Juridisch-administratieve ondersteuning
Graduaat (HBO5)

Juridisch-admin­is­tratieve Ondersteuning

Kom langs op onze infodagen.

Voor wie

 • Vind je recht interessant?
 • Wil je er praktisch mee bezig zijn? 
 • Ben je bovendien sterk in communiceren en logisch denken?
 • Blijf je altijd discreet en nauwkeurig?

Voor wie

 • Vind je recht interessant?
 • Wil je er praktisch mee bezig zijn? 
 • Ben je bovendien sterk in communiceren en logisch denken?
 • Blijf je altijd discreet en nauwkeurig?

Treed binnen in de wereld van het recht ...

... en kijk je ogen uit

Na de tweejarige opleiding ga je aan de slag als juridisch- administratief medewerker in bedrijven, financiële instellingen of in de sociale sector. Je voelt je meteen thuis in een advocatenkantoor of een notariaat, bij een gerechtsdeurwaarder of de overheid. Tijdens de interactieve opleiding pas je alle leerstof meteen toe en los je reële juridische problemen op. Zo krijg je de nodige inzichten en ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Je slaagkansen zijn dan ook hoog.

Wat kan je verwachten?

 • Onze gedreven lectoren hebben veel ervaring in de juridische sector.
 • Je krijgt geregeld gastcolleges van experts.
 • Je doet tijdens je stages werkervaring op.
 • Kies tussen het tweejarige traject in dagonderwijs of het driejarige werktraject

De graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is de ideale start van je carrière: in september én in februari!

Studenten aan het woord

"Een opleiding met een heldere visie, een boeiend afstudeerproject en gedreven lesgevers."

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)

Vakken

Alles wat je nodig hebt

Recht

Recht is onmisbaar voor je toekomstige carrière. Daarom besteed je er een derde van je opleiding aan. Een hele brok dus, waarmee je de juridische fundamenten legt voor je verdere vakken en loopbaan.

Bedrijfsorganisatie en -communicatie

Als juridisch-administratief medewerker krijg je ook een aantal bedrijfseconomische inzichten mee en we geven je een degelijke basis ICT- en communicatieskills. Aan de hand van instaptoetsen Nederlands, Frans en Engels schatten we je beginniveau in zodat we je op maat kunnen begeleiden. Praktische schrijfvaardigheid in de juridische sector staat centraal in het vak ‘Toegepast juridisch schrijven’ en aan je algemene schrijfvaardigheid werken we door de hele opleiding heen.

Levenslang leren

In de wereld van het recht moet je voortdurend bijblijven. Die voortdurende professionalisering staat centraal in de leerlijn ‘levenslang leren’. Je leert de basis van rechtsmethodologie en krijgt de kans om je daarin verder te verdiepen. In de projectvakken pas je die basis alvast toe. Onze werkveld-partners komen voor ieder project een aantal probleemstellingen toelichten. Samen met je projectgroep kies je een opdracht uit en gaan jullie aan de slag. Is je project klaar? Dan deel je de uitkomst met je medestudenten en met de opdrachtgever. 

Het juridische werkveld

Tijd voor praktijk! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Al in het eerste jaar zet je je persoonlijke ontwikkelingsplan (POP) op en loop je stage. In het tweede jaar wordt de stage omvangrijker. In het POP ligt de nadruk dan op je professionele ontwikkeling en je verdere tewerkstelling in de sector. Aan de hand van een afstudeerproject bewijs je dat je helemaal klaar bent voor de praktijk.

Jouw vakken in jaar 1 & 2

Ben je benieuwd naar waar de vakken precies over gaan? Vind alle informatie terug in de ECTS-fiches.

Voorbeeldrooster van het dagtraject

Voorbeeldrooster van het werktraject

Veld
Credits
Recht
Publiek recht
5
Personen- en familierecht / familiaal vermogensrecht
5
Verbintenissen- en vermogensrecht
4
Gerechtelijk recht
4
Keuzevak: administratief recht of strafrecht & -vordering
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Professionele communicatie
6
ICT-skills
4
Bedrijfseconomische inzichten
3
Communicatie Engels
3
Levenslang leren
Inleiding recht & rechtsmethodologie
5
Project I: juridische actualiteit
4
Rechtsmethodologie verdieping
3
Het juridische werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage I + POP
6
Inleiding sector
4
Veld
Credits
Recht
Fiscaal recht
5
Economisch recht
5
Vennootschapsrecht
6
Keuzevak: sociaal recht of verzekeringsrecht
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Communicatie Frans
4
Toegepast juridisch schrijven
3
Levenslang leren
Project II: juridische actualiteit
6
Project III: juridische actualiteit
4
Het juridisch werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage II + POP
18
Afstudeerproject
5

'Deze richting is voor mij de ideale mix tussen de theorie en het werkveld. Je maakt in de richting kennis met alle juridische en administratieve procedures, leert de verschillende rechtstakken kennen en je werkt aan je communicatievaardigheden. Al deze zaken kan je dan ook toepassen en toetsen bij je observatiestage in het eerste jaar en in je praktijkstage van het tweede jaar.'

Foto Rutger
Rutger
student Juridisch-administratieve Ondersteuning

Stage

Werkplekleren

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van het volgen van zittingen in de rechtbank en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Professionele communicatie.

