Studenten op campus Bloemenhof
Graduaat (HBO5)

Winkelmanagement

Winkelmanagement. Jouw opleiding. Onze Winkel.

Heb je net je secundair diploma gehaald en droom je van een job in de retailsector? Heb je al ervaring en heb je de ambitie om door te groeien?  Kortom, ben je ondernemend, een teamspeler en kriebelt je commercieel talent? … Maar zie je die lange dagen op de schoolbanken niet zitten? Dan is Winkelmanagement jouw studie!

Als je stapsgewijs via een doorgedreven praktijkgerichte opleiding een diploma hoger onderwijs wil dan ben je zeker welkom.

Hand in hand met de retailsector stomen wij elke cursist twee jaar lang met twee dagen praktijkles en twee dagen stage in de winkel klaar voor een job als winkelmanager. Liefde voor de stiel is onze drive. Wil je nadien toch graag een bachelordiploma behalen, dan maken we een aansluitend studietraject op maat.

What’s in it for you?

 • Met je diploma kan jij meteen aan de slag als winkelmanager;
 • Je maakt carrière terwijl je studeert;
 • Jouw persoonlijke ervaringen uit het werkplekleren staan centraal in de lessen;
 • Je taalvaardigheid in het Frans, Nederlands en Engels krijgt een boost;
 • Je vertrouwdheid met het kosmopolitische Brussel is een troef op de arbeidsmarkt;
 • Je persoonlijke professionele groei krijgt alle aandacht;
 • Je werkgever, de opleiding en jijzelf werken nauw samen.

Winkelmanagement. Onze ambitie, jouw ambitie?

Je verwerft:

 • een gezonde commerciële feeling
 • een verantwoorde ondernemingszin
 • een mensgerichte benadering

Je bent in staat om de winkel of afdeling te laten groeien in een toekomst waar diversiteit en flexibiliteit vooropstaan. Je bent een ondernemer met een hart, die rekening houdt met de drie belangrijkste pijlers: people, planet en profit.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Met het diploma Winkelmanagement beschik je over knowhow én werkervaring!

Je bent klaar voor een mooie job in de detailhandel. De opleiding bereidt je voor op een leidinggevende functie in een kleine tot middelgrote winkel of in een departement van een grote winkel. Je kan er aan de slag als gerant, winkelverantwoordelijke, shopmanager, winkelmanager, storemanager, filiaalmanager, floormanager, afdelingsmanager, …

Als winkelmanager heb je verantwoordelijk en afwisselend werk. Je zet je vakkennis en zakelijk inzicht in om de klanten tevreden te stellen. Je bent verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van een afdeling, een franchise- of je eigen onderneming.

Onze retailpartners zijn actief in een verscheidenheid aan sectoren, o.a. mode, interieur, voeding, sport, buitenactiviteiten. Tijdens je opleiding bouw je werkervaring op in eenzelfde bedrijf of in verschillende sectoren.

Verder studeren?

Heb je na afloop van deze graduaatsopleiding de smaak te pakken? Kies dan voor een professionele bacheloropleiding.

 • Aan de Hogeschool Gent kan je een vervolgtraject opnemen in de bachelor Retailmanagement en krijg je vrijstellingen obv EVK.
 • Wil je instromen in een andere bachelor, dan werken we graag met jou een vervolgtraject op maat uit.

Studeren in Brussel, net dat tikje anders

De opleiding Winkelmanagement maakt enkele bewuste keuzes. Wat mag jij verwachten?

We bieden een tweejarige opleiding die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Werken én studeren gaan bij ons hand in hand. Elke week telt twee opleidingsdagen en twee dagen werkplekleren in de retailsector.  Je wordt hierbij begeleid door een coach op de werkvloer en een werkplekbegeleider van de school.

We bieden een opleiding op maat van de individuele student. We vertrekken vanuit de persoonlijke interesses van onze studenten en zoeken samen naar een geschikt bedrijf voor het werkplekleren. De opleiding investeert ook in de persoonlijke groei en zelfkennis van elke student, omdat dit de basis vormt voor competent people management.

Samen met onze partners in de retailsector ontwikkelen we een leerpad dat afgestemd is op de dagelijkse praktijk van de werkvloer. Wat jij meemaakt tijdens het werkplekleren biedt input voor de lessen, en omgekeerd geeft de leerstof uit de lessen aanleiding tot opdrachten in jouw retailbedrijf.

Brussel is onze meertalige en multiculturele habitat. De retailmarkt in Brussel telt duizenden vacatures voor goed opgeleide én taalvaardige winkelmanagers. We willen onze studenten met een aangepaste taaltraining en met aandacht voor multiculturele communicatie hierop voorbereiden. Taal vormt een rode draad doorheen de opleiding.

Het programma, jouw professioneel groeipad

De tweejarige opleiding omvat 120 studiepunten, gespreid over vier semesters van elk 30 studiepunten.

Tijdens je opleiding maak je kennis met de drie rollen die een succesvolle winkelmanager moet beheersen:

(1) de verkoper met gezonde commerciële feeling,

(2) de teamleader met aandacht voor de mens en

(3) de winkelbeheerder met verantwoorde ondernemingszin.

Doorheen de opleiding wordt die rol wat complexer en neem je meer verantwoordelijkheid.

Wat ga je leren?

De opleiding Winkelmanagement gaat over marketing en merchandising, consumenten, communicatie, ondernemen en organiseren, HR-management, logistiek en budgetten. Binnen de opleiding is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en je praktische kennis en vaardigheden.

Elk deeltraject bestaat uit twee semesters waarin praktijk en theorie samenkomen. In de projecten en het werkplekleren staan cases uit jouw eigen werkomgeving centraal. Je bekijkt ze vanuit verschillende invalshoeken, bij voorbeeld puur operationeel of vanuit een grootstedelijke context. Elk semester kan je 30 studiepunten van het totaalprogramma afwerken.

Lessenrooster?

Bekijk hier het lessenrooster van het eerste en het tweede jaar.

In het centrum van Brussel, op campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool Brussel gaan je lessen door. De ideale plek om tijdens een praktijkles, pauze of project een winkel te bezoeken en zo de theorie meteen in de praktijk toe te passen.

 

Tijdens onze infomomenten zetten we onze deuren open. Kom langs en ontdek de campus, het studentenleven en neem een kijkje in de cursussen.

Kom langs op zaterdag 16 maart, 27 april, 22 juni of 7 september. Je bent telkens welkom van 10 tot 15 uur.

Inschrijven

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Meer informatie over de inschrijvingsmogelijkheden vind je terug op de pagina inschrijven.

Nog vragen?

Nog vragen? Mail naar graduaat.winkelmanagement@ehb.be