Studenten op campus Bloemenhof
Graduaat (HBO5)

Winkelmanagement

Overtuigd van deze opleiding?

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accredetatieorganisatie)

“Het werkplekleren is degelijk uitgewerkt, met de nadruk op een goede match tussen student en bedrijf. De docenten vormen een sterk, hecht en enthousiast team en het cursusmateriaal en de inhoud van het programma zijn gericht op de diversiteit van de Brusselse context”.

Winkelmanagement. Jouw opleiding. Onze Winkel.

Heb je net je secundair diploma gehaald en droom je van een job in de retailsector? Heb je al ervaring en heb je de ambitie om door te groeien?  Kortom, ben je ondernemend, een teamspeler en kriebelt je commercieel talent? … Maar zie je die lange dagen op de schoolbanken niet zitten? Dan is Winkelmanagement jouw studie!

Als je stapsgewijs via een doorgedreven praktijkgerichte opleiding een diploma hoger onderwijs wil dan ben je zeker welkom.

Hand in hand met de retailsector stomen wij elke cursist twee jaar lang met twee dagen praktijkles en twee dagen stage in de winkel klaar voor een job als winkelmanager. Liefde voor de stiel is onze drive. Wil je nadien toch graag een bachelordiploma behalen, dan maken we een aansluitend studietraject op maat.

 

What’s in it for you?

 • Met je diploma kan jij meteen aan de slag als winkelmanager;
 • Je maakt carrière terwijl je studeert;
 • Jouw persoonlijke ervaringen uit het werkplekleren staan centraal in de lessen;
 • Je taalvaardigheid in het Frans, Nederlands en Engels krijgt een boost;
 • Je vertrouwdheid met het kosmopolitische Brussel is een troef op de arbeidsmarkt;
 • Je persoonlijke professionele groei krijgt alle aandacht;
 • Je werkgever, de opleiding en jijzelf werken nauw samen.

Winkelmanagement. Onze ambitie, jouw ambitie?

Je verwerft:

 • een gezonde commerciële feeling
 • een verantwoorde ondernemingszin
 • een mensgerichte benadering

Je bent in staat om de winkel of afdeling te laten groeien in een toekomst waar diversiteit en flexibiliteit vooropstaan. Je bent een ondernemer met een hart, die rekening houdt met de drie belangrijkste pijlers: people, planet en profit.

We staan voor je klaar

Wat voor ons écht telt, is dat je je als student goed voelt bij je studie en die met succes afrondt. En daarbij willen we je graag begeleiden.

Studeo is onze dienst voor studie- en trajectbegeleiding die je helpt om de juiste studiemethode en examenstrategie onder de knie te krijgen. Ze helpen je ook om je studietraject samen te stellen of als het gewoon even niet meezit.

Alle eerstejaars leggen intaketesten Nederlands, Frans en Engels af. Op basis van je resultaten hoef je bepaalde themalessen van Nederlands niet te volgen. We geven ook taalondersteuning bij je schrijfopdrachten voor andere vakken. En voor de zwaksten organiseren we extra bijscholing. Voor Frans en Engels kom je terecht in een groep op jouw niveau. Via deze aanpak op maat kan je sneller vooruitgang boeken en zullen je slaagkansen verhogen.

Studentenvoorzieningen Stuvo zorgt ervoor dat je in de meest optimale omstandigheden kan studeren. Deze dienst houdt zich bezig met alle niet-studiegebonden studentenzaken: studietoelagen, studentenkamers, studentenrestaurants, sociaaljuridisch advies, sport- en cultuuractiviteiten, ondersteuning van studenten organisaties en -projecten, jobdienst, gezondheid, enz.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Met het diploma Winkelmanagement beschik je over knowhow én werkervaring!

Diploma Winkelmanagement op zak? Dan ben je klaar voor een mooie carrière in de detailhandel. Je bent nu helemaal voorbereid om leiding te geven in een kleine tot middelgrote winkel of een departement van een grote winkel. Je kan aan de slag als gerant, winkelverantwoordelijke, shop- of floormanager enz.

Sowieso wacht je boeiend en afwisselend werk mét verantwoordelijkheid. Je zet je vakkennis en zakelijk inzicht ten dienste van diegene waar het allemaal om draait: de klant. Je afdeling, franchise of eigen onderneming loopt als een trein onder jouw deskundige leiding.

Wie weet versier je al een job bij de bedrijven die je leert kennen tijdens je opleiding. Onze retailpartners zijn van alle markten thuis: kleding en textiel, elektro en multimedia, interieur- en winkelinrichting, sport, voeding, DIY-ketens, … Voor elk wat wils. Winkelmanagement: ondernemen met hart en ziel
Wij versterken jouw kennis en maken van jou een ondernemer met een hart, die rekening houdt met de 3 belangrijkste pijlers: PEOPLE – PLANET – PROFIT

Verder studeren?

