stand
Onderzoek

EhB onderzoek schittert op het I Love Science Festival 2021

Afgelopen weekend vond het I Love Science Festival 2021 plaats. Na een afgelaste (COVID19) editie in 2020, stonden wij te trappelen. Uiteraard met mondmaskers en handgelflacons als obligate en intussen vertrouwde accessoires. #covidsafe!

Op een steenworp van elkaar bouwden onze onderzoekers, docenten en studenten onze 2 stands ‘Maak je eigen muziek met A.I.’ en ‘Hoe maak je handgel uit keukenafval?’. 

Studenten Farah Amri, Miguel Billiet, Pim Tournaye, Nick Nijskens en Burak Gözen maakten in opdracht van ons kenniscentrum Artificiële Intelligentie een bijzondere installatie speciaal voor het festival. In hun opleiding Multimedia & Creatieve Technologie specialiseren zij zich namelijk in prototyping, mens-computer interactie en coderen. Ze werkten een week intensief samen en bouwden een compacte muziekcabine – voor de geeks: de Fermata.js – die een breed publiek laat kennismaken met laagdrempelige muziekcomposities met behulp van artificiële intelligentie. Bezoekers werden eerst verwelkomd door Nao, de menselijke robot van het kenniscentrum. Nao begeleidde de bezoekers naar 2 activiteiten, de dirigent en de muziekcabine. Met handbewegingen en gebaren dirigeren bezoekers toonhoogte, stijl en instrument. In de muziekcabine bepalen sommige knoppen een toon, andere bepalen een stemming. Op die manier ontstaat een uniek muziekstuk. Wat een topteam!

Farah, Miguel en Pim

Farah Amri, Miguel Billiet en Pim Tournaye in de muziekcabine.

Studente Farah Amri: “Onze installatie is gebouwd voor iedereen, laagdrempeligheid was voor ons een vereiste. Al zullen muzikanten de complexiteit allicht sneller begrijpen, want zij horen bijvoorbeeld de verandering van de klankkleur.”

 

Wat verderop, geflankeerd tussen stands rond klimaat (Leefmilieu Brussel) en biodiversiteit (Hubert Reeves) ontvingen Fatema-Zahra Boutimzine, Lisa Vanderpoorten, Jade Devos, Teresa Monteiro, Roy Kerremans en Boris Buyl, allen studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie, geïnteresseerde bezoekers aan de stand van Open BioLab Brussels. Hier werd met foto’s en labomateriaal getoond hoe via fermentatie van divers keukenmateriaal producten zoals handgel gemaakt kunnen worden. 

Fatema-Zahra en Stijn

Fatema-Zahra Boutimzine en Stijn De Graeve bouwen de stand 'Hoe maak je handgel uit keukenafval'? op.

Studente Fatema-Zahra: “Het was heel interessant om betrokken te zijn bij het festival. Zeker het voorbereidend proces vond ik leerrijk. Ik stond in voor de vertaling van beeldmateriaal naar het Frans, en ik maakte een filmpje dat afgespeeld werd op een beeldscherm op onze stand. Ik was ook aanwezig tijdens het festival om uitleg te geven.” 

Op zondag 28 november 2021 staan deze en andere stands van Erasmushogeschool Brussel ook in Muntpunt, op de Dag Van De Wetenschap. 

Voor meer informatie:
‘Maak je eigen muziek met A.I.’ – Maarten Dequanter, onderzoeker kenniscentrum A.I., maarten.dequanter@ehb.be
‘Hoe maak je handgel uit keukenafval?’ – dr. Stijn De Graeve, onderzoeker Open BioLab Brussels, stijn.de.graeve@ehb.be

brussels expo
stand muziekcabine
nao
muziekspel
familie
playing
ballonnen
roy
stijn de graeve
gluon
Deel dit