Juridisch-administratieve ondersteuning
Graduaat (HBO5)

Juridisch-administratieve Ondersteuning

Inschrijven

Overtuigd van je studiekeuze?

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)

"Een opleiding met een heldere visie, een boeiend afstudeerproject en gedreven lesgevers."

Treed binnen in de wereld van het recht ...

... en kijk je ogen uit

Vind je het recht razend interessant en wil je er praktisch mee bezig zijn? Ben je bovendien sterk in communiceren en logisch denken? En blijf je altijd discreet en nauwkeurig? Dan is de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning je op het lijf geschreven.

Na de tweejarige opleiding ga je aan de slag als juridisch- administratief medewerker in bedrijven, financiële instellingen of in de sociale sector. Je voelt je meteen thuis in een advocatenkantoor of een notariaat, bij een gerechtsdeurwaarder of de overheid. Tijdens de interactieve opleiding pas je alle leerstof meteen toe en los je reële juridische problemen op. Zo krijg je de nodige inzichten en ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Je slaagkansen zijn dan ook hoog.

Onze troeven:

 • Onze gedreven lectoren hebben veel ervaring in de juridische sector.
 • Je krijgt geregeld gastcolleges van experts.
 • Je doet tijdens je stages werkervaring op.

De graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is de ideale start van je carrière: in september én in februari!

Rooster academiejaar 2021-2022

Ben je nieuwsgierig naar het rooster van komend academiejaar?
 

Werktraject

Het 3-jarig werktraject wordt aangeboden via blended learning, waarbij een optimale mix van een minimaal aantal contactmomenten met de docenten, afstandsonderwijs en e-learning wordt nagestreefd. Lees hier alles over in het tab Werktraject of bekijk de video´s van onze studenten.

Studenten aan het woord

 

 

 

Vlot aan de slag

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning opent voor jou veel deuren naar de arbeidsmarkt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: bij een advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder, bij een verzekeringsmaatschappij, een vastgoedkantoor, aan de griffi e van een rechtbank, de overheid...

Als juridisch-administratief medewerker zorg je er mee voor dat je afdeling goed draait. Je staat in voor de voorbereiding en opzoeking in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer en bewaakt de kwaliteit van de administratief-juridische procedure. Je beheert courante dossiers en volgt ze op. Daarnaast schrijf je juridische documenten en communiceer je vlot met cliënten, collega’s en externen. Je gaat altijd nauwkeurig en discreet te werk.

Op het einde van je opleiding behaal je het diploma van gegradueerde. Dat is erkend door de Vlaamse Gemeenschap en staat internationaal bekend als een Associate Degree (EQF 5).

Verder studeren?

Wil je na je opleiding een professionele bachelor volgen bij Erasmushogeschool Brussel? Er is een vervolgtraject beschikbaar in Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk advisering. Bij andere hogescholen kun je terecht voor het vervolgtraject in de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Rechtspraktijk. Vraag zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken.

Alles wat je nodig hebt

Recht

Recht is onmisbaar voor je toekomstige carrière. Daarom besteed je er een derde van je opleiding aan. Een hele brok dus, waarmee je de juridische fundamenten legt voor je verdere vakken en loopbaan.

Bedrijfsorganisatie en -communicatie

Als juridisch-administratief medewerker krijg je ook een aantal bedrijfseconomische inzichten mee en we geven je een degelijke basis ICT- en communicatie-skills. Aan de hand van instaptoetsen Nederlands, Frans en Engels schatten we je beginniveau in zodat we je op maat kunnen begeleiden. Praktische schrijfvaardigheid in de juridische sector staat centraal in het vak Toegepast juridisch schrijven.

Levenslang leren

In de wereld van het recht moet je voortdurend bijblijven. Die voortdurende professionalisering staat centraal in de leerlijn ‘levenslang leren’. Je leert de basis van rechtsmethodologie en krijgt de kans om je daarin verder te verdiepen. In de projectvakken I , II en III pas je die basis alvast toe. Onze werkveldpartners komen voor ieder project een aantal probleemstellingen toelichten. Jij kiest er samen met je projectgroep een opdracht uit en gaat aan de slag. Is je project klaar? Dan deel je de uitkomst met je medestudenten.

Het juridische werkveld

Tijd voor praktijk! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Al in het eerste jaar zet je je persoonlijke ontwikkelingsplan op en loop je stage. In het tweede en het derde jaar wordt de stage omvangrijker. In het POP ligt de nadruk dan op je professionele ontwikkeling en je verdere tewerkstelling in de sector. Aan de hand van een afstudeerproject bewijs je dat je helemaal klaar bent voor de praktijk.

