reading book
Postgraduaat

Postgraduaat in het informatiemanagement

Interesse in deze opleiding?

start deze opleiding in september!

Duik in de informatiewereld...

... en word onmisbaar in bibliotheken en archieven

Vertoef je het liefst de hele dag in een bibliotheek of archief? Wil je alles weten over informatie en documentatie? En schrikt een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af? Dan is postgraduaat informatiemanagement iets voor jou.

Het programma van dertig studiepunten (één academiejaar) bereidt je optimaal voor om een carrière uit te bouwen binnen de informatiesector. Je leert de belangrijkste basistechnieken aan, bereidt je voor op het digitale heden, werkt aan je people skills en oefent het allemaal in op een stageplaats. Het postgraduaat Informatiemanagement biedt je een praktische opleiding gegeven door docenten uit het werkveld.

Wie ben jij?

Je hebt al een diploma hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) behaald en wilt je verder professionaliseren om aan de slag te gaan in de informatiesector (bibliotheken, archieven, musea, informatiebeheerdiensten, …) of je bent al aan de slag in de sector en wilt je loopbaan verder uitbouwen.

Wanneer volg je les?

De lessen van het postgraduaat vinden meestal plaats op woensdagnamiddag en – avond. Uitzonderlijk kan een opleidingsonderdeel ook doorgaan op dinsdag of vrijdag. De voorlopige lessenrooster is beschikbaar vanaf eind augustus.

Erasmushogeschool combineert contactlessen met online leeractiviteiten om tijdens de begeleidingstijd op de campus te focussen op extra uitleg en ondersteuning.

Je volgt tijdens je opleiding een stage van 160 uur vrij in te plannen in het eerste of tweede semester in een instelling naar keuze. Werkstudenten kunnen dit uitvoeren op de eigen werkplek.

Het postgraduaat Informatiemanagement werkt met een kwartaalsysteem, waardoor na elk kwartaal van zeven weken één of twee weken examen volgen. Vervolgens starten nieuwe opleidingsonderdelen. Deze lesvorm maak het mogelijk om de opleiding te combineren met een job of gezin.

Na je studie

De informatiesector wacht vol ongeduld op pas afgestudeerden zoals jij. Je gaat dus meteen aan de slag. Je komt terecht in:

• openbare bibliotheken
  • wetenschappelijke bibliotheken aan universiteiten en hogescholen
  • museumbibliotheken
  • schoolbibliotheken
  • culturele archieven
  • openbare archieven in steden en gemeenten
  • informatiebeheerdiensten binnen overheden of private ondernemingen
  • culturele centra
  • documentatiecentra van advocatenkantoren en verzekeraars

De opleiding bereidt je voor om een leidinggevende rol binnen de sector op te nemen en helpt je om een netwerk uit te bouwen.

Je volgt acht opleidingsonderdelen verdeeld over vier leerlijnen:

1. Basistechnieken
  2. Digitalisering & automatisering
  3. Soft skills
  4. Stage

Je hebt een keuze uit twee afstudeerrichtingen: archief of bibliotheek. Afhankelijk van je keuze neem je andere keuzevakken op.

Leerlijn Semester 1 Semester 2

Basistechnieken

Collectieontwikkeling of
Archiefmanangement* (3sp)

Metadata (5sp)
Kennismanagement (3sp)

Digitalisering & Automatisering IT-skills (3sp) Bibliotheekautomatisering of
Archiefautomatisering* (4sp)
Soft Skills Kwaliteitszorg (3sp) Management in de informatiesector (3sp)
Stage Stage (6sp)

Campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Verover tijdens de pauzes een plaatsje in het atrium of de studentenlounge en laad je batterijen weer op. Of geniet van een heerlijke lunch in de broodjeszaak op de campus.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

• 630 en 4 richting Haasrode
  • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Wil je meer weten?

Schrijf je in

Je kunt de inschrijving zelfstandig op afstand afronden of kom langs op het secretariaat van campus Leuven.

Wat kost het?

Het inschrijvingsgeld voor 2020-2021 bedraagt 600 euro per academiejaar. Deze opleiding heeft recht op Vlaams Opleidingsverlof en er is de mogelijkheid om met opleidingscheques te betalen. Wil je liever de opleiding in twee jaar volgen? Dat kan zeker, e-mail dan naar informatiemanagement@ehb.be voor een persoonlijk traject.

Studentensecretariaat

Je kunt je inschrijven via deze link.

Wil je graag langskomen? Het secretariaat is beschikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 13:00 - 19:00 uur.

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be