Ecotoerisme in Tanzania
In 2021 willen onze opleidingen landschaps- en tuinarchitectuur en toerisme- en recreatiemanagement acht studenten en drie collega’s naar Tanzania sturen. De bedoeling is dat deze groep samen met studenten uit Tanzania een specifieke case in Noord-Tanzania gaat uitwerken.
Collega’s Steven Goossens (landschaps- en tuinarchitectuur) en Chris De Smedt (toerisme- en recreatiemanagement) trokken naar het noorden van Tanzania op voorbereidende missie.
Klein paadje
Tanzania heeft een enorme biodiversiteit, gigantische bossen en een grote rijkdom aan natuur. Deze rijkdom komt helaas onder druk te staan van het toerisme. Het safaritoerisme of het massatoerisme in Zanzibar, leggen een enorme druk op het landschap. Wat uiteindelijk ook gaat leiden tot kwaliteitsverlies.
“Het Noorden van Tanzania is nog heel wat minder toeristisch, maar begint aan een opmars,” aldus Steven Goossens, opleidingshoofd landschaps- en tuinarchitectuur, “bovendien is er de laatste 5 tot 10 jaar een enorme verbetering in levenskwaliteit en technologie, waardoor ook de lokale bevolking op zoek gaat naar ontspanning. Daarom willen we er samen gaan werken aan bewustwording. Het is belangrijk om het landschap er te gaan beschermen. Als je ergens een paar prachtige watervallen hebt, maar er ligt slechts een klein paadje op weg naar de watervallen, dan kan dat paadje door grote aantallen toeristen snel onbegaanbaar worden. Dan komen er natuurlijk geen toeristen meer. Door een aantal ingrepen te doen kunnen zulke zaken vermeden worden.”
Zwitserland van Afrika
Het Noorden van Tanzania heeft een koeler en natter klimaat en was vroeger een vakantiebestemming voor koloniale Duitsers, zij noemden het destijds het Zwitserland van Afrika. Het is er ideaal om rond te trekken of te fietsen. Maar er ontbreekt helaas infrastructuur. “Men ziet ginder ook zeker die noodzaak in. Met onze beide opleidingen gaan we samenwerken met een lokale opleiding ‘Nature Conversation and Ecotourism’. Het is zeker niet de bedoeling dat wij gaan zeggen hoe het daar moet. We gaan lokale docenten en studenten vooral ondersteunen. Samen gaan we het gebied in beeld brengen: sterktes, zwaktes, landbouw, ecologie, toerisme, erfgoed,… Naast de samenwerking met de universiteit, werken we ook samen met een aantal lokale NGO’s. Die gaan met onze input snel aan de slag.”
Onze fouten vermijden
Momenteel bestaat er nog geen duidelijk stedenbouwkundig beleid: “Niettegenstaande het een totaal ander landschap is dan bij ons, kunnen we toch fouten te vermijden die wij hier bij ons misschien zelf gemaakt hebben,” zegt Steven Goossens, “een andere grote sterkte is zeker de combinatie van de drie disciplines toerisme en recreatiemanagement, landschaps- en tuinarchitectuur en Nature Conversation and Ecotourism. Door vanuit verschillende ooghoeken naar de uitdagingen te kijken, krijgen we een superboeiend beeld.”