brainstorm
Graduaat (HBO5)

Juridisch-administratieve Ondersteuning

Welkom in de wereld van het recht!

Heb je belangstelling voor het recht? Wil je graag praktijkgericht bezig zijn met recht? Beschik je over logisch denkvermogen over een behoorlijke dosis leergierigheid? Ben je discreet, nauwkeurig en communicatief? Dan is de graduaatsopleiding in de Juridische Administratie iets voor jou.

Deze tweejarige opleiding bereid je voor op een job als juridisch administratief medewerker in bedrijven, financiële instellingen of in de sociale sector. Je kan ook als juridisch administratief medewerker aan de slag op een advocatenkantoor, op een notariaat, bij een gerechtsdeurwaarder of bij de overheid.


De opleiding is interactief en de lessen geven je een duidelijk inzicht in de leerstof. Onze lectoren dagen je uit om de leerstof te verkennen en juridische problemen op te lossen. Onze aanpak staat garant voor hoge slaagkansen:

  • onze lectoren hebben een ruime professionele ervaring in de juridische sector en zijn gedreven lesgevers;
  • experten in een bepaald onderdeel van het recht verzorgen regelmatig gastcolleges;
  • je verwerft ervaring op de werkplek tijdens je studies;
  • Leuven als de studentenstad bij uitstek biedt heel wat stagemogelijkheden voor een geslaagde start van je carrière

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens 18 jaar zijn. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kun je na het slagen in een toelatingsproef toch starten. Voor bepaalde opleidingen in het aanbod kan je met een VDAB- contract jouw programma volgen

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Waar kan je aan de slag?

De tewerkstellingsperspectieven zijn zeer gunstig en de opleiding opent vele deuren naar de arbeidsmarkt. Zowel in de privé- als in de openbare sector kan je terecht: advocaten-, notaris- en gerechtsdeurwaarderskantoren, griffies van rechtbanken, verzekeringsmaatschappijen, vastgoedkantoren, enz. Bovendien kan je aan de slag als juridisch medewerker bij de overheid.


Als gegradueerde in de Juridische Administratie verricht je voorbereidend werk door het opzoeken in rechtspraak, wetgeving en rechtsleer. Je verzorgt het beheer van courante dossiers, je volgt de stand van de dossiers op en bewaakt de kwaliteit van de administratieve juridische procedure. Je staat in voor de redactie van de juridische documenten onder de verantwoordelijkheid van je opdrachtgever. Als juridisch administratief medewerker kun je vanuit de eigen inhoudelijke deskundigheid, specifieke producten en diensten leveren die bijdragen tot een goede werking van je afdeling. Je faciliteert o.a. het contact met de cliënten en communiceert met collega’s en externen. Hiervoor ga je nauwkeurig en discreet te werk.


Na elke module ontvang je een officieel erkend attest. Aan het eind van de opleiding Juridische Administratie behaal je het diploma van gegradueerde. Je diploma is erkend door de Vlaamse Gemeenschap; op internationaal vlak is het erkend als een Associate Degree (EQF5).

Vervolgtrajecten

Binnen het samenwerkingsverband HBO5 Erasmus kun je met je diploma graduaat Rechtspraktijk vrijstellingen aanvragen voor vakken van een aantal professionele bachelors van EhB. Je kan ook een vervolgtraject opnemen in in de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Rechtspraktijk.

Jouw vakken

We besteden in de opleiding graduaat in de juridisch-administratieve ondersteuning aandacht aan verschillende rechtstakken, zoals burgerlijk recht, handels- en economisch recht, administratief recht, sociaal en fiscaal recht.  Daarnaast komen ook algemene vaardigheden aan bod zoals ICT en communicatie in verschillende talen. De theorie pas je toe in de praktijk tijdens de stage.

