Juridisch-administratieve ondersteuning
Graduaat (HBO5)

Juridisch-Admin­is­tratieve Ondersteuning

Kom langs op onze infodagen.

Voor wie

 • Heb je altijd al gedroomd van een job in de juridische wereld?
 • Hou je ervan problemen op te lossen en ondersteuning te bieden?
 • Wil je werken aan je communicatieve vaardigheden en ICT-skills?
 • Zoek je een praktijkgerichte opleiding, met veel contact met het werkveld?

Voor wie

 • Heb je altijd al gedroomd van een job in de juridische wereld?
 • Hou je ervan problemen op te lossen en ondersteuning te bieden?
 • Wil je werken aan je communicatieve vaardigheden en ICT-skills?
 • Zoek je een praktijkgerichte opleiding, met veel contact met het werkveld?

Hoe ziet de opleiding eruit?

Het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning biedt je een tweejarige opleiding die naadloos aansluit bij de beroepspraktijk. Onze gedreven lectoren hebben veel ervaring in de juridische sector en gidsen je vlot en deskundig door het recht.

Tijdens de interactieve opleiding pas je alle leerstof meteen toe en los je reële juridische problemen op. De lessen worden geclusterd, zodat je slechts twee weekdagen en op de zaterdag les hebt. Sommige van deze lessen gaan online door. Daardoor kan je je opdrachten goed spreiden en kan je al vanaf het eerste jaar op stage doen op de werkvloer. Zo doe je de nodige vaardigheden op en ben je helemaal klaar aan de slag als juridisch- administratief medewerker in bedrijven, financiële instellingen of de sociale sector. Uiteraard word je daarbij goed begeleid en ondersteund door het docententeam en de stagecoördinator.

Aan het woord...

Je vakken

Recht

Recht is onmisbaar voor je toekomstige carrière. Daarom besteed je er maar liefst een derde van je opleiding aan. Zo leg je de juridische fundamenten voor je verdere vakken en loopbaan. Daarnaast word je ook begeleid in je juridische (schrijf)vaardigheden.

Organisatie &
communicatie

Je krijgt ook een aantal bedrijfseconomische inzichten mee en een degelijke basis ICT- en communicatieskills. Aan de hand van instaptoetsen Nederlands, Frans en Engels schatten we je beginniveau in zodat we je op maat kunnen begeleiden. We helpen je om je algemene schrijfvaardigheden te ontwikkelen.

Levenslang leren

In de wereld van het recht moet je voortdurend bijblijven. Juridische actualiteit en contacten met werkveld vormen daarom een essentieel deel van de opleiding, zodat je steeds op de hoogte bent van de laatste juridische ontwikkelingen.

Werkplekleren

In het eerste jaar zet je je Persoonlijke Ontwikkelingsplan op (POP), waarin je de basis legt voor je professionele ontwikkeling in de sector. Tijdens de observatiestage krijg je een inkijk in het professionele functioneren van een juridisch-administratief medewerker. In het tweede jaar word je tijdens de praktijkstage verder opgeleid tot juridisch-administratief medewerker.

Deze richting is voor mij de ideale mix tussen de theorie en het werkveld. Je maakt in de richting kennis met alle juridische en administratieve procedures, leert de verschillende rechtstakken kennen en je werkt aan je communicatievaardigheden. Al deze zaken kan je dan ook toepassen en toetsen bij je observatiestage in het eerste jaar en in je praktijkstage van het tweede jaar.

Foto Rutger
Rutger
student Juridisch-administratieve Ondersteuning
Veld
Credits
Recht
Publiek recht
5
Personen- en familierecht / familiaal vermogensrecht
5
Verbintenissen- en vermogensrecht
4
Gerechtelijk recht
4
Keuzevak: administratief recht of strafrecht & -vordering
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Professionele communicatie
6
ICT-skills
4
Bedrijfseconomische inzichten
3
Communicatie Engels
3
Levenslang leren
Inleiding recht & rechtsmethodologie
5
Project I: juridische actualiteit
4
Rechtsmethodologie
3
Het juridische werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage I + POP
6
Inleiding sector
4
Veld
Credits
Recht
Fiscaal recht
5
Economisch recht
5
Vennootschapsrecht
6
Keuzevak: sociaal recht of verzekeringsrecht
4
Bedrijfsorganisatie en -communicatie
Communicatie Frans
4
Toegepast juridisch schrijven
3
Levenslang leren
Project II: juridische actualiteit
6
Project III: juridische actualiteit
4
Het juridisch werkveld (persoonlijke ontwikkeling)
Stage II + POP
18
Afstudeerproject
5

