Toekomst simuleren
Meer dan 140 professionals uit 6 verschillende landen kwamen op 20 en 21 februari samen tijdens de Simulation User Network (SUN)-meeting op onze health campus in Jette. Ze deelden er de nieuwste technieken en inzichten voor simulatieonderwijs met elkaar.
2000 doden
In België sterven jaarlijks naar schatting zo’n 2000 personen ten gevolge van medische fouten - fouten die tot vermijdbare schade lijden, gemaakt door een gezondheidsprofessional. Onderzoek wijst uit dat liefst 7 op de 10 medische fouten het gevolg is van gebrekkig teamwork en communicatieproblemen - en dus niet van een gebrek aan theoretische of technische kennis.
“Precies om deze skills te trainen, is simulatieonderwijs het beste middel. Het is de brug tussen theorie en praktijk. Dat heeft ook het werkveld begrepen. Maar simulatiecentra betekenen een enorme investering”, aldus Imgard Coppens, onderzoeker verpleegkunde en coördinator van het Brussels Integrated Care Simulatiecentrum (BIC Sim). Het BIC Sim is een trainingscentrum om te leren werken in teamverband en in een interprofessionele context. Hard en soft skills worden er aangescherpt doordat ze simultaan moeten worden gebruikt.
Serious?
Simulatieonderwijs binnen gezondheidszorg is momenteel enorm aan het evolueren. Met onder andere de introductie van augmented & virtual reality, serious gaming enz…
Net daarom is het delen van expertise met elkaar cruciaal. De deelnemers kregen onder andere de kans om inspuitingen te leren geven door middel van augmented reality. Ze konden ook een workshop rampenbestrijding volgen aan de hand van serious gaming.
Verschillende teams gingen aan het simuleren en werkten allerlei scenario’s uit.
Zo draaide een groepje studenten uit ons derde jaar verpleegkunde mee in een Deens scenario. “Superboeiend voor de studenten,” aldus Imgard Coppens, “op deze manier leren ook zij over de muur kijken en krijgen ze nog extra inzichten met zich mee.”
Succes
Onze studenten speelden tijdens de SUN-meeting een belangrijke rol. Ze gingen mee in allerlei scenario’s en demonstreerden zo een heel aantal technieken. Bovendien werkten ze mee als host/hostess. “Dankzij onze multiculturele Brusselse studenten, konden we ook op hen rekenen voor de nodige vertalingen. Een dikke pluim dus voor onze studenten,” zegt Imgard Coppens, die erg tevreden terugblikt op de SUN-meeting: “Het was een echt succes. We hebben heel wat van elkaar geleerd. Dankzij de interactiviteit van de workshops zijn er ook heel wat nieuwe en duurzame contacten gelegd. Persoonlijk onthoud ik zeker de presentatie van een lijnpiloot die kwam vertellen wat stress met participanten doet tijdens Crises Resource Management.”
Op donderdag opende minister Sven Gatz de SUN-meeting. Hij had het onder andere over de troeven van Brussel, en het belang van taal en onderwijs.