Artificial Intelligence
Postgraduaat

Toegepaste Artificiële Intelligentie 21-22

OVERTUIGD?

Is een postgraduaat Artificiële Intelligentie iets voor jou?

  • Je hebt al een diploma op zak en/of je bent een innovatieve ondernemer of een aspirant business-developer.
  • Je bent gepassioneerd door technologie en je wil mee zijn in de snel evoluerende wereld van de artificiële intelligentie.
  • Je denkt oplossingsgericht en je bent creatief.
  • Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen. 
  • Je beschikt over basisvaardigheden Programmeren. Geen programmeerervaring? Dan kun je eerst een éénjarige opleiding Programmeren volgen en vervolgens aansluiten bij deze postgraduaat.

Certificaat postgraduaat toegepaste Artificiële Intelligentie in 1 jaar

We bieden je een éénjarige cursus artificiële intelligentie aan die de tools, technieken en kennis aanreikt om je tot een allround-speler op vlak van toegepaste Artificiële Intelligentie te vormen. 

Wanneer vinden de lessen plaats?

De lessen gaan steeds door op vrijdag van 9.00 tot 18.00, wat combinatie met werken mogelijk maakt. De planning wordt bekend gemaakt in de loop van september.

In welke taal wordt de opleiding gegeven?

Alle vakken worden integraal gegeven in het Engels. Maar de meeste docenten kunnen je vragen ook wel in het Nederlands beantwoorden.

Kan je de opleiding volgen zonder in het bezit te zijn van een bachelor diploma?

Je kan zonder bachelor diploma aan de opleiding starten. Je doet dan wel de kennis op en je krijgt na afloop een certificaat, maar je krijgt geen postgraduaat diploma.

Er wordt verwacht dat je de basis van programmeren onder knie hebt, wat houdt dit net in?

Het postgraduaat is een zeer praktijkgerichte opleiding. Tijdens de verschillende workshops zal je meestal een computer gebruiken en ga je aan de slag met Python. Je kan online heel wat tutorials over Python en programmeren vinden. Belangrijkste concepten die je onder de knie moet hebben zijn: variables, basic arithmic functions, string manipulations, looping en conditionals. Een uitgebreide kennis van Python is nodig, want we gebruiken uitbreid 'standard libraries' tijdens de lessen.

Moet je verplicht aanwezig zijn tijdens elke les?

Er is geen verplichting. Maar de sterkte van het programma is de persoonlijke interactie met docenten en studenten. Bovendien zijn er ook groepswerken, dus je aanwezigheid is ten zeerste aangeraden.

Moet je alle cursussen (in 1 keer/jaar) volgen?

Nee, dat is niet nodig. Het programma is volledig modulair opgebouwd: je kan gemakkelijk elke module apart volgen en zo indien gewenst het postgraduaat spreiden over meerdere jaren. Je kan bv. makkelijk enkel Robotics of Data Science volgen. Natuurlijk bouwen sommige cursussen wel voort op kennis die in andere cursussen aan bod kwam dus er zijn wel enkele logische voorwaarden aan die modulariteit verbonden. Deze kan je hier  terugvinden (per cursus onder "Volgtijdelijkheid").

Waar kan je meer informatie terugvinden over de vakken?

Meer informatie over de vakinhoud kan je hier terugvinden op de ECTS-fiches.

Waar vind je het cursusrooster voor volgend academiejaar?

Je kan dit hier downloaden.

Wat met COVID-19?

Tijdens covid-19 opteren we voor blended learning.  Dit betekent dat telkens een ander deel van de studenten naar de campus zal kunnen komen om de lessen te volgen, terwijl de overigen vanop afstand live kunnen volgen en vragen stellen indien dit nodig is.  Op die manier verkleinen we het risico op besmettingen en kunnen we jullie toch nog persoonlijk begeleiden tijdens jullie studie.  Wie wil, mag volledig van thuis volgen.

Vermits alle lessen opgenomen worden, kan je ook uitgesteld kijken als het niet lukt om de les bij te wonen.  Op die manier mis je wel interactie met de lesgever.

Meer weten? Lees onze Engelstalige folder.