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Stage

Stage & werkplekleren

Tijdens je opleiding neemt werkplekleren verschillende vormen aan. Ten eerste maak je kennis met het leerwerk. Dit heeft als doel jou leeractiviteiten te laten uitvoeren en daarbij vaardigheden of competenties te verwerven in beroepsspecifieke, realistische contexten. Je maakt dus kennis met de brede sector aan de hand van het volgen van zittingen in de rechtbank en het bijwonen van (gast)lezingen door experts uit het werkveld.

Verder krijg je tijdens je stage de kans om je verworven kennis, vaardigheden en attitudes te ontwikkelen en te integreren in de beroepspraktijk. Je kan zelf je stageplaatsen zoeken en je krijgt hiervoor extra ondersteuning in het vak Professionele communicatie.

Op het einde van je opleiding is er het afstudeerproject waarin je individueel een project uitvoert in opdracht van een werkplek (niet noodzakelijk de stageplaats) en waarbij je feedback krijgt door een of meerdere werkveldvertegenwoordigers.

Na je studie

Aan het werk

De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning opent voor jou veel deuren naar de arbeidsmarkt. Zowel in de privésector als in de openbare sector heb je keuze te over: bij een advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder, bij een verzekeringsmaatschappij, een vastgoedkantoor, aan de griffie van een rechtbank of de overheid.

Als juridisch-administratief medewerker zorg je er mee voor dat je afdeling goed draait. Je staat in voor de voorbereiding van dossiers en voor opzoeking in wetgeving, rechtspraak en rechtsleer en je bewaakt de kwaliteit van de administratief-juridische procedure. Je beheert courante dossiers en volgt ze op. Daarnaast schrijf je juridische documenten en communiceer je vlot met cliënten, collega’s en externen.

Verder studeren?

Wil je na je opleiding ook een professionele bachelor behalen bij Erasmushogeschool Brussel? Er is een vervolgtraject beschikbaar in de professionele bachelor Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk advisering.

Samen met de trajectbegeleider stellen we een traject op maat voor jou op. Bij andere hogescholen kun je terecht voor het vervolgtraject in de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Rechtspraktijk. Vraag zeker vrijstellingen aan voor bepaalde vakken.

Waar heb je les

Campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven
campusleuven@ehb.be

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

 • 630 en 4 richting Haasrode
 • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Campus COOVI (alleen werktraject)

Ben je werkstudent? Dan volg je de opleiding op campus COOVI.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Emile Grysonlaan 1 - gebouw 5,
1070 Anderlecht

Openbaar vervoer: 

 • neem aan het station van Brussel-Centraal de metro (lijn 5 richting ERASMUS) en stap af aan de halte COOVI/CERIA of;
 • neem de trein tot station Anderlecht en wandel 5 minuten.
Coovi

 

  Auto: zet je auto op de ruime parking van campus COOVI.

  Flexibel studeren

  Steunmaatregelen

  De combinatie van werken en studeren is niet altijd evident. Daarom heeft de overheid enkele maatregelen om de combinatie te vergemakkelijken. Op deze pagina vind je alle mogelijkheden. Bij EhB kan je studeren via je eigen traject en op je eigen tempo.

  juridisch adminstratief

  Starten in februari

  Om in te stappen in het graduaat Juridisch-administratieve ondersteuning, hoef je niet te wachten tot september. Je kan ook in februari starten. Stap je over van een andere opleiding, dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen. Neem contact op met ons en dan bekijken we de mogelijkheden. Is het academiejaar al gestart en heb je geen zin om een volledig academiejaar te verliezen? Start deze opleiding dan in februari.

