Studente op haar stageplek
Graduaat (HBO5)

Bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde

Spreekt een job als deskundige en/of verantwoordelijke in de bib je wel aan? Zoek je werk in de ruime informatie- en documentatiesector? Schrikt werken in een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af? Dan is de HBO5-opleiding van onze Bibliotheekschool echt iets voor jou!

De opleiding is modulair georganiseerd en werd onlangs geactualiseerd in overleg met de beroepssector. Ze bereidt je voor op een functie als bibliotheek- of informatiedeskundige. Het modeltraject omvat drie schooljaren, een projectstage en een eindwerk. Ook een individueel traject op jouw maat is mogelijk. Werkplekleren neemt een belangrijke plaats in binnen de opleiding. Je diploma is een prima referentie voor een job in de sector. Je beschikt immers over de nodige vaktechnische kennis voor een vlot beheer van informatie uit boeken, tijdschriften, audiovisuele materialen en databanken. Je kunt deze informatie vlot ter beschikking stellen van de gebruikers. Je slaagt erin om verschillende doelgroepen op een klantvriendelijke en deskundige manier te bedienen. De organisatie van de opleiding biedt je de mogelijkheid om je studie te combineren met een job.

Met je diploma kun je aan de slag in de brede bibliotheek- en informatiesector. Onze afgestudeerden werken onder andere in openbare bibliotheken, bibliotheken van hogescholen of universiteiten, museum- of archiefbibliotheken, bedrijfsbibliotheken, documentatie- en informatiediensten, uitgeverijen en boekhandels.

Vervolgtrajecten of -opleidingen

Binnen het samenwerkingsverband HBO5 Erasmus kun je met je diploma HBO5 Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde vrijstellingen aanvragen voor vakken van een aantal professionele bachelors van de Erasmushogeschool Brussel.

De opleiding wordt aangeboden in Leuven in avondonderwijs. Je volgt twee tot drie avonden per week les. De volledige opleiding bestaat uit 33 modules (1580 lestijden), die behoren tot één van de volgende grote clusters:

Introductie in het beroepenveld

In de modules van deze cluster maak je kennis met de brede bibliotheek- en informatiesector, de manier waarop informatie wordt geproduceerd en verdeeld, en met de wetgeving rond informatie.

Technieken

Het ‘vaktechnische’ gedeelte van de opleiding. In deze modules verwerf je de vaardigheden die je nodig hebt om als bibliotheek- of informatiedeskundige aan de slag te kunnen.

Klant & Organisatie

Klantgerichte medewerkers die de eigen organisatie door en door kennen, zijn een sterke troef in een snel evoluerende sector. In deze modules leer je vlot communiceren, werken met specifieke doelgroepen en krijg je een basis public relations, marketing en bibliotheekorganisatie.

Werkplekleren

Je maakt kennis met de sector en met de job tijdens verschillende stages en een persoonlijk project in de brede bibliotheek- en informatiesector.

Op CVO Volt

• dinsdag 23 januari 2018, 18u- 20u.

De opleiding Bibliotheekwezen en documentaire informatiekunde is een samenwerking tussen CVO Volt en de Erasmushogeschool Brussel. De inschrijvingen vinden plaats op Campus Volt, Interleuvenlaan 3, 3001 Heverlee (zie openingsuren).

Het inschrijvingsgeld is wettelijk vastgesteld op € 1,50 per lestijd. Je kan dus zelf berekenen, aan de hand van het aantal lestijden van de modules die je wenst te volgen, hoeveel je zal moeten betalen. Het totaal is per semester begrensd op maximum € 300. Naast het inschrijvingsgeld is er ook nog de kost voor het gebruik van het digitaal onderwijsplatform, Smartschool.

Ben je zelfstandige of wil je werkgever je opleiding betalen? Informeer je bij je werkgever ook of je een deel van je opleiding kan betalen met de kmo-portefeuille van de Vlaamse Overheid. Lees alles na op www.kmo-portefeuille.be.

Ben je werknemer, dan loont het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kunt maken van opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap. Je mag nog niet in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs. Informeer ook of je in aanmerking komt voor een extra tegemoetkoming. Verdere voorwaarden vind je op www.vdab.be/opleidingscheques.

Check ook of je als werknemer een beroep kunt doen op educatief verlof of vormingsverlof: www.werk.belgie.be

Hoe inschrijven?

Je kan je online inschrijven of langs komen. Wat heb je nodig?

• je identiteitskaart
  • kopie van je diploma secundair onderwijs. Beschik je niet over een diploma secundair onderwijs, geen probleem. Je kan ook een toelatingsproef afleggen vóór de start van de opleiding.
  • attesten voor aanvraag van vrijstelling van modules. Meer informatie vind je in het handboek voor vrijstellingen.
  • attest voor vrijstelling van betaling (VDAB, OCMW, mindervaliditeit)
  • bankkaart, cash en eventueel opleidingscheques om de betaling te regelen.

Any question?

Heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar info.bibliotheekschool@cvovolt.be.