Jouw vakken in jaar 1 & 2

Veld
Credits
Recht
Publiek recht
5
Personen- en familierecht / familiaal vermogensrecht
5
Keuzevak: administratief recht of strafrecht & -vordering
4
Verbintenissen- en vermogensrecht
4
Gerechtelijk recht
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Professionele communicatie
6
ICT-skills
4
Bedrijfseconomische inzichten
3
Communicatie Engels
3
Levenslang leren
Inleiding recht & rechtsmethodologie
5
Project I: juridische actualiteit
4
Rechtsmethodologie verdieping
3
Het juridische werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage 1 + POP
6
Inleiding sector
4
Veld
Credits
Recht
Fiscaal recht
5
Economisch recht
5
Keuzevak: sociaal recht of verzekeringsrecht
4
Vennootschapsrecht
6
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Communicatie Frans
4
Toegepast juridisch schrijven
3
Levenslang leren
Project II: juridische actualiteit
6
Project III: juridische actualiteit
4
Het juridisch werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage II + POP
18
Afstudeerproject
5

ECTS-fiche

Wil je gedetailleerde info over de vakken (leerdoelen, beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Waag je tijdens de opleiding al op de arbeidsmarkt

Tijdens je opleiding proef je op verschillende manieren van het arbeidsleven:
 

 • Aan de hand van leerwerkopdrachten verwerf je vaardigheden en competenties in realistische werksituaties. Bovendien volg je een zitting in een rechtbank en woon je (gast)lezingen van experts bij.
 • Tijdens je stages krijg je de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes verder te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je zoekt – met de nodige ondersteuning – zelf je stageplaatsen.
 • Voor de projecten krijg je steeds een professionele opdracht. Bij de uitwerking van die projecten word je begeleid door docenten én door mensen uit het werkveld.

Waarom deze studie?

Het tv-programma De Rechtbank wakkerde mijn interesse voor het recht aan. Nu krijg ik les van docenten uit het juridisch werkveld die veel oog hebben voor de praktische toepassingen van het recht. Tijdens het werkplekleren kan ik direct met deze kennis aan de slag. Ik hoop hierna te werken bij de overheid! 

Sofia, studente Juridisch-administratieve Ondersteuning

Werkplekleren

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van het volgen van zittingen in de rechtbank en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Professionele communicatie.

Op het einde van je opleiding is er het afstudeerproject waarin je individueel een project uitvoert in opdracht van een werkplek (niet noodzakelijk de stageplaats) en waarbij je feedback krijgt door een of meerdere werkveldvertegenwoordigers.

Welkom op campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Verover tijdens de pauzes een plaatsje in het atrium of de studentenlounge en laad je batterijen weer op. Of geniet van een heerlijke lunch in de broodjeszaak op de campus.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

 • 630 en 4 richting Haasrode
 • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Al aan het werk? Volg het werktraject

Heb je altijd al interesse gehad in een loopbaan binnen het recht? En wil je je carrière over een andere boeg gooien? Of werk je al in de juridische wereld en wil je je kennis uitbreiden? Volg de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning dan als werkstudent.

Wie ben jij?

Het werktraject is ideaal voor iedereen die (deeltijds/voltijds) werken en studeren wil combineren. Het werktraject is zo opgebouwd dat de combinatie van werken, studeren en/of gezin beter haalbaar wordt.
Ook wie werkzoekende is kan via het werktraject een (extra) graduaatsdiploma behalen.

Indien je wegens persoonlijke omstandigheden liever ’s avonds les volgt, kan je ook aansluiten bij het werktraject.

Hoe verloopt de opleiding?

Het werktraject wordt aangeboden via blended learning, waarbij een optimale mix van een minimaal aantal contactmomenten met de docenten, afstandsonderwijs en e-learning wordt nagestreefd. Je staat er niet alleen voor, want het team van docenten zorgt voor coaching en ondersteuning  via de digitale leeromgeving met de meest recente en gebruiksvriendelijke tools.

Ook bij de organisatie van de stages wordt rekening gehouden met de werksituatie: mogelijkheid van aanzienlijke inkorting van de stageduur op basis van eerdere werkervaring, flexibele spreiding van de stageperiode, mogelijkheid van stage in de eigen organisatie….. Bespreek jouw vragen tijdig met de stagecoördinator van de opleiding.

Je kan het programma afwerken in drie jaar, maar je kan ook kiezen voor een aangepast flexibel traject. De trajectbegeleider zoekt met jou uit welk traject het meest haalbaar voor je is.

Vind hier het rooster van het werktraject voor academiejaar 2021-2022

Steunmaatregelen

De combinatie van werken en studeren is niet altijd evident. Daarom heeft de overheid enkele maatregelen om de combinatie te vergemakkelijken. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Werkplekleren: een opportuniteit voor het werkveld

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is voortdurend op zoek naar bedrijven en organisaties die willen samenwerken met de Erasmushogeschool Brussel in het kader van werkplekleren.

Lees onderstaand artikel om beter te begrijpen hoe werkplekleren een toegevoegde waarde biedt aan studenten en bedrijven!

Wat is werkplekleren?

De Codex Hoger Onderwijs (Art I.3 °77/1 VCHO) omschrijft werkplekleren als leeractiviteiten die gericht zijn op het verwerven van algemene of beroepsgerichte competenties, waarbij de arbeidssituatie de leeromgeving is.

Werkplekleren in de graduaatsopleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning.

