet bewaren, brachten we hen in virtueel contact met twee collega's, docent Mike Derycke en Onderwijsmedewerker Anneleen Verckens,  die van thuis uit op de vragen ingingen. 

Hieronder hun verslag. (c) Bruzz

Mike Derycke is docent in het departement Design en Technologie van de Erasmushogeschool Brussel. Sinds maandag volgen zijn studenten van thuis uit en werkt Derycke net als zijn collega's ook thuis. "Maandag verliep dat nog moeizaam, maar na een week hebben de meeste docenten een structuur gevonden", vertelt Derycke. "We moesten vooral de juiste technologie vinden. Sommige softwarepakketten konden de toevloed studenten niet aan."

Thuis doceert Derycke met behulp van een webcam, een microfoon, een audio-interface en een computer met twee schermen. Dat is bijna een volledige thuisstudio, "maar veel docenten zijn begonnen met een laptop en oordopjes", aldus Derycke.

'Eenzaamheid'

Hij maakt gebruik van een onderwijsplatform, Canvas, maar ook andere tools zoals bijvoorbeeld Youtube. Daarop kan hij lessen livestreamen, al is dat niet de enige manier van lesgeven. "Wij raden docenten aan om niet alleen te streamen en synchroon les te geven", legt onderwijsadviseur aan de EHB Anneleen Verckens uit. "Studenten hebben liever dat ze op een rustiger tempo door de leerstof kunnen. Zo hebben ze iets meer aan bijvoorbeeld een powerpointpresentatie met voice-over, gevolgd door een synchroon discussiemoment." 

Voor sommige docenten was dit even aanpassen, maar ze krijgen ondersteuning via onder meer instructiefilmpjes. En ook voor de studenten zorgt het afstandsonderwijs voor weinig problemen. 
"Dit is de generatie studenten die naar Youtube kijkt in plaats van de tv. Livestreamen is bekend terrein", zegt Derycke. Pijnpunten pakt hij aan door de studenten om feedback te vragen. "Wat vaak terugkomt is eenzaamheid, het gebrek aan contact. Dat hebben we opgelost met groepswerk." 

Pijnpunten

Wel is er nog een probleem voor praktica en werkcolleges voor opleidingen als verpleegkunde. Die kunnen niet vervangen worden en worden opgeschort tot de hogescholen terug open mogen. "De opleidingskalender wordt herbekeken", klinkt het. Een mogelijke piste is dat de examens later zullen plaatsvinden, waardoor praktica nog in juni zouden kunnen doorgaan. 

Tot nu toe lijkt het afstandsonderwijs een succesverhaal, maar Verckens waarschuwt dat door deze manier van lesgeven de sociale ongelijkheid tussen studenten wordt versterkt. "Een klein maar belangrijk deel van onze studenten beschikt niet over ofwel de juiste digitale middelen, ofwel een rustige ruimte om te kunnen werken", legt Verckens uit. "Zij lopen de kans om nog meer uit de boot te vallen."

Deel dit