Het postgraduaat Artificiële Intelligentie is sterk toekomstgericht

Artificiële Intelligentie (AI) is aan een zeer sterke opmars bezig. Deze nieuwste technologie heeft geleid tot een hele nieuwe generatie van applicaties die de manier waarop we werken en leven veranderen. Machine learning algoritmen verbeteren de efficiëntie van e-commerce, binnenkort rijden zelfrijdende auto’s in onze straten door verbeterde beeldherkenning, helpdesks worden meer en meer bemand door chatbots.

Nagenoeg elke branche kent voordelen door de introductie van AI: denk aan de financiële sector, de gezondheidszorg, de retailsector...de voorbeelden zijn eindeloos en de interesse in AI is dan ook enorm groot in de bedrijfswereld. Deze sterk gestegen interesse zorgt voor een grote vraag naar data scientists, innovatieve ondernemers, NLP experts en allround-AI experts. Dit postgraduaat biedt een antwoord op deze steeds toenemende vraag. Na afloop ben je een allround AI speler die op de hoogte is van de nieuwste trends in AI en die met de belangrijkste toepassingen aan de slag kan gaan.

Eerst een stevige basis, dan een waaier aan toepassingen

We reiken je de nodige tools, technieken en inzichten aan om een all-round-speler te worden op het gebied van artificiële intelligentie. In het eerste semester verdiepen we ons na een inleidende week in de fundamenten ervan met vakken als data science, machine learning en big data. Het tweede semester focust dan op toepassingen zoals NLP, spraakverwerking, computer vision en robotica. Ten slotte krijg je ook de kans om ervaring op te doen in het veld tijdens een stage bij een AI-bedrijf.

AI fundamentals

In de kennismakingsweek word je ondergedompeld in verscheidene aspecten van AI: hoe leert AI, welke technieken en toepassingen kent het, en wat zijn de pitfalls en limieten waar je rekening mee moet houden?

Data Science

Je maakt kennis met de volledige werkketen van de data scientist, van het verzamelen en verwerken van de data over modelleren van het probleem tot het uitrollen naar de klant toe. We leggen steeds de nadruk op de pitfalls, de grenzen van AI en we zorgen ervoor dat onze resultaten ethisch verantwoord en veilig zijn.

Machine Learning

We gaan dieper in op de kern van AI: machine learning. We behandelen regressie en classificatie, onderzoeken de werking van neurale netwerken, deep learning, genetische algoritmen, clustering enz. We leren modellen trainen met behulp van bestaande libraries en hierbij rekening te houden met de beperkingen van de dataset waar we van vertrekken.

IoT & Big Data

IoT is aan een stevige opmars bezig. Smart cities, industrie 4.0, e-health, de toepassingen zijn legio. Door deze evolutie worden massa’s data gecreëerd die allemaal hun weg moeten vinden naar the Cloud en verwerkt worden tot voor de gebruiker interesante informatie. In deze cursus leren we technieken kennen om grote hoeveelheden data te verwerken en te visualiseren op een efficiënte manier. We maken ook kennis met de nieuwste trend van edge computing die de Cloud minder zwaar belast.

Intelligent Interfaces

Deze cursus behandelt de “brein”-aspecten van AI die nodig zijn om een computer te laten communiceren met de mens: horen, zien, begrijpen, spreken. De beginselen van computer vision, speech processing en NLP worden meegegeven, om te komen tot de integratie van de verschillende componenten in intelligent virtual assistants.

Robotics

Deze praktische cursus onderzoekt de aspecten van AI die nodig zijn om een robot te laten functioneren: vertrekkende van de sensoren leren we hoe een robot informatie verwerkt, navigeert, samenwerkt in een groep en zichzelf nieuwe technieken aanleert mbv reinforcement learning.

Stage

Om deze praktische kennis toe te passen op real live voorbeelden heb je in deze opleiding de kans om een stage te volgen in een bedrijf dat dagelijks met AI bezig is.

