Information
Postgraduaat

Infor­matie­m­an­age­ment

Online kennismakingsgesprek

Nog vragen over deze postgraduaat? Plan een online gesprek in met het opleidingshoofd, Kevin.

Voor wie

 • Vertoef je het liefst de hele dag in een bibliotheek of archief?
 • Wil je alles weten over informatie en documentatie?
 • Schrikt een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af?
 • Je hebt al een diploma hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) behaald en wilt je verder professionaliseren om aan de slag te gaan in de informatiesector (bibliotheken, archieven, musea, informatiebeheerdiensten, …) of je bent al aan de slag in de sector en wilt je loopbaan verder uitbouwen.

Voor wie

 • Vertoef je het liefst de hele dag in een bibliotheek of archief?
 • Wil je alles weten over informatie en documentatie?
 • Schrikt een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af?
 • Je hebt al een diploma hoger onderwijs (graduaat, bachelor of master) behaald en wilt je verder professionaliseren om aan de slag te gaan in de informatiesector (bibliotheken, archieven, musea, informatiebeheerdiensten, …) of je bent al aan de slag in de sector en wilt je loopbaan verder uitbouwen.

Hoe ziet de opleiding eruit

Duik in de informatiewereld...
... en word onmisbaar in bibliotheken en archieven

Het programma van dertig studiepunten (één academiejaar) bereidt je optimaal voor om een carrière uit te bouwen binnen de informatiesector. Je leert de belangrijkste basistechnieken aan, bereidt je voor op het digitale heden, werkt aan je people skills en oefent het allemaal in op een stageplaats. Het postgraduaat Informatiemanagement biedt je een praktische opleiding gegeven door docenten uit het werkveld.

Lesprogramma

De lessen van het postgraduaat vinden meestal plaats op woensdagnamiddag en – avond. Uitzonderlijk kan een opleidingsonderdeel ook doorgaan op dinsdag of vrijdag. De voorlopige lessenrooster is beschikbaar vanaf eind augustus.

Erasmushogeschool combineert contactlessen met online leeractiviteiten om tijdens de begeleidingstijd op de campus te focussen op extra uitleg en ondersteuning.

Je volgt tijdens je opleiding een stage van 160 uur vrij in te plannen in het eerste of tweede semester in een instelling naar keuze. Werkstudenten kunnen dit uitvoeren op de eigen werkplek.

Het postgraduaat Informatiemanagement werkt met een kwartaalsysteem, waardoor na elk kwartaal van zeven weken één of twee weken examen volgen. Vervolgens starten nieuwe opleidingsonderdelen. Deze lesvorm maak het mogelijk om de opleiding te combineren met een job of gezin.

Je volgt acht opleidingsonderdelen verdeeld over vier leerlijnen:
 1. Basistechnieken
 2. Digitalisering & automatisering
 3. Soft skills
 4. Stage

Je hebt een keuze uit twee afstudeerrichtingen: archief of bibliotheek. Afhankelijk van je keuze neem je andere keuzevakken op.

Leerlijn Semester 1 Semester 2

Basistechnieken

Collectieontwikkeling of
Archiefmanangement* (3sp)

Metadata (5sp)
Kennismanagement (3sp)

Digitalisering & Automatisering IT-skills (3sp) Bibliotheekautomatisering of
Archiefautomatisering* (4sp)
Soft Skills Kwaliteitszorg (3sp) Management in de informatiesector (3sp)
Stage Stage (6sp)

Na je studie


De informatiesector wacht vol ongeduld op pas afgestudeerden zoals jij. Je gaat dus meteen aan de slag. Je komt terecht in:
 

 • openbare bibliotheken
 • wetenschappelijke bibliotheken aan universiteiten en hogescholen
 • museumbibliotheken
 • schoolbibliotheken
 • culturele archieven
 • openbare archieven in steden en gemeenten
 • informatiebeheerdiensten binnen overheden of private ondernemingen
 • culturele centra
 • documentatiecentra van advocatenkantoren en verzekeraars

De opleiding bereidt je voor om een leidinggevende rol binnen de sector op te nemen en helpt je om een netwerk uit te bouwen.

Waar heb je les

Campus Leuven

Je volgt de opleiding op campus Leuven. Daar vind je de nodige uitdaging en inspiratie om je opleiding succesvol af te werken. Je krijgt les in klas- of computerlokalen – afhankelijk van het vak en de lesinhoud. Daarnaast ben je welkom in de openleercentra en het studielandschap. En heb je altijd toegang tot de online catalogi van de Erasmushogeschool Brussel.

Honger gekregen? Op campus Leuven en op verschillende plaatsen in de nabije omgeving kun je terecht voor een broodje of een lunch.

Je bereikt de campus gemakkelijk

Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee, Leuven

Openbaar vervoer: neem aan het station van Leuven de bus en stap af aan de halte Haasrode UCLL

 • 630 en 4 richting Haasrode
 • 5 richting Vaalbeek

Blue-bike: huur je fiets aan het station van Leuven en fiets in 20 minuten naar de campus.

Auto: zet je auto op de ruime parking achter het gebouw van Interleuvenlaan 5.

Wat kost de opleiding

Deze 1-jarige opleiding kost €750,00. Je kunt gebruik maken van Vlaams Opleidingsverlof en er is de mogelijkheid om met opleidingscheques te betalen.

Wil je liever de opleiding in twee jaar volgen? Dat kan zeker, e-mail dan naar informatiemanagement@ehb.be voor een persoonlijk traject.

Infodagen

Op onze infodagen staan de docenten voor je klaar met info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven over de opleiding en zal je ondersteunen in je trajectkeuze. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

Infomomenten                           

Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. 

Workshopweek 
Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor 'Informatiemanagement'? Top! Vanaf 24 juni 2023 kan je op deze pagina van start met je inschrijving.  Je kan je inschrijving volledig online afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.   Je ontvangt een factuur na het voltooien van je inschrijving.

Studentensecretariaat

Campus Leuven

Wil je graag langskomen? Ons secretariaat is open op maandag en woensdag van 11u tot 19u en op donderdag van 13u tot 19u

Campus Leuven
Interleuvenlaan 5
3001 Heverlee
campusleuven@ehb.be

Contact

 • Erasmushogeschool Brussel
 • Campus Leuven
 • Interleuvenlaan 5, 3001 Heverlee