graduaat informatiebeheer
Graduaat (HBO5)

Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief

Inschrijven

Overtuigd van je studiekeuze?

NVAO (Nederlands-Vlaamse Accredetatieorganisatie)

“De graduaatsopleiding Informatiebeheer van EhB is een duurzame opleiding die kan meegroeien met de continue vernieuwingen in het werkveld.”

Duik in de informatiewereld ...

... en word onmisbaar in bibliotheken en archieven

Vertoef je het liefst de hele dag in een bibliotheek of archief? Wil je alles weten over informatie en documentatie? En schrikt een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af? Dan is de graduaatsopleiding Informatiebeheer iets voor jou.

De tweejarige opleiding bereidt je helemaal voor op een functie als bibliotheek-, archief- of informatiedeskundige. Dankzij je enorme vaktechnische kennis beheer je vlot informatie. Je zorgt dat die beschikbaar is voor alle gebruikers. Heeft iemand een vraag of probleem? Dan help je die klantvriendelijk en deskundig verder.

Tijdens de interactieve opleiding ligt de nadruk op praktijk. Je brengt dan ook een derde van je opleiding door op de werkvloer. Zo wordt informatiebeheer je tweede natuur en ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. De graduaatsopleiding Informatiebeheer is de ideale start van je carrière.

De graduaatsopleiding Informatiebeheer is de ideale start van je carrière: in september én in februari!

Op naar een veelbelovende toekomst

De informatiesector wacht vol ongeduld op pas afgestudeerden zoals jij. Je gaat dus meteen aan de slag. Je komt terecht in:
 

 • openbare bibliotheken
 • wetenschappelijke bibliotheken aan universiteiten en hogescholen
 • museumbibliotheken
 • schoolbibliotheken
 • culturele archieven
 • openbare archieven in steden en gemeenten
 • culturele centra
 • documentatiecentra van advocatenkantoren en verzekeraars

Ben je ambitieus? Dan groei je snel door naar een verantwoordelijke functie – zoals bibliotheek- of archiefdeskundige, informatiespecialist, of Sharepoint- of informatiebeheerder.

Verder studeren?

Tijdens de opleiding kies je voor één van de twee afstudeerrichtingen: Bibliotheek of Archief. Kriebelt het om ook de andere afstudeerrichting te voltooien? Dat kan! Je volgt dan een extra traject van 35 studiepunten.

Of heb je je zinnen gezet op de professionele bachelor Sociaal Werk? Dan krijg je vrijstellingen voor een aantal vakken. Je volgt een programma van 94 studiepunten en kiest uit 3 afstudeerrichtingen: Maatschappelijk Werk, Maatschappelijke Advisering of Sociaal-cultureel Werk.

Het tofste aan deze opleiding is de link met de praktijk. Zo kun je na je studies onmiddellijk aan de slag in het werkveld en weet je perfect wat het inhoudt.

Jouw opleiding in 5 leerlijnen

Je volgt les op dinsdag, woensdag en vrijdag – in de namiddag en ‘s avonds. Je doorloopt in totaal 30 opleidingsonderdelen of 120 studiepunten.

Die zijn onderverdeeld in vijf leerlijnen:
 

 1. brede sector
 2. digitalisering
 3. publiekswerking
 4. soft skills
 5. professionele ontwikkeling

 

Alles wat je nodig hebt

Brede sector

In het onderdeel ‘brede sector’ maak je kennis met de werkvloer in al zijn facetten. Je ontdekt alle soorten bibliotheken, archieven en informatiecentra. Je krijgt inzicht in erfgoedinstellingen, beroepsverenigingen, … Kortom, dé culturele en maatschappelijke context waarin je als informatiebeheerder terechtkomt.

