Kenniscentrum Biomedical Science Center Brussels

Het BioMedical Science Centre Brussels, opgestart in 2017, is het kenniscentrum verbonden aan de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel. Het Biomedical Science Centre Brussels voert zowel interne wetenschappelijke projecten als onderzoek op vraag uit in samenwerking met de bachelorstudenten Biomedische Laboratoriumtechnologie. Hierdoor zijn de onderzoeksprojecten beperkt tot de drie disciplines binnen het programma Biomedische Laboratoriumtechnologie: biotechnologie, farmacie en klinische- & moleculaire diagnostiek.

Momenteel heeft het BioMedical Science Center Brussels twee (interne) onderzoekslijnen lopen in samenwerking met de VUB:

(1) de implementatie van het CRISPR-Cas9 DNA modificatie-systeem in filamenteuze schimmels die potentieel interessant zijn in industriële toepassingen,

(2) de ontwikkeling van een op liposomen gebaseerd nanobody-afgiftesysteem dat specifiek op kankercellen is gericht. Maar het BioMedical Science Centre Brussels biedt ook onderzoek & ontwikkeling (R&D) en diensten-aan-derden aan. Zo proberen we specifieke vragen vanuit het biomedische werkveld en / of de industrie aan te pakken binnen tijdelijke projecten. Voorbeelden van vroegere en toekomstige diensten zijn:

- het testen van de antimicrobiële eigenschappen van coatings, in opdracht van een bedrijf

- de ontwikkeling van stabiele trituraties, in opdracht van een bedrijf

- kloneren van plasmiden voor wetenschappelijk onderzoek, in opdracht van de VUB

Ten slotte ondersteunt het BioMedical Science Center het Open BioLab Brussels dat in september 2016 is gestart. Het Open BioLab Brussels, ook een initiatief van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie, is een lab dat eenmaal per week wordt geopend. Het doel is om iedereen met interesse in bio(medische)wetenschappen de mogelijkheid te bieden onderzoeksprojecten op te zetten. Het Open BioLab biedt hiervoor zijn laboratoriumapparatuur aan en voorziet bijkomend begeleiding door hoogopgeleide mentoren. Het Open BioLab is een plaats en een platform waar geïnteresseerde, gemotiveerde studenten, personeel en / of andere belanghebbenden met elkaar in contact komen, waardoor een levendige gemeenschap ontstaat. Om de wetenschappelijke geletterdheid van middelbare scholieren te bevorderen, ontwikkelen we goedkope DIY-bio-STEAM-kits en doe-het-zelf-laboratoriumapparatuur die eenvoudig in scholen kunnen worden gebruikt. Daarnaast bieden we ook ondersteunende workshops aan voor leerkrachten wetenschappen en middelbare scholieren in het Open BioLab Brussels.

Het BioMedical Science Center Brussels en de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie streven zo naar de vorming van biomedische laboratoriumtechnologen die beter zijn toegerust op de eisen van de huidige en toekomstige arbeidsmarkt!

Studenten aan het werk in het lab

Waar vind je ons?

Het kenniscentrum Biomedical Science Center Brussels is gehuisvest op de campus Jette van de Erasmushogeschool Brussel.

Laarbeeklaan 121
1090 Brussel

Vragen? Neem contact met ons op!