Op het einde van je opleiding is er het afstudeerproject waarin je individueel een project uitvoert in opdracht van een werkplek (niet noodzakelijk de stageplaats) en waarbij je feedback krijgt door een of meerdere werkveldvertegenwoordigers.

Na je studie

Vlot aan de slag

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning opent voor jou veel deuren naar de arbeidsmarkt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: bij een advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder, bij een verzekeringsmaatschappij, een vastgoedkantoor, aan de griffie van een rechtbank, de overheid...

Als juridisch-administratief medewerker zorg je er mee voor dat je afdeling goed draait. Je staat in voor de voorbereiding van dossiers en voor opzoeking in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer en je bewaakt de kwaliteit van de administratief-juridische procedure. Je beheert courante dossiers en volgt ze op. Daarnaast schrijf je juridische documenten en communiceer je vlot met cliënten, collega’s en externen. Je gaat altijd nauwkeurig en discreet te werk.

Op het einde van je opleiding behaal je het diploma van gegradueerde. Dat is erkend door de Vlaamse Gemeenschap en staat internationaal bekend als een Associate Degree (EQF 5).

Verder studeren?

Wil je na je opleiding ook een professionele bachelor behalen bij Erasmushogeschool Brussel? Er is een vervolgtraject beschikbaar in Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk advisering. Bij andere hogescholen kun je terecht voor het vervolgtraject in de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Rechtspraktijk. Vraag zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken.

Waar heb je les

Campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Op campus Leuven en op verschillende plaatsen in de nabije omgeving kun je terecht voor een broodje of een lunch.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven
campusleuven@ehb.be

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

 • 630 en 4 richting Haasrode
 • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Flexibel studeren

Al aan het werk? Volg het werktraject! 

Heb je altijd al interesse gehad in een loopbaan binnen het recht? En wil je je carrière over een andere boeg gooien? Of werk je al in de juridische wereld en wil je je kennis uitbreiden? Volg de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning dan als werkstudent.

Wie ben jij?

Het werktraject is ideaal voor iedereen die (deeltijds/voltijds) werken en studeren wil combineren. Het werktraject is zo opgebouwd dat de combinatie van werken, studeren en/of gezin beter haalbaar wordt. Ook wie werkzoekende is kan via het werktraject een (extra) graduaatsdiploma behalen.

Indien je wegens persoonlijke omstandigheden liever ’s avonds les volgt, kan je ook aansluiten bij het werktraject.

Hoe verloopt de opleiding?

Het werktraject wordt aangeboden via blended learning, waarbij een optimale mix van een minimaal aantal contactmomenten met de docenten, afstandsonderwijs en e-learning wordt nagestreefd. Je staat er niet alleen voor, want het team van docenten zorgt voor coaching en ondersteuning  via de digitale leeromgeving met de meest recente en gebruiksvriendelijke tools.

Ook bij de organisatie van de stages wordt rekening gehouden met de werksituatie: mogelijkheid van aanzienlijke inkorting van de stageduur op basis van eerdere werkervaring, flexibele spreiding van de stageperiode, mogelijkheid van stage in de eigen organisatie….. Bespreek jouw vragen tijdig met de stagecoördinator van de opleiding.

Je kan het programma afwerken in drie jaar, maar je kan ook kiezen voor een aangepast flexibel traject. De trajectbegeleider zoekt met jou uit welk traject het meest haalbaar voor je is.

Steunmaatregelen

De combinatie van werken en studeren is niet altijd evident. Daarom heeft de overheid enkele maatregelen om de combinatie te vergemakkelijken. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Wat kost de opleiding

Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

 • het type contract,
 • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
 • je statuut.

Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

  Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '22-'23 (60 studiepunten)
Niet-beurstariefstudent € 253,6 € 12,1 € 979,60
Bijna-beurstariefstudent € 253,6 € 4,4 € 517,60
Beurstariefstudent € 115,8 € 0,0 € 115,80

Overige kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten.

Studiefinanciering

Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

Infodagen

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.              

 • Zaterdag 18 maart 2023, van 10u tot 13u
 • Zaterdag 22 april 2023, van 10u tot 13u
 • Zaterdag 24 juni 2023, van 10u tot 15u
 • Zaterdag 2 september 2023, van 10u tot 15u
 • Zaterdag 9 september 2023, van 10u tot 15u

Workshopweek 

Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

 • Kom een workshop of les volgen 
 • Tijdens de krokusvakantie

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

 

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Juridisch-administratieve Ondersteuning? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op het studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.

Het secretariaat is tijdens lesweken open op maandag, woensdag en donderdag van 13:00 uur tot 19:00 uur.

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

Info voor bedrijven

Samenwerken met onze studenten?

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is voortdurend op zoek naar een samenwerking met bedrijven en organisaties.

Deze samenwerking kan bestaan in:
1.    aanbieden van een stageplaats
2.    begeleiden van een afstudeerder tijdens het afstudeerproject
3.    aanleveren van onderwerpen voor projectwerk
4.    geven van een gastcollege.

In onze brochure vind je alle informatie op een rijtje.
Raadpleeg de brochure

Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

Opleidingshoofd: Kristel Spelmans
Coördinator werkplekleren: Sarah Ronse

Contact

 • Erasmushogeschool Brussel
 • Campus Leuven
 • Interleuvenlaan 5, 3001 Heverlee