  Werken en studeren

  Het werktraject is ideaal voor iedereen die werken en studeren wil combineren. Het werktraject is zo opgebouwd dat de combinatie van werken, studeren en/of gezin beter haalbaar wordt. Ook wie werkzoekende is kan via het werktraject een (extra) graduaatsdiploma behalen. Indien je wegens omstandigheden liever ’s avonds les volgt, kan je ook aansluiten bij het werktraject. Het werktraject wordt aangeboden via blended learning, waarbij een optimale mix van een minimaal aantal contactmomenten met de docenten, afstandsonderwijs en e-learning wordt nagestreefd. Je staat er niet alleen voor, want het team van docenten zorgt voor coaching en ondersteuning  via de digitale leeromgeving met de meest recente en gebruiksvriendelijke tools.

  Je kan het programma afwerken in drie jaar, maar je kan ook kiezen voor een aangepast flexibel traject. De trajectbegeleider zoekt met jou uit welk traject het meest haalbaar voor je is. Bekijk een voorbeeldrooster met e-learning van het dagtraject in 2 jaar of het werktraject in 3 jaar.

  Nieuw!

  Vanaf 2023-2024 wordt het werktraject ook aangeboden in Brussel.

  Wat kost de opleiding

  Hieronder vind je een kort overzicht van de kosten. Lees hier een uitgebreid overzicht

  Inschrijvingsgeld

  Het inschrijvingsgeld aan een hogeschool hangt onder meer af van

  • het type contract,
  • het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft,
  • je statuut.

  Meer informatie vind je ook terug op de pagina van de Vlaamse overheid.

    Vast gedeelte Variabel gedeelte per studiepunt Voltijdse studenten '22-'23 (60 studiepunten)
  Niet-beurstariefstudent € 253,6 € 12,1 € 979,60
  Bijna-beurstariefstudent € 253,6 € 4,4 € 517,60
  Beurstariefstudent € 115,8 € 0,0 € 115,80

  Overige kosten

  Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog een aantal andere kosten.

  Studiefinanciering

  Inschrijvingsgeld, boeken en cursussen, kot, vervoer … studeren kost wel wat. Maar dit mag geen hindernis vormen om te studeren aan EhB. Check alle mogelijkheden om ondersteuning te krijgen: 

  Infodagen

  We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor een toffe babbel met docenten en studenten, een rondleiding op campus, een inkijk in cursussen en je inschrijving.              

  • Zaterdag 18 maart 2023, van 10u tot 13u
  • Zaterdag 22 april 2023, van 10u tot 13u
  • Zaterdag 24 juni 2023, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 2 september 2023, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 9 september 2023, van 10u tot 15u

  Workshopweek 

  Benieuwd hoe het eraan toegaat op campus? Goesting om je even een echte student te wanen? 

  • Kom een workshop of les volgen 
  • Tijdens de krokusvakantie

  Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

   

  Inschrijven

  Klaar om je in te schrijven voor Juridisch-administratieve Ondersteuning? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op het studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.

  Het secretariaat is tijdens lesweken open op maandag, woensdag en donderdag van 13:00 uur tot 19:00 uur.

  Campus Leuven
  Interleuvenlaan 5
  3001 Heverlee
  campusleuven@ehb.be

  Campus COOVI
  Emile Grysonlaan 1 (gebouw 5)
  1070 Anderlecht
  Wil je langskomen op campus COOVI? Maak eerst een afspraak via graduaat.juridische@ehb.be.

  Info voor bedrijven

  Samenwerken?

  De opleiding Juridisch-administratieve Ondersteuning is voortdurend op zoek naar een samenwerking met bedrijven en organisaties.

  Deze samenwerking kan bestaan in:

  1.    aanbieden van een stageplaats
  2.    begeleiden van een afstudeerder tijdens het afstudeerproject
  3.    aanleveren van onderwerpen voor projectwerk
  4.    geven van een gastcollege.
   

  Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

  Opleidingshoofd: Isabelle Van Hiel
  Coördinator werkplekleren: Sarah Ronse

  Contact

  • Erasmushogeschool Brussel
  • Campus Leuven
  • Interleuvenlaan 5, 3001 Heverlee
  • Campus COOVI
  • Emile Grysonlaan 1 (gebouw 5), 1070 Anderlecht