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning geeft haar studenten een stevige basis juridische kennis en juridisch-administratieve vaardigheden mee. De opleiding hecht hierbij veel belang aan authentieke leeromgevingen waar de studenten hun kennis, vaardigheden en attitudes verder kunnen verfijnen. Werkplekleren speelt hierbij een cruciale rol. Zo bestaat 1/3 van het curriculum uit werkplekleren. Deze combinatie van theorie en praktijk zorgt ervoor dat onze afgestudeerden vrijwel onmiddellijk inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Beluister hier onze podcast over werkplekleren in de praktijk en ontdek welke meerwaarde onze studenten kunnen hebben voor jouw organisatie

In verschillende vormen

VORM VAN WERKPLEKLEREN INHOUD
STAGE

Er zijn twee stages voorzien. Aan iedere stage is het persoonlijk ontwikkelingsplan of POP verbonden.

 • Stage I + POP (105u -15 dagen): meeloop- of observatiestage
 • Stage II + POP (320u - 42 dagen): praktijkstage

De student krijgt de kans om meer complexe taken zelf uit te voeren en als een beginnend juridisch-administratieve medewerker mee te draaien binnen de juridisch-administratieve dienst, onder de deskundige begeleiding van de mentor en de stagebegeleider.

LEERWERK
 • Maken van een SWOT-analyse van een werkplek (opleidingsonderdeel Bedrijfseconomische inzichten)
 • Uitvoeren van opzoekingen in een juridische bibliotheek voor het oplossen van een reëel juridisch probleem (opleidingsonderdeel Rechtsmethodologie verdieping en Vennootschapsrecht)
 • Bijwonen van een zitting op een rechtbank. De studenten brengen de verschillende stappen in kaart en geven een overzicht van de relevante documenten.
 • Gastsprekers uit diverse sectoren laten de studenten kennismaken met de verschillende sectoren waarin ze kunnen worden tewerkgesteld. Studenten gaan vervolgens aan de slag met authentieke opdrachten, gegeven door de gastsprekers.
EXTERNE BEZOEKEN

Bezoeken van het federaal of Vlaams parlement (opleidingsonderdeel Publiek recht)

Bezoeken van de bibliotheek Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven (opleidingsonderdeel Inleiding recht en rechtsmethodologie)
PROJECTWERK

De opleidingsonderdelen Project I, II en III worden opgebouwd rond een actuele juridische probleemstelling aangeleverd door het werkveld. Studenten verdiepen zo hun kennis van diverse rechtstakken: Publiek Recht, Personen- en Familierecht, Gerechtelijk recht, Verbintenissen- en vermogensrecht, Economisch recht, Fiscaal recht.

AFSTUDEERPROJECT

Voor het afstudeerproject gaat de student op zoek naar een juridisch-administratieve onderzoeksvraag in samenspraak met de werkplek.

Deze onderzoeksvraag is gekoppeld aan de actualiteit en nodigt de student uit na te gaan welke gevolgen een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld een wetswijziging) heeft op de werkplek van waaruit de opdracht wordt gemaakt.

Grote opportuniteit voor het werkveld!

 • Groter aanbod van goed opgeleide juridisch-administratieve medewerkers dankzij het werkplekleren.
 • De stagiairs en de kandidaat afstudeerders betekenen een toegevoegde waarde voor de onderneming: extra arbeidskracht, frisse ideeën, …
 • Lager personeelsverloop indien de afgestudeerde aan de slag gaat op de werkplek van het werkplekleren. Hij/zij weet immers beter wat wordt verwacht en kiest er heel bewust voor.
 • De werkveldpartner weet bij de aanwerving van een door hem/haar begeleide afgestudeerde welke kennis, vaardigheden en attitudes worden binnengehaald.
 • Kennistransfer en expertisedeling
 • De onderneming werkt samen met onderwijsinstellingen en bouwt netwerken en partnerschappen uit

Contact

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is voortdurend op zoek naar een samenwerking met bedrijven en organisaties.

Deze samenwerking kan bestaan in:
1.    aanbieden van een stageplaats
2.    begeleiden van een afstudeerder tijdens het afstudeerproject
3.    aanleveren van onderwerpen voor projectwerk
4.    geven van een gastcollege.

Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

Opleidingshoofd: Kristel Spelmans
Coördinator werkplekleren: Sarah Ronse

 

Hoe je je inschrijft

Klaar om je in te schrijven? Top!

Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.

Controleer of je mag starten!

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan een bekwaamheidsproef om toch toegelaten te worden. Check alle voorwaarden om deel te nemen.
Je kunt alsnog je diploma secundair onderwijs behalen met de combinatie graduaatsdiploma + certificaat Aanvullende Algemene Vorming (AAV). Vraag naar de mogelijkheden!

En wanneer heb ik dan les?

Ben je nieuwsgierig naar het rooster van academiejaar 2021-2022? Vind hier je rooster:
Dagtraject
Werktraject

Studentensecretariaat

Secretariaat

Wil je graag langskomen? Maak een afspraak! Vanwege de huidige omstandigheden is er geen permanentie.

Locatie

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

Nog vragen?

Wij staan altijd voor je klaar:  

Infomomenten

We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open.

Check zeker deze pagina voor last-minute wijzigingen.

 

Deel dit