Studenten op campus Bloemenhof
Graduaat (HBO5)

Winkelmanagement

INSCHRIJVEN

Ben jij een ondernemer met commercieel talent en zit je niet graag op de schoolbanken? Kies voor onze opleiding

Winkelmanagement. Jouw opleiding. Onze Winkel.

Heb je net je secundair diploma gehaald en droom je van een job in de retailsector? Heb je al ervaring en heb je de ambitie om door te groeien? Kortom, ben je ondernemend, een teamspeler en kriebelt je commercieel talent? Maar zie je die lange dagen op de schoolbanken niet zitten? Dan is Winkelmanagement jouw studie!

Als je stapsgewijs via een doorgedreven praktijkgerichte opleiding een diploma hoger onderwijs wil, dan ben je zeker welkom.

Hand in hand met de retailsector stomen wij elke cursist twee jaar lang met twee dagen praktijkles en twee dagen werkplekleren in de winkel klaar voor een job als winkelmanager. Liefde voor de stiel is onze drive. Wil je nadien toch graag een bachelordiploma behalen, dan maken we een aansluitend studietraject op maat.

 

What’s in it for you?

 • Met je diploma kan jij meteen aan de slag als winkelmanager;
 • Je maakt carrière terwijl je studeert;
 • Jouw persoonlijke ervaringen uit het werkplekleren staan centraal in de lessen;
 • Je taalvaardigheid in het Frans, Nederlands en Engels krijgt een boost;
 • Je vertrouwdheid met het kosmopolitische Brussel is een troef op de arbeidsmarkt;
 • Je persoonlijke professionele groei krijgt alle aandacht;
 • Je werkgever, de opleiding en jijzelf werken nauw samen.

Winkelmanagement. Onze ambitie, jouw ambitie?

Je verwerft:

 • een gezonde commerciële feeling
 • een verantwoorde ondernemingszin
 • een mensgerichte benadering

Je bent in staat om de winkel of afdeling te laten groeien in een toekomst waar diversiteit en flexibiliteit vooropstaan. Je bent een ondernemer met een hart, die rekening houdt met de vijf belangrijkste pijlers: people, passion, professional, purpose en profit.

We staan voor je klaar

Wat voor ons écht telt, is dat je je als student goed voelt bij je studie en die met succes afrondt. En daarbij willen we je graag begeleiden.

Studeo is onze dienst voor studie- en trajectbegeleiding die je helpt om de juiste studiemethode en examenstrategie onder de knie te krijgen. Ze helpen je ook om je studietraject samen te stellen of als het gewoon even niet meezit.

Alle eerstejaars leggen intaketesten Nederlands, Frans en Engels af. Op basis van je resultaten hoef je bepaalde themalessen van Nederlands niet te volgen. We geven ook taalondersteuning bij je schrijfopdrachten voor andere vakken. En voor diegene die extra ondersteuning nodig hebben, organiseren we extra bijscholing. Voor Frans en Engels kom je terecht in een groep op jouw niveau. Via deze aanpak op maat kan je sneller vooruitgang boeken en zullen je slaagkansen verhogen.

Studentenvoorzieningen Stuvo zorgt ervoor dat je in de meest optimale omstandigheden kan studeren. Deze dienst houdt zich bezig met alle niet-studiegebonden studentenzaken: studietoelagen, studentenkamers, studentenrestaurants, sociaaljuridisch advies, sport- en cultuuractiviteiten, ondersteuning van studenten organisaties en -projecten, jobdienst, gezondheid, enz.

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accredetatieorganisatie)

“Het werkplekleren is degelijk uitgewerkt, met de nadruk op een goede match tussen student en bedrijf. De docenten vormen een sterk, hecht en enthousiast team en het cursusmateriaal en de inhoud van het programma zijn gericht op de diversiteit van de Brusselse context”.

Online kennismaking?

Is je interesse aangewakkerd? Zit je nog met vragen? Wil je echt bekijken of deze opleiding iets voor jou is?

Maak dan via deze link een afspraak met een van onze docenten en kom alles te weten!