De smaak te pakken na je graduaatsopleiding? De Erasmushogeschool heeft professionele bacheloropleidingen voor je in petto. Op maat zelfs

Jouw programma, jouw professioneel groeipad

In de tabel hieronder kan je een blik werpen op je programma. Alle vakken die je voor de kiezen krijgt, bereiden je voor op de voornaamste drie rollen van een succesvolle winkelmanager:

 

 1. De verkoper met gezonde commerciële feeling
 2. De teamleader met aandacht voor de mens
 3. De winkelbeheerder met verantwoorde ondernemingszin

Vanaf het academiejaar 2019-2020 kan ook de ondernemer in jou zich helemaal uitleven. Je stampt met een paar studiegenoten zelf een creatief, innovatief winkelconcept uit de grond en start je eigen minionderneming. De ideale manier om je ondernemerskwaliteiten te ontdekken en aan te scherpen. We werken hiervoor samen met de organisatie Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo).Je opleiding omvat 120 studiepunten, gespreid over vier semesters van elk 30 studiepunten.

Wat ga je leren?

Marketing en merchandising, communicatie, ondernemen en organiseren, logistiek en budgetten, HR en people management: met de opleiding Winkelmanagement duik je in razend interessante materie. Op de koop toe: heel veel aandacht voor persoonlijke groei, praktijkkennis en praktische vaardigheden.

In elk semester komen theorie en praktijk samen. Cases uit je eigen werkomgeving staan centraal in je projecten of tijdens het werkplekleren. Je bekijkt ze steeds vanuit een andere invalshoek die de link legt met je vakken. Elk semester kan je 30 studiepunten afwerken. Succes

Veld
Credits
Commercieel beheer
Sales
4
Omnichannel
3
Retailmarketing
4
Communicatie
Conversations commercials
4
Organisatie & ondernemen
De wet in de winkel
3
Kantoorsoftware
3
Handelsrecht
3
Leiding geven & HR
HRM1: Ik als medewerker
3
Personeelsbeheer
3
Logistiek beheer
Winkelsoftware
3
Logistiek management & voorraadbeheer
Financieel beheer
Financiële administratie in de winkel
3
Integratie basis
WPL1: Focus winkel
6
Project 1: presentatie producten
4
WPL2: Focus verkoop
4
Project 2: mini-onderneming creëren
3
WPL3: Focus marketing
4
Veld
Credits
Commercieel beheer
Consumentenpsychologie
3
Category management & assortimentbeheer
3
Visual merchandising
3
Communicatie
Communicative English
4
Communicatietechnieken
4
Organisatie & ondernemen
Strategisch winkelmanagement
4
Milieu, veiligheid en duurzaamheid
3
Duurzaam en ethisch ondernemen
4
Leiding geven & HR
HRM2: sociaal recht
3
HRM3: personeel en ontwikkeling
3
Logistiek beheer
Logistieke softwareplatforms
3
Financieel beheer
Winkelboekhouding & Btw-aangiften
3
Integratie verdiepend
WPL4: Focus strategie
5
Project 3: organisatie & innovatie
4
Project 4: business case
4
Integratie stage
7

Op de koop toe: Brussel

Een modern gebouw op een idyllisch pleintje met een klaterende fontein: dat is campus Bloemenhof van de Erasmushogeschool. Hier vinden je lessen plaats, in hartje Brussel. De ideale plek om de winkeltheorie meteen in de praktijk om te zetten tijdens een lespauze.

Er is vanalles te vinden en te zien op wandelafstand: gezellige winkeltjes, toffe cafés, restaurants en een bruisend nachtleven. Ook talrijke musea, de Ancienne Belgique, het Sint-Goriksplein en het Sint-Katelijneplein liggen vlakbij, waardoor je ook het echte studentenleven in Brussel kan ontdekken.

Onze infodagen 2020
 

Start inschrijvingen

Vanaf zaterdag 27 juni 2020 kan je je meteen inschrijven aan onze hogeschool.

Vanaf nu kan je volledig online INSCHRIJVINGEN.

Indien het niet lukt online in te schrijven, dan kan je nog altijd langskomen op het studentensecretariaat op campus Kanal. Wij helpen je graag verder!

Openingsuren studentensecretariaat

Je bent elke werkdag welkom van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00.

(OPGELET: het studentensecretariaat van departement Mens & Maatschappij - campus Bloemenhof vind je op campus Kanal)

Voor je langsgaat, eerst registreren

Thuis kun je je al elektronisch voorinschrijven, zo ben je sneller klaar als je je inschrijving afrondt in ons studentensecretariaat. 

Bekijk hier wat je verder nog moet weten over de inschrijvingsprocedure. Je vindt er meer uitleg over de documenten die je moet meebrengen, het studiegeld, de toelatingsvoorwaarden, … 

Locatie studentensecretariaat

Departement Mens & Maatschappij

Campus Kanal
Slotstraat 28, 1000 Brussel
Studentensecretariaat - achter het onthaal

Contact

Heb je nog vragen omtrent je inschrijvin

 

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

Infomomenten

Onze infodagen 2020
 

 • zaterdag 5 september 2020 op campus Kanal (10u tot 15u)
 • zaterdag 12 september 2020 op campus Kanal (10u tot 15u)
Deel dit