Mijn tuinlab
Persbericht

Minister Demir ondertekent Green Deal Natuurlijke tuinen

Een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. De twee miljoen tuinen in Vlaanderen beslaan negen procent van de oppervlakte. Ter vergelijking: de natuurgebieden beslaan drie procent en de bossen elf procent van het Vlaamse grondgebied. Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn indien ze op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden.

Op vrijdag 13 november 2020 om 14u30 ondertekent Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de Green Deal Natuurlijke Tuinen. Met deze Green Deal engageert de brede tuinsector zich om de tuinen in Vlaanderen duurzamer te maken. Aangezien tuinen een essentieel onderdeel uitmaken van het Vlaamse landschap, kunnen ze een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn.

De Green Deal Natuurlijke tuinen komt er op initiatief van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel), de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten (BVTL), de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG), Groen Groeien, het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het Proefcentrum voor de sierteelt (PCS) en Landelijke Gilden met ondersteuning van het Vlaams Departement Omgeving. Er zijn momenteel 92 deelnemende partners; de lijst vindt u hier.

Wegens de geldende coronamaatregelen wordt de achtste green deal in Vlaanderen voorgesteld via een online event vanuit het Errerahuis in Brussel.
U bent vriendelijk uitgenodigd om de ondertekening van de Green Deal Natuurlijke Tuinen online te volgen.

Praktische info
Vrijdag 13 november 2020 van 14u30 tot 15u30 via een online event 
Met volgende link kunt u de toelichtingen en de ondertekening door minister Demir volgen.


Persinfo
Brigitte Borgmans, woordvoerder Vlaams Departement Omgeving
GSM 0473 73 28 30; Brigitte.borgmans@vlaanderen.be 
 

Deel dit