Juridisch-administratieve ondersteuning
Graduaat (HBO5)

Juridisch-administratieve Ondersteuning

Overtuigd van deze opleiding?

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)

"Een opleiding met een heldere visie, een boeiend afstudeerproject en gedreven lesgevers."

Treed binnen in de wereld van het recht ...

... en kijk je ogen uit

Vind je het recht razend interessant en wil je er praktisch mee bezig zijn? Ben je bovendien sterk in communiceren en logisch denken? En blijf je altijd discreet en nauwkeurig? Dan is de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning je op het lijf geschreven.

Na de tweejarige opleiding ga je aan de slag als juridisch- administratief medewerker in bedrijven, financiële instellingen of in de sociale sector. Je voelt je meteen thuis in een advocatenkantoor of een notariaat, bij een gerechtsdeurwaarder of de overheid. Tijdens de interactieve opleiding pas je alle leerstof meteen toe en los je reële juridische problemen op. Zo krijg je de nodige inzichten en ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Je slaagkansen zijn dan ook hoog.

Onze troeven:

  • Onze gedreven lectoren hebben veel ervaring in de juridische sector.
  • Je krijgt geregeld gastcolleges van experts.
  • Je doet tijdens je stages werkervaring op.

De graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is de ideale start van je carrière: in september én in februari!

Rooster academiejaar 2020-2021

Ben je nieuwsgierig naar het rooster van komend academiejaar? Vind het hier van het dagtraject én werktraject.

2-jarig dagtraject
3-jarig werktraject

Deze opleiding komt in aanmerking voor

Vind hier verschillende studeerformules voor werknemers en werkgevers.

Inkanteling HBO5

Ondertussen weet je waarschijnlijk al dat de vroegere HBO5-opleidingen sinds september 2019 nu graduaatsopleidingen zijn. Dat betekent dat je deze opleiding nu als graduaatsstudent aan de hogeschool volgt (en dus niet meer bij een CVO). Wat veranderde er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Vlot aan de slag

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning opent voor jou veel deuren naar de arbeidsmarkt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: bij een advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder, bij een verzekeringsmaatschappij, een vastgoedkantoor, aan de griffi e van een rechtbank, de overheid...

Als juridisch-administratief medewerker zorg je er mee voor dat je afdeling goed draait. Je staat in voor de voorbereiding en opzoeking in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer en bewaakt de kwaliteit van de administratief-juridische procedure. Je beheert courante dossiers en volgt ze op. Daarnaast schrijf je juridische documenten en communiceer je vlot met cliënten, collega’s en externen. Je gaat altijd nauwkeurig en discreet te werk.

Op het einde van je opleiding behaal je het diploma van gegradueerde. Dat is erkend door de Vlaamse Gemeenschap en staat internationaal bekend als een Associate Degree (EQF 5).

Verder studeren?

Wil je na je opleiding ook een professionele bachelor behalen bij EhB? Vraag dan zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken. Of start een vervolgtraject in de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Rechtspraktijk.

Alles wat je nodig hebt

Recht

Recht is onmisbaar voor je toekomstige carrière. Daarom besteed je er een derde van je opleiding aan. Een hele brok dus, waarmee je de juridische fundamenten legt voor je verdere vakken en loopbaan.

Bedrijfsorganisatie en -communicatie

Als juridisch-administratief medewerker krijg je ook een aantal bedrijfseconomische inzichten mee en we geven je een degelijke basis ICT- en communicatie-skills. Aan de hand van instaptoetsen Nederlands, Frans en Engels schatten we je beginniveau in zodat we je op maat kunnen begeleiden. Praktische schrijfvaardigheid in de juridische sector staat centraal in het vak Toegepast juridisch schrijven.

Levenslang leren

In de wereld van het recht moet je voortdurend bijblijven. Die voortdurende professionalisering staat centraal in de leerlijn ‘levenslang leren’. Je leert de basis van rechtsmethodologie en krijgt de kans om je daarin verder te verdiepen. In de projectvakken I , II en III pas je die basis alvast toe. Onze werkveldpartners komen voor ieder project een aantal probleemstellingen toelichten. Jij kiest er samen met je projectgroep een opdracht uit en gaat aan de slag. Is je project klaar? Dan deel je de uitkomst met je medestudenten.