Jouw programma, jouw professioneel groeipad

In de tabel hieronder kan je een blik werpen op je programma. Alle vakken die je voor de kiezen krijgt, bereiden je voor op de voornaamste drie rollen van een succesvolle winkelmanager:

 

 1. De verkoper met gezonde commerciële feeling
 2. De teamleader met aandacht voor de mens
 3. De winkelbeheerder met verantwoorde ondernemingszin

Vanaf het academiejaar 2019-2020 kan ook de ondernemer in jou zich helemaal uitleven. Je stampt met een paar studiegenoten zelf een creatief, innovatief winkelconcept uit de grond en start je eigen minionderneming. De ideale manier om je ondernemerskwaliteiten te ontdekken en aan te scherpen. We werken hiervoor samen met de organisatie Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo).Je opleiding omvat 120 studiepunten, gespreid over vier semesters van elk 30 studiepunten.

Wat ga je leren?

Marketing en merchandising, communicatie, ondernemen en organiseren, logistiek en budgetten, HR en people management: met de opleiding Winkelmanagement duik je in razend interessante materie. Op de koop toe: heel veel aandacht voor persoonlijke groei, praktijkkennis en praktische vaardigheden.

In elk semester komen theorie en praktijk samen. Cases uit je eigen werkomgeving staan centraal in je projecten of tijdens het werkplekleren. Je bekijkt ze steeds vanuit een andere invalshoek die de link legt met je vakken. Elk semester kan je 30 studiepunten afwerken. Succes

Veld
Credits
Commercieel beheer
Sales
4
Omnichannel
3
Retailmarketing
4
Communicatie
Conversations commercials
4
Organisatie & ondernemen
De wet in de winkel
3
Kantoorsoftware
3
Handelsrecht
3
Leiding geven & HR
HRM1: Ik als medewerker
3
Personeelsbeheer
3
Logistiek beheer
Winkelsoftware
3
Logistiek management & voorraadbeheer
Financieel beheer
Financiële administratie in de winkel
3
Integratie basis
WPL1: Focus winkel
6
Project 1: presentatie producten
4
WPL2: Focus verkoop
4
Project 2: mini-onderneming creëren
3
WPL3: Focus marketing
4
Veld
Credits
Commercieel beheer
Consumentenpsychologie
3
Category management & assortimentbeheer
3
Visual merchandising
3
Communicatie
Communicative English
4
Communicatietechnieken
4
Organisatie & ondernemen
Strategisch winkelmanagement
4
Milieu, veiligheid en duurzaamheid
3
Duurzaam en ethisch ondernemen
4
Leiding geven & HR
HRM2: sociaal recht
3
HRM3: personeel en ontwikkeling
3
Logistiek beheer
Logistieke softwareplatforms
3
Financieel beheer
Winkelboekhouding & Btw-aangiften
3
Integratie verdiepend
WPL4: Focus strategie
5
Project 3: organisatie & innovatie
4
Project 4: business case
4
Integratie stage
7

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Met het diploma Winkelmanagement beschik je over knowhow én werkervaring!

Diploma Winkelmanagement op zak? Dan ben je klaar voor een mooie carrière in de detailhandel. Je bent nu helemaal voorbereid om leiding te geven in een kleine tot middelgrote winkel of een departement van een grote winkel. Je kan aan de slag als gerant, winkelverantwoordelijke, shop- of floormanager enz.

Sowieso wacht je boeiend en afwisselend werk mét verantwoordelijkheid. Je zet je vakkennis en zakelijk inzicht ten dienste van diegene waar het allemaal om draait: de klant. Je afdeling, franchise of eigen onderneming loopt als een trein onder jouw deskundige leiding.

Wie weet versier je al een job bij de bedrijven die je leert kennen tijdens je opleiding. Onze retailpartners zijn van alle markten thuis: kleding en textiel, elektro en multimedia, interieur- en winkelinrichting, sport, voeding, DIY-ketens, … Voor elk wat wils. Winkelmanagement: ondernemen met hart en ziel
Wij versterken jouw kennis en maken van jou een ondernemer met een hart, die rekening houdt met de 5 belangrijkste pijlers: PEOPLE – PASSION – PROFESSIONAL – PURPOSE – PROFIT

Verder studeren?

