Brussels Integrated Care Simulatiecentrum

De studenten Verpleeg- en Vroedkunde van de Erasmushogeschool Brussel oefenen in een heel bijzonder simulatiecentrum. Het Brussels Integrated Care Simulatiecentrum (BIC Sim) heeft drie computergestuurde poppen die onder meer een hartslag en bloeddruk hebben, echt ademen, reageren op wat je doet of zegt. Meer nog de moederpop kan zelfs bevallen! Het simulatiecentrum is dé schakel tussen de theorie en de praktijk. Ook professionals zijn welkom om hun skills verder aan te scherpen en hun teamwerk te verbeteren.

Het Simulatiecentrum is nauw verbonden met het Kenniscentrum Brussels Integrated Care, het onderzoekslabo van EhB. Lees er alles over op deze pagina.

Realistische oefenomgeving

Het BIC Sim telt vier kamers. Een real-life verloskamer/kamer voor neonatale zorg, een ‘ziekenhuiskamer’ die afhankelijk van de inrichting, kan worden gebruikt als een huiskamer, ziekenhuiskamer, intensieve zorgenafdeling, kamer van een woonzorgcentrum... en twee kamers waar deelnemers samen met docenten na afloop kunnen reflecteren over hun handelingen. Het hele scenario wordt namelijk met behulp van verschillende camera’s gefilmd. Dit filmmateriaal kan tijdens de debriefingfase worden gebruikt om een situatie te verduidelijken.

Werken met deze patiëntpoppen of High Fidelity Patiënt Simulatoren (HFPS) is een erg dure en arbeidsintensieve onderwijsvorm. Toch biedt ze heel wat voordelen. Zo kunnen studenten zich voorbereiden in een realistische patiëntveilige oefenomgeving, waardoor de transfer naar de realiteit op stage makkelijker is. Daarnaast kunnen studenten ook technieken oefenen waar ze op stage nauwelijks de kans toe krijgen.

Studenten aan het werk in het Bic Sim
Studenten Vroedkunde aan het werk in het Bic Sim

Simulatieonderwijs

EhB kocht drie HFPS aan. De SimMom is een bevallingssimulator, de SimMan 3G een patiënt (die zowel vrouwelijk als mannelijk kan zijn) en de SimBaby, die onder meer ook gebruikt zal worden door de studenten van de bachelor-na-bachelor in de Pediatrische & Neonatologische Gezondheidszorg.

Simulatieonderwijs betekent een grote meerwaarde voor onze studenten. Ze leren er theoretische kennis en technische vaardigheden samen te benutten zonder de soft-skills uit het oog te verliezen. Morgen staan ze in een complexe werkrealiteit. Ze zijn de professionals die de zorg van morgen moeten gaan invullen. Op deze manier bieden we hen de kans om zich hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Het BIC Sim is ook de ideale omgeving om te werken in teamverband in een interprofessionele context. Onze studenten krijgen hier situaties voorgeschoteld, waar ze moeten gaan samenwerken met elkaar en met andere zorgverleners.

Uit onderzoek blijkt dat deze trainingen niet enkel zinvol zijn om studenten voor te bereiden op de stap naar het werkveld maar daarnaast uitermate geschikt zijn om bestaande teams te trainen. De meerwaarde hiervan bestaat vooral uit de training van soft-skills zoals communicatie, leiderschap en taakverdeling. 

Wil je graag deze opportuniteit benutten, neem dan contact met ons op voor een verkennend gesprek.
 

Waar vind je ons?

Het BIC Sim ligt op de campus Jette van de Erasmushogeschool Brussel.

Laarbeeklaan 121
1090 Brussel

 

Vragen? Neem contact met ons op!