Daarnaast maak jij je belangrijke technische competenties eigen:
 

 • classificatiemethodieken
 • collectieontwikkeling
 • conservatie en vernietiging van archief

Digitalisering

Het gedeelte ‘digitalisering’ bereidt je voor op de toekomst. Je leert om vlot te werken met courante kantoorsoftware. Je verkent programmeer- en markuptalen en opmaaksoftware. Tot slot verdiep jij je in de belangrijkste digitaliserings- en automatiseringstechnieken en maak je kennis met de gevaren en valkuilen daarvan

Publiekswerking

Publiekswerking is cruciaal op de werkvloer. Daarom telt dit gedeelte 34 studiepunten. Je leert proactief na te denken over de manier waarop jouw informatieaanbod je doelgroepen bereikt. Dat doe je door aan vijf realistische of echte projecten te werken.

Soft skills

De ideale publiekswerker werkt goed samen, communiceert vlot en legt gemakkelijk contact. Daarnaast weet hij hoe hij gebruikers wegwijs maakt in zijn expertise. Dat leer je in het gedeelte ‘soft skills’. Je focust eerst op een of twee vaardigheden en past die daarna toe in een project.

Professionele ontwikkeling

In het gedeelte ‘professionele ontwikkeling’ bereid je je voor op de arbeidsmarkt. Eerst loop je stage in je vertrouwde omgeving – een plaatselijke bibliotheek. Vervolgens stap je uit je comfortzone en ga je aan de slag in een wetenschappelijke bibliotheek of een speciaal archief. Jij kiest.

Na het eerste jaar kies je een afstudeerrichting: Bibliotheek of Archief – elk goed voor 35 studiepunten. De vakken van beide richtingen overlappen elkaar grotendeels.

Informatiebeheer jaar 1 & 2

Veld
Credits
Brede sector
Inleiding in de sector
3
Types bibliotheken
3
Erfgoed, cultuur & maatschappij
3
Informatiebeheer 1
4
Juridische aspecten van informatie
3
Digitalisering
IT-skills
3
Opmaak software
3
Digitalisering
4
Publiekswerking
Collectie- en gebruikersprofielen
3
Marketing en public relations
3
Informatievaardigheden
4
Project event
5
Softskills
Softskills 1
3
Softskills 2
3
Professionele ontwikkeling
Stage 1
3
Stage 2
4
POP 1
3
POP 2
3
Veld
Credits
Brede sector
Informatiebeheer 2
4
Informatiebeheer 3
3
Collectieontwikkeling of Archiefmanagement

Op basis van de afstudeerrichting Bibliotheek of Archief.

3
Digitalisering
Bibliotheeksoftware
4
Datamanagementsoftware of Digitalisering & automatisering

Op basis van de afstudeerrichting Bibliotheek of Archief.

4
Publiekswerking
Kwaliteitszorg
3
Project participatie
5
Project mediawijsheid of Project valorisatie

Op basis van de afstudeerrichting Bibliotheek of Archief.

3
Project vorming bib medewerkers of archiefmedewerkers

Op basis van de afstudeerrichting Bibliotheek of Archief.

5
Project trends innovatie bib of archief

Op basis van de afstudeerrichting Bibliotheek of Archief.

3
Softskills
Softskills 3
3
Softskills 4
3
Professionele ontwikkeling
Stage 3
5
Stage 4
6
POP 3
3
POP 4
3

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (leerdoelen, beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.

Campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En heb je altijd toegang tot het leerplatform en de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Op campus Leuven en op verschillende plaatsen in de nabije omgeving kan je terecht voor een broodje of een lunch.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

 • 630 en 4 richting Haasrode
 • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Samenwerken met onze studenten?

Dit kan onder de verschillende vormen van werkplekleren.

Werkplekleren is een verzamelnaam voor elke vorm van praktijkgericht leren. Naast de gekende stage, zijn er ook vormen als projectwerk, duaal leren, workshops, netwerkevents, bedrijfsbezoeken etc.

In onze graduaatsopleidingen wordt geen scheidingslijn getrokken tussen theorie en praktijk. Alles wat de student leert, wordt van het eerste jaar, soms zelfs al tijdens de eerste weken van de opleiding, toegepast en omgezet in de praktijk.

Werkplekleren is geen sluitstuk van een opleiding, maar komt terug doorheen de hele opleiding.