De smaak te pakken na je graduaatsopleiding? De Erasmushogeschool heeft professionele bacheloropleidingen voor je in petto. We stellen met plezier een traject op maat voor je op!

Op de koop toe: Brussel

Je volgt les op campus Bloemenhof of op campus Kanal, beide in hartje Brussel. Campus Bloemenhof vind je aan het charmante Bloemenhofplein, vlakbij de Dansaertwijk. De grootste troef van deze campus: het grote dakterras waar je 's middags kan lunchen en kan genieten van het panoramisch zicht. Campus Kanal ligt pal in de hippe Dansaertwijk. Met de laatste technologische snufjes, future classrooms en learning spaces is deze campus klaar voor de toekomst. De campussen zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf hier stap je 15 min tot aan de campus. Of neem metro 1 of 5 tot aan halte Sint Katelijne. Vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid neem je tram 3 of 4 en stap af aan Beurs of Anneessens.

Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

 

Campus Bloemenhof Kanal
Adres Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Slotstraat 28
1000 Brussel
Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

Kosten

Wat kost het nu juist om te studeren aan een hogeschool? Omdat er heel wat verschillende scenario's zijn, geven we op deze pagina een overzicht van de mogelijke kosten. Maar we geven ook meer duiding bij de mogelijke voordelen waar jij als student recht op kan hebben.

Wil je graag nog meer weten over mogelijke kosten en voordelen, kijk dan zeker eens op www.erasmushogeschool.be/nl/wat-kost-het.

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

De berekening van studiegelden gebeurt op basis van onderstaande tarieven en zijn van toepassing voor elke hogeschool.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '21-'22 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 247,9 € 11,9 € 961,90
Bijna-beurstariefstudent € 247,9 € 4,3 € 505,90
Beurstariefstudent € 113,2 € 0,0 € 113,20

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten. Je hebt sowieso jouw boeken, cursussen en academic software. Daarnaast heb je een laptop nodig. Aan welke minimumspecificaties die dient te voldoen voor jouw opleiding? Lees hier meer.

Tenslotte heb je nog specifieke kosten voor bijvoorbeeld specifieke software of ander materiaal.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag zeker geen hindernis vormen om te studeren aan onze hogeschool. We hebben verschillende mogelijkheden om je financieel te ondersteunen. Bij Stuvo EhB, de studentenvoorzieningen van EhB, vertellen we je er graag meer over. Onze ervaren medewerkers geven je gratis advies over het aanvragen van een studietoelage van de Vlaamse gemeenschap, het jokerkrediet, het verminderd studiegeld, financiële steun, een studielening, ...

Ben je al aan het werk? Ook dan zijn er een aantal interessante opties: www.erasmushogeschool.be/nl/studeerformules-werknemers-werkgevers.

Kom naar de infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

 • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
 • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
 • een inkijk in cursussen en eindwerken,
 • je inschrijving.

Wanneer?  

 • Zaterdag 19 maart (10u-13u)
 • Zaterdag 14 mei (10u-13u)            
 • Zaterdag 25 juni (10u-15u)               
 • Zaterdag 03 september (10u-15u)             
 • Zaterdag 10 september (10u-15u)

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

Workshopweek 

Elke krokusvakantie organiseren we een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze.

Onze workshopweek gaat in 2022 door van maandag 28 februari t.e.m. vrijdag 4 maart. Perfect tijdens de krokusvakantie zodat jij tijd hebt om onze opleidingen te komen ontdekken. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

Online kennismaking

Is je interesse aangewakkerd? Zit je nog met vragen? Wil je echt bekijken of deze opleiding iets voor jou is? Heb je geen zin om te wachten tot de infodag?

Maak dan via deze link een afspraak met een van onze docenten en kom alles te weten!

Inschrijven 

Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

De openingsuren van ons studentensecretariaat:

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor het toelatingsonderzoek. Is er geen sessie meer beschikbaar in Diest, Leuven of Brussel? Stuur dan een e-mail naar het secretariaat en we organiseren graag een extra sessie. En wist je dat de combinatie graduaatsdiploma + certificaat Aanvullende Algemene Vorming (AAV) leidt tot het diploma secundair onderwijs uitgereikt door het CVO. Vraag naar de mogelijkheden!