Het juridische werkveld

Tijd voor praktijk! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Al in het eerste jaar zet je je persoonlijke ontwikkelingsplan op en loop je stage. In het tweede en het derde jaar wordt de stage omvangrijker. In het POP ligt de nadruk dan op je professionele ontwikkeling en je verdere tewerkstelling in de sector. Aan de hand van een afstudeerproject bewijs je dat je helemaal klaar bent voor de praktijk.

Veld
Credits
Recht
Publiek recht
5
Personen- en familierecht / familiaal vermogensrecht
5
Keuzevak: administratief recht of strafrecht & -vordering
4
Verbintenissen- en vermogensrecht
4
Gerechtelijk recht
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Professionele communicatie
6
ICT-skills
4
Bedrijfseconomische inzichten
3
Communicatie Engels
3
Levenslang leren
Inleiding recht & rechtsmethodologie
5
Project I: juridische actualiteit
4
Rechtsmethodologie verdieping
3
Het juridische werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage 1 + POP
6
Inleiding sector
4
Veld
Credits
Recht
Fiscaal recht
5
Economisch recht
5
Keuzevak: sociaal recht of verzekeringsrecht
4
Vennootschapsrecht
6
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Communicatie Frans
4
Toegepast juridisch schrijven
3
Levenslang leren
Project II: juridische actualiteit
6
Project III: juridische actualiteit
4
Het juridisch werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage II + POP
18
Afstudeerproject
5

Waag je nu al op de arbeidsmarkt

Tijdens je opleiding proef je op verschillende manieren van het arbeidsleven:
 

  • Aan de hand van leerwerkopdrachten verwerf je vaardigheden en competenties in realistische werksituaties. Bovendien volg je een zitting in een rechtbank en woon je (gast)lezingen van experts bij.
  • Tijdens je stages krijg je de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes verder te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je zoekt – met de nodige ondersteuning – zelf je stageplaatsen.
  • Voor de projecten krijg je steeds een professionele opdracht. Bij de uitwerking van die projecten word je begeleid door docenten én door mensen uit het werkveld.

Werkplekleren

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het Leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van het volgen van zittingen in de rechtbank en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Professionele communicatie.

Op het einde van je opleiding is er het afstudeerproject waarin je individueel een project uitvoert in opdracht van een werkplek (niet noodzakelijk de stageplaats) en waarbij je feedback krijgt door een of meerdere werkveldvertegenwoordigers.

Welkom op campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Verover tijdens de pauzes een plaatsje in het atrium of de studentenlounge en laad je batterijen weer op. Of geniet van een heerlijke lunch in de broodjeszaak op de campus.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

  • 630 en 4 richting Haasrode
  • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Al aan het werk? Volg het werktraject

Heb je altijd al interesse gehad in een loopbaan binnen het recht? En wil je je carrière over een andere boeg gooien? Of werk je al in de juridische wereld en wil je je kennis uitbreiden? Volg de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning dan als werkstudent.

Je volgt drie jaar lang ’s avonds les op Campus Leuven. Sommige modules vinden plaats op zaterdag. Volg je liever minder lessen? Of wil je modules uit het dag- en avondtraject combineren? Vraag dan een aangepast traject aan. Je kan zowel in september als in februari starten.

Wil je meer weten?

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Voor meer info omtrent de voorwaarden kan je op onze pagina toelatingsvoorwaarden terecht.

Inschrijvingsprocedure

Omwille van de Coronamaatregelen schrijf je je volledig online in op www.erasmushogeschool.be/nl/inschrijven.

Wat kost het?

Je kan alle info over studiegeld vinden op onze Wat kost het?-pagina.

Wanneer heb ik les?

Ben je nieuwsgierig naar het rooster van komend academiejaar? Vind het hier van het dagtraject én werktraject.

2-jarig dagtraject
3-jarig werktraject

Studentensecretariaat

Secretariaat

Wil je graag langskomen? We zijn aanwezig op maandag, woensdag en donderdag van 13:00 - 19:00 uur.

Locatie

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Of wil je een persoonlijk gesprek inplannen (digitaal of op campus)? Verstuur je verzoek naar graduaat.juridische@ehb.be
Bestel de gedrukte folder hier
Deel dit