Field
Credits
Recht
Grondwettelijk recht
4
Familierecht en familiaal vermogens-recht
4
Administratief recht
4
Zaken- en contractenrecht
4
Gerechtelijk recht
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Zakelijke communicatie
3
ICT-skills
3
Juridische communicatie Nederlands
3
Levenslang leren
Recht
5
Project I: juridische actualiteit
4
Methodologie verdieping
3
Persoonlijke ontwikkeling
POP
3
POP II
3
Het juridische werkveld
Leerwerk: inleiding sector
4
Stage 1
5
Field
Credits
Recht
Registratie- en erfbelasting
4
Economisch recht
4
Arbeidsrecht
5
Vennootschapsrecht
5
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Juridische communicatie Frans
4
Bedrijfsbeheer
3
Juridische communicatie Engels
3
Levenslang leren
Project II: juridische actualiteit
5
Persoonlijke ontwikkeling
POP III
3
POP IV
3
Het juridische werkveld
Stage II
7
Stage III
9
Afstudeerproject
5

Leerlijnen

Recht

In de leerlijn Recht leg je een juridische basis waarop je steeds terug kunt vallen later in jouw studie en werkloopbaan. Deze leerlijn bevat 1/3 van de opleiding en dus essentieel voor je toekomst.

Bedrijfsorganisatie en -communicatie

In de leerlijn Bedrijfsorganisatie en -communicatie leggen we de focus op je talenkennis en zal je een instaptest Nederlands, Frans en Engels afleggen. Op basis van jouw resultaten zal je bepaalde themalessen niet hoeven te volgen. Anderzijds geeft dit je kans om jezelf extracurriculair bij te werken.  

Levenslang leren  

In de leerlijn Levenslang leren krijg je een overzicht van alle rechtstakken die worden aangeboden. Binnen deze leerlijn krijg je een basis rechtsmethodiek en eveneens een mogelijkheid om je verder hierin te verdiepen. De toepassing van de rechtsmethodieken krijg je in de projectvakken I en II. Hierin kies je zelf een opdracht die te maken heeft met grondwettelijk recht, familierecht en familiaal vermogensrecht of strafrecht en strafvordering. Aan het einde van de projecten deel je onderling met je medestudenten dan de uitkomst van jouw project.

Het juridische werkveld

In de leerlijn Het juridisch werkveld maak je kennis met het brede beroepenveld. Vanaf het tweede semester start je met jouw persoonlijk ontwikkelingsplan en volg je eerste stages. Hierbinnen wordt er veel aandacht besteed aan jouw functioneren in een de brede sector. Verder tijdens het traject komt meer focus te liggen op jouw professionele ontwikkeling en jouw verdere tewerkstelling in het werkveld.

Werkplekleren

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het Leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van bedrijfsbezoeken en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Zakelijke communicatie.

Op het einde van je opleiding is er het afstudeerproject waarin je individueel een project uitvoert in opdracht van een werkplek (niet noodzakelijk de stageplaats) en waarbij je feedback krijgt door een of meerdere werkveldvertegenwoordigers.

Bereikbaarheid van de campus

Campus VOLT is met het openbaar vervoer bereikbaar vanuit station Leuven. Je kan er de bussen 630 en 4 nemen (richting Haasrode) en 5 (richting Vaalbeek) tot aan de halte ‘Haasrode UCLL’. Er is een ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5. Met de blue bike, die je kan huren aan het station van Leuven, ben je na 20 minuten fietsen aan de campus.

Campus VOLT Leuven

Interleuvenlaan 3-5
3001 Heverlee,Leuven

Werkstudent worden?

Heeft het recht al altijd je interesse opgewekt? Wil je je carrière een andere wending geven? Of werk je al in de juridische wereld en wil je je kennis uitbreiden? Dan kun je de opleiding graduaat in de Juridische Administratie ook volgen als werkende student.

Het avondtraject telt drie schooljaren en gaat ook door in Leuven op campus Volt. Een beperkt aantal modules gaan door op zaterdag. Je kunt ook een individueel traject aanvragen op maat. Een combinatie van modules uit het dag- en avondtraject is eveneens mogelijk

Infodagen

  • Dinsdag 8 januari 2019, van 18-20 u.
  • Dinsdag 22 januari 2019, van 18-20 u.
  • Dinsdag 21 mei 2019, van 18-20 u.
  • Zaterdag 7 september 2019, van 10-14 u.

Meer info op ehb.be/infodagen.

 

Inschrijven

Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Meer informatie over de inschrijvingsmogelijkheden vind je terug op de pagina inschrijven.

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Verstuur ze via graduaat.juridische@ehb.be