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

VDAB-traject

Je kan deze opleiding gratis volgen als je ingeschreven bent als werkzoekende en als ze past in je traject naar werk. Meer info vind je op de VDAB pagina.

Wat kost het?

Je vindt alle info over studiegeld op onze Wat kost het?-pagina.

Samenwerken met onze studenten?

Dit kan onder de verschillende vormen van werkplekleren.

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, duaal leren, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc.

In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

Werkplekleren is geen sluitstuk van een opleiding, maar komt terug doorheen de hele opleiding.

Beluister hier onze podcast over werkplekleren in de praktijk en ontdek welke meerwaarde onze studenten kunnen hebben voor jouw organisatie

Welke vormen van werkplekleren onderscheiden we?

Stage

Idealiter volgen studenten alle stageperiodes op dezelfde werkplek. Dit geeft de mogelijkheid om gradueel te leren. Tegelijk heeft het voor de stagegever de mogelijkheid om de energie die ze erin steken qua begeleiding er ook uit te halen.

1ste jaar
 • 3 stageperiodes gespreid over het academiejaar
 • De student gaat vanaf dag 1 op zoek naar een geschikte stageplaats
 • De student loopt 2 dagen/week stage binnen de organisatie van zijn/haar keuze
  2de jaar
  • 5 stageperiodes gespreid over het academiejaar
  • Gedurende 4 van de 5 periodes loopt de student opnieuw 2 dagen/week stage binnen de organisatie van zijn/haar keuze
  • Elke periode ligt het accent op een ander aspect van de organisatie:
   • verkoop
   • marketing
   • personeel
   • leiding geven
  • De laatste periode is een fulltime stageblok waarbij de student alle opgedane kennis moet trachten te integreren en toe te passen tijdens het werk.
  Leerwerk

  In elk vak vind je een taak terug waar de theorie aan de praktijk moet worden getoetst.

  Bvb: in het vak HRM moet het arbeidsreglement van de stageplek en een arbeidscontract onder de loep genomen worden.

  Projectwerk
  • Voorstelling van een product => veronderstelt productkennis.
  • Meerdere mini-ondernemingen opzetten (in samenwerking met Vlajo).
   • Dit veronderstelt dat studenten in kleine groepen het hele ondernemingsproces doorlopen. Van een product uitdenken (marktonderzoek) tot het laten produceren en uiteindelijk verkopen.
   • Voorbeelden hiervan zijn duurzame usb-sticks, een sleutelhanger die via een fluittoon is op te sporen (bij verlies), oude kleding die wordt gerestyled om te herverkopen.

  What's in it for you?

  INVESTERING OPBRENGST​
  Jong talent opleiden in jouw werkomgeving aftoetsen of hij/zij in jouw bedrijf past​
  al deels intern vormen (efficiëntiewinst)​
  Project aanleveren voor studenten ander perspectief binnenbrengen​
  Student begeleiden op de werkplek mentoren leerkansen bieden en inspireren
  Kennismaken met opleiding via werkplekleren invloed op het onderwijs van morgen
  beter zicht op competenties van starters en integratie in bedrijf daarop afstemmen
  Bijdragen aan opleiding van jong talent maatschappelijk essentieel werk verrichten​

  Wil je meer weten?

  Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen partneren. Als stageplek, als mentor voor een project, als gastspreker op een seminarie,...

  Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen!

  Opleidingshoofd: Marleen Boonaert

  Stagecoördinator: Steven De Vos

  Nog vragen?

  Infomomenten

  Wanneer?  

  • Zaterdag 19 maart (10u-13u)
  • Zaterdag 14 mei (10u-13u)            
  • Zaterdag 25 juni (10u-15u)               
  • Zaterdag 03 september (10u-15u)             
  • Zaterdag 10 september (10u-15u)

  Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

  Workshopweek 

  Elke krokusvakantie organiseren we een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze.

  Deel dit