Kenniscentrum tuin+

Het tuinenlandschap als uitgangspunt

tuin+ is het centrum voor de studie van de tuin en het tuinenlandschap in Vlaanderen en Brussel

Wij onderzoeken private, publieke en semi-publieke tuinen, parken en kleinschalig stedelijk groen vanuit een multidimensionaal perspectief, met aandacht voor hun ruimtelijke, ecologische, sociale, culturele en esthetische aspecten. We zien over de grenzen van individuele percelen heen, naar het 'tuinenlandschap' als een grote groene structuur met veel maatschappelijk potentieel.

Doelstellingen

Het Kenniscentrum tuin+ wil bijdragen tot een duurzamer tuinenlandschap in Vlaanderen en Brussel door het

• vergroten en verdiepen van de kennis over dit tuinenlandschap
  • ontwikkelen van innovatieve visies en concepten voor het ontwerp, de inrichting en het beheer van het tuinenlandschap
  • formuleren van strategieën om deze visies en concepten te realiseren
  • uittesten en illustreren van deze strategieën
  • uitbouwen van een netwerk van partners werkzaam in en rond het tuinenlandschap.
Speerpunten
  • Mijn Tuinlab: het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen, samen met KU Leuven en Natuurpunt, gerealiseerd met steun van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid
  • Toekomstuinen: onderzoek, advies en opleiding voor duurzame innovatie in het tuinenlandschap, met steun van VLAIO/Blikopener
  • Green Deal Natuurlijke tuinen: een sectorbreed initiatief, gestart door het Kenniscentrum, voor een duurzamer tuinenlandschap in Vlaanderen

Volg ons op Facebook om de hoogte te blijven van al onze activiteiten!

01.07.2020

Wil je met jouw organisatie mee werken aan een duurzaam tuinenlandschap in Vlaanderen? Sluit je dan aan bij de Green Deal Natuurlijke tuinen. Green Deals zijn een instrument van de Vlaamse Overheid die groene initiatieven en dynamiek in de samenleving bundelen en sterker maken. De resultaten van acties worden publiek gemaakt, zodat anderen er ook van kunnen gebruikmaken en leren. Meer info via tuin.plus@ehb.be.

26.04.2020

In één weekend bijna 20.000 geregistreerde gebruikers op Mijn Tuinlab

24.04.2020

Het Kenniscentrum tuin+ lanceert samen met KU Leuven en Natuurpunt het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen. Lees er meer over in het Nieuwsblad, bij vrt.nws en bezoek Mijn Tuinlab.

11.03.2020

Lees alles over ons kennisdiffusieproject in het artikel Nieuwe tijden, andere tuinen.

07.11.2019

Lees vandaag over Toekomsttuinen, ons project voor tuinprofessionals, in de vastgoedbijlage van De Tijd.

26.09.2019

Nieuw project! Toekomsttuinen zal op 1 oktober van start gaan.

09.08.2019

Vandaag verscheen in De Standaard een artikel over Mijn Tuinlab. Eerder verscheen al een interview op de website van Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science.

04.07.2019

Binnenkort verschijnt Ruimte 42 met als thema 'In de tuin'. Wij waren gastredacteur en hier is wat de hoofdredacteur erover schrijft: En toch... had een aantal onderzoekers de moed om de Vlaamse tuin als onderzoeksobject te nemen, in het licht van prangende uitdagingen zoals klimaatverandering, biodiversiteit en ruimtelijke verdichting. Dit nummer is een pittig avontuur geworden. Maar het was vooral een bijzonder vlotte, inspirerende samenwerking met de mensen van EhB Lta/tuin+. We gooien een boeket wilde veldbloemen in hun richting.

Netwerk

Het Kenniscentrum tuin+ zet volop in op interdisciplinaire samenwerking met diverse partners. Zo willen wij expertises en sterktes bundelen en versterken.

Wij werken samen met het departement Omgeving van de Vlaamse overheid, met de provincie Vlaams-Brabant, met Natuurpunt, Velt, Tuinhier, met diverse studiebureaus, kennisinstellingen en vele andere organisaties. Wij zijn partner in onder meer Ecocities, Groeistof en Green Deal Biodiversiteit en bedrijven.

In het kader van het Blikopener-project Toekomsttuinen zoeken we actief de samenwerking met landschaps- en tuinarchitecten, studiebureaus en beheerders van institutionele tuinen op.

Samenwerking met studenten

Studenten worden geregeld betrokken bij vooronderzoek, ontwerpend onderzoek en typologisch onderzoek. Door vragen vanuit het werkveld te integreren in het onderwijs en te koppelen aan onderzoek dragen we bij aan 'lerend onderzoekend handelen'. De resultaten worden verwerkt en gebundeld door het Kenniscentrum en soms als een tentoonstelling gepresenteerd, bijvoorbeeld in het kader van een participatietraject met een wijk of buurt.

Samenwerking met studenten kan onder meer de vorm aannemen van:

• stage

• geïntegreerd studentenproject

• ontwerpopdracht

Waar vind je ons?

Kenniscentrum tuin+
Erasmushogeschool Brussel
Campus Jette
Laarbeeklaan 121
1090 Brussel

tuin.plus@ehb.be

Vragen? Neem contact met ons op!