Ontmoet je docenten

Catherine Middag

Catherine Middag

Catherine Middag is lector AI en hoofd van het Kenniscentrum AI op EhB. Ze is betrokken in verschillende onderzoeksprojecten rond toepassingen van Artificiële Intelligentie voor gezondheidszorg en smart cities. In 2012 behaalde ze haar doctoraat in spraakverwerking aan de Universiteit van Gent en werkte daarna als hoofdonderzoeker op het ASISTO-project (Automatic Speech analysIs during Speech Therapy in Oncology). Catherine werkt nauw samen met spraaktechnologen wereldwijd om zo tot een goede match te komen tussen haar technologische vaardigheden en de noden in de gezondheidszorg.

Johan Loeckx

Johan Loeckx

Johan Loeckx is begonnen als micropreneur toen hij 16 was. Hij ontving een Msc in Electronic Engineering (2003), een MSc. in AI (2004) en een PhD in 2010 van K.U.Leuven. Hij co-ontwierp het encryptie-systeem voor patiëntgegevens binnen de Belgische gezondheidszorg. Hiervoor heeft de Belgische regering een patent ingediend. Hij is één van de medeoprichters van de een Freinetschool en is een actief muzikant. Johan is professor en lab manager aan de Artificial Intelligence Lab aan de Vrije Universiteit Brussel.

Welkom op Campus Kaai

Je opleiding gaat door op campus Kaai. Hier vind je alle nodige leslokalen, labo’s, computerlokalen, lokalen voor zelfstudie en open labs. In het Business Lab, Fab Lab, Media Lab en Design Lab kan je begeleid zelfstandig leren en experimenteren, maar ook samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden in de IT.

We zijn tevens erkend en gecertifieerd als Cisco Academy en beschikken over een state of the art Cisco Networklab. Natuurlijk ondersteunen we je bij alle aspecten van je studieloopbaan en zorgen we voor studie- en studentenbegeleiding.

Op de campus vind je naast het onthaal, het studentensecretariaat, de ICT-dienst, het docentenlandschap en vergaderzalen ook nog een restaurant en een grote groene zone met zitbanken waar je kan pauzeren of in team samenwerken.

Inschrijvingsgeld

Hieronder vind je de prijzen voor het postgraduaat (2021-2022):

  • Kostprijs met stage: €2.040
  • Kostprijs zonder stage: €1.890

Je kan je ook inschrijven per module als je de leerdruk wat wil spreiden:

  • Module 1 (september 2021 - januari 2022): €1050
  • Module 2 (februari - juni 2022): €1.100 zonder stage / €1.300 met stage

Kosten materiaal

De aankoop van het materiaal dat in de lessen wordt gebruikt (Raspberry Pi, Arduino sensor module kit,  ...) is inbegrepen in de kostprijs.

Het gebruik maken van Pluralsight is optioneel, hiervoor reken we een éénmalige bijdrage per academiejaar van €53. Wens je dit aan te kopen, stuur ons dan een e-mail .

Wil je de opleiding komen beleven?

Op een infodag gooien we met de opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie de deuren open. Je kan er onze campus ontdekken. Sla eens een praatje met onze studenten of stel je vragen aan één van onze docenten. Duik eens met je neus in een aantal cursussen. En kom de labo's ontdekken.

Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven of de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Onze infodagen 2021

 

 

Start inschrijvingen

Om op de hoogte te blijven van hoe de inschrijvingen verlopen, kan je je registreren op de volgende pagina: https://www.erasmushogeschool.be/nl/form/hou-mij-op-de-hoogte-van-de-onli. Vanaf zaterdag 26 juni kan je je trouwens ook meteen inschrijven aan onze hogeschool.
Tot binnenkort?

Wil je meer weten?

Controleer of je mag starten

Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak? Dan mag je zeker starten. Let wel op: we verwachten van jou een basiskennis programmeren. Heb je dit nog niet maar wil je graag deelnemen? Dan bieden we je graag een inleidend jaar programmeren aan.

Openingsuren studentensecretariaat

Inschrijven kan vanaf 26 juni 2021:

Zomersluiting vanaf 10 juli tot en met zondag 15 augustus 2021.

Locatie

Campus Kaai
Nijverheidskaai 170, 1070 Brussel 
Studentensecretariaat - eerste verdieping, lokaal 101

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijving of wens je een afspraak te maken om je inschrijving te voltooien? Contacteer ons dan telefonisch (02 520 18 10) of via e-mail (dt.secretariaat@ehb.be). 

Nog vragen?

Deel dit