Beluister hier onze podcast over werkplekleren in de praktijk en ontdek welke meerwaarde onze studenten kunnen hebben voor jouw organisatie

Welke vormen van werkplekleren onderscheiden we?

Stage 1

Student loopt 60 uur stage in een laagdrempelige instelling (bv. openbare bibliotheek, klein archief, ...), waarbij hij/zij kennismaakt met de verschillende aspecten van de werking en een aantal basistaken uitvoert (focus op publiekswerking, catalografie/ontsluiting en administratieve taken).

Stage 2

In deze stage van 80 uur werkt de student in een hoogdrempelige instelling (wetenschappelijke of speciale bibliotheek of een grotere archiefinstelling). Hierbij voert de student taken uit in het kader van de publiekswerking en werkt mee aan de ontsluiting van de collectie van de instelling.

Stage 3 (afstudeerrichting bibliotheek of Archief)

De student loopt 120 uur stage in een instelling naar keuze en bouwt expertise op. Hij/zij werkt een project uit.

Stage 4 (afstudeerrichting bibliotheek of Archief)

De student loopt 160 uur stage in een instelling naar keuze en bouwt expertise op. Hij/zij werkt een project uit.

Projectwerk

In de opleiding zijn er diverse projecten: een kleine activiteit of evenement opzetten in een bibliotheek of archiefinstelling, rond valorisatie in een archief- of erfgoedinstelling en het onderzoeken van een trend of innovatie voor ee specifieke bibliotheek en het leveren van een uitgebreid plan van aanpak om dit te integreren binnen de dienst(verlening).

  Kennismaken met het werkveld
  • Bedrijfsbezoeken: doorheen de hele opleiding bezoeken we instellingen binnen de bibliotheek-, archief- en informatiesector
  • Netwerkevents & seminaries: we nodigen gastsprekers uit om te komen praten over hun sector, hun vak, hun bedrijf
   

   

   

   

   

   

   

  Behoefte aan alle informatie op een rijtje?

  What's in it for you?

  INVESTERING OPBRENGST​
  Jong talent opleiden in jouw werkomgeving aftoetsen of hij/zij in jouw bedrijf past​
  al deels intern vormen (efficiëntiewinst)​
  Project aanleveren voor studenten ander perspectief binnenbrengen​
  Student begeleiden op de werkplek mentoren leerkansen bieden en inspireren
  Kennismaken met opleiding via werkplekleren invloed op het onderwijs van morgen
  beter zicht op competenties van starters en integratie in bedrijf daarop afstemmen
  Bijdragen aan opleiding van jong talent maatschappelijk essentieel werk verrichten​

  Contact

  Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die met ons willen samenwerken. Als stageplek, als mentor voor een project, als gastspreker op een seminarie,... Elk bedrijf in de bibliotheek-, archief- en informatiesector kan bij ons terecht.

  Interesse? Aarzel niet om contact op te nemen met ons!

  Opleidingshoofd: Kevin Linsingh

  Stagecoördinator: Marc Van Engeland

  Wil je meer weten?

  Klaar om je in te schrijven? Top!

  Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

  Controleer of je mag starten!

  Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan kan je deelnemen aan een bekwaamheidsproef om toch toegelaten te worden. Check alle voorwaarden om deel te nemen.
  Je kunt alsnog je diploma secundair onderwijs behalen met de combinatie graduaatsdiploma + certificaat Aanvullende Algemene Vorming (AAV). Vraag naar de mogelijkheden!

  Studentensecretariaat

  Secretariaat

  Wil je graag langskomen? Maak een afspraak! Vanwege de huidige omstandigheden is er geen permanentie.

  Locatie

  Campus Leuven
  Interleuvenlaan 5
  3001 Heverlee
  campusleuven@ehb.be

  Nog vragen?

  Wij staan altijd voor je klaar:  

  Infomomenten

  We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open.
  • Zaterdag 19 maart
  • Zaterdag 14 mei       
  • Zaterdag 25 juni             
  • Zaterdag 03 september            
  • Zaterdag 10 september

  Check zeker deze pagina voor last-minute wijzigingen.

   

  Deel dit